Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

VIP događaj – školski primer

Ljubljana je 10. decembra bila domaćin Albertu Arnoldu Goru bivšem američkom potpredsedniku i aktivisti u borbi za poboljšanje klimatskih i ekoloških uslova na Zemlji.

Domaćin Al Gora bio je Diners Club Slovenija, a bivši američki potpredsednik je došao na poziv gospodina Tomaža Lovšea, CEO-a Dinersa i predsednika Američke privredne komore u Sloveniji.

Događaj ću predstaviti iz dva ugla:

1. Event management – Diners club image building

2. Al Gor – vrhunski prezenter i idealan gost

Diners Club Exlusive – event management

Diners Club International

Diners kartica je prva svetska kreditna kartica nastala još 1950. godine u Americi. Osnivači i vlasnici Dinersa su bili Frank X. McNamara, Ralph Schneider i Matty Simmons. Sasvim slučajno, ideja koja je začeta postala je budućnost platnog sistema sveta, a u trenutnim globalnim ekonomskim okolnostima možemo vrlo optimistično da verujemo da bi kartice mogle postati dominantno sredstvo plaćanja. Od 1981. godine Diners Club trade mark je u vlasništvu čuvene Citibank i deo CitiGroup. Nakon Dinersa, sisteme plaćanja karticama uveli su i American Express, potom BankAmericard (prethodnica VISA-e) i Interbank MasterCharge (prethodnica Master Card-a).

Međutim, Diners je imao stabilnu strategiju, mudre akvizicione poteze i postojan menadžment kroz godine razvoja, što je pre svega stvorilo i održalo dobar proizvod (kvalitetan proizvod je prvi preduslov za stvaranje branda), koji je razvijan i undiners_club_int_logo_articleimageapređivan u skladu sa globalnim promenama i trendovima.

Brand first, branding second.

Diners u ponudi ima različite lične i poslovne kartice, među kojima  je i Diners Club Exlusive – crna kartica, koja je postala simbol prestiža i luksuza. Ova kartica korisnicima nudi brojne formalne pogodnosti (asistencije, osiguranja, popuste…) ali je ovu karticu slovenački Diners  učinio izvesnim status simbolom.

Naime, vlasnici crne kartice u poslednje četiri godine u društvu su slavnih („V družbi slavnih“) i prisustvuju VIP događajima koje za njih organizuje Diners. Do sada su u gostima Sloveniji zahvaljujući Dinersu bili Endi Mekdauel, Paulo Koeljo, Naomi Kembel, Ben Aflek i ove godine, bivši američki potpredsednik, Al Gore.

E sad, šta je sve to zapravo?naomi_campbell

Promotivne aktivnosti su u funkciji prezentacije proizvoda/usluge, povećanja prodaje, brand recognition ili brand awareness-a (ima ih još, ali ove su najvažnije). Obzirom da klasična promocija, kao i klasični marketing, kao i klasični mediji uostalom, postaju prevaziđeni u posebno osetljivoj oblasti PR-a, image building-u, kompanije pronalaze izvor novih ideja u cilju ostvarivanja ambicioznih poslovnih planova. Moderan koncept promocije uspešno se može postići organizacijom vrhunskih događaja (eng. event, prim. prev.).

Prilika za realizaciju raznih aktivnosti (događaja) na polju stvaranja i unapređenja brenda sada je odlična (većina kompanija je inertna i statična), a drugi važan korak je napraviti priču o brendu (prvi je, kao što smo rekli, koncipiranje dobrog proizvoda) koji je Diners i načinio (priča: „U društvu slavnih“).

A great brand is a great story.

Stvaraoci robne marke novog doba u problemu su koji u srži ima nepovezanost leve i desne moždane hemisfere, tj. nepovezanost strateškog (analitičko, logično, linearno, brojčano, verbalno) i kreativnog načina razmišljanja (intuitivno, emocionalno, vizuelno, fizičko). Samo spajanje ova dva načina razmišljanja (mislim unutar kompanije pri koncipiranju promo strategije) i njihovo apsolutno povezivanje stvaraju harizmatičan brend.

Harizmatičan brend je stabilan brend i brend na kojem dalje radimo u cilju unapređenja… a ne u cilju stvaranja i održavanja (što je slučaj sa „običnim“ ili brendom u nastajanju).

To je veliki izazov.

Međutim, još jednom da ponovimo, potreban nam je dobar brend, priča o brendu (Coca Cola vas čini srećnim, Nike vam pomaže da postignete bolje rezultate, s Diners-om je svet otvoren za vas, kartica je ključ…) i sinergija strateškog i kreativnog dela tima u top menadžmentu.

Uh. Težak posao.

Kada imate eksluzivni proizvod koji je namenjen specifičnoj (netipčnoj i manjinskoj) ciljnoj grupi, istovremeno morate radite na više zadataka:

 • Na pozicioniranju vašeg proizvoda u odnosu na (slične) konkurentske proizvode

 • Na konstantnom unapređenju vašeg proizvoda

 • Na povezivanju korisnika

 • Na pojačavanju emotivnih predispozicija proizvoda (šta o vašem proizvodu misle, kažu i osećaju oni koji ga koriste… mada i oni koji ga ne koriste)

Brand:

It is not what YOU say it is,

It is what THEY say it is!

Diners klub u Sloveniji (po)služi(o) se (između ostalog) zahtevnim PR alatom – event management-om.

Šta je rezultat?

Objektivno:

 1. Ukupna javnost Slovenije očekuje i dočekuje „slavne“

 2. Politička i diplomatska javnost je „uvučena“ u proces branding support-a (sigurno ne baš presrećna zbog toga, ali kako bi premijer ili predsednik Slovenije objasnili da ne iskoriste priliku da „prime“ npr. Al Gora, iako će prijem i njihova diplomatska aktivnost biti pod velom Diners logoa. Pa nikako Wink)

 3. Konkurencija se izjeda svake godine i moli Boga da nešto krene loše (ali teško da će) i gubi fokus i energiju obesrabrena uspehom konkurencije

i, kako kažu, poslednje ali ne najmanje bitno, zapravo NAJBITNIJE:

4. Diners učvršćuje svoju poziciju na tržištu (ali i u regionu obzirom da se „dobar glas“   čuo i van Slovenije) i to ne samo za jedan proizvod, već učvršćuje poziciju Diners-a generalno.

O publicitetu (broju objava, medijskoj pažnji i pričama pre i posle događaja) stvarno ne želim da pišem opširno. Koliko sam ja ispratila (a pratila sam medije na sam dan eventa i dan posle) publicitet je bio na vrhunskom nivou.

Subjektivno

 1. Vlasnici crne kartice (njih preko hiljadu u Sloveniji) postali su deo ekipe slavnih (za mnoge strašno važan osećaj; pripadaju nečemu čemu oduvek žele da pripadaju, a neki i istinski pripadaju)

 2. Oni koji nisu vlasnici crne kartice (a veruju da su statusno kompatibilni formalnom i simboličnom značenju kartice) (po)želeće je.- Čim se stvori želja imate perspektivu da postanete ili harizmatičan brend (ako to niste), ili da postanete još prodavaniji brend (ako to jeste), posebno ako i ostalim svojim aktivnostima (regularnim) vučete dobre promo poteze.

You hit the target! That counts!

Al Gore – vrhunski prezenter i idealan gost

Al Gore je zaista mnogo toga. Mnogo toga je bio, a mnogo toga je i sada. Dragan Varagić me je na primer iznenadio činjenicom da je upravo on u velikoj meri zaslužan što sada imamo internet kakav imamo. On bi verovatno svakako bio razvijen i unapređen; ali tako i tada ne bez lobističkih uspeha upravo Gora. Gore je krajem osamdesetih direktno izlobirao 600 miliona dolara za razvoj interneta. Kapa dole. O njegovim interesima, porivima ili o alternativama i bla, bla, ne bih. Za to što je uradio – kapa dole. Inače je i član borda Apple-a i specijalni savetnik kompanije Google.

Osam godina je bio potpredsednik Amerike, bio je kandidat za predsednika SAD, dobitnik je Nobelove nagrade za ekološki aktivizam 2007 i Oskara (Academy Award) za dokumentarni film „The Inconvenient truth“.

„The Inconvenient truth“

U samom centru Ljubljane, u prelepoj luksuznoj dvorani hotela Union u 16.30 počeo je prvi Event. Vrlo značajni gosti, predstavnici (istinske) političke, diplomatske i poslovne elite Slovenije i regije čuli su (i videli, upoznali Wink) Al Gora. Protokol je podrazumevao obraćanje domaćina, gospodina Lovšea, potom obraćanje premijera Slovenije, gospodina Boruta Pahora i na posletku SAD Ambasadora u Sloveniji, gospodina Yousifa B. Ghafaria. Nakon opisanog protokolarnog exposea, na binu je stupio Al Gore.

Vrlo interesantan i atipičan detalj je da se svaki, ali doslovce SVAKI govornik (premijer, ambasador i Gore) LIČNO zahvalio na organizaciji i naporima gospodinu Tomažu Lovšeu van konteksta Dinersa (još jedna potvrda da je posao uvek ogledalo ličnosti i da lider stvara i najvernije opisuje generalnu sliku kompanije). To je bila i izvanredna potvrda uspešnosti i klvaliteta CEO-a Dinersa koja ide na zadovoljstvo klijentima, slovencima i svakako poznanicima i prijateljima g. Lovšea. Obično se istaknuti govornici formalno zahvale „organizatoru“, često ne navodeći ni puno ime kompanije organizatora, a vrlo retko navode (posebno više puta) ime i prezime pojedinca – predstavnika organizacije. Stvarno bitan detalj i možda dobar imput prezenterima i predavačima.

Al Gore je definitivno vrhunski prezenter. Nije za čuditi se, kažu moje kolege, obzirom na to da je prošao vrhunske treninge i programe javnog nastupa (kao kandidat za predsednika SAD) i da u ovakvim nastupima ima zaista imponzantno iskustvo.

Novinari (ali cela svita) bili su prisutni samo u delu Gorovog uvodnog govora (oko 7 minuta), nakon čega su napustili dvoranu.

Gore je tada postao apsolutni centar, zvezda; na visokoj bini, u polumraku, sa izuzetnom prezentacijom koja je pratila njegov, u svakom trenutku, inspirativni govor…

Prezentacija „The inconvenient truth“ opisuje, po Goru, najveću krizu današnjice – EKOLOŠKU KRIZU. Budućnost sveta potpuno je (ne)izvesna; krah prihvatljivih životnih uslova je pred nama (i to u narednih 50 godina!!!), svi parametri ukazuju na alarmantnu situaciju (globalno zagrevanje i rast prosečne temperature na Zemlji, topljenje glečera, povećani broj prirodnih nepogoda, povećanje koncentracije CO2 u atmosferi,  povećanje broja stanovnika Zemlje…). Međutim, postoji nada (i to je poruka koju valjda amerikanci najbolje znaju da pošalju Wink)! Ako sada, svako, svugde da svoj doprinos, a institucije podrede sve aktivnosti očuvanju i unapređenju životnih uslova, „trka“ nije izgubljena.

Detalje o ekološkim preporukama i Al Gorovom aktivizmu molim pročitajte ovde.

Još par (PR-ovskih) zapažanja:

 • Niti jednom Al Gor Ameriku nije nazvao drugim imenom do „my country“!!! SAD je u svakom kontekstu isključivo nazivao „moja zemlja“. Zaključak izlišan.
 • Svaku priliku koristio je da poveže SAD i Sloveniju. To je uvek zvučalo spontano i prirodno, a verujem da su prisutni slovenci istinski bili polaskani (a možda i srećni)
 • Energija koju poseduje i koju je delio sa prisutnima, UČINILA je prezentaciju vrhunskom; ne tema, ne mesto, ne poruke, ne on kao ime i prezime – VEĆ NJEGOVA ENERGIJA! Na nju su se nadovezale ostale osobine koje poseduje: njegova oštra inteligencija, dobar smisao za humor i sposobnost povezivanja naizgled običnih detalja u kompaktnu celinu. Kakvo je bogatstvo bilo čuti ga i kakvo iskustvo. Hm, sada imam (novi) cilj za dostizanje Smile.
 • Nakon govora ispoštovan je jedan od najzančajnih preduslova za održavanje uspešne prezentacije – interakcija. Postavljana su pitanja, dobijani (pravi američki) odgovori.

To je bio prvi Diners event za (vrlo) mali deo „elite“.

Ostali deo elite već se od 19 h nalazio u „Gospodarskem razstavišču“, sjajnom standing party prostoru.

Ulazak na crvenom tepihu… fotografisanje… provlačenje crne kartice na ulasku (to je jedan od uslova da uđete)…

Unutra: preko 800 ljudi; viši i srednji sloj menadžmenta značajnih kompanija; ministri, političari, akadamska elita, VIP korisnici Dinersa, javne ličnosti… i opet – Al Gore, koji je u 15 minuta kompresovao glavne poruke namenjene gostima koji nisu imali tu (izuzetnu) priliku da ga čuju u hotelu Union. Potpisivanje knjige (s prihodima koji su išli u humanitarne svrhe) i šetnja po dvorani; Al Gore odlazi… ZABAVA POČINJE!

Modne revije, izvanredan muzički ukus, sjajan ambijent, vrhunski kokteli, vrhunski ketering… Zaista sjajno. Više ne bih ovde Sealed.

Na kraju zabave: izrađena fotografija sa crvenog tepiha i luksuzni pokloni…

Organizovan prevoz gostiju…

Iako lično ne uživam osobito u ovakvim događajima a imam često prilike i ponekad obavezu da ih posećujem, Dinersova družina slavnih je zaista bila pogodak u metu.

Zaista 5 star događaj, iako nije jedinstven ili napravljen ovakav prvi put, kada osećate kao PRofesionalac da je organizacija prošla „glatko“ pohvalu treba izneti.

Sve čestitke Dinersu i na, po svemu sudeći, sjajnom outsorce timu!

Nadam se da će neki od detalja koje sam sa vama, sa velikim zadovoljstvom, podelila biti inspirativni vama, koliko su bili meni.

Ne zaboravite, event management spada u low cost aktivnosti (verovatno ako dovodite Al Gora ne, ali…) sa potencijalnim vrlo dobrim rezultatima.

Koliko ste sličnih aktivnosti uvrstili u plan za narednu godinu?

Ovde, naravno, ne mislim na jednostavne sajamske nastupe.

Na kraju, zahvaljujem se svojim prijateljima i kolegama u Sloveniji koji su mi nedvosmisleno iskazali svoju ljubaznost i uvažavanje pozivom na ovako kvalitetan događaj.

Komentari

 1. www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » U Društvu Bila Klintona -> 5 star event!

  […] Prošle je godine Ljubljani u gostima bio SAD potpredsednik Al Gor, i detaljniji izveštaj o tom događaju, samom Diners brendu, predavanju Gora i stručnim zapažanjima možete pročitati –> ovde. […]

 2. www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » Brending kampanja Vlade Kosova

  […] vreme lansiranja kampanje bila sam u Ljubljani na već čuvenom eventu Dinners-a “u društvu slavnih” gde je u subotu, 31. oktobra gore-pomenuti bivši SAD […]

 3. Anjela

  Na zalost – tek juce sam otkrila ovaj blog…
  Na srecu – vec 2 dana, s velikim uzivanjem, citam Draganine tekstove (a tek sam pocela)…
  Ovaj je sjajan! Mada, ne samo zbog cinjenice da sam ga i sama citala u jednom dahu (ponovicu se, ali – kao da sam bila tamo), vec i stila pisanja kojim, na posebno lijep nacin, Dragana prosto „veze pricu“.
  Bravo!

 4. CyberCat

  Iako PR nije oblast kojom se bavim, sa velikom pažnjom sam pročitala svaku reč i za trenutak se našla na prezentaciji Al Gora. Slikovito i sjajno!

 5. Milos Ciric

  Pa Dragana sasvim se slazem sa Draganom Varagicem / a ti odises tekstom seksualnom energijom. Njen osnov je postovanje prema osobi. Sastavni deo toga je i dodir (izvorni smisao francuskog orginala flertovanja) i darovanja (present na engleskom znaci prisutnost, darovanja sadasnjost). Svega toga ima i kod tebe i kod Ala Gora. Pozdrav svima iz
  Indonezije

 6. Petar Pavlovic

  Extra, Al Gore je locirao manbearpig u Sloveniji!

  http://www.youtube.com/watch?v=zfGmf8L3-z0

 7. Dragana Djermanovic

  Jedan prijatelj je sledećim sadržajem dao doprinos mojim razmišljanjima, mada je ovoj rečenici više mesto u „Dobrim vibracijama“ :):

  Reč harizma (grč. χάρισμα – dar) označava retku osobinu ljudskih bića da poseduju jak šarm i privlačnu ličnost a nekad i jaku sposobnost ubeđivanja i neprisilnog usmerenja toka razgovora u željenom smeru.

  U hrišćanstvu, harizma predstavlja dar svetog Duha, odnosno blagodat.

 8. Dragan Varagić

  Mislim da je ovo do sada tvoj najbolji tekst na blogu!

 9. Dragana Djermanovic

  @Mara: hvala puno ;)

  @Deda: obzirom da ti se i Madonna javila, poptuno je za očekivati da te kontaktira i Gore ;) Po meni, to je bilo za očekivati… Iz ovakvih događaja može puno da se nauči. Npr. kada se dogodine na BlogOpen-u javim za reč (a znaš da ću se opet javiti) pohvaliću osobe koji su lično stvorile priču (kao i ovogodišnju). Organizacija je jedno, ali odgovornost i predanost pojedinaca nešto sasvim drugo i iz tog razloga pojedincima i javno treba dati na značaju ;)

  @Marko Selaković: kolega, prvo da pohvalim novi izgled tvog bloga i predstavljanje autora!
  Na dosta događaja si izvesno bio, oni su jednostavno nužni za proces (re)pozicioniranja brenda.

  @Miss: Al Gore na dnevnoj osnovi učestvuje u sličnim događajima. Verujem da je sada iskustvo toliko veliko da su neki inicijanli nedostaci prevaziđeni. Apsolutno se slažem da detalji sa (ne)uspešnog eventa ostaju sastavni deo percepcije o brendu. češće sam prisustvovala neuspešnim, na žalost :(

  @Jasna: Način na koji si čitala text (ipak) mnogo više govori o tebi nego o samom textu :) Po svemu što znam i što sam čula, koleginice ti si neko ko koristi prilike (čak i male) kako bi postala bolja i znala više! To me raduje :)

 10. Jasna

  Odlicna prica! Odavno nisam čitala neki tekst sa ovolikom paznjom. :)

 11. Miss

  Meni sve ovo zvuči jako novo jer sam čitala analize duela Ala Gora i Buša svojevremeno….biće da se čovek ipak uči dok je živ! A možda je konačno da domaćem terenu – zelene teme po prirodi stvari nemaju skeptičnu i kritčki nastrojenu publiku.

  Event management? Sjajan opis, volela bih da mogu sama da kreiram tako nešto (hvala na opasci za protokol, suštinska stvar :) I nadam se da nije bilo ljudi koji ulaze-izlaze-šetkaju dok su oni pričali.

  Ps. Iskreno, kad pogledam unazad, najjači utisak svih vremena je taj da nikada, ali NIKADA neću zaboraviti prvu žurku PlayBoy Srbija i Tarmi Rićmija kao VIP gosta :) Sve sa kožnom jaknom sa slikom na leđima.

 12. Marko Selaković

  Draga koleginice, vrlo dobro zapazanje na temu uloge VIP dogadjaja u izgradnji podrske brendu.

  Sve cestitke!

 13. Deda

  Kada je u pitanju crna diners kartica, vrsta energije je totalno nebitna.
  Mada ja vise preferiram crvenu boju, te sam ove godine bio izuzet sa skupa u Sloveniji uz izvinjenje domacinima i gospodinu Al Goru koji mi se javio posle skupa i porucio mi da vodim racuna o svim nezadovoljnim damama koje su ostale iza beckstejdza…
  E sad, meni to pomalo neodgovara, bas kao i crna kartica, ali se zato zahvaljujem autorici ovog odlicnog posta sto je uspela da prenese svu pozitivnu energiju …
  Jos jednom sjajno !!!

 14. Mara

  Koleginice, vas clanak mi se i vise nego dopada, za trenutak sam se tamo i nasla, hvala na vividnom opisu atmosfere, prosto vam zavidim sto ste imale tu cast da se tamo nadjete! Ja draga koleginice uopste ne smatram da vi imate cemu da stremite, jer je vasa prezentacija koju sam slusala imala bas tu istu energiju. Ergo, morate naci nesto drugo cemu cete stremiti, posto ste tu energiju vec… CHECK DONE!

 15. ddjermanovic

  @Dragan Savić: poštovani kolega obzirom na to da si bio jedan od gostiju Dinersa u Ljubljani, zaista mi znači potvrda verodostojnosti posta. Zahvaljujem ;)

  @Mara: koleginice, iako si i ti, kao i ja, na predavanju g. Čiriča na PR weekendu izrazila blago negodovanje na njegovu opasku da je za sve nužna sexualna energija ;), morala bih da pojasnim Al Gorovu energiju, koju sam osetila a ne bih je baš opisala g. Čiričevim rečima. Konstruktivna energija je motivaciona, snažno podsticajna i blago (ili više od toga) uzbuđujuća. Neko je definiše kao sexualnu, neko kao intelektualnu… po meni je lična pa je nazivam „individualna energija“. E nju poseduje Al Gore i tendenciozno je širi na auditorijum;
  Po meni je individualna energija često snažna i duboka baš kao takva kakvom je Miloš opisuje. I nužna za svaki uspeh…

  Ti si danas duhovita, a to ću shvatiti kao znak da ti se text dopada :)

 16. Mara

  Imam pitanje… a koju vrstu energije gospodin Gore siri tokom predavanja? seksualnu? :DDDDDD

 17. Dragan Savic

  Bravo, koleginice! Izvanredan prilog.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *