Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Vek za dobre stvari – budućnost biznisa

Npr. po Edelman Trust Barometar-u za 2010. ono što je ljudima najznačajnije kod kompanija NIJE finansijska potentnost, šta više ona je na poslednjem mestu! Ljudima je NAJVAŽNIJA transparentnost i poverenje u kompaniju i njenu opštedobru viziju! Yup.

Pojedinci širom sveta u brojnim studijama iskazuju svoj stav -> da će rado menjati čak i tvrdokorne navike u ime kompanija (organizacija) i njihovih proizvoda (usluga) ukoliko su te kompanije spremne da menjaju SVE(t) na bolje!

E sad… kada kompanije počnu da posluju po principu BOLJE je (i posledično, pre ili kasnije) VIŠE, a ne po principu VIŠE je BOLJE (u XX veku i kratkoročno) ostvaruju i uverljivo bolje finansijske i ukupne poslovne rezultate. Tačnije, u poslednjih 30 godina realizovano je čak 80 akademskih studija i u čak 53% njih potvrđen je značajan finansijski uspeh kompanija koje su bile istinski društveno odgovorne i menjale SVE(t) na bolje svojim strateškim odlukama.

Možemo mi sad tu da se ping-pongamo… bla-bla… ovo ono… kokoška-jaje i slične floskulice, ali jedno ne možemo da zanemarimo:

 • poslovni modeli iz XX veka -> besmisleni su u XXI!
 • kulturološki modeli XX veka -> besmisleni su u XXI veku!
 • obrazovni modeli XX veka -> besmisleni su u XXI veku – deca ne mogu da podnesu pasivnost i dosadu na časovima! Stanje u kojem ništa ne kontrolišu, u kojem aktivno ne učestvuju…

i onda (TEK) dolazimo do ove sad već svima (kao) jako poznate teorije o internetu:

 • KOMUNIKACIJSKI modeli XX veka -> besmisleni su u XXI veku! Ove komunikacijske promene bile su okidač… ali čak iako ih svi prihvate i nepovratno se otvore ka javnosti putem svih mogućih kanala -> ništa neće napraviti posmatrano srednji i dugi rok! To je bio prvi krug! Prvi zadatak! Njega mora da (i)sprati istinska želja kompanija da kreiraju proizvode i usluge koji su vredni i dobri; da koncipiraju strategije koje se uklapaju u viziju boljitka za sve (a ne samo za akcionare); da u procesu kolaboracije sa nama koji stvaramo dodanu ali i svaku drugu vrednost ispravljaju sranja koja su (sami) zakuva(va)li vekovima unazad. Ili ih neće biti… Čitamo se mi za 10, 20 godina… pa pričamo o poslovnim modelima…

Clay Shirky je rekao: Kada menjamo način na koji komuniciramo -> menjamo društvo!

Ko je spreman? Ko? Svi sem kompanija!

Vreme ljudi dolazi… Došlo je.

Komentari

 1. Dejan Nikolic

  Jos vaznije… po anketi sprovedenoj kod nas, cak 56% (plus minus 1-2 ne secam se) ispitanika stavlja pitanje ocuvanja okoline ispred privrednog rasta. Vecina je iskazana i kada se pitanje obrne (stavljate li privredni rast ispred ocuvanja okoline). Istrazivanje radio Cesid.

  Za mene vrlo ohrabrujuce i nadam se da cemo svi uspeti da uspostavimo neki ekvilibrijum.

 2. Dragan Radović

  Rezultati istraživanja o kojima pišeš stvarno ohrabruju. Podudaraju se sa onim što ja mislim i želim da verujem: ljudima je dosta zgrtalačke halapljive civilizacije koja im ubija dušu i upravlja njima kao robotima. Zato i traže društveno odgovorne kompanije oko sebe.
  Mislim da je to ona iskonska potreba za dobrim i lepim.
  Možda je sve to još uvek tanušno i slabo, ali zašto na ove želje ne bi gledali kao na pupoljke promena koje će ovaj svet napraviti boljim mestom za život? :)

 3. Milos

  Bas juce spremah neku prezentaciju o vaznosti brige o klijentima kad eto ga tvoj post. Nina i Milica evo ove nedelje zavrsavaju prvi razred, a ja se kao uce secam kada smo se dopisivali i zajedno strahovali 1. septembra. Ovo sa decom i obrazovanjem ce biti najveci problem. Mislim da se tu ne menjaju dovoljno brzo stvari u pristupu i nacinima obrazovanja i da nasa deca polako gube u odnosu na globalni svet.

  Juce je bila i Danasova konferencija o medijima i internetu tj. kako pronaci nove i odrzive biznis modele za klasicne medije. Sve u svemu stvari se jako brzo menjaju. Ono sto me brine je sto osim kompanija kod nas ni drzavne institucije ne prate trendove o kojima govoris, a samim tim cemo, kao zemlja, biti sve manje i manje konkurentni…o funkcionerima da i ne govorim.

 4. Nebojša Milenković

  da – jako dobar tekst, može se reći čak vizionarski :)
  sve pod pretpostavkom da će se XXI vek razlikovati
  to jest biti bolji od XX. lično, nažalost, u to (više)
  nisam sasvim siguran…

  ali super je postavka – novom veku svakako treba
  nova energija, nova komunikacija i nova politika
  (u svakom pogledu)…

  trenutno, ona nije na vidiku – ali…, mada…, ko zna… ;)

 5. Aleksandar

  We create the future.
  I like it ;)

 6. Stevan Majstorović

  Vek za dobre stvari… sviđa mi se.

 7. Tweets that mention www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » Vek za dobre stvari – budućnost biznisa -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Dragana Djermanovic, Dragan Mocevic and Dragan Mocevic, Dragan Mocevic. Dragan Mocevic said: RT @GagaDjermanovic: budućnost biznisa na ddj.com -> http://tinyurl.com/3ax5wsm […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *