Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Kontekst i edukacija

Morala sam biti prilično motivisana i svakako hrabra pa da započnem diskusiju o svojoj struci, a potom i o kompatibilnim profesijama: novinarstvu, marketingu, propagandi, menadžmentu u širem smislu reči.

Nadala sam se da ćemo polemisati, ukazivati jedni drugima na bitne stvari, uz vrlo poželjne komentare posetilaca „sa strane“ koji su objektivni i netipični.

Biće!

Zaista verujem da će stvari biti bolje. Zato sam tu. I spremna sam da razmislim o sebi i svom radu, kvalitetu, učinku, uzrocima i što je najbitnije – posledicama.

Dragan Varagić dao je intervju za magazin Biznis, objavljen 09. jula.

Tekst je pod naslovom „Naše firme ne zarađuju na Internetu“. I sve to može da ne zasmeta. Međutim, statistike kažu da se pažnja čitalaca zadržava na naslovima, podnaslovima i nadnaslovima. Poznajući g Varagića, sa sigurnošću mogu da tvrdim da je odgovore koncipirao kako bi stimulisao, ohrabrio i ojačao u nameri sve one koji su prepoznali budućnost, ma ne – sadašnjost, svojih kompanija i ličnih satisfakcija on-line. Kada sam pročitala naslov, a posebno podnaslov („Pitanje je da li i pola odsto kompanija u Srbiji koristi internet komunikaciju na način koji bi im mogao doneti značajnije poslovne rezultate“) pokušavajući da se postavim kao prosečni čitalac koji ne poznaje intervjuisanog, razumela sam upravo suprotno (preko interneta se ne zarađuje, samo je mali broj onih koji uspeju da unaprede svoje poslovanje i ostvare profiti putem interneta…), sigurna da Dragan to nije želeo da kaže (čak i da to misli, kako bi nas sve ohrabrio da budemo bolji i samouvereniji). Tek nakon što zakoračimo u svet on – line prilika, Dragan vrlo dobro upakuje i kritike i negativne komentare, ali negativna poruka nikada nije njegova osnovna poruka.

Još jednom, stvari su onakve kavim ih izkomuniciramo, a ne onakve kakve zapravo jesu. Kontekst daje smisao, a ne reči izdvojene iz celine i neophodnog okruženja. A to se zaista često dešava. To se desilo i meni prilikom komentarisanja teksta. Ovu sam grešku prepoznala kao „needukovanost“ novinara. Nije da je posledica edukovanosti, ali nedostajao je kontekst da bi moja kritika imala smisla i da ne bi povredila. Nikada mi nije milo kada nekog uvredim, ali to se dešava. Nekad rezultuje dobrim! Nije mi milo ni kada mene neko uvredi, prozove, „bocne“, ali to kod mene, pak najčešće rezultuje dobrim.

Čitav problem je u ovom slučaju posledica lošeg iskustva. Poruke koje šaljem mediji izdvoje iz konteksta, kako bi uštedeli prostor, popunili baš samo 2 reda, za koja nisu našli adekvatan sadržaj (a nema nikako mesta za tri) itd. Šta znači kontekst i koliko nas sve kao čitaoce, slušaoce i gledaoce obmanjuju tako što izvrću, selektuju možete kroz mnogo primera pratiti za sada jedino u Taboo magazinu. To mediji ne bi trebalo da rade. To nas iz PR-a, dodatno opterećuje, zato što moramo da pratimo, kontrolišemo, autorizujemo, upoređujemo i na posletku odgovaramo svom menadžmentu ukoliko je publikovano nešto što nije rečeno.

U delu podele odgovornosti između PR-a i novinara, redakcija je ipak ima više. Uredništvo uređuje (logično), prati, poznaje temu, povezuje, menja i popravlja tekstove PR-a. Od tekstova pravi priču, analizira, uvezuje… I onda je tekst minimalno komercijalan, upotrebljiv a novina ima težinu i legitimitet. PR šalje samo jednu puzlu, uredništvo kompletira sliku. Jedna puzla nije slika. Ali to bi bila laboratorijska situacija. Primer kako treba.

I za takvu situaciju nužno je imati dovoljno ljudi u desku (da se bave radom, pisanjem, istraživanjem) koji ne moraju dane i dane da provode na besmislenim događajima, slušajući naše direktore sa, gotovo, uvek istim  pričama, gubeći sate u prevozu. A redakcije nemaju dovoljno ljudi. Ni osrednjih, a nekmoli kvalitenih.

E zato kvalitetni novinari (njih nekolicina) imaju super status, idealan i poželjan. Imaju platu, legitimitet, samostalnost; pišu objektivno, analitično. Njihovog se pera bojim! Ne njihovih medija, već  njihovog pera. Zbog njih pišemo bolje tekstove, smišljamo zanimljive proizvode, pravimo kvalitativne analize. Ne zbog onih koji očekuju super sročen, pitak i za copy – paste pripremljen text sa tačnim brojem karaktera prilagođen svakoj mogućoj šlajfni u svim novinama i idealan za 5 sekundi kajrona. A mnogo puta smo svedočili kopiranim saopštenjima čak potpisanim od strane novinara.

Kad malo bolje razmislim, ja ni ne želim da radim posao umesto novinara. Ali moram.

Mogu ja i da se pohvalim sjajnim kontaktima koje imam u dnevnim novinama, magazinima… ređe na televizijama. Zaista ima novinara koji me neiscrpno inspirišu i koji razumeju 2 neophodne stvari kako bi kvalitetno pisali o bankarstvu: svoj posao (novinarski) i ekonomiju (bankarski). Naučili su me toliko toga… Kažu i ja njih.

Ali šta ćemo sa većinom? Kako da popravimo stvari? Gde ko greši? Moramo da otvorimo karte. Inače ćemo svi postati žrtve (i oni kojima pišemo, i vi, i mi) – žrtve našeg „začaranog kruga“.

E na to stvarno ne pristajem!

Komentari

 1. ddjermanovic

  Čisto da potvrdim da mi sugestije znače, i da kad su stvarno na mestu i tekao i što brže sprovodim ih u delo! :)

 2. Makedonac

  Ostavio sam par puta. Evo opet…

  Vidite u admin strani bloga kod korisnika/članova…

  …čestitam za identitet… :)

 3. Dragana Djermanovic

  Makedonac: molim te ostavi mail prilikom slanja komentara. Hvala.

 4. Makedonac

  Dragana, hvala vam za informaciju. Nisam to znao… sigurno bi za nijansu drugačije postupio u komentarima.

  Hvala vam i za podršku. Apsolutno ne pomišljam na povlačenje. Posle svega, na šta bi svi ličili ako ne isteramo stvar na čistinu.

  Hvala vam i za sve ostalo što se trudite…Jeste, primećujem promenu na bolje i u očitavanju stranica i u slanju komentara – kod dugmeta POŠALJI. Popravili su se tvoji…alal vera, tako treba :)

  Promeni ako možeš negde i Timezone: UTC +2, ovako nemamo orijentaciju…

  …Ne da ima istine, nego sklon sam da verujem da je, nažalost, „to“… pravilo, sa časnim izuzetcima.

  Ako nam je za utehu, nije stanje takvo samo kod nas, nego i svuda po svetu. Jedan primer mi je sa Lufthanzom u Tajvanu, drugi na Aerodromu u Los Angelesu, treći sa poslovnim partnerima u Londonu i Las Vegasu… žalosno ali istinito.
  Moram da priznam, da sam više uspeha u rešavanju spornih i „konfliktnih“ situacija, primenom „jakih“ metoda, imao u inostranstvu, a kod nas to teže ide. Sujeta i neposlovnost, nam je „jača strana“, za razliku od stranaca, koji su praktičniji i poslovniji, posebno kad vide da su pogrešili i da si ih „pročitao“.

  Laku Noć…

 5. ddjermanovic

  Makedonac: Dragan V je na godić
  Godišnjem odmoru.
  Nikako ti ne dozvoljavam da se povučeš! RSS komentara će biti uskoro, a nadam se da se i tebi komentari učitavaju brže… Ima dosta istine u tome da neke stvari ne mogu da se reše fino, meko

 6. Makedonac

  @Dragana, ne opterećujte se onim što ste najavili. Imamo nove okolnosti koje treba uzeti u obzir…razumemo se…

  Jasno mi je da naš problem sa Varagićem smo mogli da rešimo i drugačije, ali za ljubav treba (bar) dvoje, zar ne :)

  …mada i dalje mislim da je slučaj zaslužio publicitet (i više od toga) i da je sve spontano išlo, tako kako je išlo…

  Stišavam se na blogu, pokušaću da problem rešim u direktnom kontaktu sa Varagićem. Nadam se da ćemo naći zajednički jezik za komunikaciju i razumevanje. Ako ne, kad smo već stigli do ovde, sad više nema povlačenja…

  Dragana, jasno mi je šta hoćete da kažete sa „Truth well told“… Da vam kažem nešto „u poverenju“… Kad god sam u životu pokušavao nepravdu da rešim finim rečima, ništa nisam postigao tim pristupom. Nekoliko puta sam išao do kraja, korektnim ali „jakim“ metodama i argumentima, nisam ostavio prostora da sagovornik pomisli da može da manipuliše sa mnom i ni trunke kolebanja, da ću se možda otkazati svojih prava. Uvek je to uspevalo…i uvek je na kraju, suparnik iako „pobeđen“ pružao mi ruku u znak priznanja i poddrške da tako produžim. Možda drugom prilikom i ispričam neke konkretne primere iz prakse.

 7. ddjermanovic

  Iz negativnih se lakše uči, ali pozitivni malo snažnije pokreću.
  Deda: to što ti je manir da svoje mišljenje kažeš „na lep način“ vrlo je dobra osobina. Tako i kažeš šta misliš, i potakneš na razmišljanje a ne izazoveš revolt… koji retko rezultira dobrim. Molila bih te da taj manir čuvaš.
  Makedonac: Smatram da će ti post o kodeksu i etici u PR komuniaciji u svim medijima (pa i na netu) biti zanimljiv (ali ne stižem da ga dovršim :(), pa ću možda uspeti da ti odgovorim na neka od pitanja. Uvek je vreme za promene na bolje! Ali nije uvek pravo vreme za promene (pa ni za one na bolje). Moje će „oružje“ u borbi za uspostavljanje i poštovanje osnovnih načela komunikacije (pre svega istinitosti bez skrivenih namera) biti činjenice, analize i predlozi… Uz vaše konstruktivne predloge i neophodnu podšku. Da mi ne trebate pisala bih hard copy dnevnik. Razmisli o rečenici „Truth well told“. I dalje je ona istina… ali pogađa pravo u metu.

 8. Makedonac

  @Deda,

  Nista te nisam razumeo. Sta to prihvatas, a sta ne prihvatas.

  Deda, dali uopste znate sta znaci „perdasenje“. Nemojte mi prepisivati vulgarnost, jer to mi je strano (iako mogu pogresiti ponekad u izrazavanju iz razloga koje sam vec naveo, nehotice ili u afektu :)…sto sada nije slucaj’

  Ako se dobro secam, „perdasenje“ i „gletovanje“ su zidarske fine operacije koje se sprovode na kraju, nakon grubog nabacivanja materijala (maltera) na zidovima.

  Znaci, metaforicno sam hteo da kazem da nakon nabacivanja, da ispeglamo, izgladimo, stvari ja i Varagic.

  „Ako gresim, neka izgorim“ :)

 9. Deda

  Prihvatam

  ddjermanovic | 14/07/2008, 19:59

  Makedonac: Dogovoreno! Svašta ti znaš i radiš… Ali, to se moglo naslutiti i iz tvojih ranijih komentara. Ok. Idemo dalje.

  Ljubav, muzika i sve nesto lepo…

  Makedonac | 14/07/2008, 23:47

  @Deda, pozdrav i vama iz Skoplja i želim sve najlepše.

  Čini mi se, da ste mene prozvali. Ne volim jalove diskusije, koje ničemu ne vode, ali kad već hoćete…

  Sam si sebe prozvao i to hiljadu puta… Procitaj sve tvoje komentare na ovom blogu pa ce ti biti jasnije…
  I prestani da koristis ovaj blog za ,,perdasenje,, !
  Dragana, moderisite moj komentar, dovoljno dugo sam bloger da postujem neke pisane i nepisane kodekse blogovanja…
  Ovde sam da procitam i naucim nesto iz PR oblasti a ne da se perdasim sa Makedoncem ili nekim drugim blogerom. Svi gresimo manje ili vise, a moja greska je sto na lep nacin zelim da ukazem kako se ne ispravljaju nacinjene greska.
  S postovanjem !!!
  ps. Makedonac, Deda vise ne ulazi u komentarisanje sa tobom, osim ako nije vezano za temu Gaginih postova !
  Zelim ti sve najbolje, od srca.

 10. Makedonac

  Izvinite, što vam se izvinjavam…

  Malo sam hiperproduktivan na blogu zadnjih dana, ali…proći će me, ne bojte

  se… :)

  Pravi profesionalac treba da se trudi da što ređe dolazi u situaciju da se

  izvinjava, da pravi previde, a ni u kom slučaju ne sme da dozvoli da mu se

  dešavaju smišljene „greške“.

  Draganovo (Varagić) ćutanje i sam tok razvoja ove teme, zaintrigiralo me je da

  malo proguglam naokolo (što sam trebao prije da uradim, ali u žurbi i zbog

  prezasićenosti informacijama (Information Overload and Information Poluttion),

  nisam stigao to da uradim (što me svakako ne opravdava, ako se stremim biti

  profesionalac u svojoj oblasti).

  Evo, deo toga, šta sam našao:

  – Društvo Srbije za odnose sa javnošću (DSOJ) postoji i veoma je aktivno (trenutno web sajt http://www.pr.org.yu(rs) im nije dostupan jer su locirani na Sezamhosting.com, pa nisam mogao detaljnije da se upoznam sa njegovim sadržajem, osim ono što je bilo u kešu).
  – Postoji i etički kodeks ponašanja članova Društva i još mnogo toga (priznanja,

  sertifikate itd.).
  – „Kodeks profesionalne etike Društva je u skladu sa Atinskim kodeksom i

  Kodeksom Međunarodne asocijacije za odnose sa javnošću. Ovaj kodeks

  propisuje uslove ponašanja članova i naročito uređuje pitanja značajna za

  odnose članova prema korisnicima usluga, koje u svojoj struci obavljaju članovi.

  Svi članovi su dužni da se ponašaju prema Kodeksu.“
  – Dragan Varagić i njegova Agencija P2 Internet su članovi Društva…
  – Dragan Varagić je bio član zirija za dodelu godišnjih nagrada Društva PR

  profesionalaca Jugoslavije 2001 godine.
  – Dragan Varagić je dobio priznanje jugoslovenskog drustva PR (Public Relations – odnosi s javnoscu) profesionalaca za doprinos u razvoju PR-a na Internetu, maj 2000. g.
  – Dragan Varagić je dobio priznanje Udruženja ekonomskih propagandista Srbije (UEPS) za unapređenje marketinga na Internetu, decembar 2001. godine.
  – 18 marta 2006 u sklopu Novosadskog Sajma Medija održana je tribina na temu:
  (ZLO)UPOTREBA PROFESIJE,
  koja je pored ostalog obuhvatila i sledeća predavanja
  – Etički kodeksi – Predavač: predsednik Društva za odnose s javnošću Srbije Srba Jovanović
  – Dobri i loši primeri prakse odnosa s javnošću – Predavač: Dragan Varagić, P2 Internet, Novi Sad
  Organizatori tribine su bili: Društvo za odnose s javnošću Srbije, Beograd,
  Agencija P2 Internet, Novi Sad i Novosadski sajam

  Svaka čast Varagiću, samo zašto sve to vam u praksi izgleda drugačije i ne funkcioniše.

  Moje poštovanje i dužno izvinjenje rukovodstvu i članovima Društva, što nisam do sada stigao da saznam ove detalje.

  Čudno mi je samo, kako to niko od prisutnih ovde nije pomenuo da je sve to na

  raspolaganju… da ne otkrivam ja toplu vodu, nit Ameriku, predlaganjem da se uradi nešto što je već urađeno.

  Kako i da je, idemo dalje!

  Prezasićenost i zagađenost informacijama (Information Overload and Information

  Poluttion) jeste… i biće još veći problem u 21-om veku, kojeg još zovu i VEK

  INFORMACIJA.

  Otud, NASLOVI i PODNASLOVI dobijaju još više na težinu, a savlađivanje tehnike brzog čitanja, odnosno poznavanje pravog puta, kako doći do prave, pročišćene i kvalitetne informacije u pravo vreme, zbog donošenja pravovremene i izdržane odluke, je posao za koji se svakodnevno utrkuju mnogi…

  U tom smeru, moraju se izoštriti i pravila igre, pročistiti kodeks poslovanja pojedinih struka, pojačati disciplina i definisati strategija – kako se spraviti sa neposlušnima u svojim redovima (ranije je deklarativno tu ulogu igrao Sud časti, za koji još nema adekvatnu zamenu…ili možda ima, ali ja neznam)… Deo problema će se rešiti i većom konkurencijom i globalizacijom određenih procesa…

  Svi mi, kao učesnici tih procesa, „SADA I OVDE“ moramo da damo svoj prilog ka boljoj budućnosni našoj i generacijama koje dolaze. Uloga Draganinog DJ. bloga u tom pravcu je veoma značajna i ja ću je uvek poddržavati da istraje na tom putu.

  P.S. Dragana, moram da povučem moju preporuku za Sezamhosting.com.

  Budite pažljivi, noćas im server ne radi (celu noć), a nedavno bio je i još jedan

  slučaj pada u trajanju od par dana, zbog „više sile“ – problema sa električnom energijom, za koji su obećali da će biti i zadnji.

  P.S.S. Može li mi neko pomoći kako da hiperlinkujem neke reči, ne vidim tu opciju u polje za komentar, a u html se ne razumem mnogo.

 11. Makedonac

  Izvinjavam se, zaboravio sam da pustim P.S.

  Iskreno, bio sam u dilemi dali da prihvatim Varagićev poziv i da idem na njegov blog da se tamo „perdašimo“. To mi je odgovaralo, jer tamo ima dosta publike, a ovaj blog je tek u povoju i ispada da pričam sam sa sobom. Preovladala je moja ocena da mi netreba „svađa“ i promocija preko nečije „glave“ i to baš u njegovom dvorištu. Takođe, smatrao sam da u ovom trenutku žustre diskusije i promocija makar i u negativnom kontekstu, više je potrebna Dragani nego Varagiću, koji ima redovnu klijentelu i dobro etablirani blog.

  „Ako (z)grešim neka izgorim“ (org. „Ако згрешам нека изгорам“, pevao je poznati Pepi Baftiroski.

 12. Makedonac

  @Deda, pozdrav i vama iz Skoplja i želim sve najlepše.

  Čini mi se, da ste mene prozvali. Ne volim jalove diskusije, koje ničemu ne vode, ali kad već hoćete…

  Pre svega, zamolio bih da mi se ubuduće direkno obraćate, bez uvijanja i bez okolišanja. Te principe je uvela Dragana i važe na ovaj blog, ja ih poštujem i preferiram da i drugi, bar kad se meni obraćaju, da ih poštuju. Jedan od glavnih razloga što sam aktivan na ovaj blog je i taj.

  Svaka čast Varagiću, on je jedan od retkih stručnjaka u ovoj oblasti, koji zna šta i kako treba da radi. Po meni, trebalo bi da se otkaže nekih „manira“ i da pređe od vrhunski stručnjak u prave profesionalce, koji poštuju etiku i standarde svoje profesije. Za to mu nije potrebna zaštita od prijatelja, nego samo dobra volja i po neka iskrena i argumentovana kritika, a ne bi bilo na odmet i dobronamerno ukazivanje od onih koji ga poznaju i poštuju.

  Oko dvorišta…

  Okolnosti su se slučajno poklopile, nisam došao na ovaj blog zato što nemam hrabrosti da to kažem tamo gde treba. Ustvari, ako ste pažljivo čitali, ja sam sve to i rekao tamo gde treba još pre pet meseci, ali su se glavni akteri oglušili mojih prigovora. Ja nisam hteo da se to shvati da kukumjačim za nekih 2500 din pa sam batalio i mojih 5000.

  Inače, ovaj blog pratim, opet po zasluzi Varagića, iz samog početka, a ne iz razloga koji vi pominjete.

  Takođe, iz njegovog dvorišta u ovo dvorište, niko drugi nego, opet Varagić me je usmerio ovim pozivom:

  ===============================================

  1.
  Draganva kaže,

  on July 10th, 2008 at 10:14 pm

  Ovu veoma važnu diskusiju bi bilo dobro nastaviti ovde;, ili ovde.

  ===============================================
  Ako link ne radi, da pojasnim, drugo „ovde“ upućuje upravo na ovo dvorište, gde smo sada.

  Treba li još argumente…. ajd još malo… (…a taman sam sa’m sebi obećao da ću ubuduće slati što kraće komentare, al djavo neda, pa neda)

  – Dragana je izneala svoje mišljenje za „neadekvatne“ naslov i podnaslov u Varagićev intervju Biznisu.
  – Pošto sam ja osetio na svoju kožu šta znači neadekvatan naslov i podnaslov i to Varagićeve proizvodnje, javio sam se da u sklopu teme iznesem činjenice, koje daju ozbiljnost celoj temi.
  – Varagić se oglasio i priznao grešku, i… tu bismo stali i sve bi bilo u redu, da nije tu grešku pokušao da opravda slučajnim previdom, što apsolutno ne drži i je nespojivo sa njegovim statusom vrhunskog stručnjaka, čija je sposobnost za kreiranje Naslova i Podnaslova u marketinške svrhe, više nego uočljiva i njegov svakodnevni rutinski posao.
  – Čak i da je previd u pitanju, to je njegov previd i ne oslobađa nit njega nit njegovog poslovnog partnera Etarget (čije usluge Dragan prodaje na svom blogu), da snose posledice, koje su nastali takvim njihovim radom.
  – Dalje, kod Varagića je proradila sujeta, a kod mene revolt i… evo dokle smo stigli.

  Jes da sam „težak“ i imam neke principe od koje skoro nikada ne otstupam, ali nisam zlopamtilo (ustvari pamtim, ali onako… :) ) i odmazdoljubiv, posebno kad druga strana pokaže dobru volju da popravi svoju grešku.

  Evo, kad ste me već povukli, da dam javni predlog u interesu da svi srećni živimo dalje (kako ono beše na kraju priče/filma).

  U znak dobre volje, neću tražiti plaćanje penala, nego samo da ispune ono što su obećali – da dopune bonus u visini koji su najavili u naslovu (znači plus 2500 din.). Za uzvrat, iskazujem dobru volju, prvom prilikom kad (uskoro) dođem u Beograd, da častim najbolje makedonsko vino, domaću žutu i po volji (ako neko zatraži) strumičku mastiku.

  Jel fer? …ili treba još nešto da donesem. :)

 13. Deda

  Koristeci Gagin blog , pohvalicu se kako sam u predhodnom periodu maksimalno koristio postove i linkove Dragana Varagica da naucim mnoge stvari za koje sam mislio da znam a u stvari nisam znao. Ako nesto i nisam razumeo, trazio sam objasnjenje ali nisam nikad koristio tudje dvoriste za prebacivanje loptice. Takodje bi iskoristio priliku da pohvalim Draganin blog i dosadasnje postove. Doci cu da maznem ono sto mi fali! Pozdrav od Dede!

 14. ddjermanovic

  Makedonac: Dogovoreno! Svašta ti znaš i radiš… Ali, to se moglo naslutiti i iz tvojih ranijih komentara. Ok. Idemo dalje

 15. Makedonac

  Razumemo se Dragana i… bez bojazni… nisam ni ja za „bacanje“, iako nisam ni idealan. :)

  Iza mene stoji podosta (godina) multidisciplinarnog iskustva nadopunjeno kontinuiranim teoretskim i praktičnim usavršavanjem.

  Moj fah su (praktično) preduzetništvo (Entrepreneurship), obezbeđivanje informacija i njihova uloga/primena u donošenju (informirane/izdržane i pravovremene) odluke, sa posebnim naglaskom na biznis i kompetitivne inteligencije (Business and Competitive Intelligence), izrada poslovnih izveštaja za bonitet i rejting (Business Information Reports – BIR), davanje preporuka za izbor poslovnog partnera… i… još po nešto.

  …tako da potpuno mi je jasno o čemu govorite. Jes da distanca (sad smo druga država) i problemi sa pravilnim izražavanjem me malo muče, ali nadam se da neće biti presudne za medjusobno razumevanje i saradnju.

  Vi ste „kolovođa“, to smo već rasčistili… ja vas pratim i poddržavam i… po potrebi (samoinicijativno ili na vaš zahtev) uskačem ako mogu nešto praktično da odradim. Ako preteram sa (argumentovanim) kritikama, inicijativama i predlozima… slobodno mi dajte znak (javno ili na moj email)… da malo usporim.

  Cilj mog zadnjeg komentara uglanom je postignut… hteo sam da razimiram sebi i vama, da vidite kako razmišljam, zajedno da vidimo gde smo i da proverim dali smo jošuvek na istoj talasnoj dužini…

  Očekujem da se i Dragan (Varagić) javi, da rasčistimo i stavimo tačku na ono otvoreno „pitanje“ i da svi zajedno, zasiljeni kvalitetnim novim članovima, idemo dalje bez predrasuda, bez skrivenih namera u unapredjenju odnosa i standarda u struki, kao i da otvorimo mogućnosti za medjusobne saradnje bilo koje vrste.

 16. ddjermanovic

  Makedonac: na osnovu iskustva reći ću ti nešto u najboljoj nameri – nije važno samo uraditi nešto, najvažnije je uraditi to u pravom trenutku. Takođe, problem koji nije lične, već sistemske, pa i globalne prirode moraćemo (mislim i na tebe kao važnog člana ove moje male zajednice)da rešavamo mudro i pažljivo. Neke stvari prepusti meni… i podrži… Imam cilj, znam kako do njega da dođemo. Za sada, stvari se razvijaju kako treba. Što se tiče kodeksa, super ideja i biće tema sledećeg posta. Što se tiče ideje da mi radimo na tome, prvo moram da završim malu analizu o situaciji i problemima, pa nastavljamo priču. Ukoliko ti je zaista bitno moje mišljenje moraš nastaviti da mi veruješ. Ti, međutim možeš da započneš priču izrade kodeksa on – line komunikacija, pa i on – line PR komunikacija. Da se uvežeš (uvežemo) sa relevantnim blogerima i zajednicama i da to bude prvi korak u cilju standardizacije i uspostavljanja pravila! Ja sam ti saborac! Druga bitna stvar je da u ovu našu priču uključimo druge ljude, ali ne kvantitavno kao puste brojke, već kvalitetne ljude koji će nam pomoći svojim razmišljanjima i obogatiti naše inicijative.
  p.s. što se tiče bloga i blog.co.yu imam dosta pitanja i razmišljanja pa ćemo tu temu nastaviti na nekom narednom postu. Uskoro ću biti draganadjermanovic.com :). Hvala ti!

 17. Makedonac

  Dragana, hvala vam za komentar…Pošto je ovo tek početak, nadam se da ćete uskoro imati više hrabrosti, da neke stvari nazovete pravim imenom.

  U svakom slučaju shvatili ste i moje principe i moju poentu i veoma sam zahvalan za to.

  Stigli smo do prve raskrsnice. Vreme je da se svi akteri zapitamo: Kuda ćemo dalje? Napred, malo ulevo, malo udesno, natrag, ili recimo sebi – dosta je bilo i da svi zaćutimo i produžimo po starom, kao i prije pojavljivanja ovog bloga.

  Znači, na nama je da odlučimo – ili idemo do kraja, otvoreno svi (ma koliko to bolelo), ili da se okanimo „mlaćenja prazne slame“.

  Dragana, sve je u vašim rukama. Od vas zavisi kojim ćemo putem da idemo dalje. Ako nemate hrabrosti, ponekad i svom prijatelju da kažete da ono što nije u redu da treba da se koriguje, onda sad je pravo vreme da dignete ruke od bloga i da se bavite „pametnijim poslovima“, gde ćete vašu pozitivnu energiju usmeriti na nešto što će dati opipljive rezultate.

  Svaki drugačiji pristup vodi vas u propast – i bloga i vašeg imidza, jer bićete upamćeni kao neko ko se nije dobro preračunao – dali uistinu želi ono što kaže i na šta poziva i ostale.

  Varagić je u pravu kad kaže da treba strpljenja i da treba malo sačekati dok se na blogu ne pojave pravi ljudi. Ali, da biste privukli i ohrabrili te ljude, morate da održite svoju reč, koju ste dali u više navrata na ovom blogu.

  Ja sam ZA. Napred i samo napred. Revolucije i promene bilo koje vrste – uopšte, ne donose kukavice, prevrtljivci, slabići, podlizurkovci…

  I… ne bojte se, ni smo nas dvoje-troje ovde na blogu, kako vam verovatno izgleda. Ima dosta onih kojima treba hrabrosti da se oglase, ima i dosta voajera-seirdzija, a tek će da dodju oni pravi, ako produžimo ovim tempom.

  Pokušaću da budem konstruktivan.

  Apsolutno se slažem sa onim što je Dragana postavila kao svoje ciljeve u ovom blogu i zato je u potpunosti poddrzavam da istraje na ovom trnjlivom putu.

  Znam da nismo idealni i da svima hvali ponešto. Dajmo da pokušamo da uspostavimo neku harmoniju. Ja ću da preuzmem nešto od Draganine šlifovanosti za komunikaciju i pokušaću u buduće da to primenim i ovde na blogu.

  Dragani ću za uzvrat da poklonim nešto malo hrabrosti, koje i onako imam i više nego što mi treba, a Varagić koji je do sada bio više stručnjak za svoju oblast nego profesionalac, očekujem da uvidi da je bolje više dobrih profesionalaca da se pomažu, nego jedan na tronu, a ostali nedorasli.

  U tom pravcu, predlažem da pokrenemo inicijativu za izradu Etičkog kodeksa PR profesionalaca i Praktičnog priručnika za PR profesionalce. Možemo da razmislimo i o polaganju ispita za PR konsultanat-specijalist, koji bi dobio licencu nakon toga. Ako već postoji kvalitetna PR asocijacija-udruženje profesionalaca, može sve to da ide preko nje-ga, ako ne postoji, osnovaćemo je.

  Oćemo li?

  P.S.
  Takodje, ima i nekih dodirnih tačaka, koje do sada nisam pomenuo, ali koji mogu da nas dovedu do medjusobne saradnje, bez razlike na jake reči koje su izrečene u dosadašnjoj diskusiji.
  =====================================================
  Oldos Haksli je jednom rekao:

  „O, bože podari nam smirenost da prihvatimo ono što se ne može promeniti, hrabrost da promenimo ono što treba da se promeni i mudrost da razlikujemo jedno od drugog.“

 18. ddjermanovic

  Makedonac: Vrlo hrabro! Dragan Varagić je po svim mojim saznanjima osoba koja najbolje poznaje on-line PR u Srbiji! Poštujem to jako. Njegovo mi je mišljenje vrlo bitno. Razumeo si međutim potpuno moju nameru: pričamo otvoreno, bez rukavica; svestan si koliko to može biti nezgodno. Smatram da je potpuno ne dopustivo koristiti veštine i alate (jer, to je sve zanat kao svaki drugi) za manipulaciju ljudima. Bez obzira na cilj! Pa čak i ukoliko je namera ok! Manipulisati ljudima doslovce znači zlouporeljavati ih zbog trenute ne stabilnosti, koju često i sam manipulant (prethodno) uzrokuje. Pravi, ali pravi pravi PR-ovci (i online i ostali) imaju i dar i alate za manipulaciju! E zato postoji ovaj blog! Da pričamo i o vrlo vrlo ozbiljnim propustima i zlouptrebama pod „zastavom“ sruke. Hvala ti puno na svemu rečenom. Način na koji si uključen u razvoj ovog bloga od ne merljivog je značaja! Svi vi koji ste sada na blogu i pratite me ovih dana dali ste smiao ovom poduhvatu! Što se tiče teme, na žalost, dokle god ne postoje jasna pravila igre, sami ih utvrđujemo… A svi smo mi tako različiti, sujetni, kratkovidi… često.
  Dragana Varagića i sama bih se vrlo teško usudila da osudim. A i ja sam, kao i ti, poznata po oštrom i britkom jeziku, a prilično iskrena.
  Dragane: Smatram da je ne dolično da polemišem u ma kojoj meri u tvoje ime. Zaista tome nisam dorasla. Toliko znaš o on-line komunikaciji da sam uverena da ćeš Makedoncu dati adekvatno objašnjenje u vezi sa nemilom situacijom koju opisuje. Očigledno je u pitanju Makedončev princip. Kada je u pitanju princip čovek ima sva prava na razjašnjenje i epilog. Činjenice temi daju dodatnu težinu.
  Svi: Ovaj blog je samo za otvorene ljude koji shvataju značaj (dobre) i opasnosti (loše) komunikacije. Oni koji nisu spremni da komentarišu direktno, argumentovano i konstuktivno neće se na njemu dobro osećati, barem ja ne bih na njihovom mestu. Na raspolaganju sam, u meri u kojoj moj komentar situaciju čini jasnijom.
  p.s. o Etici u propagandi pišem neki od narednih postova!

 19. Makedonac

  @darko156

  Ако го прочиташ внимателно заглавјето на блогов на Драгана ќе забележиш дека овој блог е покренат од професионалец и обработува теми за Односи со јавноста:

  – За улогата на поединецот како личност и како професионалец,

  – За одговорноста на ПР професионалците и влијателните групи во креирањето на ставовите на јавното мислење заради лична и професионална промоција.

  Оттаму сметам дека твојот коментар не е примерен на овие цели и стандарди кон кои се стреми Драгана, особено што е очигледно дека не си ја прател целосно ниту дискусијава околу насловите/поднасловите.

 20. darko156

  Не го гледам проблемот во измислување на добар наслов. Јас често презимам наслови ако ми се допаѓаат.

  Дали читателот ќе го чита текстот во најголема мерка зависи од насловот. Зарем преку твоите фидови не те манипулираат насловите од весниците? (@makedonac)

  Твој избор е да им веруваш на насловите или не. Свесен си дека тие се прават со одредена јасна цел, твое е дали ќе успеат да те натераат да го прочиташ текстот или ќе им веруваш само нив.

  За мојот преземен наслов кој воопшто не е никаков договор, туку моја одлука, докажи дека насловот не е вистина, јас ќе го сменам.

  @Драгана, го следам твојот блог од сам почеток, одлично ти оди. извини за тоа што коментирам на мк. :)

 21. Makedonac

  Jeste, networking je prava stvar, posebno kad se udruze i poddrzavaju profesionalci iz jedne oblasti.

  Ali, kad se ne poštuje etika, kad se gaze svi principi u interesu ostvarivanja većeg profita, e to je već van svih domena, koji želi da promoviše i ovaj blog.

  Naime, stvari eskališu sve više…

  Dragan (Varagić) je dao znak i svojima u Skoplju da prenesu njegov intervju. Ali, vidi belaja, slučajno ili namerno, ništa im nije pomenuo šta se desilo sa njegovim naslovom i podnaslovom, niti im je išta pomenuo da se razvila i diskusija na tu temu.

  Tako da Varagićev prijatelj Darko Buldioski na svoj blog http://komunikacii.net/ preuzima isti naslov (od koga se Dragan otkazao autorstva) samo ga prevodi na makedonskom „Нашите компании не знаат да заработат на интернет“
  I ne samo to, nego Darko u prvoj rečenici hvali isti naslov kao odličan i veoma aplikativan i za MK, ni manje ni više nego 102,3%.

  I šta reći više o ovakvim profesionalcima…

  Baš me interesuje kakva je definicija-kvalifikacija za ove vrste komunikacije sa javnošću. Pitam se, šta bi o ovome rekla Dragana DJ.!?

 22. Makedonac

  @Dragan Varagić

  Polako počinjete da pokazujete svoje pravo lice.

  Umesto da iskažete spremnost da „platite“ svoju grešku, koju ste smišljeno uradili (i priznali) vi i vaš partner, vi pokušavate praznim frazama da „bacite pepeo“ na sve. Šta više, prikazujete sebe kao žrtva anonimnog makedonca. Moji podaci su kod vas, treba samo da ih pogledate ako vas zanima moje puno ime i prezime, adresa, broj kartice kojom sam platio vašu manipulaciju i sve ostalo.

  Ima jedna narodna koja kaže: Ono što čovek može sam sebi da napravi, nemože niko drugi da mu napravi.

  Ne mogu da ja vas diskvalifikujem Varagicu i to argumentima.

  Naprotiv, vi ste prekvalifikovani za oblast o kojoj pričamo, samo što vaše kvalifikacije zloupotrebljavate, potcenjujući i iskorišćavajući sve ostale.

  Pošto sam ja jedan od oštećenih sa vaše strane (što ste i priznali), a do sada niste se potrudili da poučite vašeg klijenta i poslovnog partnera – Etarget, za ono što ste uradili da me obeštetite, imam pravo da predupredim ostale potencijalne žrtve, da znaju kako da „čitaju“ vas, da im se ne desi ono što se meni desilo.

  Inače, za razliku od vas, koji koristite sve načine da promovišete svoje ime, ja nemam tu potrebu.

  Obzirom da sam običan „komentator“, koji za sve što kaže iznosi argumente, moje ime je irelevantno za širu publiku.

  BTW. Niste mi odgovorili na pitanje. Možete i na moj email (imate ga u vašoj bazi), ako vam je lakše tako.

 23. Dragan Varagić

  @Makedonac: „Dodatnu težinu svemu daje to što je moja kratka analiza vaših aktivnosti pokazala da se vi profesionalno služite naslovima/podnaslovima za manipulisanje čitaoca. Pored Etargeta, ima još dosta primera gde ste postupili na ist ili sličan način. To znači, da je to vaša taktika, da ne kažem strategija, sa ciljem obezbediti što veći profit sebi i vašim klijentima, na štetu izmanipulisanih čitaoca/korisnika/kupaca.“

  Ova vaša kvalifikacija jednostavno ne stoji. Objasnio sam prethodno šta se desilo u konkretnom slučaju za E-target. Ako imate nameru da me na neki način diskvalifikujete ili sl., možete nastaviti u sklopu mog bloga, a ne ovde.

  Kao što ste i sami posredno napomenuli, postoje različti načini procene kvaliteta nekog sadržaja, a kada posedujete sopstveni blog, to je sistem u kojem možete da samostalno birate tematiku po svom nahođenju (i ciljevima), a na samim čitaocima je da procene da li će verovati onome što je napisano, ili se radi o nekim manipulacijama. U odnosu na ovakve procene oni će dolaziti ili neće na određenu Web lokaciju (pa i na blog).

  Meni stvarno nije problem da prihvatam sopstvene greške (naravno da ih ima, i na njima se na žalost najbolje uči), pišem ono što mislim, i to uglavnom uz adekvatnu argumentaciju (znate da je Internet veoma merljivo okruženje).

  U vašem slučaju problem je samo u činjenici da ja pišem pod svojim imenom i prezimenom, a vi ne.

 24. Makedonac

  @Dragan Varagić

  Najpre hvala što ste se oglasili.

  Oko naslova/podnaslova u intervijuu i uopšte…

  – Primedba Dragane (DJermanović) je na mesto, bez razlike ko je to uradio. Naslovi/podnaslovi nesmeju biti u kontradikciji, da dovode u zabludu ili do pogrešnog zaključka kod čitaoca.

  – Vi g. Varagicu, kao profesionalac, bili ste dužni da tražite autorizaciju kompletnog teksta. To niste uradili, ili bili ste nemarni. I jedno i drugo je vaš propust, a time ste i prihvatili moguće posledice takvog ponašanja.

  – Ako ste hteli, mogli ste da tražite korekciju u elektronskom izdanju, ali do danas to niste uradili.

  – Dodatnu težinu svemu daje to što je moja kratka analiza vaših aktivnosti pokazala da se vi profesionalno služite naslovima/podnaslovima za manipulisanje čitaoca. Pored Etargeta, ima još dosta primera gde ste postupili na ist ili sličan način. To znači, da je to vaša taktika, da ne kažem strategija, sa ciljem obezbediti što veći profit sebi i vašim klijentima, na štetu izmanipulisanih čitaoca/korisnika/kupaca.

  Oko Etargeta…

  Kao što znate g. Varagiću, to da Etarget isplaćuje 2500,00 dinara, naveli ste samo u vidu primera i to u poslednjoj rečenici vašeg teksta. Nigde niste spomenuli najvažniju informaciju – da je to u suštini i maksimum, odnosno sve što daje Etarget, nego ste ostavili čitaocu, na osnovu naslova „Etarget u Srbiji i Hrvatskoj daje 100% bonus na kampanje do 10.02.2008.“ (koji ste opet vi smislili) i ostalog teksta, da čitaoc-potencijalni kupac sam izvede logičan zaklučak, da je bonus za 5000,00 dinara, dodatnih 5000,00 dinara.

  Dobra strana vašeg komentara je što priznajete da ste pogrešili i to me raduje, jer se to retko dešava kod profesionalaca.

  Loša strana je što tu svoju „grešku“ opravdavate, odnosno pripisujete običnim previdom, koji se vama desio. E, tu se neslažem sa vama. Zašto?

  G. Varagiću, vi ste profesionalac i to ne u bilo kojoj, nego baš u ovoj oblasti, koja je predmet diskusije. Takodje, vi ste vodeći konsultant u istoj oblasti i savetujete (više kompanija izmedju kojih je i) Etarget, odnosno kreirate njihove tržišne strategije, kampanje, kao i nastupe u javnosti. Drugim rečima, sami ste kreirali internet kampanju o kojoj pričamo. Šta više, vi educirate mlade ljude o istoj temi i deo njih su već prihvatili vaše metode za ostvarivanje profita.

  Ja tvrdim (ako treba da dam i dodatne argumente), da sve to nije nit bezazleno, kao što pokušavate da ga prikažete, nit slučajan previd, nego vaša (do sada, loša) poslovna strategija.

  Jedno pitanje za vas: Jeste li spremni da se javite menadzerima u Etargetu i da zajedno priznate svoju grešku. Pošto u biznisu se sve plaća, pa i greške, šta mislite, ko treba da plati ceh za ovu grešku. Takodje, pitajte vašeg klijenta zašto ni jedan njihov menadzer (ni country ni generalni) nije odgovorio na moj prigovor poslat na njihove biznis email adrese, nego su ostavili da njihova sekretarica rešava probleme.

  G. Varagiću, dali primećujete kako su se problemi multiplicirali, samo zbog neprofesionalnog odnosa aktera pomenutog primera. Mislite li da je sve ovo dobro za vas, mene, vaše klijente, pa i šire. Pazite, vi stvarate veoma nepovoljnu klimu u ovoj oblasti, koja će imati dugoročne posledice.

  Moja poenta je, da u stvari vi kumujete (da ne kažem da imam utisak da ste čak i glavni kolovođa u negativnom kontekstu) svemu ovome za šta na vašem blogu, u intervjuima i šire delite lekcije drugima i kritikujete sve ostale.

  Oprostite, imam veliku maanu. Ono što mislim bez uvijanja i bez rukavica otvoreno pišem/kažem. Znam da to nije dobro, ali još nisam tako vešt da isti cilj postignem „mekšim“ rečima. Možda u buduće i uspeću da prevaziđem ovaj problem ili bar da „pokupim“ ponešto od Dragane DJ. i ostalih pravih PR profesionalaca, ali za sada očekujem razumevanje od onih koji uspeju da dočitaju moje duge komentare.

  Bilo bi mi drago da čujem misljenje od Dragane DJ. za ovaj primer komunikacije, koji sam naveo i obrazložio u moje komentare, obzirom da je to vaš fah.

  Inače g. Varagiću, usput rečeno, trudim se da uvek argumentovano govorim i pišem.

 25. Dragan Varagić

  Zahvaljujem se Daragana što si ovaj tekst posvetila mom intervjuu.

  U konkretnom slučaju, odgovarao sam samo na postavljena pitanja, i nisam predlagao ni naslove, ni podnaslov.

  @Makedonac: Zahvaljujem se što šte na afirmativan način skrenuli pažnju na propuste koji se dešavaju svakome (niko nije savršen). Na žalost, veoma se retko dešava da dobijam argumentovane kritike, veoma često kada se kritika desi, ona je bez nekih osnova. Argumentovana kritika meni svakako donosi za rezultat skretanje pažnje i vođenje račina o rečenom.

  U konkretnom primeru za Etarget, piše za Srbiju da su oni isplaćivali 2.500 din, ali u kontekstu same rečenice se može zaključiti da da će davati dupli bonus za bilo koji iznos. Meni je žao što sam kod vas zbog ovog previda proizveo negativan efekat, a inače radio sam konsalting za njih, i nisam suvlasnik ove firme…

 26. Makedonac

  Dragana, imate moju punu poddrsku, ako Vam uopste nesto to znaci.

  Nedajte se …poveli ste kolo, vodite ga napred. Ako ne zelite da svi postanemo zrtve, ne stedite ni sebe, ne mene, ni Varagica, ni…nikoga. Trebaju nam sto vise ljudi kao Vas…inace, zna se…

  Potstaknut Vasim postovima i komentarima, posebno vasim pozivom „da otvorimo karte“ i da svi aktivno ucestvujemo u menjanju trenutnog stanja, pokusacu da dam svoj prilog na tom putu.

  Dodatni motiv da se javim su i Draganove (Varagica) komentare i njegov poziv na iskrenu kumunikaciju (http://www.draganvaragic.com/weblog/index.php/641/sponzorisano-novinarstvo-mediji-pr-sektor-agencije-oglasivaci/).

  Imajuci u vidu da vecina nas smo rastrgnuti poslovnim, licnim ili porodicnim obavezama, znacaj naslova (Headlines) i podnaslova, koji je i naucno i prakticno dokazan, dobija jos vise na tezinu.

  Ja, a i mnogi drugi, cesto stvaram utisak, misljenje, pa cak i donosim odluke, samo na osnovu procitanih naslova i podnaslova.

  Preko 90% mog citanja stampanih (dnevnih, nedeljnih i periodicnih publikacija), pa i elektronskih medija (u mom Thunderbird-u pratim preko 100 blogova, a o Inbox-u i da ne govorim o broju biltena i poruka), svodi se samo na brzo citanje naslova i podnaslova.

  Posto to radim godinama unazad, to znaci da i moj kompjuterski sistem (mozak) automaski (nekad instiktivno, nekad intuitivno, nekad analiticki, nekad logicki ili po analogiji), donosi odluke na bazi raspolozivih podataka/informacija u mom sistemu.

  Oni koji se profesionalno bave ovom problematikom (naslovima) veoma dobro znaju sta to znaci. Deo tih profesionalaca, koriste ova saznanja u pozitivnom smislu reci, a ima i takvih koji (naslovima i podnaslovima) manipulisu javnoscu (citaoce/konzumente) za svoj ili tudji interes.

  Obzirom da je g. Dragan Varagic jedan od profesionalaca u ovoj oblasti, koji kao sto je rekla Dragana (Djermanovic-Vujovic), ima veoma jak uticaj na javnost, na firme koje konsultuje, pa i studente koje edukuje, i koji nista, ali apsolutno nista ne radi slucajno i onako iz dosade, tim pre, primer koji opisujem, mislim da zasluzuje paznju, pa i vise od toga.

  Naime, o cemu se radi…

  Februara o.g. citam naslov na Varagicev blog „Etarget u Srbiji i Hrvatskoj daje 100% bonus na kampanje do 10.02.2008.“. Nabrzinu predjem tekst, koji je veoma vesto osmisljen od samog profesionalca (Varagica). Uspeo je. Usmerio me je na Etarget web stranicu, ciji je (opet) Varagic konsultant, ako ne i suvlasnik. Tamo, ista prica, isti naslovi, isti podnaslovi, isti stil (a, nije ni cudno, kad je isti majstor u pitanju).

  Obzirom da je rok za uplatu bio pri kraju, a ponuda se uklapala u moje planove, da je ne bi propustio, ja uplacam nekih 5000-6000 dinara, koliko da probam to cudo – od novog servisa, koji hvali, niko drugi, do profesionalni Varagic.

  I… upadam u vec pripremljenu marketinsku zamku. Ispostavi se, da bonus od 100% vazi samo na minimum uplatu od 2500 dinara. Da me Varagicev nije doveo u zabludi, za testiranje novog servisa nisam imao potrebu da uplacijem veci iznos od minimalnog, posebno sto doplatu mogao sam da uradim u bilo koje vreme.

  Nezadovoljan sto su me odradili poklonio sam im celokupan iznos koji sam im uplatio. Usput, odvratio sam namere da se reklamiraju na istom servisu, jos troje mojih prijatelja, ukazujuci im cemu se sve sluze profesionalci.

  Nakon toga, pokusao sam da skupim sto vise informacija o Varagicu i njegovim aktivnostima. Zaprepastio sam se krajnjeg zakljucka, a ujedno i pokusao da sam sebe utesim, jer me je nadmudrio visoki profesionalac, koji to veoma uspesno radi vec godinama. Jedino, boli sazananje da u svemu tome Varagic je duboko ugradio svoj licni interes i ne mari o posledicama svoga ponasanja. Imam i drugih primera do kojih sam u mom istrazivanju dosao, ali otom potom, ako bude neophodno.

  Naravoucenje / pouke / razmisljanja:

  – Ako zelimo nesto da promenimo, moramo prvo da podjemo od sebe i svoje dvoriste. U tom pravcu, dopada mi se nastup Dragane Djermanovic i ohrabrujem je da ne posustane.

  – Dvojni standardi/moral profesionalaca, koji kritikuju druge, uticu na javnost, a sami sebe stavljaju iznad svega i izuzimaju od istih stvari, ne vodi nas nicem dobrom.

  – Prvicno zapazanje Dragane (Djermanovic) na naslov i podnaslov, koji je Varagic stavio u svom intervjuu Biznisu je sasvim na mesto. Posebno sto Varagic to nije uradio slucajno, nego namerno i dobro osmisljeno.

  – Povlacenje od prvicne ocene, laskanje i smanjivanje tezine o onome sto je Varagic uradio (samo zato sto je on njezin prijatelj i profesionalac), ne ide u prilog Dragani (Djermanovic). To je prvi losi signal, koji sam primetio do sada.

  – Zabrinjava me sto isti trend Varagicevog ponasanja primecujem i kod deo njegovih studentata/segrta.

  – Imajuci u vidu da Varagic nije slucajan prolaznik – netreba da ga stedimo, naprotiv trebamo svom silom da mu damo do znanja da je preterao i da trazimo od njega da se koriguje, u interesu svih nas pa i njemu samom.

  Dosta je za sada. Izvinjavam se ako sam vas opteretio dugim komentarom, takodje nije mi cilj da nikoga uvredim niti smesljeno da nekome nastetim, pa se stoga unapred izvinjavam, posebno sto srpski mi nije maternji jezik.

  Pozdrav svima iz Skoplja.

 27. stepskivuk

  Ne nam sta bih komentarisao…vrlo intelektualno,sve sto pises.
  A mene pokrecu emocije.
  O tome i pisem.
  A za tebe mi treba vremena,a nesto ga nemam.
  RAdo bih komentarisao,na casnu rec!
  Ali eto…
  na kraju,najvise mi se svidja
  i najvise cudi
  sto tije Zagor tako omiljen lik.
  To prosto privlaci paznju ;-)

  Salu na stranu…ako je pola od tvoje biografije tacno(a verujem da je sve tacno)izuzetna si osoba,koja je u malo vremena uspela da postigne toliko toga.
  Imas moje postovanje…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *