Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Gasna kriza – Energetska kriza deo Svetske ekonomske krize?!

Ukoliko vaš posao, poslovanje vaše kompanije, vaš lični život ili životi vama bliskih ljudi na ma koji način trpe posledice aktuelne gasne krize, sigurno ste zainteresovani za rešenje ovog problema… za prolog, za detalje o trenutnom stanje, a ponajviše za epilog.

Tema je vruća (zbog čega se mnogi smrzavaju) za sve, a ne samo za nas PRofesionalce. Biće još više vruća ukoliko se problem sa dotokom gasa ne (raz)reši u narednih par dana:

„Zvaničnici ipak priznaju da bi energetska situacija u zemlji mogla dramatično da se pogorša ukoliko spor između Ukrajine i Rusije ne bude rešen u narednih nekoliko dana.

Dušan Bajatović priznaje da će se Srbija suočiti sa ozbiljnim problemom ako se dostave ruskog gasa ne obnove do utorka sledeće nedelje“ (BBC Serbia)

Ukrajinski Naftogas je saopštio da je ruski Gasprom obustavio dotok gasa u sredu (07. januara 2009.) u 6 sati 44 minute po srednjeevropskom vremenu.

Evropska unija oko 40% svojih potreba za gasom zadovoljava uvozom ruskog gasa, a 80% tih količina prolazi preko Ukrajine.

E sad,  primer (mog) Novog Sada: „skoro 100.000 stanovnika od noćas je bez grejanja pošto je Toplana Zapad ostala bez gasa, a na nju su priključeni Dečija bolnica, Novo naselje, Satelit, Detelinara i deo oko Sajma. Takođe, bez grejanja su i građani Petrovaradina, Sremske Kamenice i Sremskih Karlovaca. Ostale toplane u gradu prešle su na mazut i imaju trenutno dovoljne rezerve, bar za 15 dana“ (Radio 021). Slično će proći i građani Čačka, Kikinde, Jagodine, Zvornika…

Problem je nastao iz nekoliko razloga:

Toplane koje nisu u mogućnosti da trenutno servisiraju građane, obavljaju svoju funkciju isključivo koristeći gas! Prilikom projektovanja i izgradnje nije napravljena alternativa za grejanje putem nekog drugog energenta!!! A to ne bilo nikakav problem, ne bi zakomplikovalo ni drastično povećalo troškove izgradnje, ne bi bilo štetno ni na koji način! Pa zašto onda nije napravljena alternativa!? Prvi odgovor je zato što nam se može (što bi rekla Mica ubica), a drugi zato što nemamo svoj energetski bilans (jednu dokumentovanu analizu o našim kapacitetima i sklonostima u (ovakvim) kriznim energetskim situacijama). Dakle, mi ni ne znamo šta može da nam se desi i koliko smo spremni (i do kada) sa tim da se nosimo, dok nam se ne desi kriza. Blagi užas!!! Jedno od pravila moje struke u vezi sa krizom jeste izrada procedure za slučaj krizne situacije sa detaljnim pregledom mogućnosti, odgovornosti i kapaciteta za rešavanje (potencijalne) krize. Da institucionalno ne predvidimo i ne pripremimo se za potencijalnu energetsku krizu jednostavnim rečima – nije normalno. Sledeći uzrok problema je nepostojanje mogućnosti za skladištenje veće količine gasa u Srbiji, obzirom da smo imali predpostavljam značajnije investicione troškove od ulaganja u Banatski dvor (mostovi u Bg, Arena…).

Naše su komšije, takođe, ozbiljno pogođene energetskom krizom. Međutim, npr. Hrvatska ima zalihe gasa za 3 do 4 nedelje, a mazuta u određenim slučajevima i za sto dana.

Hrvatska je ipak (iako u malo boljoj poziciji od nas) proglasila vanredno stanje, što joj između ostalog, omogućava da smanji ili ukine isporuku gasa industriji.

Škole i obdaništa u Bugarskoj su zatvorena dok Država ne pronađe alternativne način za zagrejavanje svih objekata. U Bosni, gas operater Sarajevogas navodi da je trenutna situacija blizu humanitarne katastrofe, dok su šume u ovoj zemlji preplavljene divljim drvosečama koje (ne, ne, ne seku Badnjak) sakupljaju zalihe drva za grejanje svojih domaćinstava! Ruminija i Bugarska redovno sazivaju Savete za nacionalnu bezbednost, dok su Slovačka i Mađarska (koje u potpunosti primaju gas preko Ukrajine) gotovo zaustavile industrijsku proizvodnju koja koristi gas.

U celom regionu ovih dana nameću se tri tesno povezana pitanja: koliko će potrajati rezerve gasa, koliko će potrajati niske temperature i kada bi Ukrajina i Rusija mogle da postignu kompromis kojim bi rešile krizu koja sada pogađa pola Evrope.

Na neka od tih pitanja za BBC odgovara Piter Karlin, stručnjak za energetska pitanja koji radi u Londonu:

„Evropska unija nije bila u stanju da, od 2006. godine do danas, usaglasi zajedničku energetsku politiku prema Rusiji. Umesto toga u opticaju je niz bilateralnih ugovora. Istovremeno je došlo i do drastične promene svetske političke scene. Mislim da Rusija pokušava da, što je pre moguće, internacionalizuje ovo pitanje jer Moskva želi da obezbedi pregovaračku platformu, odnosno poziciju sa koje može da traži ustupke od Zapada- od dešavanja u Južnoj Osetiji do stacioniranja američkog raketnog štita u Poljskoj.

I tako se vraćamo na apsolutni početak svakog globalnog problema – na zakulisne (mnogo veće) interese koji dave i guše sve male i sitne, koji su lakomi i nepripremljeni (s jedne strane) pa krizu ne mogu da prevaziđu ni na par dana, kao i one koji su se (malko) pripremili pa su „mirni“ bar nekoliko (desetina) dana. Kao što znate, a i da ne znate lako biste pretpostavili, mi smo u onoj prvoj grupi.

U Evropi se već duže vreme priča o alternativnom snabdevaču gasom; naravno Norveška je glavna tema ali P. Karlin navodi sledeće: „Norveška ne može da isporuči više gasa od količina koje trenutno dostavlja potrošačima. Nigde drugde na svetu nije moguće nabaviti gas na ovaj način. Obezbeđivanje tečnog gasa u potrebnim količinama nije moguće. Sem ukoliko se zapadna Evropa ne odluči da tokom narednih 20 godina krene u intenzivnu izgradnju atomskih centrala, alternative isporukama ruskog zemnog gasa jednostavno nema. Istina je da je Rusija u izvozu gasa trenutno okrenuta Evropi, ali bi sutra mogla da se okrene Aziji. I ko onda ima dominantan položaj, jer je ipak daleko teže naći izvore snabdevanja nego kupce energenata?“

Da li su zemlje Evrope žrtve (pukog) sukoba na relaciji Ukrajina i Rusija?

Spor između dve zemlje se zaoštrio 1. januara kada je Rusija prestala da isporučuje Ukrajini gas jer nije postignut dogovor o ceni po kojoj će Ukrajina u ovoj godini kupovati ruski gas.

Obe zemlje tada su govorile da se isporuke gasa Evropi, koje prolaze preko Ukrajine, nastavljaju normalno.

Predstavnici ruskog energetskog giganta Gasproma, međutim, optužuju Ukrajinu da iz tih gasovoda krade gas namenjen evropskim potrošačima, pa je ruski premijer Putin u ponedeljak naložio da se količina gasa koja se ubacuje u ukrajinske gasovode smanji za onoliko koliko Ukrajinci bez dozvole uzimaju.

Ruska strana kaže da je Ukrajina potom iznenada u utorak zatvorila 3 od ukupno 4 gasovoda koji preko njene teritorije vode ka Evropi i da je to izazvalo najnovije probleme.

Ukrajinci odlučno odbacuju rusko objašnjenje i tvrde da je sam Gasprom dramatično smanjio količinu gasa koju ubacuje u gasovode.

Kao što se može i očekivati Administracija SAD-a krivi Rusiju da zloupotrebljava svoj energetski primat za postizanje svojih spoljnopolitičkih zahteva kažnjavajući tako krajnje korisnike, građane i industrije zemalja Evrope, pre svega Balkana. Rusija se sigurno baš potresla što su Amerikanci ovo izjavili.

Za sve nas dodatno priču komplikuje to što Ukrajina nije u NATO-u koji bi tako bio u mogućnostio da „štiti“ transportni deo gasovoda kroz njenu teritoriju (mada bi onda bila malo „draža“ Rusima), ali i to što je zemlja pred bankrotom koja svoju ekonomsku situaciju veštački oživljava raznim nelogičnim (pilićarskim) radnjama, kao što je i ova (zbog koje su i moji pilići promrzli).

I (najslađe) za kraj, deo izjave Premijera Cvetkovića sa sinoćnje konferencije za novinare:

Naš elektroenergetski sistem je stabilan, funkcioniše dobro i ostvaruje visoku proizvodnju, i to je jedan od naših oslonaca u ovom trenutku. Imamo mazut u dovoljnim količinama i oni koji ga koriste mogu računati na sigurno snabdevanje, istakao je Cvetković. On je objasnio da se, zbog prelaska velikog broja građana sa gasa na alternativne vidove grejanja, očekuje udar na elektroenergetski sistem, i da je stoga neophodno da građani štede struju.

Gotovo sve je logično, zar ne?! Sem uzroka, toka i rešenja aktuelne energetske krize.

Preostaje nam da jako zagrlimo jedni druge ili da (eventualno) kolektivno založimo sve badnjake po kućama.

Komentari

 1. Željko

  Pozdrav narode. Ovo o cemu pricamo je vestacki tj. svetskoj ekonomskoj krizi. Pitao sam se zasto, odakle bas sada. Pa vreme pokaza, ruski tajkuni izgubise 120 milijardi dolara ako je tacno pa je morao nekakav oblik osvete da se ispolji. Ali takav oblik osvete u kojem se zaradjuje a to je podrazumevalo ovu aferu sa gasom i naravno ona je zakacila teritorije balkana. A to su nove teritorije na kojima ima jos fabrika i prirodnih bogatstava pa bi to trebalo kupiti sto jeftinije ili jednostavno dobiti na poklon. Normalno to bi zapad nasim fabrikama i raznim resursima placao rusima gubitke dok bi nepromisljeni rusi to uzimali oberucke ali za pokretanje istih bi opet morali da uzimaju kredite na zapadu. Predvidjam u narednom periodu u nasoj drzavi doci do kupovine mnogih firmi tj. morace da ih pokloni nasa drzava da ne bi dosla do bankrota a tu spadaju jos jedine dve preostale Elektrodistribucija i Telekom (bar tako mislim). Svetske banke su vec ponudile svim drzavama pozajmice da bi iste navodno spasile svoje ekonomije a hipoteka ce biti na tim nasim firmama sto se podrazumeva. A o nasim politicarima, ministrima itd. suvisno je komentarisati jer je sve vec receno i svi ih znaju. Za ovih nekoliko godina demokratije nista ozbiljno od investicija nije uslo u nasu zemlju. Gde god se okrenem oko sebe niko neradi ili rade za robovlasnicke plate a drzava povodm toga nista ne preduzima. Mislim da bi gradjani na sledecim izborima trebali dobro da razmisle za koga ce da glasaju ustvari ja nemam nikakvih predloga posto nema ni jedna normalna postena stranka. Jedino sto bi predlozio je da se ukinu sve stranke ali da ne bude jednopartijski sistem vec da narod bira sposobne i odgovorne pojedince i da oni vode drzavu.

 2. Miss Cybernaut

  @Sasa Jovanovic

  „Nesposobnost se kaznjava time sto gubis posao.“

  Ako govoris o drzavnoj upravi, nacisto si omashio. Prvo, javna uprava NIJE trziste, i nije na trzistu, i ne vaze ista pravila.

  Drugo,
  da li ti stvarno mislis da se ministar postaje ZATO STO DOBRO RADIS SVOJ POSAO?

  :D

  Treba da bude sposoban…ali za nesto drugo, ne za svoj posao.

 3. shadow

  Marko, hvala :), onda da pustimo da nas nosi :)))

 4. Sasa Jovanovic

  @Miss Cybernaut: Ne bih ja to bas tako rekla, ali sustina jeste da su se ovi dilovi sklapali na neekonomskoj osnovi…


  Ako je neko na mestu ministra on TREBA da radi u interesu naroda zahvaljujuci cijim glasovima je tu gde je. Konstantacija da je taj neko kao strucan ali je sklapao dilove na neekonomskoj osnovi i omogucio ono sta nije u interesu gradjana se u najmanju ruku moze okarakterisati kao nesposobnost. Nesposobnost se kaznjava time sto gubis posao. Medjutim ako su „sposobni“ a svesno ne rade ono za sta ih placamo ili jos gore rade za svoj dzep onda je adekvatna kazna – zatvor.

  Ok da preformulisem prethodni komentar: nasu zemlju i dalje vode neznalice, nesposobnjakovici i demagozi.

  Drugo, davanje prioriteta mostovima, metrou, areni i slicnim grandioznim poduhvatima umesto egzistencijalnim kao sto je izmedju ostalog i skladiste gasa (ima toga jos) samo je nacin da se odigra igra dobijanja glasova – na kratke staze i racunajuci na kratku pamet gradjana. A i te devedesete su davno vec prosle za jednu godinu pa ce nas cela decenija deliti od kraja devedesetih a jos uvek se nasi politicari „iskupljuju“ pozivajuci se na greske devedesetih. To je kao da je neko negde 1955 rekao „hej ljudi ali rat je bio do skora, pa rezolucija Informbiroa, pa obnova pa polako ljudi… Nemci su krivi za to, unistili nam zemlju“…hmmm zvucalo bi tuzno-smesno zar ne?

  Zato ja ove koji vode zemlju pogresno, cinili to namerno ili ne, nazivam neznalicama i nesposobnima. Za glupost se ne odgovara. Za kriminal i namernu stetu se odgovara..pa eto ja to u njihovu korist ublazavam kvalifikacije :))))

 5. Miss Cybernaut

  Ne bih ja to bas tako rekla, ali sustina jeste da su se ovi dilovi sklapali na neekonomskoj osnovi i da nije u interesu gradjana da bilo ko tu ima monopol, naorocito poklonjeni a ne osvojeni u trzisnom smislu.

  Nije da ne bih volela da odem u Moskvu za vreme neke bele noci sa nekim posebnim, ali mi je jako jako drago da u ovom slucaju nisam bila pogodjena grupa. Meni je i kad nema interneta tesko :( A bez sruje i grejanja? Ne zelim da znam!

 6. Sasa Jovanovic

  Dokaz vise da nasu zemlju i dalje vode neznalice.

 7. Dragana Djermanovic

  Srbija je zaradila blizu 3 milijarde evra od privatizacija preko 2.000 firmi do sada!!!

  Investicija u Banatski dvor bi iznosila svega 22 miliona evra (ili oko npr 0,8% prihoda naše zemlje po tom osnovu). Bilo je i raznih drugih prihoda, fakat i rashoda… ali skladište gasa u vremnu opšte (a posebno pojedinačne) energetske neizvesnosti važno je pitanje, zar ne?

 8. Miss Cybernaut

  Iskreno, ne zelim da zamislim kako je onima koji za Bozic nisu imali ni struje ni grejanja. Na Twitteru se lepo videlo iz minuta u minut sta se desava, ljudi su se logovali sa mobilnih telefona i izvestavali.

  Inace, sto se CENE gasa tice, vec godinama su svi ovi dilovi jako sumnnjivi.

  A procena rizika o kojoj ti pricas nije bas sasvim izostala. Secas se Cede Jovanovica i kovanice „eneregtska bezbednost“?

  Ovo je posebno zanimljiv detalj:

  „Novi većinski vlasnik NIS-a sada je ruski Gasprom, pa će, prema tome, ekstraprofit od prodaje mazuta ostvariti ista kompanija koja je i odgovorna za aktuelnu nestašicu gasa“ (saopstenje LDP http://www.ldp.org.rs/info/news.jsp?id=1716 )

 9. Petar Stakić

  Slozio bih se sa mnogim stvarima koje si navela.
  Necu smarati sa cime se ne slazem. Ne bih da gnjavim. :) Pricacemo jednom o ovoj temi uzivo.
  Nego…Zna(te)s sta me nervira? Moje kolege novinari koji dizu tenziju kao da je poceo treci sv.rat.
  Obratiti paznju na naslove „Humanitarna katastrofa”„Plasim se za bebu, u stanu je ledara” itd.
  Taj senzacionalizam i takmicenje u tome koji medij ce ispricati najstrasniju pricu u ovoj situaciji je katastrofa.
  Postajemo kao amerikanci koji se plase rojeva pcela ubica, iznenadne invazije vanzemaljaca i ostalih cudesa.
  Ubice nas zima!
  Malo smo razmazeni.Ako ne mozemo da se sabijemo u sobu i zagrejemo na struju dok se ne resi ovaj spor sa gasom onda i treba da nam je hladno.
  Ili….Moze biti da smo se mnogo otudjili jedni od drugih pa zbog toga, podsvesno, kukamo sto se svi moramo grejati u jednoj sobi, kancelariji itd.
  Ne zalimo se izgleda sto nam je hladno, vec zato sto, zbog hladnoce, moramo biti na okupu, zajedno, a nekima nije do toga…
  Moz da bidne zar ne? ;)

  Pozdrav iz „hladnog” Panceva!

 10. Dragana Djermanovic

  @Petar Stakić: moram se nesložiti sa tobom Petre u delu da ostale zemlje Evrope nisu napravile neki „izlazni“ scenario. Pre svega, 40% zahteva potreba za gasom Starog kontinenta namiruje se iz Rusije i to 80% preko Ukrajine a 20% preko Belorusije. Dakle, Evropa računa na 60% s, da kažem, druge strane. To ne znači da je Evropa energetski nezavisna od Rusije, ali vidi sad ovaj primer: naša susedska Slovenija troši 3 puta manje gasa od nas (oko 3,5 mil m3) ali namiruje 55% preuzimanjem od Rusije, 35% iz Alžira i preko 10% iz zemalja koje nisu proizvođači ovog energenta. Slovenija je (pošto nema na svojoj teritoriji kao nege druge zemlje, tj. mi) zakupila deo skladišta gasa u Baumgartenu u Astriji gde u svakom trenutku (pa i u ovako nemiloj situaciji) ima gasa dovoljno za mesec i po dana. O tome pričam.
  Ne, ne, silno se varaš da su svi zatečeni i nepripremljeni.

  Pa Hrvatska ima gasa za 4 nedelje, a mi imamo skladište i rezerve za dan-dva!!!???

  Inače, još jedna činjenica da (iako bih to silno želela) ne možemo baš u isti „koš“ sa Evropom, posebno sa Zapadnom: zahvaljujući gasnom terminalu Zebruge u Belgiji koji je spojen sa gasovodom Norveške, Belgija i čitava Zapadna Evropa ipak „nemaju zime“; tim pre što je Zapadna Evropa (zlu ne trebalo) od 2007. (jer neki se ozbiljni problemi daju predvideti i unapred barem delimično rešiti) puni skladišta gasom koji se dopremao tankerima iz Alžira i Katara.

  Što se tiče ekologije, posebno u tvom Pančevu, a i Dedinom Boru, pa o ekologiji se ne vodi računa ni kada se ljudi ne smrzavaju po stanovima, a ne sad. Ne kažem nikako da toplane treba da koriste mazut, šta više; samo kažem da je besmisleno izgarditi toplanu BEZ ALTERNATIVE u nekom drugom energentu, kom god, pa i mazutu… taj ekološki „rizik“ bih u kriznoj situaciji na neki razumni rok ipak mnogo radije prihvatila nego Domove zdravlja bez pacijenata, obdaništa bez dece, škola bez đaka… usporene i obustavljene proizvodnje u firmama…

  Verovatno smatraš potpuno suludim uvođenje vanrednog stanja u Hrvatskoj ukoliko zaista smatraš preteranom panikom situaciju u našoj zemlji.

  No dobro, radijatori su od večeras mlaki. Hvala dobrim komšijama Mađarima… kako je to simpatično, imati sve mogućnosti a večito od nekog zavisiti i radi te zavisnosti činiti ustupke kratkoročno, srednjeročno ili dugoročno… a ne moraš.

  @Deda: uskoro će biti jasno da i ova kao i još neke krize u perspektivi imaju jako uporište u Svetskoj ekonomskoj krizi :(

 11. Deda

  Samo Grad Kragujevac nece imati problema sa grejanjem, jer su se brzo preorjentisali na tvrda goriva.
  Kod nas u Boru preko 80% koristi daljinsko grejanje, ali je ogroman problem u velikim dugovanjima i nedostatka uglja. Ima ga za jos tri dana, a i to sa gasenjem jednog kotla, pa je itekako osetna hladnoca u domovima…
  Naravno da ce se svi nekako snaci, ali je zato alarmantna situacija u Elektroistoku koja ima prioritete pri iskljucenju potrosaca i pojedinih delova istocne Srbije… Tako da ce povecanjem potrosnje el.energije, zbog naseg snalazenja, to prvi osetiti stanovnici Negotinske Krajne, pa Bora, Knjazevca i tako dalje, a ovi u Beogradu ce da izginu dok ne regulisu protoke elek.energije kroz Srbiju. Nadam se samo da ce energetski sistem biti u mogucnosti da prebrodi sva opterecenja koja se ocekuju i koja vec postoje par dana unazad???…
  Mislim da ovo trenutno stanje ne treba povezivati sa svet.ekon.krizom, ali nikako ne treba ispustiti iz vida deo u kojem Rusi traze prevlast u svim drugim oblastima, a na kraju i da se prave ludi a da cela Evropa resi njihov problem sa Ukrajnom… Mozda i gresim, ali njima ovo ide u prilog.
  A mi osim grljenja i duvanja u sake, pokrivanja svim i svacim, ko zna, mozda i krenemo sa natalitetom, nikad se ne zna??? :P
  Znam samo da smo neverovatno slabi za bilo koju krizu i da ce se ova sa gasom na nas odraziti toliko da se moze desiti da ova nestabilna Vlada , vec koliko sutra ne bude vise u ovom sastavu, ali problem -tesko da cemo resiti.
  Nedaj Boze da potraje !!!!

 12. Petar Stakić

  Kao i uvek preterujemo u panici. Važno je da se obezbede energenti za bolnice, škole itd.
  Ko kod kuće ne pronađe načina da se ugreje, taj neka i postane sneško belić. :)
  Eto prilike i za malo više intimiziranja među partnerima. :)
  No, šalu na stranu, pola Evrope je ostalo bez grejanja ali smo mi opet najgrlatiji kako ćemo da se smrznemo. Kao da nismo svakakve gluposti preturili preko glave.
  Nego, imam jedno pitanje.
  Jesu li i ostale države Evrope napravile nekakav „izlazni” scenario za ovakvu kriznu situaciju? Nisu baš. Oni koji jesu rade isto kao i mi koji nismo. Prelaze na alternativni način grejanja (struju, drva itd.). Svi zavisimo od Ruja (nažalost)
  Još nešto bih hteo da dodam. Kotlarnice na mazut su ugašene uglavnom iz ekoloških razloga. Prljave su i neefikasne u odnosu na gas. Mazuta u Srbiji ima sasvim dovoljno za određen period, proizvodi ga rafinerija, ali bez obzira na to, gas će biti glavni energent i u budućnosti kojim ćemo se grejati (naravno kada se ova situacija reši a hoće sigurno za koji dan).
  Nažalost, u ovakvoj smo situaciji zato što nam ne pada na pamet da koristimo energiju sunca, vetra, vode, biljaka itd. No, to je već druga tema.
  Naravučenije: Cela Evropa je zavisna od ruskog gasa pa smo zavisni i mi. Eto…Opet smo po nekom s…. rame uz rame sa EU a ne po nečemu dobrom. :(

 13. Marko

  A Beogradske elektrane u istom saopštenju objašnjavaju da mazut nije dovoljan za postizanje propisane temperature u prostorijama koje greju, a istovremeno mole građane da štede struju ;)

  http://www.beoelektrane.rs/aktuelnosti/vesti/142.html

  @Shadow: Osim električne postoji i npr. morska struja :)

 14. shadow

  Ja ću da se “zakačim“ samo za jedno – ovde neće biti proglašeno vanredno stanje jer kod nas ništa nije zaslužilo da bude proglašeno kao vanredno stanje, mi, narod, smo toliko puta pokazali da možemo sve da izdržimo i da nas više ništa ne iznenadjuje. Uostalom ni poplava u Jaši Tomiću nije bila proglašena za elementarnu nepogodu.

  Bajatović je ponavljao da imamo loš scenario! Mislim stvarno čovek da pobesni, niti je ovo prvi loš scenario niti će biti poslednji.

  Ministar energetike izjavio da imamo dovoljno ELEKTRIČNE STRUJE!!! Čitav dan sam razmišljala kakva to struja sem električne još postoji.

  Od kad znam za sebe zbog nečega apeluju da štedimo struju a sada nam savetuju da predjemo na “alternativne“vidove grejanja. Koje? Da založim logorsku vatru u dnevnoj sobi, da kupim TA peć, da se uvijem u ćebe???

  Sve je ovo bilo za očekivanje.

  Strašno meinteresuje a šta je u ovoj zemlji uradjeno ili napravljeno a da se razmišljalo o nepredvidjenim okolnostima, poseldicama i slično. Ništa!

  Vlast prodala NIS, jedan od državnih resursa, napravila posao veka i to je to.

  A ja da štedim…

  Ne pada mi na pamet.

  Sledeći korak su restrikcije, kec na deset, nama će je isključivati i izvoziti je… tako poznat ovaj loš scenario, svake godine prolazimo isto samo nam drugačije zamagljuju oči…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *