Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Društvo Srbije za ili protiv Odnosa s javnošću

Svaki segment javnog života i poslovanja uređen je po principu jasnih pravila, obavezujućih (Zakoni) ili neobavezujućih (Memorandumi, Protokoli, Kodeksi). Na ovaj način uspostavljaju se pravila poslovanja, ponašanja, predviđaju uslovi, udruživanja, navode posledice i definišu sankcionisanja.

Jednostavno rečeno – definišu se pravila igre.
Kada privrednik započinje poslovanje upoznaje se za odredbama Zakona, obavezama predviđenim od organa Uprave na svim nivoima, registruje se u specijalizovanoj agenciji, potom dobija dozvolu za rad, a u slučaju nepoštovanja „pravila igre“ rizikuje da je izgubi, ali i da snosi ozbiljnije posledice. Pa čak i tako uređen sistem i dalje beleži održivost sive ekonomije i utaivanje poreza, sakrivanje porekla robe i tako, tako dalje.

Pojedinačni slučajevi u kojima se profesionalac obavezuje postoje, takođe vrlo često. Spomenuću lekarsku Hipokratovu zakletvu. Advokat stiče pravo za bavljenje advokaturom upisom u imenik advokata i (opet) polaganjem zakletve.

Koji su međutim „uslovi“ da započnete da se bavite delatnošću Odnosa s javnošću, a koje su i vaše obaveze u tom slučaju?

Pre svega ne postoji mogućnost za adekvatno usmereno obrazovanje budućih stručnjaka za PR, a jedina organizacija koja ima predispozicije da okupi stručnjake ove oblasti na jednom mestu je Društvo Srbije za Odnose s javnošću (DSOJ).

„Misija Društva je da doprinese unapređenju oblasti i struke odnosa s javnošću, pomogne uvođenje i primenu najviših profesionalnih i etičkih standarda i realizuje vrhunske stručne programe, organizaciju konferencija, seminara i obuka, kao i međunarodnu saradnju i razmenu iskustava.

Dugoročni ciljevi za koje se Društvo Srbije za odnose s javnošću zalaže su, pored ciljeva navedenih u Misiji, i poboljšanje obrazovanja i edukacija opšte i stručne javnosti. U saradnji sa privrednim subjektima, organizacijama i stručnjacima iz srodnih i drugih oblasti, Društvo doprinosi unapređenju odnosa s javnošću na svim nivoima u našoj zemlji.

Delatnost društva je javna, a pristup u članstvo je moguć svim građanima, državljanima Republike Srbije koji se profesionalno bave delatnošću i poslovima odnosa s javnošću i koji zadovoljavaju određene kriterijume. Kodeks profesionalne etike Društva je u skladu sa Atinskim kodeksom i Kodeksom Međunarodne asocijacije za odnose sa javnošću. Ovaj kodeks propisuje uslove ponašanja članova i naročito uređuje pitanja značajna za odnose članova prema korisnicima usluga, koje u svojoj struci obavljaju članovi. Svi članovi su dužni da se ponašaju prema Kodeksu.“  Statut DSOJ

Iako je DSOJ naslednik starog Društva za PR Jugoslavije danas broji daleko manje članova (330) u odnosu na npr. Hrvatsku Udrugu za Odnose s javnošću (HUOJ) koja ima preko 1000 članova.

Institucija privlači pažnju na osnovu svog značaja i legitimiteta u pre svega stručnoj javnosti, a potom privlači i nove članove i pristalice.

330 članova DSOJ samo za sebe pa čak i u poređenju sa HUOJ ne znači mnogo. Znači međutim ukoliko napomenem da je u 2006. u Srbiji poslovalo blizu 300 agencija i firmi čije je poslovanje direktno ili indirektno u vezi sa PR-om, a da je u tim firmama iste godine bilo zaposleno preko 2.300 osoba. Dakle, agencije za PR, marketing, istraživanje, konsalting snažna su privredna grana sa značajnim profitom (blizu 23 milijarde dinara takođe krajem 2006.), ali ne prepoznaju značaj DSOJ, zato što ne samo da zaposleni i menadžment pojedinačno nisu članovi Društva, već i očigledno nisu ni sve te agencije kao pravno lice, članovi DSOJ!!! Neprihvatljivo!!!

Dakle samo iz Agencija članstvo DSOJ bi se moglo uvećati na bar 2.000.

Drugo, u Srbiji posluje preko 8.000 velikih i srednjih kompanija. Svaka je gotovo sigurno spremna da kaže kako je otvorena za komunikaciju, te je logično pretpostaviti da imaju najmanje po jednu osobu koja se bavi komunikacijom sa eksternom javnošću.

Tu dakle dolazimo do cifre od 8.000 novih potencijalnih članova DSOJ!!!

Do sada smo na brojci od preko 10.000!

To je vredno ulaganja 33 puta više napora od strane DSOJ u cilju privlačenja i animiranja tzv. PR profesionalaca za članstvo u Društvu na osnovu gore napomenutih podataka. A umalo da zaboravim 24 republička ministarstva, pa sekretarijati u Izvršnom Veću Vojvodine, pa preko 50 opština, pa bolnice, pa poreske uprave, pa političke stranke, nevladine organizacije… ma ogromna ciljna grupa. I to onih koji sigurno imaju potreba ili već imaju PR-a i portparola.

Međutim, DSOJ je jedna konzervativna, zatvorena i inertna organizacija, koja se manje više bavi promocijom pojedinaca (a ne struke), kojoj se članstvo uvećava brzinom odlučnog puža, koja ne da ne uvodi primenu najviših poslovnih standarda (kako je obavezana u sopstvenom Statutu), nego ni na koji način ne promoviše ni postojeće standarde i obaveze na koje obavezuje svoje članove (opet na osnovu sopstvenog Statuta).

Takođe, DSOJ je okarakterisano kao jedna mala interesna grupa koja nema ama baš nikakav legitimitet u srpskoj PR javnosti, a ni šire.

Argumenti za to? Anketirani članovi (lično sam ih anketirala, a vama preostaje da mi verujete na reč, ili ne), broj članova (samo 33 puta manje nego što bi bilo moguće), ne pozivanje DSOJ i njegovih visokih predstavnika na strukovne skupove i debate i javne rasprave (zato što ni nemaju šta da kažu), pretvaranje u jeftinu promotvnu aktivnost pojedinih kompanija usko povezanih sa Društvom putem dodeljivanja godišnjeg PRiznanja iako su PRiznanja zamišljena mnogo drugačije i tako dalje.

Moja malenkost je članica tog Društva. A kako i ne bi?! Pa ja sam jedna potpuno logična osoba. Bavim se PR-om profesionalno, članica sam jedinog profesionalnog Udruženja u zemlji.

Dakle, pričam iz iskustva. Jedan deo Društva koji se bavi operativni aktivnostima zaista zaslužuje svaki respekt. Ali, to nije jedan deo DSOJ to je uvek samo jedna osoba!!!

DSOJ ima i Predsednika i Upravni i Nadzorni odbor i Sud Časti. Ima i Skupštinu, Statut, Kodeks… Ima, naravno, i članarinu. Koja je gotovo simbolična. Ali nema legitimitet.

I, nameće se logično pitanje, šta može PR da uradi za klijenta i poslodavca, kad ne može ništa da uradi za sebe (tj. za svoju struku)?! Smešno zar ne?

Društvo ima takođe i vrlo respektabilne članove. Neki od članova Društva, na čelu sa prethodnim Predsednikom Društva g Srbom Jovanovićem, spadaju u vrlo priznate stručnjake u zemlji i šire. Ali nema interesa da se DSOJ afirmiše, da se afirmiše naša važna struka (kojom se upravlja i manipuliše javnošću ukoliko ne postoje sankcije i pravila) i pojedinci iz struke koji su vredni pažnje, a u nekom od postova sam već rekla da ih i te kako ima koji zaslužuju i lovorike.

Zašto nema interesa? Možda zato što nema para u tom biznisu (a sve je biznis). A možda zato što ima para ako se DSOJ ne afrimiše i ako se dozvoli PR stručnjacima da rade šta hoće, po sopstvenom nahođenju, da manipulipšu i obmanjuju u interesu svojih klijenta, poslodavca i svog profita bez da za to polažu račune i snose posledice. Za ovo drugo nemam lek. Ali imam predlog (konstruktivan) kako da DSOJ zadovolji kriterijum finansijske ne zavisnosti:

 • Tako što će početi konačno da radi PR za PR
 • Tako što će se nametnuti srpskoj javnosti kritikama (negativnim i konstruktivnim), jer ako neko to treba da zna – PR to treba da zna!
 • Tako što će usloviti članstvo obaveznom preporukom nekog od članova Društva (tako je bilo davnih  60-ih i u Udruženju Ekonomskih propagandista)
 • Tako što će postojeće i buduće članove usloviti na potpisivanje obavezujuće pristupnice i obavezati na godišnje polaganje testova znanja i poštovanje principa i kodeksa struke
 • Tako što će PRiznanja ponovo dolaziti u prave ruke
 • Tako što će zaposliti ljude u DSOJ (a članarinama ih i plaćati, pa će imati motiv) da rade, prate, razmišljaju, promovišu DSOJ, pa i sve nas
 • Tako što će biti objektivno i tako što će se povezivati sa sličnim udruženjima i promovistai srpske stručnjake i van naše zemlje.
 • Sve to nakon što prvo poveća članarinu i stekne prvi najvažniji uslov za objektivno napredeovanje – FINANSIJSKU NEZAVISNOST od kompanija, agencija i pojedinaca!

E tako bih se ja smatrala ponosnom (a ne logičnom) članicom Društva, a prilikom zapošljavanja PR delatnika kompanijama bi postala značajna potvrda o članstvu, a zamislite tek o preporukama pojedinca od strane strukovnog udruženja koje prati njegov rad…

I polako DSOJ bi postala moćna, perspektivna, respektabilna i poželjna za članstvo, strukovna grupa!

DSOJ ima i legitimite da prvo usmeno, pa potom javno i tajno uputi opomenu ili iščlani iz Društva člana zbog ne poštovanje Kodeksa i pravila igre…. Da li bi i to pomoglo?

Nakon vašeg mišljenja razrađujemo temu u nekom narednom postu.

Komentari

 1. znas-vec-ko-je

  @ Dragana Djermanović

  Hvala na pohvalama.

  Tvoja prica sa radnom grupom za online PR je samo jedna iz gomile prica u poslednjih mnogo godina i sve ovo gore je i pisano sa zeljom da se na to i skrene paznja. I cak da se nesto (sada) i desi sa tim nece mnogo promeniti imidz Drustva na tom polju (mada, bilo bi ok da ista i desi).

  O nagradama necu (ponovo) ni da pricam… Mislim da bih dobijanje nagrade pre doziveo/la kao promasaj u karijeri, nego kao impuls za dalji rad u struci… ali nema veze, neka ide samo na bolje (kako predsednik Drustva sada kaze da ide).

 2. Dragana Djermanović

  @Znaš-već-ko-je

  Odlične preporuke, ideje. Odlična opažanja. Kada bi nas više tako razmišljalo i (na kraju krajeva) to izreklo naš bi poziv bio znatno bolje shvaćen i pozicioniran.
  Na PROactivu u maju predložila sam osnivanje radne grupe, tima, čega-god na temu online PR-a i ponudila sve do sada naučeno i doživljeno kao i kontakte koje s tim u vezi imam članovima na raspolaganje. Ok, ne propuštam (kao ni ti) da istaknem ni dobre stvari koje opazim, ali skretati pažnju na one nakaradne trenutno je vrlo značajno.

  PRiznanja su nedvosmisleno najveća bruka DSOJ u godinama iza nas.

 3. znas-vec-ko-je

  @ Milos

  Prvo pohvale za azuran odgovor, a onda odmah i kudjenje o tome da mozes da pretpostavis odmah sve o meni, mada ostaje to da si se potrudio da odgovoris, i to kvalitetno (koliko mozes iz svoje pozicije).

  Moji odgovori na ovo sto si napisao su po tackama (kako si ih i pisao):
  1) Prvo, nigde nije napisano da NISTA ne valja, ali jeste istina da moze bolje, i to mnogo bolje i da je sve ono sto je do sada radjeno daleko ispod bilo kog (cak i minimalnog) nivoa na kom bi neko udruzenje trebalo da radi (pogotovu udruzenje onih koji bi trebali da se brinu o necijem imidzu, a ni svoj nisu bas sredili). Takodje, nagrade jesu otisle u BOLJE ruke nego ranijih godina, ali je i tu bilo teskih gafova (uporediti nominacije po kategorijama iz brosure koja je bila podeljena gostima i spisak dobitnika nagrada. Hm, greske u stampi ili se tu jos nesto preraspodeljivalo? Pa onda duple nagrade u nekim kategorijama (sta je, zafalilo jos nagrada za neke obecane nagrade?), a i neke nagrade su ocigledno dobijene u pogresnoj kategoriji). Hm, da li reci i da uopste nije (dobro) iskomunicirano da su poslednje godine promenjeni kriterijumi ocenjivanja i da su u tome ucestvovale agencije (I zasto samo one? Gde su samostalni strucnjaci i ljudi iz kompanija? Nije sve samo u agencijama… ali ok)? Da nije i to (sa promenom kriterijuma) bilo tesko komunicirati, pogotovu za Drustvo koje bi time trebalo da ume da se bavi? Da ne pominjem da je sama dodela nagrada izgledala kao cirkus (u pravom smislu te reci, mislim kakve veze imaju zongleri i pantomimicari sa PR-om? Komunikacija? Ah da, verovatno zato se vecina gostiju razbezala pre kraja, zato sto je ta veza bila ocigledna…). Da sumiram, bilo je bolje nego proslih godina, ali je i dalje bilo daleko od onoga cega bih ja zeleo/la da vidim na takvom mestu. Da, ove godine me mozda ne bi bilo sramota da primim nagrade u takvom drustvu i okruzenju, ali mi definitivno ne bi bilo bas ni mnogo prijatno.
  2) Andrea je pomenuta iz dva razloga, prvi, sto se javila na ovom mestu i to sa veoma bezveznim komentarom, a drugi, zato sto je bila (vazna osoba!) u Drustvu, a i zato sto ga i dalje (hteli vi to da priznate i ne) sa jos nekoliko poznatih ljudi „drzi“ kao svoje malo detence koje ce raditi sta svi oni kazu. Pogledajte proslost, prvo su Pristop (gde je ona bila (valjda) direktorka) i McCann PR (gde je glavni Bora, koji je jedan od ovih pomenutih ljudi koi kontrolise Drustvo) medjusobno razmenjivali nagrade svake godine (cak je jedne godine to postalo toliko ocigledno (providno, i to cak i njima) da je Bora u shali dodeljujuci nagradu Andrei rekao (citiram): „Evo, pa da je sledece godine vratis nama…“). A kad smo vec kod toga, odjednom se, promenom mesta na kojem Andrea radi, Erste banka uvrstila u grupu onih koji pocese da redovnije dobijaju nagrade… Hm, da budem potpuno iskren, malo me je iznenadilo sto na poslednjoj dodeli McCann nije dobio malo vise nagrada, ali valjda je i Bori dosadilo, a i postalo je malo providno i njima… Ima tu jos nekoliko ljudi, ali da ne sirimo sada tu pricu… Ti, kao predsednik, pokusaj da sebi ne dopustas takve propuste…
  3) Pravljenje novog PR udruzenja je pomenuto samo kao jedna (poslednja) mogucnost, a ne kao nesto sto bi se moralo uraditi, posto bi to potpuno ponistilo razlog njegovog osnivanja (okupljanje SVIH profesionalaca iz oblasti PR-a). A sto se pomoci tice, zapitajte se sta je Drustvo uradilo po pitanju toga da u rad (ne u clanstvo, nego u rad – savetodavno) ukljuci one koji do sada nisu clanovi (ili jesu, ali se i sami groze da pomognu, posto znaju da od toga nece biti nista). Ne, samo se pitaju oni koji su dobri drugari, oni koji idu „niz dlaku“ i (lazno) su deo te velike price (bajke). Pa i sami znate da na svakom PR desavanju (bez obzira da li ga organizuje Drustvo ili neko drugi) uvek ima barem nekoliko osoba koji daju jako dobre (negativne) komentare (ali su to vecinom sve dobre i blagonaklone sugestije), ali se na njih ne obraca paznja i ti ljudi se polako iskljucuju iz kruga „odabranih“, posto misle i (hej!) govore drugacije (da nije sve lepo i krasno). A gde su tu jos i osobe poput Srbe koji je skroz zaboravljen, a on je godinama drzao sve PR-ove zajedno, cak i kada vecina onih koji su sada u Drustvu (i to i na nekim visokim pozicijama) nisu ni culi da PR postoji? I da ne nabrajam dalje… I ako se vratim na paralelu o novinarskim udruzenjima (koje je ipak malo vise politicka prica, pa mozda i nije najbolji primer, ali posluzice), novo udruzenje novinara je (izmedju ostalog) napravljeno da bi mogao da se cuje i drugi glas posto u prvom udruzenju to nije moglo. I tu je takodje i veliki deo odgovora na pitanje zasto predlozi ne stizu do vas – zato sto se zna da sa njima nista biti nece… plus, niko ne zeli da bude u grupi sa onima za koje ne misli da rade kako valja. A zamislite npr. ovakvu situaciju (i eto, to je jedan predlog, pa da vidimo sta ce sa njim biti): neko PR desavanje, okupljanje, okrugli sto ili sta god… skupili se PR-ovi, pa komentarisu nesto sto je tema tog skupa. I jedna osoba (ili vise njih) je protiv, ima potpuno drugacije misljenje, kaze da taj pristup nije ok i sta bi stvarno trebalo da se uradi an tu temu o kojoj se prica. I (umesto odbacivanja i guranja toga pod tepih) Drustvo kaze: „OK, imas sastanak sutra kod nas u Drustvu, ti i mi (par ljudi iz Drustva), pa nam reci kako ti mislis da bi trebalo da (nesto) (u)radimo…“ Osoba dodje, kaze svoje ideje, predloge, sugestije, zamerke… i ode, pretpostavljajuci da se nista nece promeniti (ali morala je da pokusa, barem da kaze). I kada vidi da se posle nesto promenilo… hm, mislim (cak, uveren sam!) da bi promenila svoj „ne isplati se da dajem predloge“ stav… Pa izvol’te Dragana, Makedonac, Dragane, Druze Titi, Znas-vec-ko-je… recite ako imate nesto konkretno… ili cutite i pustite nas da radimo najbolje kako umemo, kad ne znate da kazete kako je bolje.“. A ne da cekate, sedite u svojim bajkama (zamalo da napisem foteljama) i kazete: „Pa Drustvo je uvek otvoreno, navratite i kazite sta imate…“ Plus, proaktivno delujuci (ako zelite da idete korak dalje od ovoga) sedite i napravite spisak onih ljudi koji se vec godinama dokazuju u PR oblasti, a nisu clanovi (ili jesu clanovi, ali se ne ukljucuju aktivnije u rad i predlaganje), okrenite ih telefonom, zakazite vidjenje se sa njima i postavite im pitanje: „Sta bi promenio/la?“ ili „Kako bi voleo/la da vidis da Drustvo radi da bi bio (aktivan/a) clan/ica?“. Lici da je ovo malo bolje nego neko flafi istrazivanje koje radite s vremena na vreme bez nekih velikih pomaka? Ah da, potrebno je i malo truda oko ovoga, nije samo prazna prica, nema slikanja i medija… ih…

  I jos nesto, da li sam ja (ili bilo ko drugi) ucestvovao/la u radu Drustva u poslednjih godinu dana ne bi trebalo ni da se postavlja kao pitanje, posto je zadatak Drustva da me informise i motivise da se prikljucim, zar ne… Zar to ne pise u Statutu Drustva (okupljanje i unapredjenje…)? Ili da prepozna moj (ili vec neciji) rad i da se on nagradi bez da neko pise i predaje kilometarsku dokumentaciju… Zar nije i to posao Drustva, da gleda okolo i pohvali najbolje? Ili pohvaljuje samo one koji dodju i kazu mu da su najbolji (pa onda Drustvo izveca da jeste)? Ili mnogo toga drugog sto bi doprinelo da se (ne tako visok) imidz Drustva promeni na bolje… i kao sto ste videli kod ideje za ukljucivanje onih koji sada nisu aktivno ukljuceni u rad Drustva – za to nisu potrebna sredstva (dovoljno je i malo vise razmisljanja, malo vise volje i malo vise truda). A za podrsku morate da se izborite (niko vam je nece dati cisto onako) i to radeci konstantno na poboljsanju imadza Drustva! Kad smo vec kod toga, ima li Drustvo pravi komunikacioni plan za Drustvo? Prema onome sto (ne) vidim mislim da nema. A ako ima, onda je sigurno pogresno napisan i najverovatnije je samo spisak aktivnosti, bez analize, cilja, strategije… Hm, onda je to odgovor i na gore napisano „…i aktivnosti bi bile brojnije.“ – nije svrha brojnije aktivnosti, nego PRAVE aktivnosti -> efektivnost ispred efikasnosti.

  Pohvalno je da promene na bolje postoje (to isticem!), ali takodje bi te promene trebalo da budu vise strukturalne i strateske, pre nego kozmeticke. Ali pohvaljujem i ovako malu otvorenost za komunikaciju…

 4. Milos

  @Znas vec ko je
  Zao mi je sto ocigledno pises iz stereotipne pozicije da nista ne valja. Pitanje je da li si uopste clan DSOJ koji je u prethodnih godinu dana ucestvovao u aktivnostima koje smo preduzeli.

  1.) Sto se tice nagrada PRiZNANJE, svi koji su ucestvovali slazu se da su one ove godine otisle u prave ruke i da su kriterijumi po kojima su radovi ocenjivani dobri. Ja nisam pronasao ni jedan komentar koji kao prethodnih godina ukazuje da su najznacajnije nagrade otisle u pogresne ruke. To je potvrdjeno i sa dve medjunarodne nagrade koje je jedan od nagradjenih projekata kasnije dobio. Sa druge strane prvi put je organizovan sastanak sa agencijam pre raspisivanja konkursa da bi se doslo do najboljeg modela i kriterijuma ocenjivanja, sto ce postati PRaksa. Sto opet ne znaci da nagrade nekada nisu deljene kako si naveo.

  2.) Andrea vec godinu dana nije predsednica UO tako da to pokazuje povrsnost sa kojom si pristupio u pisanju teksta. Meni kao predsedniku se to nije desilo i kao sto vidis uredno odgovaram preuzimajuci odgovornost.

  3.) Prostor za pravljenje „novog“ udruzenja uvek postoji i bio bi klasicna srpska prica, kada ne mogu/necu nesto da popravim, daj da onda napravimo nesto novo koje ce samo dodatno fragmentisati i ovo sto je vec dovoljno malo. Nisam primetio da je novinarskoj profesiji dobro donelo, u jos uvek aktuelnoj debati oko izmena Zakona o informisanju, to sto imaju dva udruzenja ali dobro. Ja sam tu i otovren sam za sve predloge, koji ne vidim da stizu, o tome kako poboljsati ugled PRofesije. Ali ko god da krene u pravljenje novog Udruzenja bez da je pokusao da poboljsa stvari iznutra smatram da je zlonameran, pre svega, prema struci i da se rukovodi onim sto si napisao pod rednim brojem 1.

  Mislim da je ovaj UO pokusao i delimicno uspeo da razdrma DSOJ. Pokrenuti su mnogi dobri projekti, osnovana lokalna kancelarija u NS, organizuje se prva konferencija… uz vecu podrsku i vise sredstava i aktivnosti bi bile brojnije.

 5. znas-vec-ko-je

  Tek sada vidim ovu temu i ovu diskusiju (nakon samo godinu dana), ali posto se u Drustvu Srbije za „odnose s javnoscu“ u medjuvremenu nista nije promenilo (a ne lici ni da ce se promeniti) ipak odlucih da napisem par redova:
  1.) Drustvo nikada nije ni radilo da bi unapredilo struku, nego da bi razni imali svoje titule i nagrade u okviru njega i preko njega (pogledajte samo kako se dodeljuju nagrade – po principu „ove godine ja dam tebi, sledece ti vratis meni“, ne bitne su pogresne kategorije i slicno, vazno je da se sa tim posle mase kod klijenata, doduse kod onih koji jos uvek veruju da te nagrade imaju bilo kakav znacaj)
  2.) Upravni odbor bas briga sta ce biti sa Drustvom (kao uostalom i sa PR profesijom) (sem ovoga napisanog u tacki 1), sto potvrdjuje i (navodni) pokusaj Andree da ostavi komentar („izvinite, ali imam mnogo pametnija i vaznija posla, nego da vama koji niste „nasi“ objasnjavam bilo sta i da (barem pokusam) da odbranim ugled Drustva“). Cak i pola sata joj (im) je mnogo… Plus, svako ko se iole razume u tehniku iz napisanog shvata da je problem najverovatnije bio u zastitnim procedurama kompanije u kojoj Andrea radi (posto svima ostalima sve na blogu besprekorno radi)
  3.) Da ne duzim dalje… ja sam za to da se sto otvorenije i sto pre kaze „Car je go“ = dosta ste se igrali, nista niste napravili (stetu za imidz PR profesiju u Srbiji ne racunam, posto ste se tu bas istakli, ali to ne mogu nazvati uspehom, osim ako vam to nije bio cilj), sada to lepo priznajte, prekinite prazne price, prazne projekte, slikanja i samopromovisanje, priznajte da nekih iole vecih rezultata nema (a proslo je „samo“ skoro 10 godina, sto je sramota) i… sklonite se vec jednom! Ili treba, po vec starom domacem receptu, da pravimo drugo (ono pravo) Udruzenje, pa da i ovde budemo kao UNS i NUNS, kao sindikat i nezavisni sindikat, DSOJ i Udruzenje PRavih PR strucnjaka… a izgleda da ce (nazalost) morati… Ako iko zeli ozbiljno da zagrize u ovaj projekat (pravljenje novog, pravog Udruzenja) neka mi se slobodno javi (samo krenite sa tim, naci cemo se mi svi (pravi) veoma brzo). I za to cu imati i (mnogo) vise od pola sata…

 6. www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » Menjaš posao?! Šta (sve) PR mora da zna

  […] da je normalno, da je, šta više, i još proaktivnije – nakon jedne učmale klasične PR udrugice, ovakvo DSOJ osveženje je fina kiša u sparni letnji […]

 7. ddjermanovic

  Na sajtu DSOj u delu Aktivnosti linkovani su zanimljivi (ne samo PR) blogovi.
  Mali korak na ozbiljnom putu koji je pred nama… ali valjan.
  ;)
  http://www.pr.org.yu/code/navigate.php?Id=80

 8. Makedonac

  Pošto je mnogo toga iznapisano, za one koji nemaju vremena da pročitaju celu diskusiju na ovu i prethodnu temu (ispod posta Kontekst i edukacija), a u interesu dobijanja jasnije predstave i sa ciljem da pojednostavim stvari – sta se desilo i zasto je situacija eskalirala, u produžetku dajem kratak rezime:

  – Februara o.g. Dragan Varagić i njegov poslovni partner Etarget d.o.o. u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, doveli su me u zabludu i naveli da uplatim iznos od 70 EUR-a na ime reklamiranja. Opisana radnja je predviđena kao krivično delo u članu 208 Krivičnog Zakonika RS. Takođe, Dragan Varagić je time prekršio i Kodeks profesionalne etike Društva Srbije za odnose sa javnosću, čiji je član.

  – Nakon uočene prevare, prigovarao sam i tražio korekciju kod generalnog menadzera i menadzera za Srbiju u rukovodstvu Etargeta, ali do resenja problema nije doslo.

  – Slučajno sam, po preporuci Dragana Varagića, došao na Draganin blog. Spletom okolnosti, u sklopu teme „Kontekst i edukacija“, otvorena je diskusija o značaju naslova i podnaslova u kreiranju javnog mnenja i uopšte u procesu donošenja poslovnih odluka. Navodeći činjenice, opisao sam moj slučaj, sa željom da nametnem ozbiljan pristup celoj temi.

  – Komentarom, kao odgovor na moje navode, oglasio se lično Dragan Varagić i priznao da je pogrešio, ali je grešku objasnio slučajnim previdom. Rešenje problema i obeštećenje nije ponudio. Ako bi to uradio, kao što je red, ne bi uopšte dolazilo do eskalacije slučaja. Iako sam pokazao dobru volju da slučaj razrešimo na obostrano zadovoljstvo, Dragan Varagić nije pokazao spremnost za to.

  – Na blogu se oglasila i lično g-a Andrea Brbaklić, predsednica UO DSOJ-a, ali navodno zbog tehničkih problema, nije uspela da pošalje svoj komentar i da se uključi u diskusiju. Obzirom da mi je bilo veoma bitno da čujem stav nekoga iz rukovodstva DSOJ- u vezi mog slučaja… dali DSOJ odobrava i poddržava ili osuđuje takvo ponašanje svojih članova… očekivao sam da se g-a Brbaklić ponovo oglasi i ako ništa drugo, mogla je bar kurtoazno da me uputi na Sud časti, ali sa njezine strane su bili ignorisani svi moji dobronamerni pozivi da se uključi u diskusiju.

  – U želji da budem pravilno shvaćen, dvaput sam javno ponudio, da Varagić i Etarget samo ispune dato obećanje isplatom bonusa od 2500 dinara, a ja sam sa svoje strane iskazao spremnost i dobru volju da potrošim isti iznos (2500 dinara) na prijateljsko druženje sa njima. Time sam hteo da dam do znanja da su mi važniji principi i profesionalno ponašanje u biznisu, nego isplata samog iznosa od 2500 din. Nadao sam se da rukovodstvo DSOJ-a neće dozvoliti bilo koji njihov član da narušava ugled Društva i da negativno utiče na sveukupne odnose u oblasti Odnosa sa javnođću, ali niko od p(r)ozvanih se nije odazvao mojih molbi.

  Ovim završavam diskusiju na ovu temu ovde na blogu. Nadam se da će ipak neko iz rukovodstva DSOJ-a smognuti snage da iskaže svoj ili zvaničan stav DSOJ-a povodom izrečenog…

  Izvinjavam se ako sam predugačkim komentarima i delimičnim ponavljanjem zamorio posetioce i redovne članove ovog bloga. Smatrao sam da je tema preozbiljna da se mi neodgovorno i neozbiljno ponašamo. U tu svrhu akcentirao sam neke stvari koji svima nama trebaju biti velika opomena i putokaz – kako netreba da radimo. Podigao sam glas i u ime svih oportunista i ljudi dobrih namera, koji ne žele da se oglase, ali očekuju bolju budućnost za sve nas i za generacije koje dolaze.

  Bio bih veoma radostan, ako sam bar malo uspeo u mojoj nameri…

  Pozdravljam sve vas i želim sve najlepše.

 9. Makedonac

  Markan kazao:
  ========================================
  [quote] Makedonac, drago mi je da sam te ohrabrio da podneses predstavku Sudu casti DSOJ. Nadam se da ce to uslediti ubrzo i da ce se stvari resavati. Ako su potrebna bilo kakva dodatna razjasnjenja – tu sam.[/quote]
  ========================================

  Razjasnjenja treba svakako, ali prije toga da rascistimo… idemo prvim ili drugim putem… nemozemo po oba dva istovremeno… moramo da izberemo… Mislis da je bolje da krenem drugim putem? Ako krenem putem – isterivanja pravde predstavkama i krivicnim prijavama… bojim se da nece biti nista nit od zute nit od vina… ili mozda gresim… mozda ti imas ideju kako da realizujemo i jedno i drugo…

  …ili je mozda bolje da sacekamo da se Srba javi, pa da zajedno odlucimo kako cemo… :)

  Cuo sam da je Varagic na odmoru, pa smo uskraceni njegovog finalnog misljenja oko izbora najbolje opcije.

  Ima li neko na blogu, koji zna kako razmislja Varagic, pa da nam pomogne u izboru najboljeg resenja.

  Iskreno, voleo bih da se konacno oglasi i neko od zvanicnika u DSOJ-u, to bi bilo od zajednickog interesa…

  Markan kazao:
  =====================================
  [quote] koga stanuva zbor za zolta: dokolku e dobra (a veruvam da e dobra), ima da dojdem vo Skopje samo sporadi toa. Osven zolta, vecerata na moj trosok :) Pa da pravimo muabet na site interesni temi do zora :) [/quote]
  ======================================

  Dogovoreno! Odi li vo paket i bonusot za Skadarlija ili druga fina muzika „na uvce“ ili ne? Ako i toa go resime…. ni ostanuva samo uste Srba da ni potvrdi po koj pat e podobro da odime. Ajde Markane, junaciste, pokazi se vo pravo svetlo, upotrebi gi tvoite vlijanija konecno za nesto korisno. Povikaj nekoj od DSOJ i zvanicno da se oglasi i da me umiri deka netreba povece da kinam zivci, pa posle site zaedno da odime na vecera uz Z’ TA, dobro vince i strumicka mastika…

  P.S. Probao sam neko qoute-iranje, neznam dali ce uspeti. Izvinite ako sam zabrljao… Dragana pregledaj pa koriguj me ako previse nevalja…

 10. Markan

  Ovde se ne pojavis par sati da iskomentarises i vec te svi iskritikuju, da im nisi odgovorio, da si vadio iz konteksta itd.

  Niko ne ocekuje izvinjenje za sadrzaj, vec za ton i strast, to izvinjenje je dato i sve OK.
  Sadrzaj je nesto o cemu se polemise i razlika u stavovima je legitimna i cak pozeljna. Nema razloga bilo kome se izvinjavati zbog iznetih stavova. Mislim da se u vezi sa tim dobro razumemo.

  Makedonac, drago mi je da sam te ohrabrio da podneses predstavku Sudu casti DSOJ. Nadam se da ce to uslediti ubrzo i da ce se stvari resavati. Ako su potrebna bilo kakva dodatna razjasnjenja – tu sam.

  Idemo redom:

  DDj: Ali i ti budi realan: da li misliš da bi svi ti portparoli radili taj posao, izjednačavali se sa zaista stručnajcima u ovoj oblasti koji su se obrazovali (obavezno van Srbije) za našu struku, i radili naš posao na tako niskom nivou da postoji neki filter?
  MS: Moze da bude, ali ne mora da znaci. Ne bih se upustao u prognoziranje, samo tvrdim da masa „strucnjaka“ ne poseduje elementarne kompetencije.

  DDj: Možda to (filter) nije DSOJ, ali svakako moramo da uredimo stvari. Da nama, koji ovaj posao razumemo i volimo, stvari budu preciznije definisane i da nam je lakše.
  MS: Sve sto se moze unaprediti, ukljucujuci tu i DSOJ i struku u celini, treba unapredjivati. Pitam se samo koliko je ko licno doprineo tome. Upravo zbog toga mi je izuzetno drago sto ovakva diskusija postoji. I ona predstavlja vid doprinosa.

  DDj: Znaš li kako ružno misle o nama ljudi iz medija? Pa i mnogi primaoci naših poruka (Makedonac npr.). To ne smemo da dozvolimo.
  MS: Ne misle ruzno svi i ne misle ruzno o svima. Cinjenica je da postoje odredjene generalizacije, koje su pre svega posledica pritisaka na novinare i urednike da se marketinske informacije plasiraju pod plastom vesti. I tu temu bi valjalo otvoriti.
  Meni je cak veci problem stavljanje samih PR-ova u poziciju „vernog sluge“ i „prvog izvrsioca“, umesto da PR bude pre svega strateg koji je spreman da stane iza svog predloga i garantuje za njegov uspeh. Dakle, sami smo sebi najveci neprijatelji, ali kao struka u celini, ne iskljucivo kao DSOJ. Na tome treba puno raditi i mislim da je i uloga DSOJ u tom buducem procesu izuzetno vazna.

  @Makedonac – koga stanuva zbor za zolta: dokolku e dobra (a veruvam da e dobra), ima da dojdem vo Skopje samo sporadi toa. Osven zolta, vecerata na moj trosok :) Pa da pravimo muabet na site interesni temi do zora :)

 11. Makedonac

  Druze Tito,

  Iako spadam u generaciju koja je pevala na radnim akcijama „…mi ti se kunemo“, sad je 21-vek, a ti si svoje odziveo u 20-om i vidi se da si sa zastarelim shvatanjima za danasnji zivot.

  Znaci, neslazem se sa tobom, pa makar me poslao „GO U (JAVNU)ZENSKU BANJU ILI SAUNU, KAKO JE MI ZOVEMO DANAS“ :)

  „ONI“ iz GG-a nit su marginalizovana interesna grupa, nit su tako bezazleni, kako se tebi cini (Oni nas vode danas umesto tebe, pa su sa svima u „neprincipijelnoj koaliciji“, sto bi reko tvoj pionir i prvi omladinac nase Juge – Tupurkovski), nit imamo vremena za cekanje, jer smo procerdali skoro 20 godina u tranziciji…

  Ako ne zelis da nam pomognes, nemoj bar da nam odmazes… i da dekuraziras nasu drugaricu Draganu.

  Pozdravlja te tvoj stariji pionir iz MK.

 12. Dragana Djermanovic

  … ili tačnije selektivno odgovaranje.
  Makedonac: Markan nije odgovorio ni na toliko mojih pitanja i nedoumica. A potrudila sam se da komunikacija bude više prijateljska. Od svega o čemu je mogao da piše izvadio je iz konteksta (neka pročita „Kontekst i edukacija“) moje kolegijalno upućivanje izvinjenja. Pa bi poštovani posetioci ovoga bloga mogli da zaključe, eto sve što sam napisala nije ni bitno, možda ni tačno ili šta god… ali se ja izvinjavam, što može da se shvati (van konteksta) kako sam shvatila da grešim ili preterujem! Opasna stvar… taj kontekst. Elem, moje izvinjenje je bilo samo za ton i strast, ali NIKAKO ne i za sadržaj. Sva pitanja i dalje stoje. Ništa ne rešavamo, a imamo puno posla. Tako da lepa reč ova vrata, po svemu sudeći, ne otvara.

  Druže Tito: Hvala! Razmisliću svakako! :)
  Dobro nam došao. A, da, i mi ti se kunemo ;)

 13. Drug Tito

  „Ne okreći se sine“ je uspešno ekranizovano književno delo koje je mnogima od nas bila obavezna lektira.Tito je bio očaran još jednim svojim kinematografskim dostignućem koje nas je trebalo naučiti da su partizani neuništivi,a njihova borba sveta, najsvetija stvar.
  Pošto su ZEMLJACI iz tog GG zvanog DSOJ oličeni u UO,inspirisani sa 12 apostola pa ih je valjda zato toliko,generacija koja je konzumirala „Ne okreći se sine“ oni su neuništivi i veruju da je njihova borba sveta,najsvetija svar.Sa takvima je najgore…
  Pošto ti nisi Dragana,psihijatar njih nemožeš dešifrovati..
  Grupu građana DSOJ ni nema potrebe razumeti,oni su marginalna interesna grupa koju treba zaboraviti usled mnoga važnija posla koja čovek danas ima.Ono što je bitno jesu rešenja koja apostoli DSOJ naravno nemaju,a ti ih možeš imati.
  Sačekaj novi zakon o udruženjima koji je sad u nacrtu i koji će bit usvojen u naredna 2 meseca,a koji pruža samoregulaciju u sveri udruženja i za čije će osnivanje biti potrebno samo tri osobe,po mogućnosti mama,tata i ti,jer kad postane udruženje uspešno i bogato,onda se naša udruženja raspadaju oko plena,ko če koji deo pogače da uzme za sebe.Zato ti registruj svoj DSOJ,imaš baš sve kako bi vodila esnafsku organizaciju.
  Verujemo u tebe iz prostog razloga jer si bolja,za nas najbolja naša PR
  drug tito

 14. Makedonac

  …ispustio sam drugi put…

  Drugi put sam vec pomenuo, ukoliko budem i dalje ignorisan, podnecu predstavku Suda casti DSOJ-a (bez razliku na njezin krajnji ishod)i istovremeno krivicnu prijavu za prevaru protiv Varagica i Etarget. Nije iskljuceno da preuzmem i dodatne mere i kativnosti u smislu animiranja medija, komora i drugih institucija i organa, na drzavnom i medjunarodnom nivou. Takodje, necu se uzdrzavati da sve prosledim i u bazama podataka, koje citaju svi ozbiljni poslovni ljudi u svetu.

  Toliko od mene… ovo je zadnje pricanje sam sa sobom… dali zna se… moram odrzati javnu rec…

 15. Makedonac

  @Markan

  Niste mi uopste pomogli da razbistrim neke dileme, koje sam izneo u mojim komentarima… a sami ste najavili da zastupate taj pristup…

  Ignorisanje drugih i nije bas neki nacin za medjusobnu komunikaciju i razumevanje, a ne doprinosi nit bistrenju naseg uma… Kad smo se vec usaglasili da je to
  dobro – da razbistrimo stvari do kraja. Onoliko koliko mozemo mi, a nadam se dopunice nas i ostali p(r)ozvani i nep(r)ozvani.

  BTW, Ako se vec ogradjujete od nekih stvari u DSOJ-u, bilo bi dobro da bar vase bliske relacije sa rukovodstvom DSOJ-a iskoristite da ih obavestite i zamolite da se pojave… da ne bistrimo mi sami sa sobom u ime drugih…

  Zasto se ogradjujete i od Varagicevih manipulacija javnoscu… Zasto minimizirate njegov udeo u ovakvom stanju u DSOJ-u pa i u drzavi u celini. Nije li on deo vas, ista fela, isto Drustvo, nije li zajedno sa vama (ili vasih prijatelja i kolega) rasporedjivao PRiznanja u stilu „evo sad tebi, ti ces meni dogodine“… nije li to isto sto se radi i sada… ista praksa… koju je vec Dragana opisala. Nije li Varagic u drustvu sa vasim prijateljem i kolegom Srbom Jovanovicem (tadasnjim predsednikom DSOJ-a) „solio pamet“ o (ZLO)UPOTREBI profesije, po sajmovima na tribinama, pa i sire na netu (i jos danas to radi na blogu, u intervjuima i na svaki moguci nacin), a u isto vreme sam je krsio kodeks i manipulisao javnoscu, profesionalnim alatkama svoje
  struke, da bi sebi i svojim partnerima/klijentima ostvario veci profit, na stetu sviju nas. Dali mu je neko iz DSOJ-a ikada ukazao na zloupotrebe struke, koje je ucinio ili su svi bili saucesnici ili ortaci u tim radnjama (cinjenjem ono sto nisu smeli da cine ili necinjemen ono sto morali da ucine).

  Stvorila se VEOMA OPASNA klima Markane. Doslo je dotle, da neki komentatori po blogovima „terete“ teskim optuzbama Varagica, Kostica i ostale za „reketiranje“ ili smisljeno eliminisanje konkurencije, za potrebe svog klijenta, a niko do sada nije reagovao na te „optuzbe“. Znate li koliko jos ima kao mene, koji su izmanipulisani i obmanuti, ne samo od Varagica, nego i od nekih drugih „faca“ u vasoj struci.

  Pitate se odakle meni detalje… i zasto radim sve ovo. Odgovoricu vam… Dva su glavna razloga… prvo, ja sam jedan od mnogih ostecenih i ne zelim da ta praksa produzi jos jacim tempom… drugo, ja profesionalno pratim ovakve pojave i radnje… skupljam ih, udruzujem sa jos nekim podacima i ugradjujem u (Company) PROFIL(E) ili u prosirene izvestaje (Business Information Reports – BIR), pa posaljem u bazama podataka, koje su dostupne svim poslovnim ljudima u svetu. To je moja profesija – legalno prikupljanje podataka o svim poslovnim subjektima (Business and Competitive Intelligence), pored ostalih stvari, koje jos radim.

  Moram da priznam da nisam u potpunosti upoznat sa detaljima sta se sve desava u DSOJ-u. Istrazivao sam (delimicno) samo onaj deo koji mene tangira i je u direktnoj ili indireknoj vezi sa Draganom Varagicem.
  Ako me vi i vasi prijatelji iz DSOJ-a ignorisete i dalje i necete prijateljski da razbistrimo stvari, meni ne preostaje nista drugo nego da idem dalje – do kraja, principijelno i argumentovano… poslacu predstavku Sudu casti DSOJ-a, takodje i krivicnu prijavu za prevaru… pa neka se nadlezni izjasne… sad vise nisam bitan samo ja… hocu to da uradim i zbog drugih, koji nemo posmatraju sta se desava i nemocni su da bilo sta promene sami. Isteracu pravdu na cistinu i za generacije koje dolaze i koji zasluzuju bolju buducnost… i za Draganu, koju postujem i odajem priznanje sto je zacela ovu temu i blog uopste.

  Kad sam vec dosao do ovde, za mene nema vracanja natrag. Po meni imamo dva moguca puta, kojim mozemo da idemo dalje…

  Jedan je da ovde prijateljski i profesionalno razbistrimo stvari, da pokusamo izbalansirati medjusobne interese i naci zajednicko prihvatljivo resenje. U tom smeru ja sam vec u odgovoru Dedi (u sklopu diskusije Kontekst i edukacija) dao javnu ponudu. Ponovicu, Dragan Varagic je priznao gresku, to sto gresku (ja bi rekao namerno manipulisanje) pripisuje previdu, ne oslobadja nit njega nit njegovog partnera Etarget, da plate svoju gresku. Ne trazim placanje penala i ostetu za naruseno zdravlje :), nego samo da ispostuju ono sto su uistinu obecali u
  kampanji… znaci, samo da dodaju jos 2500 dinara bonusa. Ja cu za uzvrat i u znak dobre volje i razvoj prijateljstva, da castim najbolje makedonsko vino, pravu domacu zutu i (po volji) strumicku mastiku, prilikom moje sledece posete Beogradu i Novom Sadu. Rucak je na teret vaseg drustva, jer ja ucestvujem samo do visine od 2500 dinara :). Jos kad bi to mogli da izvedemo na Skadarliju ili neko slicno mesto, to bi bio fin bonus i zalecio bi sve rane… :)

  Jel fer sa moje strane Markane?

 16. Markan

  Sve OK, prihvatam izvinjenje :)

 17. Dragana Djermanovic

  Markan: OK. Izvini za ono demagog itd… Nisam mislila isključivo na tebe. Ipak, ti si na ovom mestu, što ipak govori da si odgovorna osoba koja je spremna na razgovor. Inače, niko iz DSOJ me nije lično naljutio. Nikada nisam prijavila ni jedan rad, niti moja kompanija. Poznajem dosta ljudi iz DSOJ i o njima kao profesionalcima imam vrlo dobro mišljenje. Ali oni sa svojim kapacitetima i znanjima, nisu za DSOJ uradili ono što rade za sebe i svoje kompanije… Ma ni blizu. Šta više…
  Evo dogovora, ja ću smiriti strasti. Daću sve od sebe da budem konstruktivnija (a ne negativna i destruktivna)što mi je inače manir. Ali i ti budi realan: da li misliš da bi svi ti portparoli radili taj posao, izjednačavali se sa zaista stručnajcima u ovoj oblasti koji su se obrazovali (obavezno van Srbije) za našu struku, i radili naš posao na tako niskom nivou da postoji neki filter? Možda to (filter) nije DSOJ, ali svakako moramo da uredimo stvari. Da nama, koji ovaj posao razumemo i volimo, stvari budu preciznije definisane i da nam je lakše. Znaš li kako ružno misle o nama ljudi iz medija? Pa i mnogi primaoci naših poruka (Makedonac npr.). To ne smemo da dozvolimo. Upućujem izvinjenje za ton diskusije u prethodnom komentaru, nije na nivou koji želim da dostignem… i koji kolega koji je našao vremena da diskutuje zaslužuje. Eto. Neke se stvari (ne)urade, (ne)napišu slučajno i u žaru… zato postoji izvini! Ali neke su ipak tendenciozne. Sve o meni vam je na raspolaganju i ništa ne krijem. Pišem otvoreno i sebe sam spremna da kompromitujem za sve što sam rekla ili napisala, a da je pogrešno. Za sada je to više nego pružena ruka svim saborcima na svim stranama koji imaju jedan cilj – da naša struka bude uređena, da snosimo odgovornost za nedela i da nas najšira javnost shvati ozbiljnije. Ima ih još. Ali za sada toliko.
  Hvala još jednom MS.

 18. Markan

  @Makedonac

  Kao sto sam vec rekao, sve sto iznosim su licni stavovi i ne predstavljaju iznosenje stavova i zastupanje interesa DSOJ.

  I sta se to radi vec duze vreme u DSOJ? Molim Vas da me upoznate ;)

  Pozdrav

 19. Makedonac

  @Markan

  Vidi se da ste dobro informisani i da vladate situacijom u DSOJ-u.

  Dali mogu time da smatram da zvanicno (ili nezvanicno) prestavljate rukovodstvo DSOJ-a i zastupate njihove interese?

  U pravu ste, sto se tice predstavke… formalno-pravno Sud casti DSOJ-a nemoze da odlucuje bez nje. Pitam se samo, otkud znate da ja nisam podneo predstavku (to mora da neko proveri u arhivi pa da zna). Jeste li u stalnoj koordinaciji sa rukovodstvom DSOJ-a, pa oni vas obavestavaju o svemu… Ako je tako, sto se „stide“, sto se i oni ne pridruze nama, pa da ljudski rascistimo stvari, onako kako dolikuje svima nama profesionalcima. To je i cilj ove diskusije, koliko sam razumeo Draganu… ako to postignemo, onda mnogo smo uradili…

  Ali, nepodnosenja predstavke ne oslobadja nit Andreu, nit ostalle iz rukovodstva DSOJ-a da se ne oglase i da otvoreno porazgovaramo, kako da resimo konkretan slucaj, koji cinjenicama poddrzava Draganinu dobronamernu kritiku i koji kalja ugled celog Drustva (DSOJ), pa i autoritet svih intelektualaca, koji su ukljucenu u njegov rad.

  Slozicete se, to nije dobro za sve nas, a nema ni razloga da bezimo jedni od drugih…. Postoji nasa dobra volja da otvoreno pricamo o problemima, ma kakvi oni bili i njihova nespremnost da nas udostoje, bar privatnim komentarima, ako ne u ime DSOJ-a.

  Sta vise, kad se vec oglasila Andrea, nije fer da mi ne odgovori na moje pitanje… Andrea, kao predsednik UO DSOJ-a, kad je vec saznala za moj problem ne sme da bezi od diskusije… i u najmanju ruku mogla je da mi kaze da podnesem predstavku i da ce je Sud casti razgledati… mada posle svega ja neverujem da ce se sve to korektno resiti i sve vise mi lici da cu morati da moja prava ostvarim na sudu.

  Ima jos nesto, DSOJ mora da vrsi monitoring medija i da reaguje ako je neko od clanova prekrsio Kodeks ponasanja, cak i ako ne postoji formalno-pravno zahtev do Suda casti.

  Izvrsnu funkciju u DSOJ-u, koliko vidim nema niko (oprostite ako gresim), na tome sam i ukazao. Takav tip organizacije OBAVEZNO mora da ima izvrsni direktor i strucnu sluzbu koja ce da sprovodi odluke UO DSOJ-a i sve druge operativne aktivnosti koje proizlaze od akata Drustva… To vam je velika greska… mada mislim da ste organizacionu strukturu namerno tako postavili, da bi moglo da se radi ono sto se radi vec duze vreme u DSOJ-u.

  Dragan Varagic nije bilo koja kap u moru, nego jedan od kreatora i realizatora strategije Drustva… i… vrhunski strucnjak u oblasti o kojoj pricamo. To sto nije postao i pravi profesionalac, deo krivice snosi i DSOJ, a jos je gore sto on poducava mlade ljude kako ne treba, i siri nepovoljnu klimu, a DSOJ uopste ne reaguje.

  Za otvorenu diskusiju (kao i za ljubav) potrebno je aktivno ucesce involviranih strana.

  Ja sam tu, drago bi mi bilo da se konacno pojave i ostali…

 20. Markan

  DDj: Neobičan nadimak, zaista. Vrlo kreativno, za početak ;). Takođe, na početku molim za malo pojašnjenje naslova tvog komentara… Hvala.
  MS: Hvala tebi ;)
  Razjasnjenje naslova: neuhvatljiva nit price, iako je ideja jasna, uz analizu nekih neshvatljivih propusta, ali i uz povezivanje nekih neshvatljivih argumenata i kontradikcija.

  DDj: Zasto DSOJ funkcionise na volonterskoj osnovi?
  MS: Mislim da nije lose da UO i druga radna tela tako funkcionisu. Ipak, licno se zalazem da DSOJ ima menadzera koji ce profesionalno preuzeti operativno funkcionisanje, uz jasnu projekciju rezultata i odgovornost. Takav pristup trebalo bi da u punoj brzini uvede DSOJ u kolosek zvanicnih strukovnih organizacija.

  DDj: Da li smatraš da je relevantno da ja dobijem nagradu za osvojeno 1. mesto u disciplini trčanja na 100 metara na predstojećoj Olimpijadi, čak i uoliko sam ja JEDINA učesnica u tom takmičenju? OK, i najbrža, istovremeno… I sve drugo naj… Ali u poređenju sa NI SA ČIM!!!!! Tako smo dobili „Agenciju godine“.
  MS: Zlatna medalja bi ti svakako bila dodeljena :)
  Imam utisak da se previse prasine dize oko „Agencije godine“. Cak ne mislim da je cinjenica da je nagrada dodeljena uopste propust. Moze se polemisati da li treba ovako ili onako, ali kriterijumi za izbor agencije godine su vrlo jasni i proizilaze iz Pravilnika o radu zirija. Licni stav: ako u zemlji Srbiji postoji samo jedna agencija koja zadovoljava te uslove – neka uzme nagradu, znaci da je jedina koja ih je ispunila. I to je poruka.
  Ocigledno je, medjutim, da je ziri mogao bolje da funkcionise, kao i da su napravljeni ozbiljni proceduralni propusti. To je vec sasvim druga tema.

  DDj: DSOJ nije čak ni show! To je monolog! Jedna spomenuta osoba je spomenuta kao operativac koji radi posao… Mnoge stvari od ovih koje si nabrojao!
  MS: Da je sekretar DSOJ dobar operativac – stoji. Medjutim, svako radno telo podnosi izvestaje o svom radu. Videcemo na Skupstini ;)

  DDj: A što si ti takav pesimista? Pažljivim čitanjem mog posta primetio bi redosled preporuka. Pažljiv redosled. Ne razumem zašto su te cifre, a sve u vezi sa obaveznim testiranjima i sve ostalo, inkompatibilne! Sem što su nemoguća misija za sadašnje DSOJ. Pojasni, molim te.
  MS: Tebe je neko iz UO izgleda opasno naljutio ;) To je nemoguca misija za bilo koji DSOJ iz prostog razloga sto, ako definises minimalni standard znanja i kompetencija, neces moci da ukljucis 10000 PR-ova u DSOJ i da ih akreditujes (licenciras). Garantujem ti da bi, cak i u idealnom slucaju stoprocentnog odziva, polovina pala na elementarnom testu znanja i vestina (osim ako test ne bi podrazumevao samo proveru citanja i pisanja). Koleginice, stanje struke nam nije bas najbolje. Najveci procenat takozvanih PR-ova cine najobicniji portparoli, dakle ljudi koji stavljaju znak jednakosti izmedju odnosa s javnoscu i odnosa s medijima i ne ucestvuju u strateskom funkcionisanju menadzment struktura. Ni agencije nam nisu mnogo bolje (cast izuzecima)…To je tek tema za sebe.

  DDj: Što se tiče kontradikcije, koju takođe spominješ, nije li mnogo kontadiktornije da predstavnici DSOJ promovišu sebe i svoje kompanije, a ne DSOJ koji ih je tu postavio? Nije li kontradiktorno da DSOJ čine profesionalci za komunikaciju – koji ne komuniciraju (čak i kad ih javno i argumentovano prozoveš)? Nije li najnekontradiktornije što me ne pitaš KAKO bih ja dostigla tu cifru, što bi bilo očekivano da si dobronameran i konstruktivan, već moju kalkulaciju (sačinjenu na osnovu 2 majke nauke LOGIKE i MATEMATIKE) ocenjuješ kao kontadiktornu? Nema nama leba sa pesimističnim članovima demagozima…
  MS: Nemam obicaj da odgovaram na ovako intonirane komentare. Ipak cu to u odredjenoj meri uciniti, kako bi diskusija bila kvalitetnija. Najpre, svaka funkcija je izborna, sto znaci da svako ko je afirmisao svoje interese kroz DSOJ moze biti zamenjen jednostavnim glasanjem. Nisam portparol bilo koga iz DSOJ, pa ne zelim u njihovo ime da odgovaram na konstatacije koje si iznela.
  Mozda zvucim kao blazirana tetka, ali hajde da zadrzimo konstruktivan nivo diskusije. Nisam te pitao KAKO iz prostog razloga sto se okvirna vizija razvoja DSOJ vidi iz preporuka koje si dala. Otuda ne mogu da prihvatim tvoje vrlo pausalne konstatacije o mom pristupu ovoj diskusiji, a kvalifikaciju „pesimisticnog clana demagoga“ sa kojim „nema nama leba“ cu jednostavno ignorisati.

  DDj: Nisam ni ja… olako baratala sa tom tezom. Ja sam je ilsutrovala činjenicama i aktuelnim stanjem… A sa zadovoljstvom ću završiti svoju skicu na dalje u tekstovima!
  MS: Samo nastavi. Nadam se da ces ipak pokazati malo otvorenosti i za razmenu misljenja i argumenata, bez a priori napadanja svake konstatacije koja nije u potpunosti identicna tvom stavu. Timski rad ipak zahteva i odredjenu otvorenost za razlicita misljenja i stavove ;)

  DDj: Nema „ovakvih“ diskusija, Markane. Ima samo ova diskusija! I tu je problem. Niko ne priča konstruktivnije, pa da mu se pridružim(o). Ako, naravno ne misliš na pozitivne info o DSOJ o aktivnostima DSOJ u pojedinim medijima (u kojima se oglašavaju članovi „tela“ DSOJ).
  MS: Nisam saglasan. U Biltenu su vrlo ostro komentarisani i Webfest, i Eurosong, na primer.
  Tela nisu „tela“, vec u praksi postoje i funkcionisu. Mislim na UO, Projektnu sekciju i Studentsku sekciju. Da se razumemo: da mogu i moraju bolje da funkcionisu – stoji. Ali ne mogu se stavljati pod navodnike.
  Za Sud casti ne znam da li se uopste sastao za ovih godinu dana. Ako nije, i tu neko mora da snosi odgovornost.
  DDj: p.s. nemaš mail? Ili ga koleginici saborkinji (mojoj malenkost)tendenciozno ne stavljaš na raspolaganje? ;)
  MS: A zasto opet a priori polazis od toga da se nesto tendenciozno radi? Nema razloga :)

  Toliko za sada, uspesnu radnu nedelju ti zelim ;)

 21. Dragana Đermanović

  DDj: Neobičan nadimak, zaista. Vrlo kreativno, za početak ;). Takođe, na početku molim za malo pojašnjenje naslova tvog komentara… Hvala.

  Markan napisao: Postovana Dragana, Zaista mi je drago da neko kriticki sagledava rad DSOJ i mislim da je takav pristup neophodan. Na svaki propust treba reagovati, kako se ne bi u buducnosti dogadjao i kako bi se stavio u funkciju unapredjenja rada Drustva.

  DDj: Unapređenje rada Društva je definitivno moj cilj!

  Markan napisao: Medjutim, sam komentar obiluje konstatacijama koje je potrebno malo detaljnije rasvetliti.

  DDj: Na tome insistiram danima.

  Markan napisao: Prvo, DSOJ zaista funkcionise na volonterskoj osnovi i to je jednostavno tako.

  DDj: A zašto?

  Markan napisao: Mislim da to svi u struci znaju.
  Kada govorimo o PRiznanjima: ako je 8 od 9 nagrada otislo u ruke „povezanih lica“, treba razmisliti da li je problem u ziriju ili u prijavama. Mozda je u ziriju, ali je, moze biti, problem i u prijavama i kvalitetu samih radova. Primera radi, svoj rad u jednoj od kategorija nisam uopste prijavio znajuci da su priroda i kvalitet tog rada nedovoljni da bi on ozbiljno konkurisao za PRiznanje.

  DDj: Tvoja odluka je očigledno pažljivo doneta.
  Međutim, ne zaboravi da je žiri ipak deo DSOJ priče. Te, samim tim nije potpuno objektivan. Ali objektivnost nije problem. Već njihov poslovnik o radu! Koji nije Profesionalan. Da li smatraš da je relevantno da ja dobijem nagradu za osvojeno 1. mesto u disciplini trčanja na 100 metara na predstojećoj Olimpijadi, čak i uoliko sam ja JEDINA učesnica u tom takmičenju? OK, i najbrža, istovremeno… I sve drugo naj… Ali u poređenju sa NI SA ČIM!!!!! Tako smo dobili „Agenciju godine“.

  Markan napiao: Takođe, ne mogu da se saglasim da postoji samo jedna aktivna osoba. U DSOJ i te kako funkcionisu i Upravni odbor, i Studentska sekcija, i Projektna sekcija, i redakcija Biltena…Ne vidim da je moguce tako nesto organizovati i sprovesti kao „one man (woman) show“, cak i kada bi se ta osoba multiplikovala u tri primerka.

  DDj: DSOJ nije čak ni show! To je monolog! Jedna spomenuta osoba je spomenuta kao operativac koji radi posao… Mnoge stvari od ovih koje si nabrojao! A šta radi UO i ostali, a tako od značaja za struku, budi ljubazan (pošto si našao vremena u odnosu na Andreu), pa nam pojasni. Sve i da rade, kanda nisu baš najbolje definisali prioritete. To ti izgleda kao da čovek poliva cveće (da mu ne uvene na prolećnom suncu), dok mu kuća u istom dvorištu bukti u plamenu… i preti da sprži i cveće i šlauf za polivanje… ali i NJEGA samog. Eh, Markane… bila sam i ja nekad tako blagonaklona…

  Markan napisao: Dalje: pricamo sa jedne strane o malom broju clanova (330 spram ciljne grupe koju vrlo smelo projektujete na 10000), a sa druge strane o potrebi testiranja i licenciranja (sto je jako bitno, ali potpuno inkompatibilno sa cifrom koju projektujete – mislite li zaista da u ovoj zemlji postoji 10000 ljudi koji poseduju visok nivo strucnih kompetencija koje ih kvalifikuju za bavljenje odnosima s javnoscu). Nije li to malo kontradiktorno?

  DDj: A što si ti takav pesimista? Pažljivim čitanjem mog posta primetio bi redosled preporuka. Pažljiv redosled. Ne razumem zašto su te cifre, a sve u vezi sa obaveznim testiranjima i sve ostalo, inkompatibilne! Sem što su nemoguća misija za sadašnje DSOJ. Pojasni, molim te. Što se tiče kontradikcije, koju takođe spominješ, nije li mnogo kontadiktornije da predstavnici DSOJ promovišu sebe i svoje kompanije, a ne DSOJ koji ih je tu postavio? Nije li kontradiktorno da DSOJ čine profesionalci za komunikaciju – koji ne komuniciraju (čak i kad ih javno i argumentovano prozoveš)? Nije li najnekontradiktornije što me ne pitaš KAKO bih ja dostigla tu cifru, što bi bilo očekivano da si dobronameran i konstruktivan, već moju kalkulaciju (sačinjenu na osnovu 2 majke nauke LOGIKE i MATEMATIKE) ocenjuješ kao kontadiktornu? Nema nama leba sa pesimističnim članovima demagozima…

  Markan napisao: Dugorocna strategija razvoja i unapredjenja DSOJ i struke u celini je neophodna i to je takodje nesporno. Ali ne bih olako baratao tezom da DSOJ nema legitimitet.

  DDj: Nisam ni ja… olako baratala sa tom tezom. Ja sam je ilsutrovala činjenicama i aktuelnim stanjem… A sa zadovoljstvom ću završiti svoju skicu na dalje u tekstovima!

  Markan napisao: Nesporno je da DSOJ mora da poveca svoju vidljivost i uticaj. Medjutim, nisam siguran da ovakve diskusije i podela po principu „mi“ versus „oni“ doprinose ostvarenju ta dva cilja oko kojih smo ocigledno saglasni. Konstruktivni predlozi u vasem postu postoje i vrlo su suvisli, ali mi u svemu smeta ton destrukcije i negacije dosadasnjeg rada kao legitimne metode za prevazilazenje manjkavosti u radu DSOJ.

  DDj: Nema „ovakvih“ diskusija, Markane. Ima samo ova diskusija! I tu je problem. Niko ne priča konstruktivnije, pa da mu se pridružim(o). Ako, naravno ne misliš na pozitivne info o DSOJ o aktivnostima DSOJ u pojedinim medijima (u kojima se oglašavaju članovi „tela“ DSOJ).
  p.s. nemaš mail? Ili ga koleginici saborkinji (mojoj malenkost)tendenciozno ne stavljaš na raspolaganje? ;)

  DDj Makedoncu: Apsolutno si u pravu! Jedna od osnovnih tema bloga je upravo pozivanje na odgovornost! Rado ću se postaviti na tu klupu, u slučaju moje odgovornosti! Hvala na diskusiji.

 22. Markan

  @Makedonac:

  Koliko znam, Sud casti DSOJ reaguje kada se neko obrati sa predstavkom da je lice XY povredilo Kodeks profesionalne etike svojim delovanjem, a nisam siguran da je iko iz Suda casti upoznat sa situacijom koju ste opisali (cekam Srbu Jovanovica da se oglasi, cini mi se da je bas on u Sudu casti).

  Takodje, kao sto jedna kap ne cini more, tako se ne moze ni delovanje pojedinca projektovati na kompletnu organizaciju, bio to Srba, Dragan, Dragana ili bilo ko drugi. Otuda ne bih dovodio u vezu ponasanje i stavove bilo kog pojedinca koji nema izvrsnu funkciju u DSOJ sa generalnim stavom DSOJ.

  Da odgovorim na kraju i na pitanje: otvorena diskusija i javno razmatranje problema uvek su dobar put da se neke nedoumice razbistre. Dokle god postoji otvorena diskusija ne gubim nadu da ce se stvari resavati. Kada ona prestane – nikako nije dobro.

 23. Makedonac

  Postovani Markane,

  Pozdravljam vas i drago mi je sto ste se pridruzili nasoj diskusiji i sto dajete svoj prilog ka razjasnjenju, pravilnom definisanju i razgranicenju pitanja i problema, koji su dodirnuti ovom temom.

  Zahvaljujem vam sto ste i mene dotakli, pa makar i u P.S.-u.

  Ako je pojam „ostecenog klijenta“, makar i kao neadekvatan, bar malo doprineo ili vas isprovocirao da ucestvujete u ovoj diskusiji, on je sam po sebi „odradio“ svoje i sada uz vasu pomoc mogli bi da ga zamenimo adekvatnijim.

  Ako ste stigli da procitate moje komentare i diskusiju sa Draganom Varagicem ispod Draganinog posta „Kontekst i edukacija“, kad smo raspravljali o naslovima i podnaslovima, verovatno ste primetili da sam upotrebio i druge termine/pojmove. Imajuci u vidu da mi srpski nije maternji jezik i imam poteskoca u izrazavanju, bio bih vam veoma zahvalan ako mi pomognete u pravilnom definisanju problema i usmerite kojim putem treba ici u ostvarivanju svojih prava.

  Nakon gornjeg pasusa, napravio sam malu pauzu i proguglao malo na netu.

  Evo sta sam nasao…

  Krivicni Zakonik Republike Srbije propisuje krivicno delo… citiram:
  ============================================
  Превара

  Члан 208.
  (1) Ко у намери да себи или другом прибави противправну имовинску
  корист доведе кога лажним приказивањем или прикривањем чињеница у заблуду или га
  одржава у заблуди и тиме га наведе да овај на штету своје или туђе имовине нешто
  учини или не учини,
  казниће се новчаном казном или затвором до три године.
  (2) Ко дело из става 1. овог члана учини само у намери да другог
  оштети,
  казниће се новчаном казном или затвором до шест месеци.
  =============================================
  Znaci i KZ definise i priznaje pravo na nadoknadu ostecenoj strani. Dali sam ja onda bas ta ostecena strana, koja ima pravo i na naknadu stete, pored sluzbeno izrecene kazne od strane suda, svakako treba da sud utvrdi. Ali cini mi se da nema dileme dali je pojam „ostecen“ adekvatan ili ne.

  Oko upotrebe samog pojma/termina u ovom kontekstu…

  Pre svega, ovaj blog u celini, pored ostalog, tretira i odgovornost pojedinca i uticajnim grupama u kreiranju stavova javnog mnenja u oblasti PR, marketinga pa i sire…

  Moj slucaj, (nakon sto su se slucajno poklopile okolnosti) u vidu cinjenicne podrske, opisao sam ispod vec pomenutog Draganinog posta. Ovde sam ga samo pomenuo i ocekivao da neko od pozvanih u DSOJ-a da da bar komentar.

  Imajuci u vidu da:

  – Dragan Varagić i njegova Agencija P2 Internet su članovi Društva…
  – Dragan Varagić je bio član zirija za dodelu godišnjih nagrada Društva PR profesionalaca Jugoslavije 2001 godine.
  – Dragan Varagić je dobio priznanje jugoslovenskog drustva PR (Public Relations – odnosi s javnoscu) profesionalaca za doprinos u razvoju PR-a na Internetu, maj 2000. g.
  – 18 marta 2006 u sklopu Novosadskog Sajma Medija održana je tribina na temu:
  (ZLO)UPOTREBA PROFESIJE, koja je pored ostalog obuhvatila i sledeća predavanja:
  – Etički kodeksi – Predavač: predsednik Društva za odnose s javnošću Srbije Srba Jovanović
  – Dobri i loši primeri prakse odnosa s javnošću – Predavač: Dragan Varagić, P2 Internet, Novi Sad
  Organizatori tribine su bili: Društvo za odnose s javnošću Srbije, Beograd,
  Agencija P2 Internet, Novi Sad i Novosadski sajam

  Zar ovo nisu dovoljni razlozi da se moj slucaj ne samo pomene nego i preprica i u ovom kontekstu.

  Ne dobija li na tezinu Draganin post, ako se ima u vidu da nacin raspodele PRiznanja je stara praksa koja je i doprinela stvaranju klime u kojoj i Varagic i ostali, ohrabreni stanjem u DSOJ-u, koje im je veoma dobro poznato, mogu da rade nama kupcima/klijentima sta hoce, a da ne odgovaraju ni pred Sud casti DSOJ-a, jer su tamo njegovi pajtasi ili ortaci u prljavim radnjama… (izvinjavam se casnim izuzecima, ako ih ima, a jos su u tom Drustvu).

  Posle svega, nespremnosti Varagica, nit rukovodstva DSOJ-a da se oglasi, iskreno poceo sam da razmisljam da svoja prava ostvarim preko nadleznih institucija.

  Postovani Markane, dali smatrate da je to bolji i nuzni put, od otvorene i korektne diskusije na ovom blogu.

 24. Markan

  Postovana Dragana,
  Zaista mi je drago da neko kriticki sagledava rad DSOJ i mislim da je takav pristup neophodan. Na svaki propust treba reagovati, kako se ne bi u buducnosti dogadjao i kako bi se stavio u funkciju unapredjenja rada Drustva.

  Medjutim, sam komentar obiluje konstatacijama koje je potrebno malo detaljnije rasvetliti.
  Prvo, DSOJ zaista funkcionise na volonterskoj osnovi i to je jednostavno tako. Mislim da to svi u struci znaju.
  Kada govorimo o PRiznanjima: ako je 8 od 9 nagrada otislo u ruke „povezanih lica“, treba razmisliti da li je problem u ziriju ili u prijavama. Mozda je u ziriju, ali je, moze biti, problem i u prijavama i kvalitetu samih radova. Primera radi, svoj rad u jednoj od kategorija nisam uopste prijavio znajuci da su priroda i kvalitet tog rada nedovoljni da bi on ozbiljno konkurisao za PRiznanje. Verujem da je puno nasih kolega identicno razmisljalo.

  Takodje, ne mogu da se saglasim da postoji samo jedna aktivna osoba. U DSOJ i te kako funkcionisu i Upravni odbor, i Studentska sekcija, i Projektna sekcija, i redakcija Biltena…Ne vidim da je moguce tako nesto organizovati i sprovesti kao „one man (woman) show“, cak i kada bi se ta osoba multiplikovala u tri primerka.

  Dalje: pricamo sa jedne strane o malom broju clanova (330 spram ciljne grupe koju vrlo smelo projektujete na 10000), a sa druge strane o potrebi testiranja i licenciranja (sto je jako bitno, ali potpuno inkompatibilno sa cifrom koju projektujete – mislite li zaista da u ovoj zemlji postoji 10000 ljudi koji poseduju visok nivo strucnih kompetencija koje ih kvalifikuju za bavljenje odnosima s javnoscu). Nije li to malo kontradiktorno?

  Dugorocna strategija razvoja i unapredjenja DSOJ i struke u celini je neophodna i to je takodje nesporno. Ali ne bih olako baratao tezom da DSOJ nema legitimitet.

  Nesporno je da DSOJ mora da poveca svoju vidljivost i uticaj. Medjutim, nisam siguran da ovakve diskusije i podela po principu „mi“ versus „oni“ doprinose ostvarenju ta dva cilja oko kojih smo ocigledno saglasni. Konstruktivni predlozi u vasem postu postoje i vrlo su suvisli, ali mi u svemu smeta ton destrukcije i negacije dosadasnjeg rada kao legitimne metode za prevazilazenje manjkavosti u radu DSOJ.

  p.s. Nikako ne razumem pojam „ostecenog klijenta“ u kontekstu u kom ga kolega upotrebljava :)

 25. Makedonac

  Dragana, ponoviću, činom pozivanja vas u UO Društva, oni su već priznali da su vaše kritike na mestu.

  Takodje, ako uskoro ne demantuju vaše navode, ovde na blogu, smatraćemo da se slažu sa svim što je rečeno u vašem postu. Dalju diskusiju treba voditi polazeći od tog stanovišta.

  Čim su počeli da sami sebe dele nagrade, ONI su duboko zabrazdili i neće dobrovoljno da se otkažu od tih privilegija.

  Ako je tako, onda ne treba da nas čudi što ih uopšte nebriga za oštećene klijente… u suštini to je i njihova strategija, da odabrani članovi tog Društva zadovoljavaju svoje interese i da mogu da rade šta hoće, a da im niko ništa nemože.

  U tom slučaju, čini mi se da je možda jedina alternativa razmisliti o formiranju novog udruženja, jer ako nema unutrašnje volje za promene, kod dobar deo članova Društva, onda pitanje je dali se isplati boriti se sa njima ili je bolje oformiti zdravo novo jadro.

  Čudi me kako je Andrea, kad se već pojavila na blogu, prećutala sve moje komentare, pa čak i zadnju „prozivku“… i uopšte nije iskazala spremnost da odgovori… bar meni kao oštećenog klijenta.

 26. Dragana Đermanović

  Pošto je tema bloga „Odnosi s javnošću“, mislim da je ispravno prvo urediti svoje dvorište! Otud je top tema DSOJ, u stvari za sada… pošto je ono jedino u Srbiji strukovna organizaciija. Pošto sam 6 g provela uređujući svoje najbliže dvorište (sebe profesionalno), sada je nekako došlo vreme za drugi krug! Ali ne tako što ćemo jedni drugima prebacivati „vruć krompir“, već tako što ćemo konstruktivno da pomerimo stvari na bolje. Međutim, ne miriše mi sve dobro… Morala bih da vas informišem, kad već Društvo izbegava, o iz aviona primetnim višestrukim konfliktima interesa u DSOJ, kako bi nastavili komunikaciju sa predstavnicima DSOJ – inače se neće uključiti u raspravu! Za početak ću vas pitati nešto: kako vam zvuči da 8 nagrada (od čini mi se 9) ove godine dođe u ruke kompanija USKO (najuže) povezenaih sa rukovodstvom Društva!? O čemu mi pričamo!? Ali to što smo ovde i što otvaramo karte znači da nismo saučesnici tako sramnih dela! Dobar početak!

 27. Makedonac

  Dragana, svakog dana sve više i više napredujete… :)

  Kao da ste mi čitali misli dok sam pisao moj komentar…
  NE, NE… ne pripisujem sebi zaslugu za ono što ste napisali, samo onako informativno… iliti „U PROLAZU“ što bi rekao slavni MIJA…

  Neznam dali je isto i tamo kod vas, ali kod nas u MK ima jedna šala… kad hoćeš da odaš priznanje nekome (obično muškarcu) za dobro obavljeni posao ili za njegove izrazite sposobnosti, karakter, principe… kažemo:

  „SA VAMA BI I U ŽENSKU BANJU“ :) … (misli se na javnu banju/kupatilo)

 28. Makedonac

  NAPOMENA: Moj komentar dole napisao sam u Notepad-u, taman da ga pošaljem… primetim da me je Dragana „prevarila“ svojim komentarom. Nisam ništa menjao u mom komentaru, na koji apsolotno nije uticao Draganin komentar, koji je paralelno spremala i poslala.

  =============================
  Vratija se Šime…

  OHO… Dragana, ni manje ni više, dobili ste ponudu da budete član UO DSOJ-a i to lično od predsednika UO.

  Fino bogami. Bez dileme, to znači da vam priznaju da ste u pravu za sve što ste napisali u vašem postu. To je velika čast… ČESTITAM!!!

  A mi… ugroženi i oštećeni klijenti… „ko nas/vas šiša“… jel da!? Ne zaslužujemo ni odgovor ni… bar savet šta da radimo dalje…

  I… sve to iza naših leđa, na vaš lični email. Jel to vas nagrađuju u zamenu da ćutite i da ne galamite više javno. Jel to nova „neprincipijelna koalicija“ ili se vi – Dragana samo pridružujete već postojećoj „neprincipijelnoj koaliciji“ protiv i na štetu nas klijenata.

  Nema šta, veoma mudar i koristan poteg rukovodstvu DSOJ-a. „I JA BI TAKO IGRAO“… što bi reko poznati makedonski akter i kockar Igor Dzambazov.

  @Andrea… Draganu ste „spastrili“, iako vam izgleda da je ona malo ironična i nezhvalna, za ono što ste joj ponudili u mail-u… Kažete nemate još pola sata da ponovite vaš komentar, koji ste već jednom napisali. Neznam dali ste stigli da pročitate šta sam sve ja na blogu iznapisao. Mislite da ja imam viška vremena za bacanje… da neznam šta da radim sa sobom, pa tračarim ovde na Draganinom blogu… Lepo od vas, kao predsednika DSAOJ-a. Znači, treba čovek da bude oštećen, da mu budu ugrožena prava, pa da piše komentare kao ja… al, šta vredi kad ih niko ne čita… A trebalo bi, kao vodeći čovek profesionalne organizacije, ne samo da onako usput i slučajno, da čitate komentare slične mojih, nego da imate i svoj medija monitoring/clipping (ili da platite specijalizovanu agenciju), koji će pratiti sve što se dešava u vašoj oblasti u Srbiji, pa i šire… i za svaki ozbiljni slučaj blagovremeno da reagujete i pomognete klijentu, da demantujete, kad vas neopravdano optužuju, da pratite nove trendove u struci…

  Izvinjavam se što ispada da vam „solim“ pamet, JA, običan „komentarista“, koji čak nije ni u vašoj struci, nit u vašoj državi… Možda ćete mi pripisati čak i bezobrazluk, ali… kako i da je, bilo bi mi čast da se oglasite i da napišete širi komentar ili bar da kopirate i postirate ono što ste već odgovorili u ličnom emailu Dragani. Mislim da Dragana nije jedina ovde na blogu koja zaslužuje odgvor. Vaša profesionalna dužnost je, ako nemožete vi, da zadužite nekog da i meni odgovori i da me posavetuje, kako da ostvarim svoja prava, koja su mi bila ugrožena od vašeg člana.

  Inače, onako usput… Dragana se mnogo jeftino „prodala“. Ja to nikad ne bih prihvatio… kad bi bio na njezinom mestu. Šta će joj mesto člana UO u DSOJ-a, u stanje onakvo kakvo jeste, ako se ništa drugo ne promeni. Šta može jedan glas Draganin, na jedanaest drugih članova UO DSOJ-a… NIŠTA, tačno, apsolutno ništa…. može samo da diže dva prsta ili… da se uzdrži… po volji i… toliko. Bio sam predsednik Upravnog odbora jedne organizacije i znam kako to funkcioniše.

  Kad bi bio na Andreinom mestu (a znam da je Dragana u pravu), ja bi svim srcem otsupio mesto Dragani, pa neka pokaže na delu šta zna i može…

  Pogledao sam na brzinu organizaciju DSOJ-a. Veoma zanimljivo i impozantno društvo izabranih. Svaka čast. Siguran sam da većina njih, kad bi hteli, mogli bi mnogo više da urade nego što su da sada uradili… svakako ako hoće…

  Ima jedna velika falinka koju sam primetio… svi nabrojani na web strani… Predsednik Društva, Predsednik UO, članovi, nadzorni odbor, sud časti…. svi su volonteri i ovo im je usputna aktivnost. Nema stalno zaposlenog izvršnog direktora Društva (nit u Statutu, nit na javi), nit profesionalna stručna složba, kojom bi on rukovodio i operativno sprovodio odluke UO DSOJ-a i… ujedno izvršavao i sve tekuće poslove koje proizlaze od Statuta, misije i vizije Društva… Mislim da tu leži i jedan od glavnih razloga što DSOJ ne funkcioniše kako treba.

  Drugi veliki problem, koji muči sve nas… je zarazni oportunizam i u DSOJ-u i šire. Primena principa „ne zameri se“… razmišljanje i ponašanje u stilu „gde baš mene nađe“.. iliti „što baš ja da ispravljam krivu Drinu“… Našalost posledice takvog ponašanja plaćamo svi… manje ili više…

  Jel sam opet „otkrio toplu vodu“ zadnjim pasusom… znam, znam… valjda ću još nekog isprovocirati da nam se pridruži u ćaskanju… :)

  Pozdrav Andrei i ostalim novopridruženim članovima ovog bloga i… ne zamerite… namerno sam bio i sarkastičan i ironičan… Ako sam nekog nehotice uvredio, unapred se izvinjavam, nije mi bila namera…

 29. Dragana Đermanović

  Andrea: Prijatno iznenađenje za mene je što si ovde. Međutim, blog je okruženje i mini sistem sa pravilima. Pošto je tako, insistiram da se pravila poštuju. Prvo pravilo koje sam uspostavila sa svojim posetiocima je otvorenost. Tako da te molim da mi odgovaraš javno, ne putem maila. Atačment ne možeš da zakačiš uz komentar, ali imam predlog: postavi link do izveštaja ili napiši text koji ću pod tvojim imenom objavti. Pa tu možeš da daš info o stvarima napomenutim u blogu, a sa kojima se ne slažeš. Na žalost, nemam vremena trenutno da obavljam posao (a baš ga ima) u Upravnom odboru na način koji DSOJ zaslužuje, te ne bih mogla da prihvatim zaista čast koju bi mi ukazala. To, međutim ne opravdava vas koji ste prihvatili obavezu da se posvetite aktivnom radu. Ja uvek na sebe preuzimam samo obaveze koje su u skladu sa mojim realnim mogućnostima. Ipak, težim ka profesionalizmu u maksimalnoj meri. Međutim, čak i kao „obična“ članica i poštovalac struke, sa zadovoljstvom ću dati svoj doprinos. To dokazujem i time što pišem ovaj blog. Kad smo kod otvorenosti, ne bi bilo loše da mi kažeš svoje lično mišljenje o sukobu interesa i kriterijumima za dodelu ovogodišnjeg PRiznanja? Tako se nešto u istoriji Društva nije desilo. DSOJ se kockao sa legitimitetom… koji se čak još nije ni izgradio… Jeftino i ne profesionalno. Ko treba da promoviše struku, ako ne DSOJ? Drugo pravilo komunikacije na ovom blogu je kontrola sujete. Ovo nije lična priča. DSOJ je Društvo svih PR-ova u zemlji… pa i onih koji nisu članovi DSOJ čijim Upravnim odborom predsedavaš. Nije lepo da prihvatate šta ne možete da realizujete. Ja za to nisam kriva..

 30. andrea

  Da li je to ironija? Zaista sam pokusala da ostavim komentar. I ne bi me mrzelo da kucam ponovo, ali nemam vremena, zaista. Tebi sam napisala mejl i zakacila info o uradjenom vezano za DSOJ. Kao sto sam tamo rekla, sa zadovoljstvom cu te predloziti za clana UO na dolazecoj Skupstini i nadam se da ces dobiti priliku da energiju pretocis u delo.

 31. Dragana Djermanovic

  Andrea: Hvala što si došla. Zaista bih volela da pročitam nešto od tebe. Verujem i ostali posetioci.

  Andrea Brbaklić je Predsednica Upravnog odbora DSOJ. Ali, na žalost sistem je opstruirao da ostavi komentar vredan naše pažnje. Izgleda da smo mi ostali (nas 50-ak) imali (mnogo)više sreće sa ostavljanjem komentara. Lucky us!

 32. andrea brbaklic

  Ja sam pokusala… ali sam dobila ovaj odgovor…

  Greška
  Komentar je blokiran.

  Ne možete postaviti komentar jer se aktivirala zaštita od spama.

  Nazad

  A tekst se izbrisao. Da ponavljam stvarno nemam vremena. Potrošila sam pola sata na ovo…

  Pozdrav, Andrea

 33. Dragana Djermanovic

  Zamislite da je DSOJ (sa više strana) obavesten o ovom postu i ništa!? Dakle, greška je moja: trebala sam da navedem da ću ne oglašavanje po pitanju navedenih „prozivki“ smatrati za saglasnost sa SVIM navodima. U tom slučaju bismo bar znali na čemu smo. Ovako, problem nastavlja da egzistira… a mi strpljivo (kao Makedonac) čekamo razrešenje… Samo, ja ne volim da čekam.
  Deda: namera DSOJ je i da razvije lokalne i regionalne podružnice, pa će sigurno biti mesta za sardanju.
  Makedonac i Dragane: hvala puno! Posle ovog posta jedno je sigurno – nikada neću dobiti PRiznanje (godišnju nagradu) DSOJ ;)

 34. Dragan Ugljevičanin

  Pozdrav, u poslednje vreme ne moram nista da radim. Dovoljno je da dodjem na tvoj blog, iskopiram vest na svoj sajt i pustim da se cita.
  Odlicno… stvarno me inspirises
  i znanjem i hrabroscu.

 35. Makedonac

  Odličan post Dragana…

  …samo se bojim da nije malo zakasneo… mada kažu bolje ikad, nego nikad…

  Veoma konstruktivni predlozi… nakon sto cujem misljenje ostalih clanova, pokusacu da dam svoj zdravorazumski prilog, kad se vratim sa puta na koji polazim.

  …za sada, mogu samo da potvrdim da kao klijent, bio sam zrtva ovakvog stanja. Moj slucaj sam opisao u komentarima ispod vaseg posta „Kontekst i Edukacija“… i jos cekam razresnicu…

 36. Deda

  Nisam ni znao da postoji ovo drustvo. Imas konkretne predloge,a da li imas mogucnost kao clan drustva da promovises iste i utices na realizaciju? Redovnim PRomovisanjem ,ustanove u kojoj radim, u medijima, veoma bi mi korisno bilo kada bi imao mogucnost edukovanja, recimo kao clan ovog društva?!…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *