Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Content marketing 2016 – rezultati HubSpot istraživanja

Sadržaja ima sve više… i više… svakog dana. Kreiraju ga korisnici interneta, kompanije, mediji, online mediji. U infografici dole videćete da je produkcija svih web sadržaja u porastu – kako videa, tako i tvitova, blog postova i mejlova. Da li potrošači imaju više vremena i strpljenja za sav taj sadržaj? Koliko znam dan još uvek traje samo 24 sata, dakle ne.

What-happens-online-in-60-seconds-one-minute

Postoje preporuke za hiper produkciji sadražaja jer neki kažu da je kvantitet kavlitet sam za sebe, ali istraživanje koje vam predstavljam potvrđuje upravo suprotno. Za 2017. Hub Spot najavljuje fazu „Content Shock“.

“We don’t need more content — we need more relevant content” – Jason Miller, LinkedIn.

Proizvodeći sve više sadržaja, primoravamo i konkurenciju da čini isto. Za rezultat imamo devalviranje vrednosti / značaja sadržaja generalno iz ugla publike kojoj je taj sadržaj namenjen (slobodan prevod citata J. Millera, LinkedIN). Ovaj efekat nazivamo sadržajni šok. I dok se pitamo kako to da imamo sve lepše fotografije, sve zabavnije statuse i sve skupocenija videa – uz sve manju posetu (i druge efekte), naša publika prevrće očima tretirajući nas kao još jedne na listi content dilera. Fundamentalni koncept tržišne ekonomije to opisuje kroz zakon ponude & potražnje, a evo nekih od posledica hiper produkcije sadržaja u kojoj svi učestvujemo:

 • Sa toliko sadržaja, vrednost sadržaja se devalvira
 • Sa toliko besplatnog sadržaja, naplaćivanje sadržaja je teže nego ikad
 • Sa toliko sadržaja, dobrom sadržaju je teže nego ikad da nađe put do potrošača, te da dobije pažnju (i zahvalnost) koju zaslužuje
 • Sa toliko sadržaja i sve težom prodajom dobrog sadražaja, povećava se produkcija smeća, pa se tako dodatno ubrzava devalvacija sadržaja

Navešću vam jedan primer od pre nekoliko dana. Završili smo prvo regionalno istraživanje blogosfere #Blogometar15. U njega smo uložili vreme, znanje, energiju i novac. Sve do čega smo došli, besplatno smo ponudili zajednici. Od preko 245 direktno poslatih mejlova sa rezultatima (ljudima koji su se za njih prijavili i imaju direktan interes da ga pročitaju) dobili smo ukupno 7 odgovora koji sadrže reč hvala. Nismo se baš proslavili ni sa buzzom na tu temu… dakle mršavo.

Predlog –> investirajete više vremena u kreiranje manje sadržaja i promovište ga celokupnim prethodno planiranim budžetom! Vaša će reč imati veću težinu, a efekti neće izostati.

Izazov 2 – vrednujem sadržaj, a investiram u banere

Ispitanici su naveli da najveći poslovni uticaj donosi upravo Content marketing, a da najmanji donosi klasično statično web oglašavanje (baneri). Istovremeno, na svetu se u content marketing investira trećina budžeta (oko 44 milijarde dolara), a preostale dve trećine i dalje se investiraju u klasično statično web oglašavanje koje ne samo da oglašivači, već i kompanije koje takvo oglašavanje nude, smatraju neefikasnim!

Content_Marketing_2016_Europe.pdf 2016-04-07 13-45-49

Izazov 3 – Sadržaj bez strategije je (još jedna) rupa bez dna marketinga

U našoj zajednici još ima onih koji strategiji ne pridaju značaj. Što se mene tiče – strategija je biblija! Saradnike učim da ih sa pažnjom kreiraju, a da ih nakon kreiranja tretiraju kao najveće partnere na projektu…. da im se vraćaju, da ih nauče napamet, da ih konsultuju redovno, pred svaku aktivnost! Strategija sadržaja (Content marketing strategy) je jedna od strategija koju morate imati spremnu da biste odgovorili na pitanja šta i kako nešto radite. Zašto radite ono što radite – odgovarate u Strategiji, šta i kako su još dva bitna elementa koja će vaš posao učiniti lakšim i lepšim. Učiniće ga efikasnim, dakle poslom u pravom smislu reči. Inače se samo igrate biznisa, a to je ozbiljno luksuziranje.

I ovo istraživanje potvrđuje da kompanije koje strateški pristupe kreiranju sadržaja imaju i bolje rezultate, čak za manje novca.

„Without answers to ‘why’ & ‘how’ the result is chaos.” – Rebecca Lieb

Content_Marketing_2016_Europe.pdf 2016-04-07 13-55-37

Upravo iz ovog razloga, najviše se ulaže u strateški pristup i u promociju sadražaja koji je rezultat takvog pristupa.

Predlog –> Prilikom izrade strategije sadržaja odgovorite na sledeća pitanja –> Šta su preklapanja između onoga što JA želim da kažem i što DRUGI žele da čuju. Na tim preklapanjima gradite svoju strategiju. Na ovom linku je uzorak (template) za planiranje i izradu Strategije sadržaja Hub Spota. Besplatna je i korisna.

Izazov 4 – čari statistike

Kako Varaga kaže, ako je slušati statistiku pola ljudi jede meso, pola kupus, a u proseku svi jedu sarmu :D Dakle – statistika je samo okvir, za svoje potrebe izađite iz okvira. Primera radi, israživanje potvrđuje da je blogo najefektivniji content marketing alat. Ali ako imate precizne poslovne ciljeve, whitepapers vam mogu doneti bolje rezultate.

Spomenuti #Blogometar15 nam nije doneo društveni aplauz, ali smo samo na dan puštanja izveštaja ugovorili 4 posla kao direktan rezultat objavljivanja tog istraživanja. Ja kažem nije loše, a kao što primećujete na ovom blogu nisam pisala o rezultatima tog istraživanja. Cilj koji sam imala je ostvaren; aplauz nije ni bio cilj. Koji je cilj sadražaja koji pravite?

Content_Marketing_2016_Europe.pdf 2016-04-07 14-04-47

Na kraju, čak i kada detaljno isplanirate neku aktivnost, izradite Strategiju, pa Strategiju sadržaja – niste gotovi! Pre početka rada konsultujte i istraživanja koje objavljuju velike društvene mreže sa njihovim preporukama i strateškim ciljevima za narednu godinu. Usaglasite svoje potrebe sa željama potrošača i planovima medija koje ćete koristite da svoju poruku pošaljete. Sadržaj jeste kralj, ali u kolikom tačno kraljevstvu – zavisi samo od nas!

Komentari

 1. Damjanikus

  Hvala Vam na iscrpnom i konciznom tekstu. Potpuno bih se slozila sa Sasom, bez postene igre i istranojsti nema ništa.

 2. Sasa

  Nije lako usaglasiti nase potrebe sa zeljama potrosaca ili korisnika ali da bi te neko prihvatio moras biti posten i istrajan u svojoj strategiji.

 3. nenad

  Velika akcenat na content marketingu. Postao je jedna od vaznijih cinbenika i u SEO sajta. Ali isto tako velika konfuzija oko njega: vrlo retko se zna sta je to sto dovodi do „uspeha“. Ovaj tekst malo razjasnjava stvari, ali tema je prevelika samo za jedan blog. Poptuno se slazem sa prvim zakljuckom da manje teksta moze vise da vredi, na netu postoji puno clanaka koje su „prazni“ i koji se pune kljucnim recima kako bih ih pretrazivaci sto pre i bolje rangirali. Nadam se da e ta praksa polako da nestane

 4. Aljaž

  Dragana, hvala za “break down” najvažnijih zaključka ovog iztraživanja. Kontenta je zapravo toliko mnogo, da takav brak down uz primera iz prakse uz dodane misli eksperata cenim toliko više. Možda če kuracija kontenta ponovo biti hot topic u sledečimgodinama.

 5. Jovan Lekanić

  U moru (kakvom moru-OKEANU) gluposti na temu marketinga kojim nas svakodnevno bombarduju, ovo je jedan od rijetkih časnih izuzetaka.
  Čestitam Vam Dragana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *