Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Face the reflection & face the truth

Šta će nam narodi, kad imamo ljude! Mika Antić

2 grada, 10 autora, 10 nedelja, 10 foto tema & nijedna reč – opis je projekta Face the reflection koji mi je noćas predstavila Aleksandra (@zabamala).

Njena prijateljica Ana Dragić u SAD-u je upoznala devojku iz Prištine albanskog porekla. Prijateljstvo dve dame dotaklo je i never ending story naših prostora – odnose među narodima. Koliko sam razumela Aleksandru, ove dve devojke su pre svega osetile  da ljudi ovde & tamo; mladi ovde & tamo; studenti ovde & tamo imaju sasvim slične probleme, strahove, prilike i tuge. Ali reči često nisu od pomoći. Stoga su koleginice iz Beograda i Prištine naumile da iz dva grada u deset nedelja deset umetnika (po pet iz Beograda i iz Prištine) komuniciraja isključivo putem fotografija inspirisanih motivima iz njihovog neposrednog okruženja.

U tih 10 nedelja, svaki od autora ima ,,svoju nedelju“ u kojoj inicira foto temu, a ostalih devetoro do kraja nedelje odgovaraju na nju onako kako je vide osećaju. Sam naziv teme poznat je jedino autoru-inicijatoru, a sve ostalo u procesu umetničkog stvaranja jesu asocijacije. Umetnici se ne poznaju. Ne komuniciraju. Istovremeno, ni publika, a ni autori međusobno ne znaju koja je čija fotografija.

Magija je u tome što niko ne može naslutiti koja je fotografija odakle – iz Beograda ili Prištine…

Face the reflection je online izložba sa značajnom porukom o vezama i ljudima u kojoj pričamo istim jezikom – umetnošću! To je jezik koji svi razumemo, a koji razume ne samo narode, već pre svega i pre svih -> ljude.

Hvala ti Aleksandra na inspiraciji za ovaj post. Zaslužujete svaku vrstu podrške za energiju koju delite.

p.s. ovaj projekat niko ne finansira; ovaj projekat je za sada autopromotivan; autorke su samostalno realizovale i finansirale dosadašnje aktivnosti. Hej!

U iščekivanju četvrte nedelje Face the reflection online izložbe pozdrav od DDj!

Komentari

 1. Dusan Vukovic

  Super ideja, bravo…uhvatiti proces stvaranja!

 2. Aleksandra Vuković

  Hvala tebi Gago na podršci!
  Na offline izložbi ćeš biti rado viđen gost :)

 3. Ana Dragic

  Hvala vam sto prepozanjete znacaj ideje projekta. Umetnost zaista ne poznaje granice, a i realnost je dosta drugacija od one koja nam se servira u medijima.  Nadam se da ce sve vise mladih imati prilike da kroz lizni kontakt i saradnju menja predrasude i stvara lepse sanse za buducnost.
  Pozdrav!

 4. Danijel Šivinjski

  Sjajan projekt. Sjajna energija. Fotografija i ljudi… komunikacija… osjećanje… povezivanje… predivno. Umjetnost.

 5. Tweets that mention Face the reflection & face the truth | DraganaDjermanovic.com -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Dragana Djermanovic, webkomsija. webkomsija said: RT @GagaDjermanovic: Koliko se razlikuju pogledi Beograda & Prištine (post) http://ddj.rs/14 inspired by @ZabaMala […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *