Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Twitter -> „puls“ online zajednice

Twiter kao bitan element online komunikacijske strategije, njegove glavne karaktersitike, globalni trendovi, kao i značajne preporuke o korišćenju ovog servisa neke su od tema o kojima ćemo diskutovati u Bosni i Hercegovini na prvom PR Clubu početkom decembra. Agencija PRime communications namerava da svojim partnerima predstavi značajne komunikacijske trendove putem radionica, a prva tema PR Cluba je upravo Twitter.

Tim povodom sam za magazin i portal Intermezzo odgovorila na nekoliko pitanja.

*****************************

 • Šta je Twitter?

DDj: Twiter je jedna od najbrže rastućih društvenih mreža na svetu, a po popularnosti treća posle Facebooka i My Space-a. Radi se o servisu koji korisnicima interneta omogućava razmenu sadržaja: linkova, fotografija, videa, komentara, anketa u aktuelnom vremenu i potpuno besplatno. Twiter je jedinstvena komunikacijska platforma i dragoceni izvor informacija o kompanijima, brendovima i pojedincima i koristan kanal za uspostavljanje, održavanje i unapređenje odnosa sa klijentima.

 • Zbog čega je značajna upotreba Twitter-a u poslovne svrhe?

DDj: Trendovi u menadžmentu upućuju na sve veći značaj otvorenosti i dostupnosti kompanija. Otvorenim kompanijama smatraju se one koje su istinski spremne da slušaju i pridruže se konverzaciji, bilo da je ona na internetu ili ne. Klijenti žele da komuniciraju sa kompanijama i brendovima. Žele da kažu svoje mišljenje i da podele svoja iskustva. Oni će to uraditi dopadalo se to nama ili ne. Samo, ukoliko ovaj trend ne uvažimo možemo računati na mnogo pojedinačnih požara koje bi naša autističnost dodatno raspirivala. Twiter, kao i neke druge društvene mreže, treba shvatiti kao blagodet; kao jedinstveni i neiscrpni izvor inspiracija i sugestija i svojevrsni think tank koji može da osveži i inspiriše mnoge aspekte poslovanja. Sa druge strane, Twiter omogućava da svoj brend pozicioniramo kroz aktivnu konverzaciju direktno sa svakim pojedinačnim klijentom: jedan na jedan, pa onoliko puta koliko je kompanijska reč relevantna i kvalitetna. Koliko para i vremena bi nam za to trebalo offline? Sve što je potrebno su proaktivan pristup, osluškivanje trendova i investiranje u zaposlene koji će se adekvatno edukovati i energiju i vizionarstvo pretočiti u kvalitetnu konverzaciju na ovom servisu.

 • Prednosti Twitter-a u poređenju sa Facebook-om

DDj: Kao značajnu prednost Twitera u odnosu na Facebook izdvojila bih neograničenu otvorenost. Facebook je najpopularnija društvena mreža na svetu, ali je zatvorena i pomalo konzervativna. Twiter je mnogostruko manji, ali je s druge strane kanal koji je otvoren u svim smerovima, kako ka ljudima koje poznajemo, tako i ka neznancima, ka brendovima, najrazličitijim pojedincima, ka industrijskim medijima i autorima blogova, vlogova i online medija. Twiter je za razliku od Facebooka otvoren čak i za slučajne internet prolaznike koji pretražuju statuse pojedinca/brenda sa Twitera iako nisu povezani sa njim. I ne samo to: sadržaje sa Twitera mogu da prate i oni koji ovu mrežu uopšte ne koriste po nekada čak i ne znajući da čitaju nečiji Twiter status jer su poruke (tweetovi) inkorporirani u real time pretragu na Googlu i drugim pretraživačima. Stoga je za biznis Twiter veća potencijalna prednost i veći potencijalni rizik od Facebooka. Twiter je otvoren za svih 1,7 milijardi internet korisnika na svetu. Facebook javnost najčešće je zajednica od par stotina „prijatelja“.

 • Koliko je Twitter uticajan u nasem regionu i kakva su Vasa predviđanja za budućnost novih medija?

DDj: Upotreba Twitera u našem regionu još uvek nije dostigla jasno predvidljive razmere. Broj korisnika je na nivou od najviše 100.000, a mali je broj kompanija koje ga koriste u korporativnom komuniciranju. Ironično je što je istovremeno gotovo svaka kompanija u ma kom kontekstu barem jednom pomenuta na Twiteru. Takođe, na Twiteru korisnici vode ratove sa brendovima, političarima, administracijom, kompanijama. Važno je napomenuti da veliki broj Twiter korisnika čine uticajni pojedinci na webu koji za komuniciranje koriste i mnoge druge kanale kao što su blogovi, klasični mediji, druge društvene mreže. Međutim, Twiter je mesto na kojem se meri puls čitave online zajednice. Nekoliko je tačaka na ljudskom telu na kojima precizno možete izmeriti puls, na internetu to je samo jedna tačka – Twiter. Sa par ključnih reči bih opisala ovaj servis: informativan, interaktivan, brz, jednostavan, svež i strastven. Sa takvim karakteristikama je potpuno logičan predviđeni trend o rastu broja korisnika koji se u pojedinim zemljama mesečno uvećava i za 1.400 posto! Novi mediji oslikavaju najstariju ljudsku komponentu – društvenost. Taj aspekt ljudske prirode uzrokovao je razne istorijske promene. Pojedinci povezani na najrazličitije načine a vođeni jednom idejom nezaustavljiva su snaga kojoj se nikako ne treba odupirati. Tu snagu treba razumeti i poštovati je. Svet postaje otvorenije mesto zahvaljujući načinu komuniciranja koji se uspostavlja na netu. Budućnost će obeležiti novi mediji, tačnije način komuniciranja/poslovanja koji „novi mediji“ generalno simbolišu.

 • Za koga je Twitter bitan komunikacijski kanal?

DDj: Twiter bi morao biti vrlo značajan kanal komunikacije svakoj kompaniji bez obzira na njenu veličinu i geografsku pozicioniranost. Twiter bi morao biti bitan industrijskim medijima i marketinškim i PR agencijama, političkim strankama, državnim institucijama. Neki od poznatih korisnika koji Twiter opisuju kao vrlo značajan komunikacijski kanal su i pisac Paulo Koeljo, gradonačelnik Londona, Boris Džonson, Hilari Klinton, kompanije poput Forda, Ševroleta, GMa, Honde, Dell-a itd. U Srbiji twituje Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partija, dok je su u jeku predizborne kampanje u Hrvatskoj na Twiteru kandidati Nadan Vidošević, Ivo Josipović i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić…

***************************

Komentari

 1. Ne želim biti majmun! | Džepna Venera blog

  […] iskoristiti mogućnosti  twittera  (koga interesuje može ovde pročitati značaj upotrebe u poslovne svrhe) i biti deo online zajednice.  Zajednice koja je često spremna priskočiti, pripomoći, dati […]

 2. Clemento

  Hmm… I read blogs on a similar topic, but i never visited your blog. I added it to favorites and i’ll be your constant reader.

 3. Tata Duki

  Bar je pokazao zrnce entuzijazma! :)

 4. Borsky

  Danas sam gazdi rekao da bi bilo dobro da firma ima nalog na twitter-u na šta me je pogledao kao i uvek kad pokušavam da uradim nešto novo i korisno i pitao: Koliko to košta?

 5. Danijel Šivinjski

  Sjajni odgovori, pogotovo odgovor na „Prednosti Twitter-a u poređenju sa Facebook-om“. Oni koji ga intezivnije koriste većinu ovoga znaju, ali problem (barem meni, u par slučajeva s ljudima koji od cijelog WEBa znaju samo za Facebook.com) kako objasniti što je to Twitter i čemu zapravo služi.

  Može jedno pitanje? Neznam koliko znaš o SEOu (ili ti Search engine optimization), ali koliko ja znam web tražilice „ne vole ugledati“ dva identična sadržaja. Sjajno je da si dala intervju za Intermezzo, ali objava istog ovdje nije baš preporučiva (<— #običanSAVJET, no ipak se raspitaj o tome)

 6. Ne želim biti majmun! - Uspesi, padovi i zivot uopšte

  […] to, bez obzira na godine bila bi prava budalaština. Ne iskoristiti mogućnosti  twittera  (koga interesuje može ovde pročitati značaj upotrebe u poslovne svrhe) i biti deo online zajednice. Ne iskoristiti mogućnosti pisanja blogova, približiti se i postati […]

 7. Kouba

  I added your blog to bookmarks. And i’ll read your articles more often!

 8. Tweets that mention www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » Twitter -> “puls” online zajednice -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Dragan Varagic, Twittosfera. Twittosfera said: RT @varagic: [Blog post] @GagaDjermanovic Twitter -> “puls” online zajednice http://bit.ly/7cHevm […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *