Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Startuje festival ekonomije, duha i energije #startIT

EE ICT ekipu poznajete i kao ..ITDogađaje.

Ova sjajna ekipa godinama predstavlja glavni IT info hub obaveštavajući nas o svim bitnim događajima, temama i akterima iz domaće i regionalne IT scene. Sada su ne samo IT info hub, već centar koji podiže svest o internet preduzetništvu, startup kulturi i IT potencijalu kao razvojnom putu mladih preduzetnika. Razvili su se i to razvijajući celu industriju, dajući primer kolegama sa mnogo razvijenijom startup kulturom. Oni stoje iza Startita, Mobile Mondaya, Social Change Hackatona, Startap akademije, a ekipu čine Dragana Zmijanac, Vladimir Trkulja, Vukašin Stojkov, Tanja Tanacković i mnogi drugi saradnici iz startap i IT sveta. Verujemo u inovaciju, znanje i upornost. Ne plašimo se neuspeha. Za nas ključ razvoja Srbije nalazi se u preduzetništvu zasnovanom na novim tehnologijama i razvoju preduzetničkog duha. – sa sajta SEE ICT Priča startupa je nada i prilika ne samo u Amerikama i dalekim Evropama, već posebno u siromašnim zemljama sa visokom stopom nezaposlenih. U vremenu u kojem je uspeh stvar izbora, a geografske granice samo štivo u školskom predmetu „Istorija“, kreiranje biznisa zahvaljujući internet tehnologijama menja svet.

Skupa, kompleksna rešenja nisu više rezervisana za bogate i velike kompanije; startup rešenja su odgovor na brojna pitanja malih i srednjih kojih (ipak) ima mnogo više. I tako, bazirana na Long tailu umesto na ekonomiji skale, čitava nova poslovna industrija uvlači se u naše živote popravljajući ih i čineći ih jednostavnijim.

Ko čini startup scenu Srbije, ko su investitori, a ko savetnici; kako da od ideje postanete internet preduzetnik i šta je sve potrebno da znate i naučite, a sa kim da se povežete teme su kojima se SEE ICT ekipa bavi već 3 godine, a u maju idu korak dalje.

StartIT fest

Od 15. do 19. maja Beograd je centar startup scene čitavog regiona! Na prvom StartIT festu, okupiće 50 startupa, 500 učesnika, preko 5000 posetilaca i u tih pet dana maja, makar u tih pet dana maja, znaćemo da smo deo moderne Evrope.

Verujem da će za svakoga biti po nešto, a iz programa posebno izdvajam panel blok: „Startup dvougao“. Naime, SEE ICT ekipa kao promoter ideje preduzetništva, namerava da suoči iskustva iz poslovanja predstavnika tradicionalnih biznisa i predstavnika e-biznisa. Bez obzira na to da li govorimo o preduzetništvu u tradicionalnom smislu ili o preduzetnicima koji su svoj poslovni put započeli i razvijali na internetu – napredak je svima izazov. Na panelu „Dvougao“ pričaće se baš o tim izazovima. Kao moderatorka panela, pokušaću da motivišem sagovornike da otvoreno uporede iskustva i izazove sa kojima se suočavaju, te da povežemo vrednosti jednih i drugih u zaključke koji bi mogli da unaprede poslovanje svih, bez obzira na okruženje i biznis modele koji ih karakterišu.U Startup dvouglu suočićemo veoma zanimljive predstavnike iz oblasti turizma, mode i poljoprivrede, a zašto je ovakva vrsta razmene iskustva značajna popričala sam sa Draganom Zmijanac, izvršnom direktorkom SEE ICT:

Često se na našim radionicama o IT preduzetništvu pitamo koliko su novi biznisi različiti ili slični nekim tradicionalnim biznisima, šta mogu jedni od drugih da nauče, gde je taj najmanji zajednički činilac? Dvougao je tu da probamo da pronađemo te sličnosti i razlike, da vidimo kako ko od njih koristi tehnologiju, jer bez nje ne mogu ni jedni ni drugi, kako mogu da sarađuju i unaprede svoje poslovanje. U Srbiji sada stasava jedna nova generacija preduzetnika i preduzetnica koji talasaju razne grane industrije, od poljoprivrede i zdravstva, do istraživanja i turizma; biće sjajno spojiti ih sa onima koji te industrije vide iz drugog ugla i čuti njihove razgovore.

Na kraju, želela bih da odam priznanje SEE ICT timu na energiji i istrajnosti! Na tome što se bore za sve internet preduzetnike, sadašnje i buduće; što razvijajući sebe razvijaju i internet preduzetnišvo; što Srbija ima mogućnost da postane, zahvaljujući onome što rade u okviru brojnih vrednih projekata, centar na mapi startup scene ovog dela Evrope.

Vidimo se na StartIT festu ;)

Komentari

  1. Tijana

    Sjajni ljudi, retko dobra energija – vidimo se na festivalu :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *