Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Samit G 20 – London 2009

Online press centar – sve informacije na jednom mestu

Lideri najvećih svetskih ekonomija koje proizvode 90% bruto domaćeg proizvoda (eng. GDP) i ostvaruju 80% ukupne svetske trgovine, te predstavnici svetskih finansijskih institucija upravo prisustvuju završnici Samita G 20 u Londonu.

Nakon prilično retoričkog i pomalo scenskog novembarskog samita u Vašingtonu, očekivanja svetske javnosti od sastanka u Londonu su ogromna.

U međuvremenu evropska i svetska ekonomija osetile su silinu krize i njenu dubinu, a nazire se i njena sasvim izvesna osobina – cikličnost, koja u svojim fazama pogađa doslovno sve slojeve ekonomije čitavog sveta.

Samit će se kretati u okvirima tri ključne teme:

  • Osiguravanje globalnog ekonomskog oporavka (rast i radna mesta)
  • Sistemsko ojačavanje finansijskog sistema (na globalnom nivou)
  • Usaglašavanje principa, prioriteta i procesa za reformu međunarodnih finansijskih institucija.

 

Domaćin je premijer Velike Britanije, Gordon Braun, a sam Samit je fokusiran na događanja 02. aprila.

Samo kratko o organizaciji Samita i pre svega transparentnosti na internetu svih aktivnosti u vezi sa ovim događajem za primer… jer, videli smo, imamo i mi svoje samite i konferencije, nije loše da se zna koliko Event od značaja za širu javnost može biti dostupan još i uz mogućnost interakcije.

Organizacija samita koštala je oko 19 miliona funti. Okupila je najuticajnije političke i ekonomske lidere sveta u Londonu. Brifinzima za novinare i centralnoj konferenciji za novinare prisustvuje preko 150 svetskih redakcija. Kako je interesovanje za ovaj događaj na izuzetno visokom nivou još u januaru je premijer Velike Britanije najavio lansiranje sajta London Summit koji će sublimirati sve relevantne informacije za sve zainteresovane strane uz dvadesetčetvoročasovno ažuriranje podataka.

Pazite sad: pregledno, jasno, sa svim detaljima o Samitu i dosadašnjim aktivnostima… o troškovima organizacije, učesnicima, akreditovanim medijima… zaista sve na jednom mestu.

Poseta sajta po alexa.com u kulminaciji je ovih dana, ali se prati visoko interesovanje za ovaj multimedijalni online press i info centar od prvog dana njegovog postojanja.

U delu najčešće postavljana pitanja (FAQ) nalaze se odgovori na gotovo sve što vas može interesovati, ali zaista na gotovo sve. Onda medija centar sa poslednjim informacijama, video i foto datotekama, detaljnim programom, do sada objavljenim člancima, kontaktima, kao i stranica o web brand menadžmentu.

Sve što me je interesovalo u vezi sa konferencijom (a što ipak nije tema ovog posta) dobijala sam redovno prateći određene segmente putem RSS-a (i to news rss, video rss, photo rss, delicious i twitter rss).

Nema nepoznanica; poznato je da se radi o događaju najvišeg značaja na globalnom nivou i pored preko 60 miliona rezultat pretrage jedno mesto sasvim pristojno sublimira sve.

Same tehničke karaktersitike, arhitektura sajta i eventualno tehničke zamerke ni najmanje ne bih mogla da pomenem jer mi to nije bliska oblast, ali iz ugla korisnika (a taj je ugao takoreći najznačajniji) osećam se sasvim uvaženom i dobro obaveštenom.

Za kraj jedan kuriozitet, među 13 zemalja na svetu iz kojih je došao najveći broj poseta na sajt London Summit nalazi se i Srbija (jedina zemlja iz regiona) sa preko 28.000 poseta.

Info o učinku i rezultatima, tj. zaključci sa ovog događaja tema su nekih drugih blogova i medija… ja ću smao dodati da sam prilično obesrabrena najnovijim pokazateljima po kojima će u EU do kraja 2009. bez posla ostati još blizu 5 miliona ljudi. Znate i sami gde smo tu mi :(

D Dj

p.s. moja onako laička razmišljanja napisana već odavno na temu svetske ekonomske krize su u sledeća 3 posta:  IIIIII.

Komentari

  1. Boris Sajkas

    koliko samo ljudi para puknu na obezbeđene ovakvih samita pa to nije normalno…a tek koliko potroše da im udovolje na sve potrebe…mislim da su gori od svih ovih muzičkih zvezda!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *