Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

PRObjave.com – „sigurna kuća“ za Saopštenja

Pušten je u rad komercijalni servis za  distribuciju Saopštenja za javnost – PRObjave.com.

Noćas do kasnih sati testirali smo servis i postavljali pitanja vlasniku Draganu Varagiću. I dalje u PRofesionalnim krugovima ima puno nejasnoća.

OK, PRiča je jednostavna. Postoji xy saopštenja svih kompanija na dnevnom nivou. Najveći broj njih nikada ne ugleda svetlost dana (komercijalni, loše napisani, bez težine ili ih kompanija izdaje u prevelikom broju da bi ih mediji u očekivanoj meri publikovali).

Sa druge strane 90% sadržaja u klasičnim medijima se preuzima sa novinskih agencija. novinske-agencije-i-saopste1

Lanac izgleda ovako: šaljemo saopštenje agencijama (nekim medijima i direktno); agencije prodaju prerađena saopštenja (od njih sačine analize, reportaže, upotrebljive novinske tekstove) i to naplaćuju medijima (koji to redistribiuraju).

PRoblem: Previše saopštenja i previše lenjih medija a malo agencija za redistribuciju sadržaja koje su po pravilu zatrpane pa ne stižu da obrade (i potom od medija naplate) sve što im iz kompanija stigne.

Ali (odavno) ni ne moraju…

’50-ih godina prošlog veka je u SAD osmišljen princip da svaka kompanija može da objavi svaki tekst u izvornom (ne promenjenom) obliku putem news agencije ako to plati – Original Text Service „OTS“ (ring a bell, ha?). Jednostavan poslovni model, uz to zgodan i PRaktičan. Više o teoriji ovde.

OTS postoji, verovali ili ne i kod nas već par godina u okviru usluga agencije Beta koja baš ne razume šta je To i na koji način taj servis mogu da koriste i adekvatnije komercijalizuju. Neka ih.

Nazivi za slične servise su još i News Release Wire, PR wire, News Wire…

Varagić je stoga ponudio servis putem kojeg sve PR agencije, pojedinci i kompanije imaju mogućnost da publikuju svoj originalni tekst (to ne mora da bude samo saopštenje) na webu. Jedan deo usluge je čak posve besplatan (ajd’ da vidimo ko je dovoljno dobar da sroči saopštenje u 500 karaktera, a to je prava stvar).

Šta (svi) možemo da dobijemo:

 • Povećanje vidljivosti našeg Saopštenja na internetu
 • (potencijalno) povećanje broja objavljenih Saopštenja (kako na webu tako i u industrijskim medijima, jer novinari traže inspiraciju pretražujući www)
 • Povećanje vidljivosti sajta kompanije izdavaoca saopšptenja (tj. linkovaćete se u textu; stoga podsećam da što pre (pre)uredite svoju web prezentaciju da bi ova mogućnost bila pozitivna prilika)

Po meni, PRObjave.com su i vrlo zgodna edukativna vežbanka na temu kako ko piše saopštenja. Aha, baš to… pa ćemo videti kako nam to stvarno ide i jedni od drugih ćemo (sigurno) štošta naučiti. Jer, naši tekstovi su dostupni svima u izvornom obliku ;)

Da ne bude zabune, ovaj servis je bonus aktivnost u delu održavanja (i na kraju krajeva uspostavljanja) odnosa sa ciljnim javnostima na webu (sa realnom mogućnošću prelivanja u offline svet). Dakle BONUS na naše standardne PR aktivnosti u delu odnosa sa medijima, klijentima, investitorima i širom zajednicom.

Kako bismo se upoznali sa još više detalja i mogućnosti i dobili odgovore na dodatna pritanja smatram da bi bilo zaista ok da naše Društvo za PR (DSOJ) organizuje neki okrugli sto, panel šta god i možda sa Varagićem i nekim iz Bete pojasni šta sve možemo da dobijemo i kako da koristeći OTS servise unapredimo svoje svakodnevne aktivnosti.

Komentari

 1. Dragan Varagić

  @ Had: Postoje eksplicitna pravila korišćenja – tamo je lepo navedeno šta su nedozvoljeni sadržaji.

  Sadržaji jesu moderisani sem za klijente za koje se zna da su profesionalci u poslu objavljivanja saopštenja.

  Imali smo npr. već danas slučaj da je dato jedno političko saopštenje o strane izvora koji nije ostavio dovoljno podataka da se može proveriti verodostojnost. Dok nismo proverili, nismo ni objavili saopštenje.

 2. Ristić Miodrag

  Zvuči vrlo kontraverzno – dakle moram da probam!

  Efekti će se sami (valjda) pokazati…

 3. had

  imam jedno pitanje oko tog projekta..

  ako otvoris takav servis za sve pr objave, brzo ce se naci ljudi, koji ce takav servis izkoristavati i objavljivati svoje besmiselne pr clankove..

  ako djelomicno zatvoris servis, onda si isti, kao ostali drugi servisi..

  gdje cete potegnuti granicu, sta se moze i sta se ne moze objavljivati?

  dobra stvar je, da ne dopustate html fajlova, jer onda bi se svi brendirali na svoje keyworde!

  p.s.: nadam da me itko razumije, kad pisem u takvom cudno jeziku.. slovenac :)

 4. Miss Cybernaut

  Inace, ja volim medije ali sta volim kod njih – ne to sto tamo ima sve sto im se prosledi nego zato sto prave (pametan) odabir, ima neki koncept. Zato placam i novine jer ima koncept, a na netu nema ili mene nekad mrzi da sama sebi uredjujem vesti (a RSS reader mi prepun).
  Dakle kao kad volis nekog DJa ili radio a ne Spotify ili Last.fm jer te smara da budes stalno proaktivan. Iz istog razloga biramo i neke televizije i neke novine – jer nam se dopada kako je uredjen haos od informacija, prema nasoj meri.

  A ovo ovde mi izgleda kao neka (placena) wikipedia za PR saopstenja i bice zanimljivo procitati sta sve ide u ….heh, pa trash folder prakticno :p
  Ovo ce zapravo biti (na)placeni informativni haos!!

  Cini mi se da cemo tu kopati nesto drugo a ne informacije…

  Ko ce tu biti na dobitku, koja je ciljna grupa?

 5. Dragan Varagić

  Vuče, inače ne mislim da je servis nešto revolucionarno, ni spektakularno – postoji odavno i na drugim mestima. Mislim da je taj tip servisa potreban, i to je razlog pokretanja.

 6. Vuk Cosic

  I ovde u Ljubljani se priprema nekakva http://objava.si/ (tehnički, mislim da sam suvlasnik, ali ne radim na ovoj stvari), ali nisam siguran tačno na šta se model naslanja.

  Da objasnim dilemu, zasnovanu na već ranije ovde zapisanim premisama:

  Ukoliko drži da organizacije (već mogu da) komuniciraju sa potrošačima na direktan in dvosmeran način preko svojih sajtova i preko socijalnih medija, onda se postavlja pitanje odabira formata saopštenja za javnost koje korisnici sigurno ne prepoznaju kao vrhunac iskrenosti i neposrednosti.

  Ukoliko su servisi ovog tipa namenjeni medijima da prepoznaju aktualna dešavanja i uvrste deo saopštenja u svoje duboke analize, preglede i interpretacije onda ok, ali malo je na dugom štapu.

  A ako je servis (ovog tipa) namenjen dizanju google juicea onda isto tako cool, ali i to je pomalo udaljeno od pravih generatora relevantnosti. Jedino (samo i isključivo) ako ovaj sajt postane kolosalan atraktor prometa (ali nije mi jasno na osnovu čega bi se to moglo desiti – opet, zato što korisnici PR saopštenja ne percipiraju baš kao vrhunac iskrenosti i informativnosti) bi se mogao desiti goog benefit.

  S druge strane, kad razmišljam o tom zzzuuummm bang bang rapid-fire menjanju društva uočavam da se stvari ipak ne menjaju preko noći i postoji buffer kada je moguće zauzeti prostor s tim polu-inovacijama, predlozima koji ne menjaju ništa ali izgledaju važno. (OK, Dragane, sad te skoro uvredih — ništa lično please)

  Tako nekako sam rekao ovim mojim momcima koji pripremaju taj slovenački sličan sajt, i očekujem da me uspešno ubede da nemam pojma.

  A! Još nešto: Dragana koristi izraz Industrijski mediji koji može zbuniti —> izvor je Yochai Benkler koji o tome mudro zbori u svojoj knjizi Wealth of Networks (free na http://www.benkler.org/). Ajd.

 7. Rada Kon

  Odlična ideja, odličan web sajt. Dokazali ste se radovima do sada, uspeh je siguran.
  Profesionalci ste, perspektiva je na vašoj strani. Samo rad i rad donosi rezultate, a to je ono što vas i definiše :)

  PS.
  @Milica Licina: posetila sam, registrovala se na Vašem sajtu. Ostala sam celih tri minuta. Pitate li se zašto? Molim Vas prihvatite ovo samo kao dobronamernu sugestiju.

 8. Milos

  ajde … odlicna ideja i inicijativa … hocete da vidim sa Marijetom da to organizujemo na Masteru Sajma ili u PKS- u ili vec.. u Beogradu … mislim da dobar razgovor moze samo da pomogne i da olaksa razumevanje. Licno ni sam bas srecan imenom sajta jer misleci o svojoj reputaciji moramo mislimo i na reputaciju struke…. Ne svidja mi se sto opet sve ide u pravcu odnosi s medijima = PR. Kada taj stereotip pobedimo bicemo „na konju“.

 9. Natasa Pavlovic Bujas

  Da, slazem se sa Milicom da je „nezgodan deo“ cele price u delu koriscenja termina PR. Doduse ne samo u ovom slucaju. A, isplativost servisa bas i nije moja briga, o tome misli autor. Ja mogu da predlozim jedno okupljanje u okviru Privredne komore Srbije – GMA (nema razloga da nas odbiju), verujem da ce i marketinske i pr agencije biti zainteresovane da im pojasnis ideju, a u cilju daljeg napretka struke i on-line i off-line. Saglasan?
  Mi ti lepo i kolegijalno radimo ovaj PR – Dragana, Milica i ja, uz Milojevu podrsku :)))) zar ne?

 10. Dragan Varagić

  Tačno, i kod nas i u svetu postoje primeri besplatnih i plaćenih servisa ovog tipa. Ako se plaćenim servisom dobija manje nego besplatnim, onda se on ne isplati.

 11. Milica Licina

  Cini mi se da je jedini razlog sto se digla prasina (ako se uopste digla) jeste sto je Varagic koristio rec PR. Sve ostalo na sajtu ne razlikuje se od npr, Vibilie, ili bilo kog drugog on line prenosioca placenih saopstenja.
  Don’t get me wrong, nije da promovisem svoj sajt, ali http://www.networking.in.rs postoji vec mesecima, i nudi isto to, samo besplatno. I ljudi ga koriste.
  Ako mene iko pita, ovde postoji veci problem od koriscenja termina PR, a to je: zasto bi neko isao na sajt placenih saopstenja da ih tamo cita? Kome se ovaj sajt obraca? Ako je autor sajta resio na koji nacin ce imati zagarantovanu posetu sajta, svaka cast, onda ce ovo biti sjajna, velika prica!

 12. PRObjave.com - PR Wire, OTS servis za online distribuciju saopštenja za javnost | Dragan Varagic

  […] Informacija o početku rada ovog servisa je krenula juče preko Twitter-a i Facebook-a, i već se može nazreti svojevrsna kontraverza u komentarima PR-ovaca na Facebook profilima Miloja Sekulića i Dragane Đermanović. Na blogu Dragane Đermanović možete videti njeno viđenje servisa PRObjave.com. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *