Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Odnosi s medijima u PRaksi

Loša PRocena!

Na nedavno održanoj redovnoj konferenciji PR Društva SAD (PRSA) među raznim zanimljivim temama predstavljen je i Bulldog report /TekGroup International 2008 Journalists izveštaj o Odnosima s medijima u praksi.

Osnovni zaključci Istraživanja ukazuju na sledeće:

 • Primarna prednost online komunikacije iz ugla novinara (posmatrano komunikaciju na relaciji kompanija-PR-novinar) jeste dostupnost sadržaja i informacija sa ma kog mesta 24 časa na dan.
 • Preko 87% novinara posećuje web sajt kompanije najmanje jednom mesečno. Po mom flash istraživanju od jutros 2/3 sajtova domaćih banak nem NITI jedan ažuran tekst u poslednjih mesec dana :(
 • Iako je najveći procenat novinara izjavio da ih „nervira“ kada im PR-ovci „traće vreme“, njih čak 99% je izjavilo i da im je važno da onda kada im je potrebno u kratkom roku dođu do PR-a.
 • Više od 29% novinara redovno čita najmanje 5 blogova
 • Blizu 75% novinara prati barem jedan blog redovno, a isti procenat SAD novinara prikuplja sadržaje za svoje vesti prateći društvene platforme (YouTube, Face book, Twitter…)
 • Čal 51% prati Google news putem RSS feed-a na određenu ključnu reč (podsećam da Google news uključuje i sadržaje sa blogova!)
 • Preko 25% novinara video i audio zapise kao i fotografije o temi koju obrađuje preuzima sa interneta.

Po meni lično, rezultati istraživanja nisu iznenađujući. Ono što me, međutim iskreno iznenadilo jeste da PR-ovci u SAD (a možete misliti kako je u našem regionu :( ne računaju na značaj koji novinari pridaju online kanalima komunikacije i informacijama koje se nalaze na interenetu.

Sada, kada se u kontinuitetu beleži pad tiraža print medija i osetno oseća smanjenje budžeta za marketing, mnoge redakcije će biti prinuđene da dodatno smanje broj zaposlenih novinara. To doslovno znači da bi novinari mogli u rekordnom roku i u našem okruženju da „nauče“ da eksploatišu internet, jer je to jeftinije i brže (a oni imaju sve manje novca i sve manje vremena).  Slične preporuke sam i ja lično uputila pojedinim urednicima medija u našoj zemlji.

I šta tada? Jesmo li se mi, PR-ovci, pripremili na to da će o nama novinari informacije pronalaziti i „prikupljati“ intenzivnije putem neta? Samo retoričko pitanje…

Po svemu sudeći, mi ćemo početi da se pripremamo za novu E-ru tek kada osetimo posledice lošeg , površnog, neažurnog online nastupa naših kompanija.

PRoaktivci će izvući najveću korist!

Komentari

 1. Miss Cybernaut

  @Dragan Varagic

  hvala na linku, dobar pokazatelj. Jos samo da nagovorimo Miloja Sekulica da to ponovi da mozemo da uporedimo kosmos shtasmos i sl ;)

 2. Sasa Jovanovic

  Banke su vrlo vrlo neazurne kad s njihovi web s ajtvoi u pitanju. Ne samo da su vesti stare, stari su formulari koji postoje na sajtovima, i mnogo stosta ali to nije slucaj samo sa bankama.

  Inace iz mog iskustva najazurniji su sajtovi turistickih agencija, cak su i IT firme u zaostatku za njima

 3. Dragan Varagić

  Poslednje istraživanje na temu kako novinari koriste Internet (koliko znam) je napravio Miloje Sekulić 2006. g.

 4. Miss Cybernaut

  Nazalost, kod nas jos uvek vazi pravilo – sve sto vidis na sajtu preuzimas samo uz proveru da li su podaci azurni.
  Nedavno (heh, zapravo prosle godine) je bio neki pokusaj da se trziste informacija na netu regulise, ali ne znam kako je do kraja to ispalo – trazilo se da info na zvanicnim sajtovima budu apsolutno tacne. A sama si pisala o slucaju Italije i pokusaju drzave da se umesa i ima nesto od toga.

  Za sada, sve info sa neta su „samo“ lead. A novinarstvo ipak (i na srecu) zahteva istrazivanje i proveru. Copypaste je super samo u slucaju da se radi „na metar“. Cim se postavi pitanje kvaliteta, PRovi ce imati opet posla (sem azuriranja sajta).I tako i treba da bude.

  btw. bas bi bilo zanimljivo dobiti rezultate ovako nekog istrazivanja o stanju u Srbiji. Koliko novinari koriste i na koji nacin internet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *