Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Nagradne igre na facebooku

Nije bilo potrebno mnogo da se za najbrži način uvećavanja fanova na stranicama organizacija izdvoji nagrađivanje. Lajkuj najlepšu fotografiju, „glasaj“ za najbolji predlog, „izaberi“ svoj dizajn neke su od udica kojima se mame FB korisnici da učestvuju u nagradnoj igri postanu fanovi određene stranice.

Ukoliko praktikujete organizovanje nagradnih igri na FB, u svoje ime ili za nečiji račun, dobro je znati da: postoje STROGA pravila organizovanja nagradnih igara propisana od strane FB, koja se moraju poštovati ili vam se može desiti brisanje stranice koja je subjekt promocije!

Šta se NE SME:

 • Uslovljavanje učestvovanja u nagradnoj igri postavljanjem sadržaja na zidu stranice
 • Automatsko uključivanje korisnika lajkovanjem vaše stranice (tj. da je dovoljno postati fan stranice za učestvovanje u nagradnoj igri)
 • Obaveštavanje o pobednicima na zidu stranice, putem FB maila ili FB chata

Šta se SME:

 • Omogućiti postavljanje sadržaja korisnika (fotografija, komentara, videa) na trećoj aplikaciji, izdvojenoj u poseban FB tab -> napravite ili angažujte nekoga da vam je napravi ili iskoristite npr. WildFire ili neke od aplikacija sa AppBistro.
 • Obavestiti dobitnike preko twittera, korpo bloga ili sajta, a link ka web sajtu (društvenoj mreži) na kojem je spisak dobitnika šerati na svom FB zidu.

Šta se MORA:

 • Naznačiti da nagradna igra nema nikakve veze sa Facebookom!… i još par detalja koje ćete pronaći u FB priručniku linkanom na dnu posta.
 • Korisnik prvo mora biti vaš fan, pa tek potom učestvovati u nagradnoj igri izdvojenoj u posebnom tabu -> već su se neki mudro dosetili da naravno izbegnu da naznače da je potrebno postati fan stranice, ali nekako ispada da ako to nisi ne možeš učestvovati u nagradnoj igri -> pogledajte primer Subway-a.

Nedavno je FB stranica Radio 1 – najpopularnijeg radija u Sloveniji, privremeno bila obrisana od strane administracije FB zbog nepoštovanja pravila o organziovanju nagradnih igara. Neću ni da vas podsećam koliko neprijatna može biti situacija u kojoj kao nekakv „ekspert“ klijentu morate objašnjavati brisanje njegove stranice samo zato što niste upoznati i pripremljeni na organizovanje nagradne igre po pravilima.

Nagradne igre su sve fore koje nam padaju na um kada želimo da povežemo svoju stranicu što pre sa što više ljudi, i to:

 • postavljanje sadržaja (user generated content) koji će sami korisnici (lajkanjem), žiri ili kompanija izdvojiti kao najbolje, najzanimljivije ili najkorisnije i potom nagraditi
 • prijavljivanje fanova na našem zidu za nagrade, promotivne kupone, popuste i slično
 • različite vrste glasanja u kojima se brzina ili druga individualna kompetenca fana nagrađuju…

Više informacija:

Možda zatreba ;)

Komentari

 1. Goran

  Moje misljenje bazirano na iskustvu jeste da FB nagradne igre su jos podloznije prevarama, kada se uspelo da na LOTOU da se vara, sta reci ovde

 2. Dragan

  Dobar clanak, ovo nije lose ali drzava bi zavrtala usi

 3. Olivera

  Zdravo,
   
  Treba mi vase mislenje:  Dali treba da dobijamo sagalsnost iz Ministarstvo  ako hocemo da organizujemo nagradnu igru na fejsbuk za srpski veb sajt.

 4. Nenad Nikolic

  Poštovani, imam dva pitanja na koja mi hitno treba odgovor.
  Naime učestvovao sam od 30.8.2012. do 9.9.2012.god. u Samsung Srbija, Novi član tima nagradnom konkursu po pravilima koja su sami postavili i bio prvolasirani. Međutim oni su sat ili dva pre završetka glasanja samo oglasili na svojoj stranici wall-u (ne i u pravilima igre) da se glasanje produžava za još 24h!!! Sve se odigravalo preko Facebook-a, znači stranice Samsung Srbija na Facebook-u na kojoj je i aplikacija za glasanje unutar koje su postavljena pravila.
  Mene zanima sledeće:
  1. Da li se pod naplaćivanjem učešća učesniku može smatrati novac koji sam potrošio skidajući Samsung aplikaciju preko GPRS interenta na svoj mobilni telefon, jer je to bio uslov za učestvovanje?
  2. Da li se pod slučajem ili neizvesnim događajem može smatrati najveći broj lajkova (glasova), jer je to bio uslov za osvajanje nagrade?
  3. Prema zvaničnim pravilima igre od 23:59h 9.9.2012. ja sam osvojio najeći broj lajkova i time osvojio nagradu!
  Molim Vas odgovorite mi u najkraćem mogućem roku.
  Srdačan pozdrav,

  Nenad Nikolić, die

 5. nalepnice za zid

  Veoma korisno za znati, hvala!

 6. OwenOwen

  Mogu navesti minimum 10 primera kompanija koje su organizovale nagradnu igru na fejsbuku suprotno pravilima koje si ovde navela, a prošli su nekažnjeno. Da li je to facebook prevideo, ili uopšte ne vodi računa o tome?

 7. Selidbe

  Stvar je u tome što niko ne poštuje ova pravila.Cak ih i velike kompanije krse,a onda naravno i oni manj se vode tom cinjenicom…“Kad mogu oni,zasto ne bi mogao i ja“

 8. MIlan

  Da da, a koja je svrha sukpiti 50 000 nelojalnih fanova? I kome su uopste zanimljive iskljucivo komercijalne stranice?

 9. Jaca Beograd

  Znam gomilu stranica koje na fejsbuku za jako kratko vreme sakupe preko 50000 fanova i nikom nista  :)
   

 10. Ena

  Uh Fejs polako počinje sa pravilima biti gori od Googlea :)

 11. Mira

  A bez provere da li je sve po pravilima uvek će biti provlačeja ispod žita.

 12. Sale

  Aco, to se odnosi na igre na sreću, a ne na nagradne igre u kojima korisnici moraju da osvoje nagradu svojim znanjem, brojem lajkova ili nečim trećim. Znači samo tamo gde se pobednik određuje slučajnom metodom, mora se imati odobrenje.
   
  Ovo ide samo po prijavi i verovatno je potrebna masovnost. Znam za neke nagradne igre gde je pobednik proglašen ostavljanjem poruke na zidu, pa stranica nije zatvorena… U svakom slučaju, FB posle masovnih prijava svakako zatvara stranicu, čini mi se da i ne proveravaju da li je sve po pravilima…

 13. Dragana Djermanović

  @Miloje: Uh, ne znam ali pokušaću da proverim pa, naravno, javim. Radio 1 nije jedina strana koja je banovana u Sloveniji.

  @Ivan: koliko sam čula, progledaju kroz prste onim brendovima koji imaju solidan FB adds budžet. Toliko o aršinima.

 14. m.

  Taj dečko iz Banja Luke je čista izmišljotina. Ako je on moderator, ja sam Zuckerberg. ;)
  !
  Ne znam zašto su se svi primili, totalna glupost.

 15. Miloje Sekulic

  > … privremeno bila obrisana od strane administracije FB zbog nepoštovanja pravila o organziovanju
  > nagradnih igara
  Da se ova praksa proširi i južno i da se takvi slučajevi pročuju pa eto posla za agencije. „Like FB nagradne igre“ su mahom kompanije uzele u svoje ruke.
  Gago znaš li da li FB ima službenika koji moderiše SI sadržaje i aktivnosti? Zbog ovog slučaja mi se čini da ima.
  Za južne zemlje postoji priča o momku iz okoline Banja Luke koji je neka vrsta moderatora, bar se pre par meseci sharovao link na intervju sa njim.

 16. Ivancosic

  Čitao sam nekoliko puta ovaj pravilnik, i još uvek mi jedna pojedinost nije jasna a to je zašto zabranjuju da se učesnicima direktno javi preko FB-a da su pobedili ili ne, jer realno sve vreme idu u pravdu da predstave FB kao platformu za komunikaciju a sad ovo zabranjuju u paketu sa nagradnim igrama. 

 17. Aca

  Svaka nagradna igra mora da bude odobrena od strane Ministarstva Finansija, konkretno od strane Uprave za igre na sreću. Postoji pravna regulativa koja detaljno ukazuje na to šta je potrebno da se ispuni kako bi nagradna igra dobila odobrenje. Pored ostalog, potrebno je da organizator nagradne igre plati i porez državi na ime nagrada i to u iznosu od 25% od nagradnog fonda.
  Ukoliko organizator nagradne igre ne dobije saglasnost Ministarstva, nagradna igra je nelegitimna i protivzakonita, te organizator može da bude i krivično gonjen.
   

 18. m.

  A šta ste vi Dragana radili na „I ja hoću Mac! Srbija“ fan stranici?

   

 19. dean

  a šta sad „lajkamo“ i „šeramo“ na srpskom?

 20. Ilija Brajkovic

  Nazalost, nije Facebook bas revan u brisanju fan stranica tvrtkama koje krse pravila :-(

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *