Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Kako mudro investirati lični Social Media kapital

U prethodnom postu -> The WOR(l)D is not for sale <-otvorila sam temu o upotrebi i eventualnoj zloupotrebi ličnog online kredibiliteta u komercijalne svrhe. U ovom ću postu deteminisati Social Media kapital i uticaj, uz isticanje 5 tačaka na koje je značajno obratiti pažnju ukoliko vam bude ponuđeno da delite ili ustupate svoj community.

Šta je Social Media kapital –>

Social Media kapital je kvantitativni potencijal naših naloga na društvenim mrežama.

Ukoliko imamo primetan broj prijatelja_followera_čitalaca na blogu, odmah raspolažemo sa jakom valutom u konverzacijskoj eri.

Prosečan broj followera na twitteru je 70, a prijatelja na facebook-u –> 110.

Kao resurs_monetu_valutu konverzacijske ere, SM kapital možemo investirati, disperzovati (podeliti na više naloga), ustupiti drugome (prodavati blog postove, slati plaćene twitove i sl.) ili jednostavno imati za svoj ćef (najčešći slučaj u ovoj fazi razvoja social media).

Ko je influenser –>

Ukoliko, pak, naš SM kapita čine pojedinci koji su:

 • aktivni
 • posvećeni
 • ažurni i
 • strastveni
 • sa takođe izvesnim stepenom SM kapitala

onda se sa pravom možete prozvati influenserom.

Determinisanje pojma: „Influenser“ je jedan od omiljenijih sportskih aktivnosti na domaćim blogovima.

Koliko se ja razumem u online medije, a od njih jedem hleb svaki dan, influenseri dabome da postoje

An individual or web entity that has a strong following and/or readership within one or more social media channels. – Hugo G.

Da ponovim, snaga influensera nije samo u broju ljudi koji su sa njima direktno povezani (Social Media kapital), već u kvalitetu tih konekcija:

Index uticaja pojedinca najlakše je proceniti na osnovu broja prijatelja i folowera koje pojedinac ima, umnožen za nivo pojedinačnih aktivnosti tih frendova_folowera.

I(fluence) = N(umber) x F(ollower_friend) Act(tivity)

Imati SM kapital i uticaj je jedno, a demonstrirati ga i upotrebiti u prave svrhe nešto je sasvim drugo.

Među korak –> Kredibilitet

Svojim SM nalozima se moramo posvetiti na nekoliko načina:

 • Ažurno postovati relevantne sadržaje primarno vezno za nišu koja nam je core interesovanje
 • Uvažavati naše konekcije – reagovati na DM, mailove, fb mailove, chat poruke i ostale interakcije sa sopstvenim community-ijem
 • Podržati online aktivizam i inicijative članova našeg community-ja (našeg social circle-a) –> posećivati okupljanja, druženja, konferencije koje organizuju pojedinci iz našeg social circle-a; podržati peticije, ankete, akcije koje oni iniciraju; uklljučiti se u konverzaciju na društvenim mrežama u vezi sa temama od značaja za pojedince i grupe iz našeg social circle-a…
 • Biti pravičan, transparentan i iskren.

Ukoliko održavate odnos sa svojom zajednicom koja je brojnija od proseka i koju čine aktivni pojedinci, računajte da ćete pre ili kasnije biti targetirani od strane marketinških & PR agencija, direktno od kompanija i brendova ili od strane kompanije za koju radite koje ako ne razumju ništa drugo – razumeju brojke i prečice.

Apsolutni sam pobornik da se u takve aktivnosti uključite.

Međutim, svaki je resurs potrošiv, a posebno društveni, stoga evo 5 pointa na koja predlažem da obratite pažnju, kako biste mudro investirali svoj lični Social Media kapital:

 • 1. Ne dajte velika obećanja – društveni mediji su primarno konverzacijski kanal! Ne prodajni.
 • 2. Na početku zatražite precizna očekivanja od onog ko vas angažuje -> precizna <- Da li se od vas očekuje da napišete jedan blog post ili postavljate sporadično neke statuse na FB, nije isto što i odgovarati na komentare community-ija ili rešavati potencijalnu online kriznu situaciju u ime klijenta. Ako se od vas očekuje i reagovanje odmah zatražite kontakt relevantne osobe koje će vam biti dostupne (po mogućnosti) 24h  na određene teme.
 • 3. Ukoliko vam je ponuđeno da u ime kompanije u kojoj radite prezumete na sebe Social Media odmah upitajte za jasan cilj kompanije vezano za ovo okruženje, plan aktivnosti, procedure o toku informacija i reagovanju prema zajednici kao i vaše -> precizne <- odgvornosti i ovlašćenja!
 • 4. Internet je permanentni medij! Sve na netu tu je da ostane. Sa te tačke posmatrajte stranke_organizacije_brendove,_pokrete koje biste možda promovisali!
 • 5. Ne obmanjujte svoj comunitty – ukoliko twitate ili blogujete (na svom ili tuđem blogu) u nečije ime najavite to zajednici! Posebno ukoliko vas upitaju; Prošle godine je nekoliko domaćih blogerki među kojima i poštovana Mooshema, napisalo blog postove u promo kampanji za DOVE brand. Prva rečenica koju je Tanja MOO napisala u postu je upravo ta da je post naručen, a u toj kategoriji (Naručeni postovi) se i nalazi promo post za ovaj proizvod.

Ovaj primer ističem kao redak primer dobre prakse, stoga što nam je svima poznato na desetine autora i postova koji promotivno postuju na svojim nalozima (posebno blogovima) i u određenom smislu explicitno koriste našu naklonost kako bi promovisali nekoga_nešto; a da mi isprva pojma nemamo o tome.

To je u određenoj meri prihvatljivo; i proći će nekoliko puta… svaki sledeći put reč takvog autora vredi manje. Prvo se umanjuje uticaj, pa kredibilitet… a na posletku i Social Media kapital. Nedavno sam unfolowala desetak privatnih twitter naloga putem kojih su vlasnici „valjali“ tuđu robu praveći me budalom.

Na primer, ja veoma retko čak i spominjem svoje klijente, a kamoli da ih promovišem putem svojih naloga. Razlog za to je poverenje koje ste mi ukazali, a koje želim da kao iskustvo prenesem svojim klijentima i da im pomognem da u svoje ime i za svoje naloge ostvare SM kapital (and so on), a ne da se šlepaju na račun mog kredibiliteta. Šta više, često u tajnosti čuvam svoje klijente i naloge koje koordiniram samo da bi uspeh kampanja kojima upravljam bio objektivan -> a ne subjektivno bolji jer koristim vaše mišljenje i respect – prema meni lično.

I za kraj, morate uvek (i u svemu) tačno znati koji vam je CILJ! I na osnovu toga -> da li taj CILJ „opravdava“ sredstva koja ćete pri njegovom ostvarivanju koristiti.

Prilika će biti mnogo; ali prave su one koje vredi strpljivo sačekati.

U nastavku sledeće teme:

 • Kako da postanem online konverzacijski profesionalac?
 • Kako da pregovaram o online aktivizmu koji mi nudi neka organizacija?
 • Zamke prilikom hendlanja online konverzacije u nečije ime?

Veliki pozdrav!

DDj

p.s. važno štivo kod Dragana Varagića: Social media Capital

Komentari

 1. Dragana Djermanović

  Hvala Milane!

  Puno pameti u radu ;)

  Pišemo se i čitamo još!

 2. Milan

  Danas sam video prvi put vas BLOG i mogu da kazem da sam se zaljubio u social media marketing :). Vec godinu dana administriram web site, FB i TW nalog jednoj medjunarodnoj organizaciji i verujte da su mi postovi sa vaseg BLOG -a u mnogome pomogli u sagledavanju realne situacije. Naravno neke stvari sam poznavao i sa drugih BLOG -ova, sajtova, ali sam neke stvari prvi put procitao bas ovde i bas danas !Sve pohvale za rad i nadam se da cete u skorijem tesktu (mada mozda i postoji na vasem blogu) objasniti sta je zapravo srz Community manager -a u jednoj ozbiljnoj kompaniji !Sve najbolje u daljem radu i „pratim vas“ da znate :) 

 3. Konkurs za posao i društveni mediji

  […] za posao objaviti za početak samo na svom sajtu, FaceBook-u i Twitter-u (+ proizvoljno, ko želi, lični nalozi zaposlenih) i ukoliko bude bilo potrebe i na […]

 4. #pratipetak #followfriday Da, mi zaista volimo pričati o blogovima!!! « Uspesi, padovi i život uopšte

  […] ponoviti Dedine reči iz komentara na ovaj post: „jos jedan u nizu odlicnih postova!!!“ Kako mudro investirati SM kapital – part 2 (post) CITAT: ……….Ukoliko vam je ponuđeno da u ime kompanije u kojoj radite prezumete […]

 5. Budite originalni ali pre svega iskreni, prvo prema sebi a onda i prema celom svetu. Net ne prasta!!! | D E D A B O R

  […] onda idite kod DDJ na blog i čitajte seriju tekstova koje je skoro započela a u kojima pise o tome kako mudro iskoristiti /investirati sopstveno predstavljanje na […]

 6. Miodrag Ristić

  Ima nas dosta koji smo u specifičnoj situaciji da stičemo (i koristimo) taj kapital u LIČNOM INTERESU. Naravno, idotski bi bilo da u svakom postu ili twitu pravimo „epp“ za naše proizvode ili usluge, ali pošto smo to što jesmo (preduzetnici) ne možemo ni potpuno pobeći od toga. Mislim da se ovaj tekst može čitati (sa malo kreativnosti) i iz tog ugla. Eventualno bi malo umekšao onu tezu o „relevantnim sadržajima primarno vezno za nišu koja nam je core interesovanje). Uostalom – svako ko pažljivo čita tvoj blog zna da se to pravilo može vrlo „fleksibilno“ primenjivati, pa se dešava npr da zaluta i poneki sasvim ličan tekst – ili pesma?. Svi smo živi ljudi, i nema ničeg lošeg u tome (naprotiv).

 7. Deda

  Mislim da je najbitnije ovo s kraja posta:

  I za kraj, morate uvek (i u svemu) tačno znati koji vam je CILJ! I na osnovu toga -> da li taj CILJ “opravdava” sredstva koja ćete pri njegovom ostvarivanju koristiti.

  …pa tek onda umrezavanje i komunikcija, te nacin na koji se komunicira i sposobnost kriznog.
  Sve to uz predhodno sticanje digniteta…

  ps. jos jedan u nizu odlicnih postova!!!

 8. Vukašin

  uzela si mi post iz drafta :) moraću i ja u nekom trenutku, na nešto drugačiji način, a pikirao sam Auroru kao dobar primer http://grab.by/6f7d

 9. Tweets that mention www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » Kako mudro investirati lični Social Media kapital -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Ivan Brezak Brkan and Dragana Djermanovic, Ratko Bozovic. Ratko Bozovic said: RT @GagaDjermanovic: Kako mudro investirati SM kapital – part 2 (post) -> http://tinyurl.com/2aohjex […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *