Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Interview with Dennis L. Wilcox for blogowski.tv & draganadjermanovic.com

Profesor američkog San Jose Univerziteta, Dennis L. Wilcox prošle je nedelje održao nekoliko predavanja u našoj zemlji. Tokom svojih predavanja  profesor Wilcox je istakao:

 • „Danas su blogovi mainstream“
 • „PR profesionalac mora da obrati pažnju na uticajne blogere čak više nego na mainstream medije“
 • „Reputacija kompanije može biti uništena online praktično istog momenta“
 • Google is no longer a search engine, it’s a reputation engine

 

Sa vidnim zadovoljstvom, profesor je i konkretno dao na značaju našoj blogosferi i za blogowski.tv i draganadjermanovic.com, u kraćem vcastu odgovrio na nekoliko pitanja.

U najkraćim crtama ću prepričati naš razgovor:

1. Brend/brendiranje Srbije – U vezi sa temom brendiranja Srbije, profesor je istakao da uspešno pozicioniranje zemlje nije predmet brenda/brendiranja već ukupnog ekonomskog razvoja. Po njemu, javnost, Vlada, pa čak ni PR profesionalci ne bi trebalo da razgovaraju o brendu, već da razmatraju eventualne programe ekonomskog razvoja (koji uključuju npr. turizam, investicije, infrastrukturu). „Komunikacija“, po profesoru Wilcoxu „ide ruku pod ruku sa strategijom Vlade, jer je problem ekonomski razvoj, a ne brend“.

2. Plaćeni tzv. „PR textovi“ – Na pitanje na koji će se način odraziti sve popularnija PR praksa, tj. već prećutno pravilo o plaćanju za objavljivanje tzv. „PR textova“ na našu profesiju profesor ističe da će negativno uticati ne samo na PR već i na novinarsku struku. Jer, i jedna i druga profesija bi trebalo da zastupaju javni interes. Međutim, kada postoji takva razmena (novca) između medija i PR/marketing odeljenja i jedna i druga struka gube na kredibilitetu, a na uštrb javnog interesa!

3. Uticaj blogova na PR – Poslednje pitanje odnosilo se na profesorovo viđenje uticaja blogova i zajednica oko blogova na PR profesiju. Wilcox je naveo da je sve jasnije preklapanje tradicionalnih i novih medija koje za rezultat ima da npr. u USA čak 80-90% novinara klasičnih medija pronalazi inspiraciju i ideje upravo sa blogova. Stoga je jasno da je sasvim neuputan komentar tipa: „ne čitaju svi blogove“, jer to nije važno! Važno je da blogovi sve više utiču na one medije (tradicionalne) koje većina čita.

Interview with Ph.D. Dennis L. Wilcox from Pedja Puselja on Vimeo.

Thank you professor, it was a great pleasure talking to you :)
— > interview at blogowsk.tv

Komentari

 1. Šta se dešava kod DDj | DraganaDjermanovic.com

  […] lateralnog mišljenja, Michaela Portera, istinskog velikana strateškog menadžmenta, profesora Denisa Wilcoxa,  Pascala Beuclera, vodećeg stratega MS&L grupe – treće najveće PR agencije na svetu, […]

 2. Svet u narednoj dekadi? | DraganaDjermanovic.com

  […] izuzetnnih iskustava da čujem predavanja i razgovaram sa profesorom Wilcoxom, Michael Porterom, Al Gorom i Bil Klintonom, na Bledu sam prisustvovala i predavanju key note […]

 3. www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » Mali miš & snaga zajednice

  […] se onako debelo zamislim nad komentarom @drnch-a u istom postu koji me je potsetio na razgovor sa profesorom Wilcoxom i citirao […]

 4. Peter

  I really like your blog and i respect your work. I’ll be a frequent visitor.

 5. Novinarska Patka » “Otrovni poljubac” čuvara javnog interesa

  […] povod za ovaj tekst je mini intervju koji je Dragana Đermanović vodila sa profesorom Denisom L. Vilkoksom, uz snimateljsku asistenciju Peđe Pušelje, koji je ne […]

 6. ZO

  Konstatacija “PR profesionalac mora da obrati paznju na uticajne blogere cak vise nego na mainstream medije” u mom se slucaju, vec duze vrijeme, ogleda u cinjenici da mi pracenje tvog bloga odlicno “pada” uz prvu jutarnju kafu! Jednostavno, hardcopy varijanta stampe sve vise mi je pase (clipping koji dobijam ionako izvjestava tj. prenosi sve ono sto mi je znacajno za posao…) a jedini smek koji ima je onaj fini miris i suskanje papira pri okretanju strana (da ne zaboravim i prljave ruke :)).

  Sve cestitke za sjajan tekst i veliko HVALA (i tebi i Blogowskom) za odlican intervju s Wilcoxom!!!

 7. drnch

  Aman, ovo nije skok s motkom.. ovde se, izmedju ostaog, radi o odnosima medju grupama i pojedincima putem modernih sistema komunikacije.
  A kad je rec o tumacenju takvih stvari onda je iskustvo dragocenije od vestine web programiranja ili vestine adaptiranja (citaj sminkanja) cinjenica prema potrebama plateznih nalogodvaca.

 8. drnch

  Eto ga!… „bez obzira na svoje godine“… !!!
  To je ono o cemu pricam! :lol:
  A do kog godista je moguce izbeci ovu napomenu u komentaru necijeg, rada, strucnosti, uticaja?

 9. Konferencija #PRSrbija “Kreiranje imidža i upravljanje reputacijom” | Dragan Varagic

  […] G. Wicox, bez obzira na svoje godine, je POTPUNO upućen u tematiku svih najvažnijih elemenata savremenog online PR-a, veoma je interesantna ličnost a aspekta načina na koji prezentira svoje profesionalne stavove, potpuni profesionalac u svojim predavanjima, sa morem zanimljivih primera iz bilo koje oblasti PR-a. […]

 10. drnch

  Nekoliko utisaka… pozitivnih..

  Prvo, stav g.Wilcoxa o brendiranju treba da se urami i okaci u kancelarije faca koje su zamajavale narod poslednjih meseci tim pitanjem… pre nego sto iste (kancelarije) dobiju neku namenu, korisniju za ovo drustvo i ovaj trenutak.

  Drugo, vlada fama da su PR, mediji, a pre svega internet stvar mladih, lepih, pametnih, energicnih.
  Ovaj gospodin i njegovi sasvim pravilni stavovi dokazuju upravo suprotno. Sve su to metodi javnog delovanja, skupa jako starih aktivnosti, koja se samo prilagodjava (dinamicnom) razvoju hardver-a. Ko dobro razume javno delovanje lako mu je da shvati i znacaj interneta i PR-a i svakojakih drugih cuda… a to je ipak pre stvar iskustva, talenta i znanja, nego entuzijazma.

  I konacno – da se ne lazemo blogovi su tezak mainsteam. A cim se udje u mainstream, pare postaju vaznije od sadrzaja. Tako je u muzici, literaturi, nauci… svakojakoj nadgradnji.
  Ako pogledamo vecinu poznatih blogera…. onima koji su poznati po necemu drugom, blog je obicno nastelovan da sluzi za dodatnu promociju toga drugog, od cega pare zaradjuju.
  Onima koji su „poznati“ samo po blogu vrlo brzo postane vazniji broj poseta i kako otkucava neki taksimetar… nego sta ce da napisu. I teme im se ubrzo svedu na a) teoretisanje kako biti vidjen i popularan i b) viceve, slike, spotove..

 11. Milos

  lepo, sazeto i korisno :)
  Hvala

 12. Miodrag Ristić

  Tri jednostavna, zdravo-razumska i logična odgovora, na pitanja oko kojih se može beskrajno „pametovati“ a da se u suštini ne kaže ništa. Mislim da se tako gradi autoritet.

 13. Dragan M

  I u ovome prednjacis u originalnosti. Cestitam

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *