Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

INfografika u 5 koraka

Bombardovani smo dosadnim tekstovima, neinventivnim uputstvima, preopširnim istraživanjima, predugačkim analizama… U poslu mi je kod takvih problema najviše pomagala – Infografika.

Šta je Infografika

Infografika je komunikacijski alat najčešće u formi slike, koji se kreira primarno za web okruženje i koji kroz interesantan dizajn ilustruje reči, brojeve i sve druge značajne podatke na neku temu.

Postoji gotovo od kada i čovek; kroz slike su govorili još u pećinama, tu su i klinasto pismo i hijeroglifi, pa onda freske kroz čitav srednji vek, ali ih je Gebels u propagandne svrhe uveo na velika vrata tokom II Svetskog rata.

Ako slika govori hiljadu reči, infografika govori hiljadu i jednu.

Šta sve možete „reći“ infografikom

Infografike mogu da posluže:

 • Kod predstavljanja novih proizvoda ili kod poređenja sa sličnim proizvodima
 • Za uporednu analizu podataka i statistika
 • Za ilustraciju uputstava za korišenje proizvoda/usluga
 • U formi modernog Saopštenja za javnost

Kako napraviti infografiku u 5 koraka/faza…

1. Odgovorite na pitanje: šta želim da postignem?

Pre svega, kao i pri korišćenju ma kog drugog alata, zapitajte se šta želite da postignete. Da li da nešto pojasnite, promovišete, da podsetite ljude na važne distinktivne tačke svog brenda/usluge, da doprinesete rešavanju krize, da ilustrujete rast svoje kompanije, učinak svog menadžmenta, politički program…

Rezultat ove prve faze morao bi biti definisan cilj infografike u jednoj rečenici!

2. Analiza, istraživanje i prikupljanje podataka

Kada znate šta želite da postignete, bacate se na pronalaženje podataka, analiza i informacija koje će vam biti od koristi da to i ostvarite. To je proces analize i istraživanja. U okviru ovog procesa važno je da ste:

 • analitički tip osobe
 • sklon lateralnom/kreativnom mišljenju
 • da znate dosta o temi ili da znate gde i kod koga da pronađete ono što ne znate
 • nužno razlikujući bitno od nebitnog!

Rezultat druge faze morala bi biti debela fioka/folder sa linkovima, dokumentima, analizama, opisima… koji se odnose na temu infografike, a u vezi sa njenim ciljem!

3. Dedukcija

U trećoj fazi uključujete mozak u 6-oj brzini! I to obe hemisfere. Podaci i informacije kombinuju se sa kreativnim i inspirativnim elementima vašeg duha kako biste od opštih zaključaka došli do pojedinačnih – značajnih i komparativnih, a sve kako biste ostvarili cilj Infografike!

Rezultat treće faze je mapiranje najznačajnijih grupa infomacije, i to tri četiri grupe podataka koje već polako imate vizualno smeštene na listu papira: na listu hartije u svojoj glavi, u wordu ili na pravom papiru (meni omiljena tehnika).

4. Vizualizacija podataka

Ovde smišljate vizuelnu strukturu infografike. Gde ćete i u kojoj formi postaviti svoje podatke selektovane kroz fazu dedukcije. Da li će podaci biti ilustrovani kroz pite, grafove, kroz levak, u zvezdicama; da li će glavna ilustracija da sadrži podatke ili ćete podatke odvojiti od centralne ilustracije; šta na najbolji način ilustruje npr. rast: jesu li to stepenice, strelica na gore, planina…

1. Cilj –> 2. informacije –> 3. informaciona struktura –> 4. vizuelna struktura –> 5. dizajn INfografike

Rezultat četvrte faze je jasan koncept strukture i delimično jasna vizija očekivanog dizajna.

5. Dizajniranje infografike

E sad imate odgovore na sva pitanja i spremni ste za koncizan razgovor sa svojim dizajnerom. Reći ćete mu šta hoćete da postignete, kojim podacima nameravate to da postignete, na koji način vidite vizuleno rešavanje, u kojoj meri želite da implementirate sopstveni (već postojeći) vizuelni identitet itd.

Budite dovoljno široki da ne sputavate svojim inputima o dizajnu samog kreativca. Koliko god da mislite da ste kreativni i da imate oko za vizuelne stvari, stručnjaci za to imaju svega više… više ideja, više rešenja, bolje oko, osećaj za boje, simetriju…. Istinski kvalitetni dizajneri takođe neće dati svoj kreativni maksimum ukoliko ih posve sputate svojim očekivanjima. Budite otvoreni za ideje i sa druge strane.

Rezultat poslednje, pete faze, je jasna, zanimljiva i vizuleno primamljiva, da ne kažem lepa, infografika koju će ljudi jednostavno želeti da podele sa svojim prijateljima!

Opšte preporuke o Infografikama

 • Moraju imati jasan poslovni, te PRomotivni cilj
 • Moraju biti pregledne i jednostavne
 • Moraju biti zanimljive
 • Moraju biti lako deljive – „sharable“
 • Uz obavezno navođenje izvora i, poželjno je, kreatora u donjem delu infografike.

Ne zaboravite – napraviti dobru infografiku ni izbliza nije jednostavan posao! Ovo nije jeftin fensi online alat. Infografike su esencija vaših intelektualnih i kreativnih potencijala na neku temu. Pripremite se kako dolikuje pa ni rezultati neće izostati.

U nastavku su dve poslednje koje je napravio PRpepper tim, jedna u cilju promocije proizvoda životnog osiguranja kompanije i druga kao program političke stranke koji je inicijalno na više desetina stranica:

Infografika

Na temu novih PR alata i komunikacijskih tehnika pisala sam ranije –> evo linka. Dobre primere domaće i strane prakse možemo razmenjivati i u komentarima.

Komentari

 1. ИНФОГРАФИКА и комбинација са историјом | Историја у основној школи у Републици Српској – БиХ

  […] Не знам колико вас се сусрело са појмом инфографике, али је јако привлачна и интересантна. На нету се може наћи доста инфографика, на пинтересту, јутарњи има своје или једноставно укуцајте у гугл „инфографика“. Нисам нашао ниједну која је прављена за наставу или нисам довољно тражио. Ево прилике да се (по)забавимо, ја ћу сигурно пробати. Није једноставно, али вриједи покушати.  Шта и како радити прочитајте у Драганиној причи о инфографици. […]

 2. Otkup mobilnih telefona

  Ne znam kako tek sad naletestmo na ovo, jako korisno, pogotovo hvala Milutinu za Piktochart link

 3. ИНФОГРАФИКА и комбинација са историјом | Предавати историју у Српској

  […] Не знам колико вас се сусрело са појмом инфографике, али је јако привлачна и интересантна. На нету се може наћи доста инфографика, на пинтересту, јутарњи има своје или једноставно укуцајте у гугл „инфографика“. Нисам нашао ниједну која је прављена за наставу или нисам довољно тражио. Ево прилике да се (по)забавимо, ја ћу сигурно пробати. Није једноставно, али вриједи покушати.  Шта и како радити прочитајте у Драганиној причи о инфографици. […]

 4. Infografici – više od hiljadu reči ← Itana's blog

  […] i kako možete uraditi sa infograficima pisala je Gaga Đermanović, jednostavno i jasno, kao i […]

 5. PORTAL » Vizualizacija informacija i zašto je bitna

  […] se stavljaju na Fejsbuk strane, a postaje uobičajeno i da se za izradu sajta angažuje fotograf. Infografike su posebna priča, gotovo ekstrem. Ideja je da se kompletna poruka prenese kombinacijom teksta i […]

 6. Vizuelizacija informacija i zašto je bitna | homepage

  […] se stavljaju na Fejsbuk strane a postaje uobičajeno i da se za izradu sajta angažuje fotograf. Infografike su posebna priča, gotovo ekstrem. Ideja je da se kompletna poruka prenese kombinacijom teksta i […]

 7. ИНФОГРАФИКА и комбинација са историјом | предавати историју

  […] Не знам колико вас се сусрело са појмом инфографике, али је јако привлачна и интересантна. На нету се може наћи доста инфографика, на пинтересту, јутарњи има своје или једноставно укуцајте у гугл “инфографика”. Нисам нашао ниједну која је прављена за наставу или нисам довољно тражио. Ево прилике да се (по)забавимо, ја ћу сигурно пробати. Није једноставно, али вриједи покушати.  Шта и како радити прочитајте у Драганиној причи о инфографици. […]

 8. Milutin Vujosevic

  Web alatka za kreiranje infografika http://piktochart.com/

 9. Bojan

  ja cu da budem kritican :)
  osnovni cilji infografika je vizualno predstavljanje odredjene informacije. ako je tekst ok, primeri koje ste postavili su blago receno losi, mislim bas su losi.
  ono sto zelite da postignete kada pravite inforgraf je da korisnik kada pogleda sliku dobiju neobhodnu informaciju.
  a, ne da mora da cita. pogledajte samo kolicinu teksta koju imate na primerima … to je bsmislne, ovo sto ste uradili nije infografik nego „dizjanirani“ word dokument, tako da sto se dizajna tice totalni fail.
  da ne bude da samo kritikujem evo par linkova kako bi videli kako se to radi:
  1. a day in a life of the internet
   
  http://mashable.com/2012/03/06/one-day-internet-data-traffic/
  2. 8 Enormous Things That Are Smaller Than Apple
  http://mashable.com/2011/11/23/smaller-than-apple-infographic/ 

 10. Dule

  Corel Draw je izmisljena stvar za ovo

 11. Darko

  Vidim da bi mnogi voleli brzo i lako da urade dobru infografiku. Ne postoje takvi „alati“ koji mogu da naprave specijalnu infografiku koja potpuno ide uz vašu poruku, a da to ne uključuje višečasovno angažovanje dizajnera. To jest, alati su poznati: Illustrator i Photoshop uglavnom. Ali prosto, ne može neki amater (bez uvrede) da sedne i eto malo se igra i nacrta anatomski tačnu figuru čoveka u zavojima, da napravi upečatljivu tipografiju, odabere skladne boje i efekte. Nema tog „čarobnjaka.“
  Infografike jednostavno zahtevaju moćan vizuelni doživljaj. Ako nemate dobrog ilustratora, moj savet je da ne pokušavate sami — trebaće vam deset puta više vremena da postignete mnogo manje. U prevodu, jeftinije i pametnije je da uposlite profesionalca.
  @J.K: mnogo se slika može naći na Internetu, ali nisu sve dostupne za upotrebu. Oprezno s tim.

 12. Aleksandar Petkovic

  Odličan članak!
  Infografike su postale trendy alat koji svi volimo.
  Način na koji predstavljaju podatke je nešto što svima ostaje u sećanju jer prija oku i izdvaja bitno od manje bitnog. 
  Ono što je apsolutni hit kada je u pitanju izrada infografika jesu animirane infografike u vidu kratkog videa gde uz odgovarajuću audio podlogu ostavljaju još upečatljiviji utisak.
  Evo jedne takve o mentalitetu naših komšija Mađara:
  http://goo.gl/vZcVV
   
   

 13. J.K.

  @Dragana
  :) odlično opisano :) Sviđa mi se tekst, a i lepo je raditi na ovim stvarima – kockice i kreativnost
  @Marija evo nešto za tebe :) Jednostavni su za korišćenje kada moraš sve sam! 
  Wordle i Tagxedo – igre rečima i smislom
  Many EyesCreatelyHohli – vizualizacija na osnovu svojim podataka, kreiranje grafika, algoritama i dizajna.
  Postoje odlični alati i za mapiranje, mada to već i Office ima, koji pomažu da Infografik predstavi ono što je potrebno :)  – tačka 2 i 3 iz Draganinog teksta! Npr. Mind42 koji dozvoljava kolaboraciju.
  Naravno postoje i alati koje platiš malo više i rade sve što poželiš.
  ~ Jednostavni infografici (npr. radi pregleda, interno za potrebe firme) mogu se napraviti korišćenjem osnovnih funkcija Photoshopa uz malo kreativnosti i brdo slika koje se mogu naći na Internetu :)

 14. Miloje Sekulic

  Teško je uraditi copy-paste sa infografike i onda malo doterati tekst.

 15. Jovana

  Super tekst.
  Neki dizajneri tvrde kako je kreiranje infografika kopleksna stvar koju radi nekoliko ljudi i za koju je potreban baš iskusan dizajner. Lično mislim da se trudom i željom sve može naučiti. A program koji se obično koristi je Photoshop. Postoji dosta alatki koje mogu pomoći u njegovom kreiranju ali trenutno ne mogu da pronađem link.

 16. Dragan Mocevic

  Hvala na jos jednom veoma korisnom postu.
  S obzirom da smo u Prajmu poučeni tvojim savjetima i predavanjima, već nekoliko puta radili infografike kao saopštenja za javnost moram napomenuti da je preporuka da se medijima uz infografik ipak pošalje i word verzija. Ne ulazeći da su razlozi nedostatak vremena, nerazumijevanje ili samo lijenost da se prenese poruka,iskustvo kaze da je za sada pozeljno poslati i word verziju. Nadam se da je to samo za sada ;)

 17. Dragana Djermanović

  Sigurna sam da postoje, ali na žalost nemam iskustva sa njima da bih ti dala preporuku.

 18. BWMarija

  Draga Gago, hvala na korisnom uputstvu. Da li si se nekada srela sa nekim besplatnim softverom koji bi olakšao kreiranje infografika? One su sjajno sredstvo, ali svi nekako uvek na kraju ponajviše zavisimo od dizajnera… 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *