Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

#HUOJ – 11. Konferencija Hrvatske Udruge za odnose s javnošću

Zagreb su 28. oktobra posetile stotine PR kolega iz Hrvatske i regiona kako bi učestvovali u redovnoj godišnjoj konferenciji Hrvatske udruge za Odnose s javnošću. Visoki pokrovitelj konferencije bio je prof. dr Ivo Josipović, predsenik Republike Hrvatske.

Bilo je zadovoljstvo osetiti energiju organizatora, ali i svedočiti snažnoj volji hrvatskih koleginica i kolega koji su bili gosti HUOJ-a tog dana.

Registrovanih učesnika je bilo preko 400!

Program Konferencije

Programski odbor je realizovao po mom mišljenu vizionarski koncept i u program uvrstio svega dve teme:

 • Korporativna društvena odgovornost – prepodnevna predavanja zaključena Okruglim stolom: „Društvena odgovornost tvrtki u doba recesije“ &
 • Online PR – popodnevna predavanja zaključena Okruglim stolom: „Online revolucija u praksi – pogled na regiju“ –  u kojem sam imala zadovoljstvo i sama da učestvujem.

Koncept je vizionarski stoga što je društveno odgovorna samo ona kompanija koja je spremna da kao deo društva odgovara za svoje postojanje, da odgovara društvu i da društvu odgovara na pitanja, a platforma koju će to društvo i svaki njen pojedinačni korisnik najčešće da upotrebi jeste upravo social web i brojne online komunikacijske platforme. Respect za koncept još jednom!

Detaljan program možete pogledati ovde, kao i detaljnije impresije na blogu Miloša Đajića.

U ovom blog postu samo par redova o najsnažnijim utiscima.

HUOJ!

Za uspeh su potrebni ljudi. Ali, za uspeh je potreban i odličan menadžment tim. HUOJ ima i jedno i drugo. Iako je ovo moja prva konferencija, aktivnosti HUOJ-a pratim već godinama. Posebno izdavačku delatnost ove Udruge koja je do sada publikovala 11 knjiga iz oblasti Odnosa s javnoću, po čemu je apsolutni lider u regionu.

Među knjigama biblioteke PRint su i Priručnik za političke kampanje, Priručnik za odnose s javnošću, Komunikacijski plan, Otkrivanje odnosa s javnošću, Praktični priručnik za odnose s medijima, Korporativni razgovor, kao i knjiga „Merenje i evaluacija u Odnosima s javnošću“, uredničkog tima na čelu sa profesorom Dejanom Verčićem, koja je predstavljena na konferenciji.

HUOJ-evci su ne samo vrsni PRofesionalci i organizatori, već i vrsni domaćini! Bilo je mnogo toga za naučiti od njih.

Izdvajam predavanje Pascala Beucler-a

Moju pažnju je posebno privuklo predavanje gospodina Pascala Beucler-a, potpredsenika i Chief Strategy Officer-a treće najveće PR agencije na svetu MS&L Group (u čijem je sastavu Publicis). Pascal Beucler je i predavač na CELSI, Sorbona kao i na Francuskom poslovnom koledžu.

Tema predavanja: Change & Ethical Consumption in the post-crisis times: the Values Shift.

Koncept predavanja – kroz očekivanja f generacije (termin kojim je g. Beucler nazvao „mlađe“ genracije) nametnuti su nam zaključci da se:

 • Nepovratno promenio tok biznisa
 • Da odnosi s javnošću postaju odnosi s ljudima
 • Da korisnici nakon 5 poslednjih decenija osećaju da imaju pravo da direktno upitaju kompanije sve što žele… i kada to žele… i koliko puta to žele
 • Da je profil sve brojnijih građana sveta  (korisnika, birača, studenata, zaposlenih) takav da slede više ciljeve; da su u ambicijama umereni, a u humanim namerama entuzijasti; pragmatični; obrazovani… i ljubazni.
 • Da zaista dolazi vreme u kojem ćemo Mi učiti od dece, a ne deca od nas.
 • Da se kompanije moraju boriti za ljude! Ljudi će im „vratiti“ lojalnošću!
 • Da vreme u kojem živimo jeste vreme za „proaktivni“ REaktivizam: rethinkign, reusing, reinventing, recycling, re-shaping… & re-all_the_way_back_to_humanity!
DDj post: Vek za dobre stvari

Od kada sam zavirila u suštinu social weba osećam samo jedno – živimo u veku predodređenom za dobre stvari!

Svako od vas ko razmisli na par minuta o tome zašto se društvo, pa na posletku i komuniciranje društva menja videće da je to stoga što kao masa, a svi pojedinačno bežimo od masmedijskog ograničavanja, jednosmernosti i dominacije multi nacionalnih giganata u svet realnosti, koji – apsurdno samo naizgled – pronalazimo u „virtualnom“ svetu koji jedino MI kontrolišemo.

Participiramo, umesto da samo konzumiramo.

Sami i pojedinačno ne uspevamo da se borimo protiv PR-ovaca, urednika, medija, reklama… ali zato zajednički kreiramo svet kolaboracije povezan i bogat ličnim detaljima, osećanjima i stvarnim utiscima. Interakcija.

Jedini ipsravni poslovni model u ovom veku je postati: ne vidljiv, ne popularan, ne uticajan, ne dominantan već postati bolji! Onda kao kompanija, organizacija i pojedinac dobijate priliku da posledično postanete i popularni i uticajni i dominantni (u svojoj niši). Tako postajete i tako postojite.

E sad… kada kompanije počnu da posluju po principu BOLJE je (i posledično, pre ili kasnije) VIŠE, a ne po principu VIŠE je BOLJE (u XX veku i kratkoročno) ostvaruju i uverljivo bolje finansijske i ukupne poslovne rezultate. Tačnije, u poslednjih 30 godina realizovano je čak 80 akademskih studija i u čak 53% njih potvrđen je značajan finansijski uspeh kompanija koje su bile istinski društveno odgovorne i menjale SVE(t) na bolje svojim strateškim odlukama.

Možemo mi sad tu da se ping-pongamo… bla-bla… ovo ono… kokoška-jaje i slične floskulice, ali jedno ne možemo da zanemarimo:

 • poslovni modeli iz XX veka -> besmisleni su u XXI!
 • kulturološki modeli XX veka -> besmisleni su u XXI veku!
 • obrazovni modeli XX veka -> besmisleni su u XXI veku – deca ne mogu da podnesu pasivnost i dosadu na časovima! Stanje u kojem ništa ne kontrolišu, u kojem aktivno ne učestvuju…

i onda (TEK) dolazimo do ove sad već svima (kao) jako poznate teorije o internetu:

 • KOMUNIKACIJSKI modeli XX veka -> besmisleni su u XXI veku! Ove komunikacijske promene bile su okidač… ali čak iako ih svi prihvate i nepovratno se otvore ka javnosti putem svih mogućih kanala -> ništa neće napraviti posmatrano srednji i dugi rok! To je bio prvi krug! Prvi zadatak! Njega mora da (i)sprati istinska želja kompanija da kreiraju proizvode i usluge koji su vredni i dobri; da koncipiraju strategije koje se uklapaju u viziju boljitka za sve (a ne samo za akcionare); da u procesu kolaboracije sa nama koji stvaramo dodanu ali i svaku drugu vrednost ispravljaju sranja koja su (sami) zakuva(va)li vekovima unazad. Ili ih neće biti… Čitamo se mi za 10, 20 godina… pa pričamo o poslovnim modelima…

Veoma sam ponosna što sam za svoje texte dobila potvdru respecta vrednog profesionalca kakav je g. Beuclair.

Vidimo se i sledeći godine na HUOJ konferenciji, na kojoj svako regionalno PR društvo, a na prvom mestu DSOJ može mnogo da nauči!

Vaša DDj

Komentari

 1. Šta se dešava kod DDj | DraganaDjermanovic.com

  […] Michaela Portera, istinskog velikana strateškog menadžmenta, profesora Denisa Wilcoxa,  Pascala Beuclera, vodećeg stratega MS&L grupe – treće najveće PR agencije na svetu, Jeremiah Owyanga, […]

 2. PRIME Communications Blog » Značaj posjete konferencijama u regionu

  […] utiscima sa ovih konferencija su podrobno pisali Milos i Gaga pa nema potreba da se ponavljam ali ima potrebe da dodam jedan segment o kome često ne […]

 3. Vladimir Popović

  Gago, ja pročitao sve tekstove od nastanka tvog bloga! Preko komentara na tvom blogu upoznao sam i druge blogere čije tekstove sada čitam, Gago piši dalje, pozdrav …

 4. #pratipetak #followfriday, Da krenemo, moji blogeri!? | Džepna Venera blog

  […] GagaDjermanovic Dobre stvari prenete na najbolji mogući način! HUOJ 11. Konferencija Hrvatske Udruge za odnose s javnošću […]

 5. Rašeljka Maras Juričić

  Mene je pomalo razocarao negativan stav pojedinaca na konferenciji, a na temu online medija i online PR-a, no vjerujem kako ce se i to promijeniti povećanjem koristenja online alata u PR-u. Sreca, takvi su bili u manjini. A sada se spremamo za Sarajevo PR Open :)

 6. Deda

  Dve stvar bih naglasio: postojati, biti… jako teska i odgovorna stvar u danasnje vreme. Postojati – graditi reptaciju. Ovo vec daje odredjene zadatke koje bih povezao sa drugim, a to je: obrazovanje. TI si to navela a ja bih dodao da i odrasili ne zele pasivnost, bas kao ni deca…
  Fenomenalno kao i uvek od tebe!!! Hvala!

 7. Dragan Mocevic

  Bravo Gaga, sve si napisala i sada ja nemam nista vise za svoj blog osim da Tebe linkujem jer je ovo mnogo bolje od onog sto bih ja uradio.
  Zaboravila si samo reci da je na panelu bilo i pitanje koleginice iz Splitske banke o kojoj si pisala te da je vecina u sali bila odusevljan tvojim nastupom, znanjem i samopouzdanjem.
  HUOJ je priča koju treba da kopiraju sva društva u regiji.
  Niko nije savršen i svi imaju svojih mana ali HUOJ ( mada je i PRSS dobar) je dobar primjer svima kako treba raditi na edukaciji, izdavastvu, nagradjivanju i drugim poljima.

  Kao što ti reče: „svi moramo participirati“ pa tako i ja dodah ovaj komentar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *