Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

G17 (veliki) PLUS za reakciju

(UPDATE) 03.10.2010. Izvinjenje na Konferenciji za novinare G17 + na kraju posta

Sasvim običan dan.

Jutros je na medijskom portalu Južne vesti objavljen članak: „Uvrede na račun Južnih vesti“. Priča sasvim uobičajena… tužno, sasvim deo naše stvarnosti. Izvesni Branislav Jovanović, narodni poslanik, izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Niša i član Predsedništva G17 plus, u video izjavi Južne vesti naziva pogrdnim imenima. Strani plaćenici, tortura, Interpol… takav neki diskurs.

Potom…

Aleksandar Ilić, suvlasnik ovog medija, na twitteru objavljuje:

Na ovakve twitove ja i dalje (veoma) reagujem. Kada ne budem reagovala odustala sam od demokratije. Neću nikada! U RT sam dodala i oficijelni twitter nalog G17 da bismo ih obavestili o našoj „diskusiji“ (kao što vidite na dnu slike i Demokratska stranka se „umešala“):

I sad par twittova:

Osim G17, na twitteru je i gospodin Tomislav Damjanović – visoki funkcioner ove stranke (popredsednik, čini mi se) i veoma dostojan sagovornik online zajednice. U nekoliko minuta – o, da, o ovome pričamo kada kažemo Real Time – javlja se i g. Damnjanović:Obzirom da sad već aktivno učestvujem u dijalogu na temu #juznevesti postam:

I dijalog se nastavlja…

U par minuta stiže g. Damnjanovićev lični komentar:

Ali – i što je veoma važno – komentar sa zvaničnog naloga stranke G17:Da zanemarim, na sekund, suštinu i da popričamo SAMO?! o višesmernom dijaloškom procesu u real time – ovo je mnogo više od PLUSa za G17+!

Dijalog je rezultovao:

 • Finim ukusom demokratičnosti
 • Svežinom – kojom nas može osvežiti samo Real Time web
 • Možda malom afirmacijom #juznihvesti
 • Sasvim solidnom afirmacijom twitter naloga G17+

No problem, bićemo tu i videćemo!

Ali sasvim mirne duše sam afirmativno publikovala ovaj case za primer političkim strankama kako online dijalog mora da izgleda.

Moja 2 centa <-

Kada twitate_blogate o, za vas, važnim temama iskoristite sve alate da u dijalog uključite odgovorne ili prozvane! To je model koji pre svega mi online aktivisti moramo da odomaćujemo na internetu.

Dakle:

 • Ne dozvolite da blog post bude samo (još jedan) blog post
 • Da twit bude samo (još jedan) twit
 • Potražite kontaktne i naloge onih o kojima pišete… dodajte ih u twit, u FB status, pozovite, mailajte im sa linkom na svoj blog post ili status. Dijalog neko mora da započne. A, da: TO STE VI!

Eto, na ovom blogu ste se (kao i ja sa vama) mogli prijatno iznenaditi reakcijom SVIH aktera koje sam pominjala u prozivačkim postovima… od Ministarstva za trgovinu u postu Brend Srbija, Ministarstva kulture u postu Zakon o javnom informisanju, preko Univerzijade, Erste banke, Intesa banke, Splitske banke, Društva Srbije za PR, visokih funkcionera najvećih stranaka Srbije u postovima o online aktivizmu itd.

Ne dolazi se slučajno kod deda Pantelije na sahranu ;)

Vaša DDj

(UPDATE) Izvinjenje i na zvaničnoj konferenciji za novinare G17+ organizovanoj u roku od 24 sata od pokretanja online buzz-a:

Komentari

 1. Bojan

  I dalje su konsekvence ovoga jako male, gotovo nepostojece. Nismo u vrticu pa da se politicke stranke izvlace sa packom u vrticu i izvinjenje.

 2. Milan

  „Kada ne budem reagovala odustala sam od demokratije.“

  Na žalost, demokratija ne postoji… to je samo mit.

  Demokratski sam orijentisan, da ne bude zabune, ali…i ta orijentacija je mitska :)

 3. Vukašin

  Super je ovo što se G17 oglasio preko Tvitera al od mene imaju mali minus što nisu odgovorili meni na jednostavan i na-mestu upit (http://twitter.com/vukasin/status/26078544085) kao i to što još uvek nema reči oko toga hoće li se ili neće i g. Jovanović koji je vuk u ovoj priči izviniti Južnim.

 4. Milos

  Odlican primer… naravno @dusan i @dejan su u pravu jer posle ovoga u normalnim zemljama, za koju se ovde svi zalazemo, mora slediti konsekvenca za neprimereno ponasanje… ali ovaj gest je vredan i paznje i hvale jer se do sada nije desila.. jako je dobro da si sve ovo super poredjala i dokumentovala jer ce nam svima posluziti za dalje unapredjenje komunikacije i razvijanje dialoga na netu

 5. Deda

  Ne bavim se politikom, ali redovno pratim @rascko94 i mogu da kazem samo jedno a to je da jedinsveni car.
  Oni koji me znaju znaju i moje misljenje o svim politickim partijama, ali te iste partije cine ljudi koji zavredjuju paznju i oni koji je ne zasluzuju.
  Ovaj primer je dobar.
  Moram napomenuti i da je Flojd super i da mi se svidja njegov nacin komunikacije. Nisam znao da gura Juzne vesti…
  Voleo bih @rascko94 da kazem neke stvari i to cu uciniti u najskorije vreme a siguran sam da ce iamti sluha…
  Svidja mi se Twitter… i njegovi korisnici…i mogucnosti koje mi pruza…

 6. Dragana Djermanović

  @Dejan @Dušan kao što rekoh fokus posta je višesmerni dijaloški proces u real time-u.

  Drugim se aspektima nisam bavila, iako se sa obojicom prilično slažem.

 7. Dejan

  Slazem se sa Dusanom. Poverovacu u demokratski dijalog kada bude konsekvenci za idiote koji daju onakve izjave a na visokim su pozicijama. Samo izvinjenje BJ i reakcija predsednistva stranke ciji je clan (izbacivanje iz predsednistva ili suspenzija na neko vreme) je prava reakcija. Ostalo samo dokazuje feudalno uredjenje i unutar „demokratskih“ stranaka.

 8. Dusan

  To se zove mazanje ociju putem PR alatki!

 9. Jelena Jovanović

  sažeto, slatko i PRAVOVREMENO :) sjajni screenshotovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *