Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Da li ste za krug?

SPINOVANJE

Odnosi  s javnošću vrlo su kompleksna oblast najdirektnije povezana sa komunikacijama. Obzirom na činjenicu da je u stvari sve onako kako ga izkomuniciramo (a ne onako kako zapravo jeste) dolazimo do zaključka da onaj ko zna da komunicira i poznaje alate za tu namenu, u stanju je da samostalno ili sa „saučesnicima“ kreira stavove okruženja, šire javnosti pa i stavove javnog mnjenja i globalne istine! Vrlo moćna struka!

U PR-u komunicira se sa raznim javnostima u zavisnosi od cilja koji nameravamo da ostvarimo: sa lokalnom zajednicom, Vladom, medijima, klijentima, donosiocima odluka itd. Pa tako imamo Press relations, Governmant relations, Industry relations… Međutim, meni su nazanimljivije dve, po malo senzacionalističke i vrlo moćne, oblasti PR-a: lobiranje i spinovanje. O lobiranju ne znam mnogo, obzirom da iskustvo i poznanstva stvaraju lobiste u krugovima ozbiljnih interesnih zona, a čitav „posao“ je uvek pod gustim velom tajne. Što se spinovanja tiče, pisano je dosta. Pojedine teme su banalizovane, što se nadam da neće biti slučaj sa ovom. U svakodnevnom životu putem domaćih i stranih  medija, često smo svedoci vešto uspinovanih priča, koje se „zavrte“ i privuku interesovanje javnosti u željenom roku, uz održavanje pažnje dodavanjem novih pikantnih detalja.

Osećam se loše kada me neko obmanjuje, i kad su banalne stvari u pitanju a kamoli kada se radi o globalnim (ne)istinama koje, skromno je reći vređaju moju inteligenciju. „Dolaze bolji dani“, „Na dobrom smo putu“, „ Raste standrad“ primeri su iz bliske prošlosti. Podsetiću vas na aferu „Pancir“, ubistvo na Topčidaru, Aferu „Kofer“, Aferu Bodrum, Salford i monopol na cenu mleka i mnoge, mnoge druge. Šta se zapravo dogodilo? Najbolji način da sahranite lošu vest je da plasirate, da putem insajderskih aktivnosti poturite, ili stvorite lošiju vest. I tako, lagano, postajemo žrtve afera u igrama bez granica bez adekvatnog epiloga za ma koju od njih.

Sve ove teme su bezmalo trivijalne poredeći ih sa, na primer velikm spinom „Bombardovanje Kosova“(a potom i svih srpskih regiona i gradova i mog Novog Sada) koji je američkoj i svetskoj javnosti obrazložen kao logična akcija odgovornih svetskih sila moći na talase izbeglica koji su posledica etničkog čišćenja.

Da se odmah razumemo, držaću se struke. Ovo nije tekst o dobrim i lošim momcima i našim političkim opredeljenjima; ovo je samo jedan dobar (kako ironično) primer iz svetske prakse koji je nama blizak.

Elem, mnogi statistički podaci i relevantne činjenice pokazale su upravo suprotno: talasi izbeglica nastali su kao posledica bombardovanja, nakon što je američka diplomatija prisilila Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru da otvori granice za nesrećne ljude koji su bežali masovno, ali tek kad su bombe počele da padaju umesto kiše! S druge strane NATO nije imao niti jedno legitimno pravo da uništi i otruje (da se ne zaboravi i greškama pobije mnoge nedužne civile svih nacionalnosti!!). Ta je akcija morala da bude vrlo dobro iskomunicirana. Ona je komunicirana planski i precizno i rezultovala je u određenoj meri i nezavisnošću Kosova koju su, potpuno prirodno, prvo prihvatile čelne zemlje članice NATO-a! Ima za to ona naša: „Vrana vrani oči ne vadi“, a mislim da je baš primerena. Naslovi u novinama, intervjui sa akterima „humanog čina“ bombardovanja, potresni prilozi o konvojima sa uplakanim mališanima kreirani su iz Vašingtona i Brisela, a cilj mi do kraja, da budem iskrena, nije poznat! Pokazaće ga vreme, to je izvesno! Posledice su, pak, više nego jasne. Kosovski Albanci i Albanci uopšte, poznati su u krugovima američke uticajne javnosti kao odlični praktičari u lobističkoj struci, a za spinovanje su dobili asistenciju doktora sa iskustvom iz  BIH i Hrvatske.

Da  se vratim na cilj koji mi nije jasan. Uvek je cilj jednostavniji nego što mislimo i gotovo uvek je vezan za interese, najčešće za novac! A možda vi sagledate bolje sliku i pomognete mi da ga bliže definišem.

Nije mi lakše, ali je potrebno znati da su mnoge zemlje bile žrtve interesa svetskih moćnika  (pojedinaca i zemalja, kao i političkih blokova). Jedan od najpoznatijih britanskih ekonomskih i medijskih analitičara, Jon Keller, u svom eseju slučaj Kosovo navodi uz primer rata u Avganistanu u kojem je doduše za spin doktore bilo mnogo više posla.

Jedan od najpoznatijih spin doktora današnjice, Alastair Campbell, savetnik bivšeg britanskog premijera Blera sa sumnjivom prošlošću,  posle deset godina rada sa premijerom povukao se posle slučaja ‘Dosije Irak’ koji je predstavljen novinarima u decembru 2003. U njemu je pisano o oružju za masovno uništenje u Iraku i zajedno s dosijeom iz avgusta, ti dokumenti bili su korišćeni kako bi se opravdalo britansko učestvovanje u invaziji na Irak. Nastao je skandal kad se otkrilo da je izvještaj zapravo doslovno prepisan iz više izvora koji uopšte nisu navedeni. Najviše rečenica uzeto je iz članka Ibrahima al Marashija iz kojeg su prepisane cele rečenice uključujući i tipfelere. Pokazalo se da ‘Dodgy Dossier’ kako je kasnije prozvan dosije, nisu pregledali ministri ni stručnjaci nego samo službenici koji su radili za Campbella. Kasnije je dokazano da u Iraku nema nikakvog oružja za masovno uništenje i da se u izvještaju namerno preterivalo. Campbell je kasnije te godine dao ostavku. Zemlja j stradala, ljudi su poubijani, slika sveta je mogla biti promenjena, a jedina nadoknada bi trebalo da nam bude velikodušno saminicijativno povlačenje u senku Campbella.

E sada dolazimo do praktičnog dela teksta (mog omiljenog): ko spinuje, zašto to radi, kako to radi i kako da se od toga odbranimo?

Spinuju interesne grupe, i to je deo Public relations-a, ali se služe neistinom i manipulišu, što prevazilazi dozvoljene alate u komunikaciji moje struke.

Interes je novac; oko novca nema kompromisa! Svi smo ili žrtve nekog kruga ili smo na listi čekanja za neku narednu vožnju!

Zašto, razlozi su mnogi ali u glavnom opet, direktno ili indirektno vode ka novcu i moći. A to je najsnažniji i uvek beskrajno inspirativan motiv!

Spinuje se pre svega uz pomoć medija, posebno lako u zemljama u kojima ne postoje pravila novinarske struke. Gde ne postoje Zakoni i sankcije i institucionalna zaštita! Kakvi su naši mediji ali i publika, govori nam činjenica da je jedan od najtiražnijih dnevnika prepun „ozbiljnih“  članaka sa informacijama od „nezvaničnih izvora“, „pouzdanih izvora“, „insajdera“, „izvora bliskih….“ „iz najbližih krugova“…. Pa ko su ti izvori, i ko je instutucionalno odlučio zastupajući naše interese koji je izvor relevantan i pouzdan a koji ne!!!!???? Na kraju, podleže i NY Times a nekmoli naši „najtiražniji“ i „listovi sa najvećim“. Još jedan način je ubacivanje sabotera, izvrtanje istine iliti „Truth well told“, ne davanje legitimiteta Povereniku za informacije, ne postojanje sankcija, kriterijuma i jasnih pravila za komuniciranje… I tako nas, dragi moji i naše bistre umove truju i mute neki, ne retko mnogo gori i neinteligentniji od nas zato što imaju jasan cilj. Zato što imaju najmoćniji cilj, ili jedan od dva najsnažnija, znate i sami: novac i moć!

Kako da se odbranimo? Evo nas, tu smo, mislimo slično, ne zatvaramo oči i jedni druge podsećamo! Čitajte pažljivo, slušajte oprezno… tačnije osluškujte. Formirajte sopstveno, originalno mišljenje, ne čitajte samo naslove, čak ni u komibaciji sa podnaslovima nije vam to dovoljno!

A savet za „one gore“ bi bio da nam pomognu da mi zavrtimo krug, ali dobar i pozitivn; o našoj zemlji,  našim ljudima, našim proizvodima, našim ravnicama i planinama… našim pojedincima! Jer, svaka medalja ima i lice. U ovom slučaju, želim da znate da spinuju i neki dobri ljudi, opet zbog novca i moći, ali i zbog malo šireg dobra… pa još nekima oko njih bude bolje; i to se može, ako se ume. Ali onda su vam amabasadori u zemljama od značaja extra ljudi, pravi stručnjaci, edukovani, lepo vaspitani, poliglote, sa velikim znanjem pre svega o našoj zemlji iz koje odlaze, ali i o zemlji u koju dolaze, a ne politički emigranti, gubitnici i propalice kojima je diplomatija politički azil! A to je samo jedan mali, mali način da mi povedemo krug, ili kolo, sa dobrim ciljem; pa da parole s početka teksta budu istina i da sa više optimizma podižem svoje curice i da svako od nas sa strpljenjem i poverenjem guta gorke sadržaje koje moramo gutati još neko vreme.

Pa da brže dođu lepši dani!!!

Eh!

Znam da ste me razumeli, sve ste ovo već znali. Ali moramo stalno podsećati jedni druge i širiti svoje dobre krugove. Moramo da uradimo sve što znamo i možemo da sačuvamo svoj duh i stvorimo bolju budućnost! Nema spavanja!!!!

;)

Komentari

 1. Lidija Markovic

  kao što rekoh, blago obom ko zna dobro/zlo i šta je istina oko njega i u njemu…interesna svera je širok pojam, a moć i novac najjači motivacioni podsticaj današnjice. Samo, gde  smo stigli sa sopstvenom spoznajom u svemu tome…hvala, Dragana :)  

 2. ddjermanovic

  Lilanina: Uvek sve mora biti definisano jasnim ciljevima! Pa tako i promocija zemlje, korišćenja alata u tu svrhu i ostalo. Nedostaje nam jasna strategija, tj. šta mi (tačnije oni koji vode zemlju) hoćemo da kažemo o svojoj zemlji (odnosno šta hoćemo da drugi misle o nama).
  Kristina: Na žalost, o ovoj temi se vrlo malo priča i piše u „oficijelnijim“ kanalima komunikacije. Jasno ti je da je to tendenciozno. Ali bar mi ovde možemo jedni druge da upozoravamo i skrećemo pažnju na određene, pa i „nezgodne“ teme.
  Deda: Apsolutno ne grešiš! Samo što ima i primera kada se spinuje i zbog ne materijalnih ciljeva… Ali na kraju, indirektna posledica uvek je finansijski interes. A gde je novac, tu je i moć. Moć i novac najsnažniji su motivi svih lidera današnjice.

 3. Deda

  14.07.2008.

  Ne spinuje se zbog para, vec zbog kolicne para. Gde je interes veci, vece je i spinovanje i kolicina para a verovatno je i krug veci. Mislim ja, a mozda i grešim?

 4. Kristina Cvejanov

  Spinovanje, nazalost, nije česta tema kod nas. Ni približno koliko je damo spinovanje prisutno. Pokušavam godinama da razdvajam žito od kukolja, iliti vest od spina i mgu reći da sam se uvežbala. Pogodim u nekih 80% slučajeva. Opet posmatrajući reakcije drugih ljudi na određene vesti stičem utisak da Srbi koji ma je tračarenje omiljena intelektualna disciplina imaju izrazitih sklonosti ne samo da prihvataju spinovanje već i da multiplikuju njegove efekte. Dobro je što je neko pokrenuo ovu temu, pa makar i na blogu.

 5. lilanina

  Lobiranje i spinovanje su zaista moćni alati da se nešto postigne. Posebno su opasni tamo gde iza njih stoji “sirova snaga“ oružija. U tim slučajevima ovi alati se koriste samo da bi izvrnuli činjenice i opravdali određene akcije.
  Međutim, spinovanje gubi na značaju ako iza njega ne postoji ništa drugo. Pa tako i pozitivni ciljevi promovisanja naše zemlje moraju imati podlogu. Ljudi koji nas predstavljaju su važan faktor ali čak i iza najboljih mora postojati odgovorna zemlja sa jasnim i primenljivim zakonima, čvrstom ekonomijom, razvijenom kulturom….
  Razumemo se…

 6. MMMila

  Uf… bliska mi tema, ali mi malo fale makar novi red i neki razmaci, da mogu na miru da procitam! Jesu velika slova, ali ja corava tetka ne mogu da brljam ekran prateci prstom po ekranu…

 7. Makedonac

  PR nije moj fah, ali…

  Vaša energija, entuzijazam i pozitivne vibracije stigli su čak u Skoplju.

  Čestitam, napravili ste odličan iskorak napred.

  Pozdrav i sve najlepše,

 8. force

  Sve sto je Amerika radila zadnjih godina, ima veze sa naftom. Ne bi me cudilo da se otkrije i da na Kosovu ima velikih zaliha nafte :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *