Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Civilizacijska vrednost društvenih medija

Jovana ima 5 godina; rođena je u vreme drugometražnih crtaća sa fenomenalnom grafikom. Rođena je u vremenu u kojem se deca ne igraju na ulici kao mi nekada, u kojem se deca ne raduju retkim blokovima crtaća (u 7 i 15) kao mi nekada, u kojem su edukativni programi zamenjeni privatnim nastavnicima (od engleskog, matematike čak do muzičkog)… Jovana je moja mlađa ćerka.

Mi smo imali mnogo više. Teško mi je da im dočaram svoje detinjstvo i odrastanje. Mada, neuporedivo lakše nego li je to bilo mojim roditeljima. Deca sada sve što smo mi imali i voleli jednim klikom, već sa 3 godine, pregledaju na YouTubu. Baltazar, Linea, Snorkijevci (vodošnjurci), Put u središte zemlje, Muzički tobogan i nezaobilazni Branko kockica žive na Youtube, a ne samo u našem sećanju i neveštoj usmenoj interpretaciji klincima. Lično, uvek širom otvorenih očiju posmatram detalje odrastanja mojih roditelja: njihove rodne kuće, po neku retku staru igračku, upijam reči o njihovim igrama. Jer mi smo deo konteksta života i odrastanja naših roditelja, tako su i naša deca najbliže povezana sa utiscima, uspomnama i okidačima iz našeg detinjstav. Svi smo mi jedna divna bogata celina!

Danas je cela biblioteka poslednjih decenija na jedan klik od svih sadašnjih i budućih generacija.

Stari filmovi, crtaći, muzičke numere, scene i filmovi, potom fotografije i abumi koje paralelno čuvam i objavljujem na ličnom photo share kanalu… sve je to tu i tu da ostane.

I više od toga! Novi facebookov time line prikazuje vremensku liniju svih naših aktivnosti na ovoj mreži. Sada, kada kliknete na bilo koju godinu ili mesec svojih aktivnosti od kada koristite ovu mrežu – sa potpunom preciznošću možete se setiti svakog dana, statusa, razspoloženja, sastanka, fotografije ili debate koju ste započeli ili vodili. Tako i za nekoliko godina unazad. Ali, tako će biti i decenijama unapred. Za nekoliko godina, kada naša deca stasaju, provešće jedan dan ili više i ispratiti naše misli i aktivnosti pregledanjem  našeg time line-a! To je vanvremsko! To je kolekcija života i osećanja, kolekcija aktivnosti i raspoloženja… cela jedna monografija života pojedinca! Šta bih samo dala da tako pregledam život svog tate koji više nije pored mene…

Isto je i za brendove: kakvi su bili, kako su se razvijali, kakvi su postali… na mnogo načina, manje ii više jednostavnih, moći ćemo da proverimo samo u nekoliko sekundi!

Do not claim – demostrate! Ili će same mreže demostrirati u naše ime.

Uživala sam neki dan prateći time line-a New York Times magazina. Time line seže u davnu 1851. godinu kada je publikovan prvi primerak ovih sjajnih novina, a na njemu, tog datuma – stoji i kratak opis i naslovna stranica tadašnjeg Times-a. Divan lagan vremeplov!

Važno je biti svestan ireverzibilnosti i vanvremenskog aspekta društvenih medija, koji nas, kao civilizaciju, obogaćuje ali i svakako obavezuje da pažljvije koristimo ovaj resurs, ili tačnije – da pametnije živimo razmišljajući o uzorima i utiscima koje naše aktivnosti predstavljaju brojnim generacijama posle nas.

Nikako ne da se tek tako bolje predstavljamo, već da bolje živimo, odnosno kao kompanije poslujemo – jer tako će i slika o nama kao i naše postojanje ostati svetlija tačka kolektivne biblioteke koja se svake sekunde ažurira novim knjigama.

I moja Jovana, kao što sam i ja u njenim godinama, obožava Branka kockicu. Tako sam srećna zbog toga!

Komentari

 1. izrada web stranica istra

  Super je tekst, svaka čast.

 2. d4web

  Činjenica je da su društveni mediji puno doprinjeli razvoju civilizacije i kulture diljem svijeta, i to se treba cijeniti. Čak štoviše, moderan trend društvenih mreža i interneta je doslovno cijeli planet pretvorio u globalno selo.

 3. Goran SEO

  Verujem da će Jovana tek naći prave vrednosti života za sad je PC interesantan, još je mala, mišljenja sam da su deca danas inteligentnija zbog razovja društvenih medija i IT-a genenralno nego mi kad smo bili u tom dobu

 4. Драгана Станковић

  И ново и старо, увек инспиративна, поздрав

 5. bubni.com

  prvi pout sam na ovom blogu, prvi tekst koji sam procitao na ovom blogu i jako mi se svidja

 6. seo optimizacija

  Jako lep i poučan članak, koliko god da je dobra donio internet, tu je i velika doza materijala koji zatupljuju :)

 7. Tijana

  „To je kolekcija života i osećanja, kolekcija aktivnosti i raspoloženja… cela jedna monografija života pojedinca! “ Prelepo napisano! Kako bi samo uzivala da citam mamin ili tatin TL kad su bili „mladi“ :) Jednog dana i nas TL ce nekom biti neprocenjiv …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *