Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Blogovi i Zakon o javnom informisanju -> Odgovor Ministarstva

Pismo dobilo odgovor…

Na 3 krajnje eksplicitna pitanja postavljena Ministarstvu kulture i medija Vlade Republike Srbije nadležnom za Zakon o javnom informisanju u vezi sa statusom blogova/blogera u Srbiji, nakon 10 nedelja dobila sam odgovore pomoćnice resornog Ministra, gospođe Lesendrić.

1.    Da li blogovi (online dnevnici) potpadaju u kategoriju „Javnih glasila“ obzirom na to da ih prepoznajem u rečenici: „kao i druga sredstva javnog informisanja koja pomoću reči, slike i zvuka objavljuju ideje, informacije i mišljenja namenjena javnoj distribuciji i neograničenom broju korisnika“?
2.    Da li se/će se i na blogove primenjivati odredbe novog Zakona o informisanju uključujući i deo o registraciji?
3.    Takođe, moje je pitanje da li su na isti način tretirani blogovi pojedinaca (fizičkih lica) i blogovi kompanija ili klasičnih medija, čiji su, dakle, osnivači pravna lica?

Evo (ne)jasanih odgovora –>

Razvojni centar korporativnog udruživanja
-predsednici Upravnog odbora-

Poštovana gospođo Vujović Đermanović,

U vezi Vašeg dopisa u kome tražite odgovore na pitanja o tome da li blogovi potpadaju u kategoriju „javnih glasila“, da li se i na njih primenjuju odredbe Zakona o javnom informisanju koji regulišu registraciju javnih glasila i da li se na isti način tretiraju blogovi pojedinaca (fizičkih lica) i blogovi kompanija ili klasičnih medija, čiji su osnivači pravna lica obaveštavamo Vas sledeće:

Kao što ste i sami napisali član 11. Zakona o javnom informisanju („Službeni glasnik RS“, br.43/03. 61/05 i 71/09) definiše pojam javnog glasila. Navedenim članom je predviđeno da su javna glasila novine, radio programi, televizijski programi, servisi novinskih agencija, Internet i druga elektronska izdanja navedenih javnih glasila, kao i druga sredstva javnog informisanja koja pomoću reči, slike ili zvuka objavljuju ideje, informacije i mišljenja namenjena javnoj distribuciji u neodređenom broju korisnika.

Da bi se neko sredstvo informisanja definisalo kao javno glasilo ono mora ispuniti i druge uslove koje predviđa Zakon o javnom informisanju. Član 14. propisuje da javno glasilo može osnovati domaće pravno lice. Članom 26. Zakona predviđeno je da je svako javno glasilo u obavezi da objavljuje impresum u svakom svom izdanju. Pod impresumom se podrazumeva skup osnovnih podataka o javnom glasilu kao što su: naziv javnog glasila, firma i sedište osnivača, lična imena odgovornog urednika i odgovornih urednika za pojedina izdanja, rubrike odnosno programske celine. Član 30. propisuje da javno glasilo mora imati odgovornog urednika.

Iz svega navedenog proističe da nema jasne odredbe koja definiše blog već da tumačenjem pravnih normi moramo iznaći pravo rešenje.

Što se tiče bloga koji se nalazi na www.draganadjermanovic.com tumačenjem zakonskih normi dolazi se do zaključka da blog nije javno glasilo.

Blog na sajtu www.blic.rs se nalazi u drugačijoj poziciji. Naime blic on line izdanje je registrovano kao javno glasilo sa svim elementima koje zakon predviđa. Blog je u okviru elektronskog izdanja, i moramo ga posmatrati kao deo tog izdanja, tako da nema potrebe da se posebno registruje. Za svako eventualno kršenje zakonskih normi jasno su naznačeni i osnivač i glavni urednik.

Iz svega iznetog proizilazi da niste u obavezi da izvršite registraciju vašeg bloga kao ni bloga na sajtu blic.com. U svakom slučaju hvala na postavljenom pitanju.

Pomoćnik misnistra, Nataša Vučković Lesendrić.

********************************************************

Dobro, hajdmo sad redom –>

Matematički perfektno: postavila sam TRI pitanja i dobila TRI (+ jedno) odgovora!

Dobila sam:

 • Odgovor na pitanje (koje nisam postavila) da moj lični blog (ovaj, ali možda neki drugi ili vaš –> ne) nije javno glasilo,
 • Odgovor na još jedno (nepostavljeno) pitanje da li je blic.rs/blog javno glasilo,
 • Odgovor na pitanje (opet, naravno nepostavljeno) treba li da registrujem ddj.com & svoje parče blic.rs/blog-a.

Nisam dobila:

 • Odgovor na pitanje da li su BLOGOVI u Srbiji javna glasila na osnovu Zakona o javnom informisanju (explicitno postavljeno).
 • Da li se/će se i na blogove primenjivati odredbe novog Zakona o informisanju uključujući i deo o registraciji (isto explicitno postavljeno)
 • Da li su na isti način Zakonom tretirani blogovi fizičkih lica i blogovi kompanija ili klasičnih medija, čiji su osnivači pravna lica (explicitno postavljeno).

Ali, dobili smo najvažniji odgovor na (formalno nepostavljeno) pitanje: da li je Zakon o javnom informisanju dovoljno mudro/glupo sačinjen kako bi se ostavio (sav) prostor za lov u mutnom na blogere u Srbiji koji se usude da nekome zasmetaju!

Da, jeste.

Komentari

 1. Blog postovi kao prevodi - DraganaDjermanovic.com

  […] nije naučno štivo, čak ni sredstvo javnog informisanja posmatrano Zakon – već internet dnevnik pojedinca ili kompanije. Ne postoje krute norme i pravila o pisanju […]

 2. G17 (veliki) PLUS za reakciju | DraganaDjermanovic.com

  […] postovima… od Ministarstva za trgovinu u postu Brend Srbija, Ministarstva kulture u postu Zakon o javnom informisanju, preko Univerzijade, Erste banke, Intesa banke, Splitske banke, Društva Srbije za PR, visokih […]

 3. Italija: Blogeri bi mogli biti kažnjeni i sa 25.000 evra!

  […] pitanja koja je nadležnom ministarstvu uputila Dragana Đermanović nisu stigli potpuno precizni odgovori, ali je uglavnom jasno da pojedinačni blogeri u Srbiji za sada ne moraju da se registruju te da […]

 4. Borislava

  @Dejan Nikolić,
  svaka vam je zlatna, odmah da potpišem.

 5. Dejan Nikolic

  Cela ta ujdurma oko registracije je arhaicna kao i sistem u kojem radimo. Sta ima da se registruju uopste? Pravi glasila i kako trziste prihvati tako ces proci. Pravno lice, fizicko lice who cares? Porez svi treba da placaju. A ako neko laze, sud je da presudi i odere ih ili posalje u zatvor ako je posledica naslovne gora od kaljanja ugleda.

  Sam cin registracije i regulisanja na postojeci nacin priznaje i podrazumeva neefikasno sudstvo, nefunkcionalno trziste i zaostalo drustvo. To je uzrok pozara, instalacija koja mora da se menja. Bez toga mozemo da gasimo vatre i vatrice, poput ove da li treba registrovati blogove, sledecih 200 godina i da ne maknemo sa mrtve tacke.

 6. Aleksandar

  Kao što neki već prokomentarisaše, i ja sam shvatio da blog fizičkog lica nije „javno glasilo“, te ću svoje blogove i dalje posmatrati samo kao „glasila za javnost“. ;)

 7. Borislava

  Moja slobodna interpretacija svega ovoga je – ni baba ni devojka, čime se (kao i obično) ostavlja prostor za slobodnu interpretaciju.

  U mom poslu, EU standardi kvaliteta sadržaja sajtova sa zdravstvenim informacijama itekako zahtevaju jasno deklarisanje porekla informacije, uređivačkog odbora ili odgovornog pojedinca (sa sve brojem licence), jasno izraženu na samom sajtu uređivačku politiku, fizičku lokaciju odgovornih lica (urednik, administrator, hosting kuća itd.), i da ne gnjavim – mislim da ima jedno 33 stavke po nekoliko alinea.

  Dakle, ako će se neko držati onoga-kako-treba, zbog kredibiliteta i još 1001 stvari (takođe jasno definisano) – to blog već deklariše kao javno glasilo.

  Osim ovoga, da ponovim: da bi ordinacija imala sajt, on mora da zadovoljava određene zakonske uslove (reklamiranje zdravstvenih ustanova), i to je jedino što može da zakonski regularno ima, reklamira i slično.

  Prema ovome, ako bi došlo do „moranja “ registracije bloga sa zdravstvenim informacijama, to bi onda mogao da učini recimo „Kurir“, ali ne bi mogao KBC Zvezdara, jer im nije u šifri delatnosti :).

  Moje skromno mišljenje je da je odgovor ne samo neprecizan, nego ukazuje na površno poznavanje materije onoga ko vam je odgovorio, a da ne govorim o tome kako tek „sjajno“ ostavlja prostor za „subjektivnu procenu nadležnog lica na terenu“, kako sam dosad imala priliku 1001 put da čujem u svakodnevnom radu.

  Poštovana Dragana,
  puno vam hvala na ovoj inicijativi, na tekstu i trudu; u ovom… vilajetu je ovo svetla tačka :).

 8. Sloba

  Evo ti tekst člana 12. ZJI, što se tiče korporativnih blogova: „Ne smatraju se javnim glasilom, u smislu ovog zakona, periodično izdanje iz određene stručne oblasti namenjeno isključivo informisanju ili obrazovanju određene profesionalne grupe, publikacije, katalozi i programi koji sadrže isključivo oglase, reklame i informacije namenjene tržištu, novine, bilteni i slične publikacije namenjene internom informisanju koje se ne distribuiraju javno, službena glasila države, jedinica teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao ni druga službena glasila, a takođe ni leci, plakati i slični oblici javnog obaveštavanja.“

 9. Novii blog » Blog Archives » Da li je blog javno glasilo

  […] blogu Dragane Djermanović se može pročitati tumačenje zakona o javnim glasilima i položaju blogova u odnosu na taj zakon. […]

 10. Dragana Djermanović

  @Peđa Supurović: Baš to: „Ovo je vrlo zamrsena situacija u stvari. Tumacenje koje si dobila ocigledno ima nedoslednosti, a to ostavlja prsotor da neko drugi moze da da sasvim drugacije tumacenje.“

  I sad, neko pravno lice (koje nije klasični medij, npr. neka firma) napravi news korporativni blog… ozbiljan… Jeste pravno lice, jeste news medijum, ali ne stavi ipresum = nije javno glasilo.

  @Sloba Marković: Meni sve ovo uopšte nije tako jasno kao tebi i @Goran Aničić… a čini mi se da nije najjasnije ni zakonodavcu…

 11. Predrag Supurovic

  Postoji samo jedan nedoumica.

  S obzirom da zakon sankcionise fizicko lice koje pokrene javno glasilo, iz toga proistice da fizicko lice ne sme da pokrene javno glasilo, a to, opet znaci da kriterijum da li je nesto javno glasilo nije to da li ga je pokrenulo fizicko ili pravno lice.

  Pomocnik ministra je u svom odgovoru upravo fizicko lice upotrebila kao kriterijum zaboravljajuci da po tom arsinu, nikada nece moci da se primeni sankcija prema fizickom licu koje je pokrenulo glasilo iz prostog razloga, sto javno glasilo nije javno glasilo ako ga je pokrenulo fizicko lice. To znaci da cak fizicko lice moze da pokrene i novinu i da je objavljuje, a kamoli blog, a da to nece biti sankcionisano.

  Ovo je vrlo zamrsena situacija u stvari. Tumacenje koje si dobila ocigledno ima nedoslednosti, a to ostavlja prsotor da neko drugi moze da da sasvim drugacije tumacenje.

  U svakom slucaju, pozdravljam sto je gdja pomocnik ministra odgovorila na upit, jer se to inace retko desava, odnosno , neka druga ministarstva opdgovaraju ali to naplacuju i doduse ti odgovori imaju snagu zakona.

 12. Sloba

  Pojam javnog glasila usko je povezan sa pojmom uređivanja medijskih sadržaja (editing) namenjenih širokoj javnosti. Lični blogovi su način za izražavanje ličnog mišljenja i tu nema uređivačke kontrole u medijskom smislu, pa se ne mogu smatrati javnim glasilima (i to jasno proizilazi iz Zakona o javnom informisanju, iako nije eksplicitno napisano). Što se tiče kompanijskih blogova, oni takođe ne spadaju u javna glasila, saglasno članu 12. Zakona o javnom informisanju.

 13. Никола

  @Данило: Ако је већ такав случај, зашто би онда ико икада оснивао јавно гласило? Зашто једноставно не би издавао новине које нису јавно гласило и немао обавеза које јавно гласило са собом носи?

 14. Flores Dolores

  Koliko ja pročitah, piše: „…MOŽE osnovati pravno lice..“ a može i fizičko. Ne piše da ga može osnovati SAMO domaće pravno lice. Moguće da u Zakonu izvorno preciznije piše ali kako je gospodja ovde navela ovo ništa ne znači. Da, može. A deo koji definiše šta javno glasilo mora da ima (impresum i urednika) to samo definiše OBAVEZE javnog glasila …ali… ko je ikada razumeo pravnike. Posebno ove domaće. Do savršenstva su razvili sposobnost izbegavanja odgovora. No, ne pročitah izvorni tekst Zakona (a i neću) pa bolje da ćutim.

 15. Miodrag Ristić

  Mislim da nema mnogo razloga za zabrinutost, naše zakonodavne aktivnosti se uglavnom svode na „prepisivanje pod pritiskom“, ili više-decenijsko kaskanje za životom. Na primer, slučajno sam ovih dana saznao da je važeći pravilnih koji reguliše pitanja iz bezbednosti u grafičkoj delatnosti iz 1947. godine (!?!) Verujem da nije usamljen slučaj da, dok se neka oblast zakonski uredi, ona se u medjuvremenu toliko promeni da zakon postane besmislen. U našem slučaju mislim da važi onaj komentar: „Ko zna zašto je to dobro…“

 16. Natasa Pavlovic Bujas

  To sto si pitala i dala im ideju rezultovace nekom uredbom po kojoj ces placati 100din+pdv za svaki post na svom blogu, i jos 20din+pdv za svaki komentar koji ti ostavimo ovde :)))))

 17. Данило

  И ја се слажем да је одговор врло прецизан. Такође, чини ми се да је намера Закона јасна — нешто је „јавно гласило“ тек када његов оснивач жели да постане „јавно гласило“ (то што правно лице покрене веб сајт и ту постави чланке намењене широј, неодређеној публици, све са импресумом, не чини тај веб сајт јавним гласилом осим ако се оснивач не одлучи да тако нешто учини).

  Разлог је једноставан — „правно лице може основати јавно гласило“, а то не значи да све што испуњава услове да постане јавно гласило јесте јавно гласило. Свакако, ово су могли лепше написати, али мислим да је и овако сасвим довољно прецизно.

 18. Никола

  @Горан: Одговори мало помажу, али у целини закон остаје и даље нејасан. Да узмем један једноставнији пример:

  Члан 11: Новине су јавно гласило.

  Члан 14: Јавно гласило може основати домаће правно лице.

  Да ли ова два члана узета заједно значе да домаће физичко лице не сме да издаје новине, или да новине које издаје физичко лице нису јавно гласило? Како новине, тако и блог.

 19. Bedno piskaralo

  Ja sam razumela slicno Kao @Goran Anicic – dakle treba da bude pravno lice, registrovano, s impresumom.
  Hej, pa to je osvojeno novo (jos nezarazeno) polje slobode za malo neucaurenih i necenzurizanih misli.
  Pitam se samo koliko li ce vremena proci dok se „Vlasi ne dosete“…

 20. Goran Aničić

  Tako je Mare, a što se poslednjeg tiče, mislim da mora ako je taj sajt deo njegovog poslovanja, odnosno poslovnih aktivnosti u zemlji – negde mora ostvariti prihode, tačnije uneti ih u naš sistem.

 21. Marko

  Što reče Goran, ako pravno lice (firma, organizacija…) napravi blog – to jeste javno glasilo i mora biti registrovano. Ako je blog deo javnog glasila (kao na blic.rs) onda sam blog nema potrebe registrovati jer je blic.rs kao javno glasilo sa svim svojim sadržajima registrovan (treba ga registrovati)… To deluje jasno.

  Mislim da se dolazi do toga da firma koja napravi blog servis mora da ga registruje kao javno glasilo. Što onda znači da mora postojati glavni i odgovorni urednik takvog blog servisa, a onda dolazimo do toga da blogovi koji nastaju u sklopu takvog sajta moraj biti kontrolisani, moderisani, cenzurisani…

  A buni me još nešto. Ako pravno lice kupi domen koji nije domaći (.com, .uk, .cc itd.) i sadržaj hostuje na serveru koji nije u srbiji (npr. Francuska, SAD…) da li i tada mora da registruje u Srbiji javno glasilo?

 22. krdr

  Nisam ni očekivao precizniji odgovor, pa da posle možeš da ih uvatiš za reč, ali mi iz sveg iznetog deluje da blog nije javno glasilo, što i nije po nekoj svojoj srži. Pre je neka interna publikacija.

  Precizno tumačenje je svakako potrebno, jer je bitno kod:
  – Utvrđivanja krivičnopravne odgovornosti za širenje neistina
  – Naplate poreza od prijoda od reklama

  I šta ako imamo pravno lice (poput CrunchNetworka) koji prihod ostvaruju prodajom medijskog prostora na svojim blogovima. To lice se definitivno bavi medijskom delatnošću, ostvaruje prihod, ali ga zakon ne poznaje kao javno glasilo?

 23. Goran Aničić

  Odgovor je jasan, da bi blog bio javno glasilo mora ga osnovani pravno lice, uneti u registar javnih glasila, mora imati odgovornog urednika, impresum i … Jasno je da blogovi kao takvi nisu javna glasila

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *