Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Blogovati ili ne – moja blogika

Učionica

Svaki post je bio lekcija za mene. Istraživanje, promišljanje, prikupljanje materijala, intervjui… o svakoj temi koju sam obađivala, više bih znala nakon što bih o njoj pisala. Jer sam pišući učila, i o ljudima, i o zajednici, o pisanim i nepisanim pravilima ekulture. Učila sam i o sebi. Meni je to bitno. Znači, ovo je jedno ZA blog.

Lečionica

Ono kada pobegneš u svoju vrituelnu kuću. Na ovom blogu su objavljivana moja razmišljanja, nedoumice, pitanja. Bila sam i lična, i zvanična. Nekada sam pisala tako da sve prećutim, a nekada sam pisala na sav glas.

Blog mi je sredstvo za mentalnu higijenu. Meni deluje kao još jedno ZA.

Online ID

Moj identitet na Internetu počinje ovim blogom. Zahvaljujući njemu se širi, ka njemu se vraća. Ka njemu me i vi vraćate pominjanjem i citiranjem. On je centralno mesto mog internet nastupa. ZA? I ja mislim.

Promocija

Pre 7 godina blog mi je doslovce otvorio vrata sadašnje karijere. Većina predavanja, poznanstava, mnogi poslovi su direktan ili posredni rezultat pisanja na ovom blogu.

Najpametnije investirano vreme na webu je vreme koje sam investirala u vođenje ovog bloga.

Čekiram i ovde jedno ZA.

Vaša učionica

Ovde delim najvažnije, najznačajnije od onog što znam i što sam učeći i radeći stekla. Ovaj blog je nebrojeno puta bio referenca studentima komunikacije, marketinga i odnosa sa javnošću u njihovim naučnim radovima u Srbiji i regionu. Ovaj blog se citira, na njega se poziva.

Najveći broj komentara i najbogatiju interakciju imam upravo sa mladima koji su mi toliko puta potvrdili koliko im znači da se teme iz moje oblasti „otvaraju“ upravo u trenutku kad se događaju. Znači, u pravom. Da li biste i vi ovde videli ZA?

Moj najveći (poslovni) izazov

Pored svega što sam gore napisala, ovaj blog je trenutno i moj najveći izazov, za sva prethodna ZA.

Zbog uvrnutih umova i njihove izvrnute logike moje pisanje ponekad služi kao poligon za vežbu uvrnutih interesa kojima se igraju neki loši đaci. Vežbaju se malo teorije manipulacije, pa ko se upeca. Znam. Više nisam tamo neka blogerka, moram računati i na to. Sada sam predstavnica ozbiljnog sistema i stvari koje radim privlače pažnju.

Moja kompanija je direktno ili indirektno u kontaktu ili poslovnom angažmanu sa doslovce stotinama multinacionalnih, regionalnih i domaćih kompanija. I kada to ne ističem, ja sam vidljiva. Moram računati na to.

A, da li sam ja sada dovedena u situaciju da ako pišem pozitivno – to je moj klijent (ili želim da mi bude), a kad pišem kritički – to nije moj klijent (ali tako silno želim da mi bude)?

Ma, hajde! Neće moći.

I ovo nije pitanje ZA ili PROTIV.

Ovo je jednostavno pitanje principa: zadržavam sebi pravo da pišem. Pa i ako to neće zadovoljiti svaku sujetu, ispuniti svačiji interes. Ili sakriti nečiju grešku.

A za klijente još uvek nisam morala da koristim manipulacije, već samo čisto znanje i profesionalizam.

Ja sam ZA

Kako je jednom napisao Cosby – ne znam tajnu uspeha, ali siguran sam da je tajna neuspeha da pokušavate da svima udovoljite.

Ne znam ni ja tajnu uspeha, ali znam štošta o sebi: ne dižem ja ruke lako. Ni od čega.

Logika je jasna! Čitamo se dalje :)

Komentari

 1. Alex

  BIlo bi greota kad biste prestali da blogujete. Srpsko nebo bi ostalo bez jednog od najboljih!

 2. Vaer

  Naravno da je blogovanje prava odluka. Pravi ljudi citaju prave stvari!

 3. Tanja Vehovec

  Naravno da ćeš da pišeš! Puna podrška i prava odluka.
  Toliko je ZA, sa svakim se slažem.

  Realno, ne postoji takav know how stručan blog iz tvoje oblasti kod nas, a da nije onog američkog tipa „how to“ ili „10 ways to“, koji su toliko opšti da su potpuno neupotrebljivi.

  A vidiljiva si, pa te primećuju. To samo znači da će uvek biti i podrške i osporavanja. Ide u paketu, ok je i to.

  Čitamo se!

  (hej, nadam se da sam prvi komentar, da teoretičari zavere imaju materijala u ovoj suši :D)

 4. Marina Majska

  I mi koji pratimo smo ZA~

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *