Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

I Konferencija Društva Srbije za Odnose s javnošću

Konačno i članovi srpskog PR udruženja imaju svoju konferenciju, svoju „PRiliku“.Miloš pobednik ;)

Čestitam timu volontera iz DSOJ na uloženoj energiji, vremenu, strpljenju. Sve pohvale za g. Miloša Đajića, Predsednika DSOJ koji je bio dostupan i srdačan domaćin!

Post ću podeliti na 3 celina:

I  Predavanja/PRedavači – naučeno, utisci

II Posebni utisci

III Linkovi

Naravno, sve napisano će biti rezultat mog subjektivnog stava i percepcije.

I PREDAVANJA/PRedavači – naučeno, utisci

prvi dan Konferencije 15. oktobar…

1. „Trendovi u komunikacionom menadžmentu i odnosima s javnošću“ – Dejan Verčić, Slovenija

D. Verčić je profesor na Ljubljanskom univerzitetu i partner (suvlasnik) agencije Pristop. Njegovo je predavanje otvorilo Konferenciju, faktički. Elem, predstavljen nam je European Communication Monitor 2009 – istraživanje o trendovima i stanju u PR struci na Starom kontinentu (uzorak 1.863 PR delatnika; 34 zemlje Evrope uključujući i SRB, HR, SLO…).

Stanje u PRofesiji:

 • Muški i ženski pol jednako zastupljeni ali na višim i plaćenijim pozicijama i dalje dominiraju muškarci (58,2%)
 • Svega 54% PR-ovaca u našem regionu su stratezi
 • U aktivnostima govor dominira slušanjem (posmatrano ciljne javnosti – u 79% slučajeva)
 • Kao posledica recesije u čak 58% slučajeva smanjuju se budžeti za PR
 • Važni kanali i instrumenti: danas štampani mediji , a 2012 online komunikacija
 • Samo 14% PR-ovaca daje na značaju mikrobloging servisu Twitter
 • Dve najznačajnije „teme“ u bliskoj budućnosti: stvaranje veze između poslovne strategije i komunikacijabavljenje digitalnim razvojem i društvenom mrežom
 • Svoj učinak čak 84% PR-ovaca meri klipinzima i medijskim reakcijama (i dalje dominacija publiciteta kao parametra (ne)uspeha!!!)
 • Svega 9% PR-ovaca ima manje od 30.000 evra godišnje plate, tj. preko 90% evropskih PR-ovaca ima mesečnu platu veću od 2.500 evra

Sve je rečeno!

drugi dan Konferencije, 16. oktobar…

2. „Od identiteta do imidža“ – Aleksandra Berić PR RTV B92

Sve što je koleginica (po)kazala staje u malko dopunjene teze njenog 4 slajda:

 • Razlika između idetiteta i imidža –> nema blage veze s tim!
 • kako se gradi ugled–> slušajući nju razumela sam kako se on sigurno ne gradi već razgrađuje; nešto naučeno, dakle zahvalna sam
 • šta znači neusklađenost –> e to je sasvim jasno pokazala

Bespotrebno je ublažavati vrlo negatativno mišljenje o ovom predavanju jer PR-ovac ako nešto mora da zna to je javni nastup. Tim pre ukoliko predstravlja medij. Što ona sama reče, deo slike b92 je i ona sama.

„Izeš ljude koji se bave sa PR a ne možeš normalno da ih izguglaš“ – @aurorans u kontekstu predavanja Aleksandre Berić

3. „Kako identitet pretočiti u poruku“ – Andrea Brbaklić, Erste banka

Uf. Početak predavanja pratio je niz sjajnih strip slajdova čiji je autor Dan Perjovschi. Potom par definicija idetiteta, imidža, ugleda (bez navoda izvora!) i potom jedan predugi korporativni filmić koji nisam razumela zbog brojnih (izvesno)  internih pošalica i fora (meni naravno ništa nije bilo jasno). Dakle, svega svega osim odgovora na pitanje iz naslova predavanja.

4. „Upravljanje reputacijom na webu“ Dragan Varagić

Osim što mi je dao izvanredan kompliment pred svim kolegama (kao i Miloju i Jasni Kamatović), njegovo predavanje ću upamtiti i po:

 • Sistematičnom pojašnjenju ekonomije uticaja na web-u: kredibilitet –> reputacija –> autoritet –> uticaj
 • Zanimljivim studijama slučaja (Active Collab, Milosblog – ComTrade katastrofa, Miloš Đajić…)

Verujem da će profesor Varagić postaviti svoju prezentaciju na Slide share o čemu ću vas odmah obavestiti, jer ima zaista dosta detalja (i dobrih linkova) koje bi bilo zgodno da pogledate.

****************

Na žalost, prilično uznemirena nakon uvredljivih i neumesnih komentara Branislave Kostić, članice Upravnog odbora DSOJ (upućenih u formi pitanja Varagiću) o asocijalnosti, sporosti i šta-sve-ne ljudi koji interenet koriste duže od 3-4 sata na dan (dakle D Dj se osetila direktno prozvanom!), uzela sam dužu pauzu i nisam prisustvovala predavanju hrvatskog kolege, dr. Bože Skoka, o upravljanju reputacijom u politici. Oni koje sam upitala za utisak kažu da se imalo šta čuti.

****************

5. Okrugli sto: „Kako do bolje reputacije Srbije“

Srđan Šaper, Sonja Liht, Goran Ješić i Andrea Brbaklić seli su za „sto“ (po pozivu, naravno) ne bi li načeli gore pomenutu temu; domaćin je bio Miloš Đajić, predsednik DSOJ. Razumem šta su za tim stolom „tražila“ dva gospodina učesnika, za dame ne razumem ni-najmanje. Ne znam, ja na ovu temu uvek imam velika očekivanja, pa sam možda subjektivnija nego kod drugih tema. Sve u svemu – razočarenje. Moderacija okruglog stola je posve zakazala; govornici su pričali nefokusirano i preopširno (ćaskajući međusobno za vreme izlaganja drugih kolega ili za vreme postavljanja pitanja), na pitanja su odgovarali kao da su gluvi, a i publika na kraju nije imala bog-zna-šta da doda (pošto se obično dodaje na nešto). Sve to vreme u sali su bili prof. Wilcox, predstavnik Public Relations Sociaty of America, kolega iz B&H Dragan Močević, kolege Ksenija Renko i Božo Skoko iz Hrvatske udruge za Odnose s javnošću, slovenački kolega i prijatelj Miloš Čirič. U kontekstu ovog okruglog stola sigurna sam da bi ove kolege mogle da kažu zaista puno interesantnih zapažanja i da, na kraju krajeva svojim oficijelnim učešćem daju na težini temi, tj. razradi iste. Može biti da bi tako učinili konstruktivnijim i zaista jalove diskusije zvaničnih učesnika. Da to kažem u Twitter žargonu okrugli sto = the biggest #fail!

treći dan Konferencije, 17. oktobar…

U subotu prepodne su nam se predstavili neki od dobitnika PRiznanja. Lično sam prisustvovala prezentaciji koleginice Katarine Bogdanović iz Fruvite. Simpatično.

6. „Reputation management in the internet age“ – Dennis L. Wilcox

Pet zvezdica. Ništa manje od onoga što možemo očekivati od akademika koji se potvrđuje kroz praksu i teoriju (autor udžbenika o strategiji i taktikama u PR-u koji je obavezna literarura na preko 300 fakulteta na svetu). Aha. Da. Profesor je rekao zaista puno korisnih stvari koje se poklapaju i sa rezultatima istraživanja koje nam je Verčić predstavio. Sve to smo, međutim (ako smo/da smo hteli) mogli da pročitamo na brojnim domaćim blogovima i portalima (npr. Varagićevom kroz godine unazad). Ipak, kada dođe neko od spolja i sve to saspe mi primamo nekako više za istinu. Evo glavnih elemenata predavanja (Peđa blogowski je usnimio celo predavanje prof. Wilcoxa i kada ga objavi, takođe obaveštavam):

 • „Društveni mediji su uklonili tampon između vas i vaših kompanija“
 • „Oko 85% novinara koristi Google da dođe do informacija o kompanijama
 • „Potrošač/korisnik je kralj“
 • „Društveni mediji imaju snagu da podrže ili unište ma koji brend i/ili reputaciju“
 • 90% novinara koriste web sajt kompanije da dođu do željenih informacija“ – PRweek istraživanje;  potom profesor kaže: „keep it (web site) fresh!“
 • „Preko 70% novinara ističe da blogovi utiču na izbor teme, ton i obojenost njihovih članaka“  –> pisala i DDj nešto po malo nekada na tu temu ;)

Eto tako. Od ovog se čoveka moglo čuti još dosta toga. Npr. odgovor na pitanje šta sa brendom Srbije i koje su posledice plaćanja za objavu tzv. „PR textova“ i po novinarsku i po našu struku. Na ta i još neka pitanja njegova razmišljanja moći ćete da pogledate u specijalnom intervjuu za par dana.

II POSEBNA ZAPAŽANJA

 • DSOJ je izvesno napravio previše kompromisa ne bi li uspeo da organizuje Konferenciju. To se odrazilo na izbor predavača, njihovih tema, ton konferencije… Izostao je stav.
 • Kolege iz regiona zaslužile su adekvatnije mesto na Konferenciji (ne znam doduše kako je to na drugim konferencijama, ali opet kažem to je moje lično mišljenje).
 • Milošu Đajiću i ostalim kolegama iz DSOJ treba jača i kontinuirana pomoć nas članova. Svako u domenu svojih mogućnosti, ali ne ovoliko ispod njih! Sve i jedna institucionalna aktivnost u vezi sa PR-om utiče na unapređenje pozicije naše PRofesije. Unapređenje pozicije naše PRofesije, uticaće i na unapređenje pozicije svakog od nas pojedinačno!
 • A svakako je najsnažniji utisak otvaranje vrata online kanala komunikacije i u PR struci naše zemlje! Twitovi, Face book statusi, fotografije, videa, blog postovi velikog broja kolega (prisutnih ili putem weba) jasno su demostrirali gotovo sve o čemu su govorili i profesori Wilcox i Verčić i Varagić i druge kolege. Sjajna regionalna web zajednica je ovu Konferenciju učinila bez-preterivanja istorijskom u smislu povezivanja online i klasičnog PR-a! Evo na tu temu sjajnog citata sa bloga kolege Kreše Macana iz Hrvatske:

„Prva međunarodna konferencija Društva Srbije za odnose s javnošću na temu „Kreiranje imidža i upravljanje reputacijom“ održala se od 15. do 17. listopada u Subotici, no kako sam bio u Zenici, pratio sam je putem Twittera – i da kao da sam bio tamo. Čini mi se da je ovo bio prvi takav prijenos jedne PR konferencije u regiji – meni je bilo cool kako blogeri i Twitteraši bez imalo pardona komentiraju uvažene kolege iz PR-a, ali se isto tako nerviraju što ih ovi ne razumiju – nemojte se brinuti – ako se ne prilagode vjerojatno ih nećete gledati više na nekoj konferenciji za par godina.“

III linkovi

Ukoliko ste do ovde „stigli“ čitajući, iskreno vam se zahvaljujem na uvažavanju & PR-a i mene lično ;)

D Dj

Komentari

 1. Koliko Internet kvari ljude? | Dragan Varagic

  […] nagli razvoj primena Interneta iziskuje menjanje dugogodišnjih radnih procedura i znanja, većina ljudske populacije još ne može da prihvati tolike promene u demokratizaciji informisanosti, ali i menjanje društvenih šablona […]

 2. Darko Tadić

  Pozdrav Dragana!

  Već duže vreme pratim tvoj blog i mislim da je izvanredan, kritičan i sasvim na mestu. Na žalost, domaću PR scenu karakterišu dve ključne stvari: sa jedne strane, profesija nije dovoljno prepoznata u poslovnim krugovima, što za posledicu ima veliku zbrku o tome šta je to PR (recimo to je neki marketing ili sl), a samim tim dginitet profesije u pravom smislu ne postoji. Sa druge strane, nedostatak formalnog obrazovanja PR poslenika čini situaciju još gorom: raznorazni nabeđeni stručnjaci čine veliku štetu naporima retkih pravih profesionalaca i tu se krug praktično zatvara. Verujem da tvoje pisanje dorpinosi borbi za ugled struke i nadam se da ću i ubuduće sa uživanjem čitati tvoj blog!!

  Pozdrav, Darko

 3. Jelena Vidojkovic

  Joj, Dragana, pa zar Vi niste neki profesor knjizevnosti??? Kuku nama s takvim profesroima! Nisam iz PR struke, ali jezik znam. I znam da Vam je tekst prepun gresaka, na stranu greske u kucanju, to se desi u brzini, ali da napiste „na zalost“ odvojeno???

 4. Verica

  Nestrpljivo ocekujuci pocetak Konferencije, prebirala sam po glavi pitanja na koja bih volela da dobijem odgovore. Sticajem okolnosti (moja dva mala andjela) poslednje tri godine nisam mogla da se edukujem na ovaj nacin i utoliko je moja glad za znanjem, novim poznanstvima, upoznavanjem sa marketing i PR praksom u Srbiji bila veca.
  Ovom prilikom ti se jos jednom zahvaljujem na licnom zalaganju da budem deo vase ekipe, kao i predsedniku DSOJ Milosu.
  Od predavanja su mi licno najinteresantnija bila od Varagica i Vilcoxa, dala su mi odgovore na neka moja pitanja i dileme. Posebno me zapravo zanimalo njihovo misljenje o ulozi novih medija u izgradnji reputacije kako kompanija, tako i destinacija.
  Velika ocekivanja sam imala na temu „Kako do bolje reputacije SRbije“, ali se sve svelo na ocenu da je kvalitet proizvoda koji bi trebalo brendirati prilicno los. A gde su istrazivanja o tome, u kojim segmentima je los, koje korake je potrebno preduzeti da bi se popravio, kako ga uciniti privlacnijim…i jos svasta nesto sto sam ocekivala da cujem, ukljucujuci i predlog konkretne akcije, ostalo je nedoreceno. Ostaje utisak da su se ucesnici panela fino iscaskali, dali nekoliko vidjenja moguceg resenja (Andrea je bila konstruktivna sa predlogom javno-privatnog partnerstva) i to je bilo to. A moglo je mnogo bolje.
  I jos za kraj…nadam se da ste se prijatno osecali u mom gradu. Mislim da je Hotel Galerija bio pravi izbor, u samom srcu grada, udoban i prostran. Jedino sam cula komentar da niste imali dovoljno vremena da obidjete grad, da je sve bilo vrlo radno i prilicno naporno. A ima toliko lepih mesta za videti, ergele, salasi, secesija,…NO ipak ste imali jedan prelepi pogled na grad sa sestog sprata iz VIP salona.

 5. Marko Jevtic

  Zanimljiv blog.. Super je i uporedjivanje Pedjinog (blogowsky) i tvog utiska, mada kod tebe nisam video nista za Etarget i Jelenu Jovanovic?

  Nama koji nismo bili ostaje samo da preko vasih blogova citamo sta su to zanimljivi predavaci prezentovali i hvala vam :) Na svim predavanjima na kojima sam bio a da je Andrea pricala bilo je prilicno zanimljivo, a sad mi je zao sto i ja nisam imao priliku da vidim to prezentaciju…

 6. Dragana Djermanović

  @Dragan Močević: tvoj je komentar važan i nužan. Hvala ti.

  Posebno sam zahvalna na komentarima koje nam na ovom blogu i drugim mestima upućuju ljudi koji se ne bave direktno našom PRofesijom. Sa druge strane polemika aktera konferencije, organizatora i naših gostiju iz regije odličan je start u pripremi naredne.

 7. Marko Selaković

  Mislim da sama cinjenice da se o konferenciji ovako i ovoliko prica i pise u struci pokazuje koliko je ona bila potrebna. Saglasan sam sa Natasom: ako imate par sjajnih predavanja i par losih, ne moze se reci po principu medijane da je konferencija prosecna.
  @DraganM: ne razumem cemu ovakav kritizerski stav. Kriticki stav cu uvek podrzati, ali sarkazam i kritizerstvo – ne.

 8. Milos

  @ Natasa @ Marko @ Tamara .. izvinite sto mi je promaklo da ste i vi ljudi agencija. Nije bilo namerno znate i sami….
  @ Dragane da je bolja situacija ne bi ovo bila prvs konferencija. Mislim da se i kroz kritike i pohvale stvorila jedna potpuno nova energija. I ako spada u mainstrim po Vercicu moram napomenuti da se o odnosima s javnoscu u Srbiji NIKADA nije ovoliko pisalo. I kao sto rece Gaga „Sve i jedna institucionalna aktivnost u vezi sa PR-om utiče na unapređenje pozicije naše PRofesije. Unapređenje pozicije naše PRofesije, uticaće i na unapređenje pozicije svakog od nas pojedinačno!“

 9. Dragan M

  Ma evo i ja sam se prekontao malo i nekada je dobro predomisliti se i u skladu sa demokratskim načelima prikloniti se vladavini većine.

  Konferencija je bila odlična.
  Sva predavanja i svi predavači su bili fantastični.
  Panel diskusija je ponudila mnogo dobrih i do sada nevidjenih rešenja kako poboljšati imidž i reputaciju Srbije.
  Panelisti su bili dokazani stručnjaci na tom polju.
  Žurke su bila fantastične i trajale su do ranih jutarnjih sati, tačnije do zore.
  Upoznao sam se sa kolegama iz dvadesetak srpskih PR agencija ašteta je što nisu došli i iz mnogih drugih PR agencija koje postoje u Srbiji.
  Brojni veliki sponzori su finansiijski pmogli da konferencija bude što uspešnija.
  Najviše prijavljenih učesnika je bilo iz firmi čiji su članovi visoki funkcioneri DSOJ-a.

  Znači ja sam pogrešio u prvom komentaru.
  Nisam bio svestan stvarne slike pa molim da uvažite izvinjenje.
  Nadam se da će sada srpski PR procvetati i dokazati da je ovo potvrda da je srpski PR najbolji u regionu.

  Izvini Gaga.

 10. Natasa Pavlovic Bujas

  Draga moja, stvarno dobar tekst!
  @ Milos – ja znam da ti mislis da sam ja institucija sama po sebi, te me zato nisi racunao u agencije :)) Al’ ipak imam i agenciju, te ih je u Subotici bilo vise od dve!
  @Marko Selakovic: hvala kolega na odbrani casti i ugleda!
  @ Dragan M: u mnogim stvarima mogu da se slozim (boravim po regionalnim konferencijama), ali u dve stvari sigurno ne. Prva – da je Subotica bila PROSECNA KONFERENCIJA! Naprotiv, imali smo predavace i nastupe DALEKO IZNAD proseka i DALEKO ISPOD PROSEKA, pa se nikako ne mozemo uproseciti. I druga – da Srbija ima mnogo sjajnih strucnjaka i da moze vise! Mi bismo to zeleli, ali stvari stoje bas ovako kako smo ih u Subotici videli!
  Moram naglasiti, posebno za ljude koji nisu bili tamo, da me je upravo odusevila dobra energija kojom smo svi bili obuzeti. I, ako prenebregnem par pojedinacnih izgreda, cini mi se da smo na konferenciji ostvarili dobru integraciju „offline i online zajednice“. Cak iznad svakog ocekivanja!

 11. Srba

  Miloš je sve lepo napisao u svom postu.
  Dodao bih samo, na ispravan zaključak i Dragane i Miloša, i tačan korektiv Marka na broj agencija, da:
  * Veliki je uspeh što je konferencija organizovana
  * u uslovima i sa mogućnostima koje su bile na raspolaganju, zaslužuje sve pohvale
  * propusti kojih je bilo, su malobrojni i služe nam da sledeća koferencija bude još bolja
  * ostaje gorak zaključak da ni na ovu, našu, našeg rodjenog Društva, većina PR agencija nije poslala ni jednog zaposlenog. Ali, imajmo u vidu da je tako i sa ostalim konferencijama: prisetimo se zaključaka samih učesnika panela sa konferencije PR Week 2007-e, sličan odziv (domaćih PR agencija) je bio i na koferencijama u regionu (HUOJ, SKOJ, PROACTIVE…). Na koferenciji IPRA-e u Sofiji, koja nam nije daleko, iz Srbije smo ove godine bili samo Bora Miljanović i ja. A na Sarajevo PR Open-u samo ja. Primera radi, na konferenciji PR udruženja u Bosni i Hercegovini, agencija PRIME je poslala nekoliko svojih zaposlenih. To je izvanredan primer. I ne može niko da mi kaže da i oni nisu imali, da i ta agencija nije imala posla pa da je moglo da se pošalje na dva dana nekoliko zaposlenih… Stručno usavršavanje je neophodnost, i sastavni deo naše PRofesije. Nekada imamo zamerke na konferencije na koje idemo, nekada smo oduševljeni a nekada manje zadovoljni, ali hajde da SVI ZAJEDNO radimo na tome da organizujemo što kvalitetnije PR skupove i konferencije i u Srbiji, i regionalno.

  Ne slažem se sa mnogim stavovima i ocenama koje je izrekao Dragan.
  Primera radi, ne slažem se da je „Konferencija je u samo u jednom dijelu bila vrhunska“ i „Po svemu ostalom je bila ispod prosjeka“.
  Naprotiv, pored tog inovativnog segmenta, bila su vrhunska i izlaganja Dejana Verčića, Denisa Vilkoksa, a da kažem i to – moguće je da je nekima promaklo jer su poslednjeg dana bile podeljene prezentacije i izlaganja u dve sale pa nije moglo da se bude u isto vreme na oba mesta – i tog dana je bilo IZVANREDNIH studija slučaja: Da pomenem samo predavanje Miloja Sekulića i studiju slučaja interne komunikacije koju je predstavila koleginica iz kompanije Coca Cola. Kad sam već kod napitaka (koje ne volim), da pohvalim i predstavljanje kampanje za bend koji je osmislio pesmu za Hello napitak.
  Dakle, bilo je pored onih zvučnih internacionalnih, još odličnih izlaganja i prezentacija. Neke su pomenute i u ovom postu pre mog komentara, pa da ne ponavljam.

  Dakle, nije bilo loše, štaviše: bilo je u većini i više nego dobro, u mnogim segmentima i odlično.

  Ali, HVALA i na kritičkim rečima, ZAISTA HVALA, jer nam i kritički komentari i ukazivanja, kada su dobronamerna, mogu pomoći da neke eventualne greške ispravimo i da sve bude još bolje svaki sledeći put. Svako ko je organizovao konferenciju zna da je prvi put najteže.. Vidimo se na sledećoj konferenciji Društva!

 12. Deda

  Hvala ti za sve. Za kompletan dozivljaj Subotice i PRice iz nje na twitteru i na ovom postu. Jos jednom si pomogla da iz udobne fotelje nekoliko stotina kilometara daleko, dozivim atmosferu, dobijem srz i jos malo znanja iz oblasti koja me interesuje.
  Na twitu je bilo i onih koji su se smorili, ali ja priznajem da sam svaki novi twit sa hastagom #PRSrbija cekao kao ozeblo sunce i da mi mnogo znace kao i svi postovi koji su napisani, a tvoj bih izdvojio.
  Zaista imam samo reci hvale !!! ALi sam poceo da se ponavljam, a kad se ponavljam onda smaram, a kad smaram, vreme mi je da se povucem i ponovo citam iznova sve napisano, bas kao gradivo. !!! :P

 13. Dragan Radović - Novinarska Patka

  Dragana Đermanović je, ovim tekstom, uradila veliku stvar za konferenciju u Subotici – sad pred sobom i „mi ostali“ (blogeri, novinari, blogeri/novinari, „šetači“ webom koje interesuje PR posao, ali i preoblikovanje stvarnosti kroz „online realitet“) imamo sjajan doprinos, tačnije rezime, već odličnoj zbirci valjanih tekstova koji mogu da nam fino „utole glad“ za informacijama sa ovog skupa, (Tim pre što sam najmanje na dva mesta na webu našao izraz „istorijski“, što izaziva prijatne šmarce!) O tome šta su tekstom dobili profesionalci da i ne govorim, bilo bi neumesno.

  Tekst je „gust k’o šunka“, sve informacija do informacije od kojih su neke naprosto postulati novog doba. Dakle, izvanredno „izvučene“ pa promišljeno ocenjene i prokomentarisane, ove, za čitanje pitke redove, doživljavam i kao Draganino viđenje (što je i sama naglasila), ali i kao vrlo verodostojan prikaz konferencije.

  U ponedeljak pre podne, dakle, imamo na webu izuzetno bogatu kolekciju zapažanja, komentara, ocena, fotografija – pa i polemika, zašto da ne? To je dovoljno (ako je ikad išta u ovim stvarima dovoljno) za formiranje vrlo „izoštrene“ slike PR konferencije.

  Poslednji sam koji će „podsticati dževu“ između novinara i blogera (pa i jedno i drugo sam), ali mi je krivo što veliki klasični mediji nisu subotičkom skupu dali veći prostor – jer, iako ne kao deo udarnih zbivanja na severu Vojvodine, praćenje konferencije, a sad čitanje tekstova na blogovima izuzetno relevantnih ljudi, jednostavno predstavlja besplatnu školu za sve, a posebno za štampu, koji ne žele da ih pregazi „točak istorije“.
  Good job, Ddj! :)))

 14. Pedya

  Pošto su neki fini i pametni ljudi iz III dela napravili tortu i stavili šlag, ti si ovim postom na vrh namestila trešnju ;)

  Imati ovoliko online informacija o nekom događaju je, po meni, fenomenalno. Lično, verujem u sve PRocente, ali ne verujem da je sve to već stiglo kod nas. Naravno, ne verujem ni da je većina PR agencija u pravu što online komunikaciju ignoriše. To nikako. Jednostavno mislim da je kod nas online važan, ali je offline još uvek važniji. Dakle, samo važniji, ne i jedini način komunikacije. A svaki kanal mora da bude bitan svakom ozbiljnom PRofesionalcu. Možda je baš taj pojam – „ozbiljnom“, diferencirajući faktor…

  Mislim da je najbitnija stvar kod ove Konferencije to što je održana. Mogu samo da pretpostavim kakvi su nadčovečanski napori bili neophodni da bi se animirali nezainteresovani PRofesionalci… Iskreno se nadam da je ovo zaista samo prva Konferencija, a ne i poslednja i jedina, kakve su se već dešavale na ovim prostorima u nekim stručnim sferama.

  Sigurno da je bilo propusta (i u organizaciji i u izboru predavanja i u ko zna čemu još), ali s obzirom na domaću PR zajednicu, koja je eksplicitno pokazala svoju nezainteresovanost, mislim da je Srbija dobila mnogo više nego što ta PR zajednica zaslužuje. Ne znam kako se to radi u svetu i regionu, ali ovakva prisutnost društvenih medija i intenzivno online izveštavanje/praćenje je, po meni, zaista istorijsko. Nadam se da će se naći volje, snage i vremena da se objektivno analizira učinjeno, da se pribeleži i pozitivno i negativno, da se konsultuju PRofesionalci iz regiona koji imaju više iskustva u tome, a žele da pomognu i da će već sledeča konferencija biti mnogo bliža onome što su organizatori, verujem, želeli da ostvare, a izmaklo im je iz raznoraznih (po njih objektivnih) razloga.

  Milošu i ekipi skidam kapu, a svim ostalim „izveštačima“ moj dubok naklon.

 15. Branka Bugariska

  Draga Gago, hvala ti za ovaj sjajan post! Nista manje nisam ni ocekivala od tebe :)))

  Ja sam cak ozbiljno razmisljala doci i pridruziti vam se na konferenciji, ali nekako je sve to izgledalo strasno komplikovano, sa bebom i sve to…. ali pratila sam vas na twitter-u i FB :) mada sam ipak sve vreme cekala ovaj tvoj post, ovakav rezime, pa sad nekako imam zaokruzeniju sliku oko onoga sto se dogadjalo u Subotici ovog vikenda. Jedino sto nazalost twitter i social media ne moze zameniti je licno upoznavanje i druzenje sa kolegama iz regiona :(

  Nego imam jedno pitanje, do tebe i ostale ucesnike na konferenciji: dali je neko bar pomenuo nesto oko merenja reputacije? Koliko sam videla nije bilo cak ni jasne granice izmedju image-a i reputacije, a jos manje da je neko prezentirao nacine merenja ugleda. Ali ako gresim molim vas da me ispravite i uputite na izvor.

  Zanima me jer trenutno radim na magisterskom istrazivanju (tema: Measuring media impact on corporate reputation).

  Jos jednom cestitke za sjajan post! ;)

 16. Dragan M

  Prva konferencija DSOJ-a zaslužuje pohvale samo za Miloša Đajića i tim koji je radio sa njim. Za pretpostaviti je da su u tome bili usamljeni i da je izostalo aktivno učešće i pomoć onih kojima DSOJ treba samo kada se dijele nagrade kako bi se hvalili i kitili PRiznanjima i stavljali funkccije u DSOJ-u u svoj CV. Konferencija je u samo u jednom dijelu bila vrhunska samo zahvaljući tome što je 5 blogera i twiteraša doprinijelo da je prate i oni koji nisu bili tamo i tako postave nove standarde u cijeloj regiji. Bravo za njih. Po svemu ostalom je bila ispod prosjeka od predavnja do zabave iako će to vama zvučati grubo i oštro ali tako je. U proteklih 6 godina sam bio na 5 konferencija u Sloveniji 4 u Hrvatskoj i 8 u Bosni. Srpski PR mora i zaslužuje mnogo više od onoga što se vidjelo u Subotici. Srpski PR ima sjajnih stručnjaka, agencija, organizacija i može mnogo više. Ali treba biti iskren pa reći da ni toga nije bilo da nije bilo Miloša Đajića. I treba biti objektivan pa reći da je na konferenciji bilo malo toga zanimljivog po svim osnovama. Kritika je potrebna da bi se sljedeći put radilo ozbiljnije i da ovo ne bi postalo tradicija jer nije dobro zadovaljavati se prosječnim. Kritiku vam mogu dati samo oni koji su u zadnjih 6-7 godina bili na svim PR konferencijama u regiji pa mogu porediti konferenciju DSOJ-a sa drugim. Panel u Subotici je bio šokantan jer je glavni zaključak maltene bio da Srbija ne može imati bolju reputaciju (poput spomenute Hrvatske) jer nema more. Hej!!!????? Standardi u srpskom PR-u u kome radi sigurno više od 1 000 ljudi po agencijama, kompanijama i administraciji države i opština moraju biti mnogo viši. Svaka srpska konferencija sa manje od 300 ljudi je čisti neuspjeh. Na hrvatskim i slovenačkim konferncijama su kotizacije po 300 EUR + troškovi smještaja pa dodje po 300 do 500 ljudi. Cijene usluga srpskih PR agencija ne zaostaju za cijenama u Sloveniji i Hrvatskoj ali nisam vidio da ulažu u svoje ljude koji stalno Klijentima pričaju o potrebi edukacije i korištenja njihovih treniga (da ne pomislite da samo pričam, ali u petak i subotu je dvoje naših ljudi bilo u Subotici kao gosti a 4 zaposlenih, tj. svi ostali iz SA ofisa na konferenciji PRIBA U Zenici iako smo žestoko protiv tog udruženja ). Da ne moram sada hitno krenuti na put pisao bih još ali sada mogu reći samo bravo za Miloša i njegov tim i bravo i hvala za Gagu, Miloja, Blogovskog, Varagica i Maju Vasic. Miloš Đajić je uradio previše za DSOJ i kako Gaga reče napravio previše kompromisa oko konferencije želeći da svima ugodi. Ali tolerancija po kojoj je Miloš poznat je dobra tek kad se stvari postave na svoje mesto i kada se bude dovoljno kritičan i realan prema sebi, konferenciji, odnosu itd. itd…
  Na ovaj način to nećete postati jer hvalospojevi bez nazivanja stvari pravim imenom (čega se Gaga u uvom tekstu samo donekle dotakla) ne vode ničemu.

  Dragan Močević, Banja Luka-Sarajevo, BiH

 17. Borsky

  Detaljno, profesionalno, precizno ali nama koji nismo u struci sasvim pristupačno. Zahvaljujući tebi i ostalima od četvrtka sam toliko toga pročitao, ponešto i naučio a imam nameru da se još pozabavim …

 18. Jasna Kamatovic

  Dragana,
  Ovaj komentar će biti baš, baš iskren i uopšte se neću truditi da ga „upakujem“.
  Sve pohvale za post, mada sam i očekavala ovako nešto :)

  I nije mi žao što nisam bila u Subotici. Twittovanje #PRSrbija je samo dodatno potvrdilo ono sa čime se susrećem svaki dan – a to je potpuno nerazumevanje i odsustvo bilo kakvog interesovanja za online PR i na žalost negiranje, negiranje i negiranje. A to su isti oni koji me svaki, svaki dan redovno spemuju…?!

  Jako podržavam Dragana, Miloja, Peđu i tebe u svemu što radite. I ne samo Vas, već sve one koji su puno toga uradili na Internetu za sebe i svoje kompanije npr. samo jednim jednostavnim tweetom, nego većina PRovaca sa ozbiljnim budžetima u offline-u.

  Više se ne nerviram. To što me „ne razumeju“ uopšte mi više nije ni važno. Znam samo da svako od nas ko se bavi online PR-om uveliko gradi budućnost! Ostalima želim (da što pre): Welcome to the future! r(E)volution is natural!

  PS: ružan osećaj kada sedite u Sali punoj kolega, koji ne znaju šta je RSS feed ili da se na vesti.rs, naslovi.net etc „kače“ saopštenja.

 19. CyberCat

  Sjajan post!
  Bila si odlična, kao i ostatak ekipe koja je prenosila dešavanja sa konferencije. Ispratila sam svaki post sa tagom #prsrbija i nije mi žao što sam tome posvetila vreme.
  Definitivno događaj (i u online zajednici i offline) koji će se pamtiti i koji treba da ukaže na to da je i online zajednica važna.

 20. Aurora Borealis

  Opet je Aurora googlala al’ ovog puta i uspela da izgugla nešto ;) :
  Gdjica/Gdja. Branislava Kostić je o sebi, na svom profilu B92 bloga napisala da „Plaši se političara i gluposti. Jako.“
  ( http://blog.b92.net/user/10054/Branislava%20Kosti%C4%87%20-%20Narator/ )
  I ona je nas uplašila. Jako. A nije političarka.

  Za neupućene: B. Kostić je izjavila (ko zna, možda i upozorila nas, neuke <-sarkazam) da je "dokazano" da ljudi koji na internetu provedu više od 3-4 sata dnevno imaju probleme s komunikacijom i seksom. Toliko od mene. Ja sam ionako samo jedna obična blogerka a na konferenciji neki rekoše da to nije mesto za blogere... You rock, girl. As always ;)

 21. Petar Stakić

  @ Vule

  Ako Ješiću nije bilo mesto na okruglom stolu o brendiranju, onde ne znam kome jeste.
  Čovek je mnogo (dobrog) učinio za Inđiju. To bi mogao biti putokaz i za državu.

 22. Toni Aničić

  Svaka cast svima koji su sudjelovali na nevjerojatno dobroj popracenosti putem društvenih medija. Mislim da je u ovoj našoj maloj regionalnoj sferi kompletan Twitter sigurno bio svjestan postojanja i dogadanja na ovoj konferenciji. :)

 23. Вуле

  Пратио скуп, путем извештаја које су учесници слали путем „Twitter“-a. Пре свега, морам да похвалим све извештаче, који су се, свим силама, трудили да нам пренесу атмосферу, посебно са „округлог стола“.

  Морам, да напоменем, да сам тотални лаик што се тиче ПР-а, те је ово моје мишљење, ем субјективно, ем непотковано стручним знањем.

  Оно што ме је погодило (заболело) је, гомила коментара, критика, изнетих на рачун брендирања Србије. Зашто? Зато што, на жалост, нисам чуо ни једну једину идеју, решење, како да се наведени проблеми реше. Лично, мука ми је од понављања проблема и њиховог дефинисања и редефинисања, при чему се ни прстом не помера да се они отклоне. При томе, узимају се баснословне суме од државе, од пореских обавезника.

  На жалост, нисам добио одговор, на питање, колико је до сада господин Шапер, (као саветник Председника), добио до сада на рачун пројеката за „брендирање Србије“ и који су резултати.

  Са друге стране, плашим се, да је избор учесника округлог стола, и поред стручности или учешћа у медијима, био погрешан. Посебно, учешће господина Јешића, и госпође Лихт.

 24. Dragan Varagić

  Činjenica je da svaka prva konferencija ima puno svojih nedostataka, i bitno je da se loše stvari ne ponove na sledećoj konferenciji. Nadam se da će naredni put biti mnogo više predstavnika PR agencija, možda i zbog svega što su mogli i što mogu da pronađu na Webu o ovom događaju.

  Mislim da niko nije pominjao sam Hotel Gallerija gde se održao ovaj događaj. Veoma lako se nalazi (putokazi svuda), veliki parking, lepe sale i smeštaj – jedino što na čudan način nije baš sasvim povezan objekat u celosti, pa se mora mnogo dužim putevima stići sa jednog dela hotela u drugi. Mislim da je odabir objekta za samu konferenciju bio sasvim OK.

 25. Marko Selaković

  @Milos

  Saglasan sam potpuno sa navedenim, osim ovog dela za agencije. Koliko mogu da primetim, pored dve najvece, bili su prisutni (sa vise od jedne osobe) i Hochegger i StratCom, kao i Natasa iz Blumena (izvinjavam se ako sam nekoga zaboravio).

  Strasno je da korporativni sektor oseca potrebu da se menadzeri usavrsavaju, dok su agencije omnipametne i sve znaju. No, i to je deo naseg sindroma.

  Prva konferencija je odrzana i sada imamo referentnu tacku sta bi trebalo promeniti i u kom pracu. Naravno da nije bilo idealno, ali nije bilo ni „za baciti“. Bice posla na sledecem sastanku UO :)

 26. linga

  moram da dodam da sam sokirana tako malom posecenoscu od gospode ciji posao podrazumeva stalnu edukaciju :( Koliko mogu da vidim mnogo je veci broj nas koji nismo iz te PRofesije koji su zalili jer ne mogu da prisustvuju dogadjaju, dok onima kojima je to profesionalna obaveza nije na pamet palo da „gube vreme“ …

 27. Tweets that mention www.draganadjermanovic.com » Blog Archive » I Konferencija Društva Srbije za Odnose s javnošću -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Dragan Varagic, Drustvo Srbije za PR. Drustvo Srbije za PR said: RT @GagaDjermanovic [blog post] I Konferencija Društva Srbije za Odnose s javnošću http://bit.ly/2q7F3V #PRSrbija […]

 28. linga

  Dobro jutro DDj, nista manje od tebe nisam ni ocekivala :)
  Moj utisak broj jedan gledano sa strane, kao neko ko je prinudjen da od vas sa twittera dobija info, upravo jeste odlicno pokazivanje na delu sta online PR moze.
  Takodje, izdovjila bih ove 3 recenice :
  ■“Društveni mediji su uklonili tampon između vas i vaših kompanija”
  ■“Oko 85% novinara koristi Google da dođe do informacija o kompanijama“
  ■“Društveni mediji imaju snagu da podrže ili unište ma koji brend i/ili reputaciju”

  kao sasvim dovoljan razlog da nijedan PR-ovac vise nikada ne potce ni snagu onlajn alata i drustvenih medija.

  p.s. Miloseva slika mi je bas susper :) simbolicna :)

 29. Milos

  Hvala ti Gago, vracacu se ovom tvom tekstu kada krenemo u pripreme za sledeceu konferenciju, da se greske ne bi ponavljale. OK, iz mog ugla sa nekim stvarima (npr. odredjena predavanja, okrugli sto…) bih se slozio, a sa nekima ne bih (npr. uloga kolega iz regije). Ono sto je kljucno je da postoji ogromna razlika u znanju izmedju polaznika i to je nesto sto je veoma tesko da se premosti. Isto tako ako ne bude veceg ucesca i angazmana samih clanica i clanova DSOJ, njihovog stalnog ucenja ostacemo na ovom nivou, sa velikim razlikama u zelji da se radi na sebi i razlikama u znanju. Kakvo clanstvo, takav i UO, a takva i reputacija struke… vrlo jednostavno. Mnogi su se cudili ko je sve tu, a bilo im je tesko da dodju na Skupstinu predloze kandidate, izaberu… i kada se sve desi onda se cude. Necemo da ucestvujemo a onda se iscudjavamo.
  Svi predavaci su imali vise nego dovoljno vremena da se spreme. Neki su dozvolili sebi da znaju teme tri meseca unapred, a da se spremaju tri dana pred konferenciju. Ono sto je meni vazno je, a oslikava se i u prvom komentaru, je malo ucesce clanova i negativan pristup. Napravicemo presek ko je sve bio ali je ocigledna njihova nespremnost da rade na sebi. O Agencijama necu ni da govorim. Osim dve najvece koje su i zbog rivaliteta dosle, ostale se nisu udostojile ni po jednog clana da posalju. Naravno na sve to razlicite sujete pojedinaca i nasledjeni odnosi koji rezultiraju iznosenjem komentara bez ikakve potrebe u javnost su isto tako deo struke ali to ostaje svakom pojedinacno da razmislja o svojoj reputaciji. Ja mislim da je bilo dobro i da je vecina imala sta da nauci. Mislim da smo dobili vetar u ledja ali se slazem da ostaje jos puno toga da se uradi.

 30. Eniac

  Sjajna regionalna web zajednica je ovu Konferenciju učinila bez-preterivanja istorijskom u smislu povezivanja online i klasičnog PR-a!

  potpuno se slazem za ovim, onaj koga je to interesovalo zaista je mogao u real-timeu da prati sve sto se desava, a treba imati na umu da ovo nije geek event a la bizbuzz vec skup ljudi koji drustvene medije tek pocinju da koriste. Pozivanje blogowskog je bilo pun pogodak

 31. Dusan Katilovic

  Svi oni koji su na drugim blogovima iz svojih busija „raspalili borbu“ između blogera i novinara neka pažljivo pročitaju ovaj tekst i uvere se da jedan autor može da bude i novinarski kompetentan i informativan, ali i blogerski subjektivan u najboljem smislu te reči – tj. da ima STAV i da ume da ga argumentuje.

  Čista desetka i lep rezime čitavog događaja.

 32. znas-vec-ko

  Lepo… kao da sam bio na ovom (ocekivano ne-tako-dobrom) desavanju. Hvala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *