Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Upoznajte ženu koja radi za sve žene

„Jedan i jedan nisu dva, već jedanaest“, reči su koje mi je uputila jedna mudra žena u Amsterdamu nakon svog predavanja o promociji biznisa jednakih mogućnosti. Bila sam očarana! Ne samo njenim mudrim rečima, već pre svega njenom vizijom, strašću i znanjem koje poseduje i koje nesebično deli. Upoznala sam je dve godine ranije u Nju Delhiju, kada mi je uručila nagradu za ženu decenije u oblasti društvenih mreža i liderstva. Smatram je inspiracijom, primerom i dragom prijateljicom. Želela sam da vas upoznam sa njom.

Dr. Harbeen Arora je liderka, globalni uzor stotinama hiljada žena, vizionarka, spisateljica, filantropkinja, predavačica i poslovna žena. Osnivačica je nekih od najmasovnijih globalnih poslovnih organizacija za promociju biznisa jednakih mogućnosti poput Ženskog ekonomskog foruma, ALL ladies lige, Svetske Indijske komore za industriju i trgovinu, te SHEEconomy – e-platforme za promociju i prodaju.

U narednim redovima porazgovaraćemo o budućnosti biznisa, o značaju obrazovanja i ličnog razvoja, te o načinima na koje mreža i sinergija mogu ojačati sve(t).

Dragana Đermanović: Okupili ste na stotine hiljada poslovnih žena iz celog sveta i svojim nesebičnim radom dodirnuli toliko života. Koja je Vaša supermoć – ideja, moto, vizija koja vas motiviše da konstantno radite na stvaranju prilika za sve žene sveta?

Dr. Harbeen Arora: Na osnovu učenja moje kulture i vrednosti Indije, verujem da naša supermoć leži u duhovnosti, koja nas podseća na bezgraničnu ljubav i jednost sa svim što nas okružuje u svakom trenutku. Sve što potiče iz naše duhovnosti je čisto i moćno. Jedna takva snaga koju osećam je „sestrinstvo“. Moj je život doslovce transformisan kroz „sestrinstvo“. Putem naših brojnih platformi i projekata, uspeli smo da kreiramo pokret „sestrinstva bez granica“ – ojačavajući vezu jedna-za-drugu koja je tako postala spona naše kolektivne snage i indivualnog rasta.

Svake godine petog oktobra, proslavljamo „ShaktiBandi“ – festival sestrinstva koji uzimamo za Svetski dan sestrinstva. U indijskoj kulturi, Shakti je božanska ženstvenost – ona je istovremeno večnost i sveto trojstvo te tako izvor kreacije, prirode i celog univerzuma. Kada udružimo ruke u sestrinstvu i povežemo svoja srca humanim težnjama, budimo najlepše u nama. Taj osećaj u nama budi samopuzdanje, snagu, te svrhu i smisao.

Dragana Đermanović: Godinu za godinom Vaše ideje postaju sve inspirativnije. Poslednji projekat koji ste lansirali je SHEeconomy – globalna e-platforma za razmenu proizvoda i usluga. Na koji je način možemo koristiti da unapredimo svoje poslovanje?

Dr. Harbeen Arora: Kao što nam je svima dobro poznato, ekonomsko osnaživanje žena je od vitalnog značaja za ekonomsko osnaživanje naših društava. To je i glavni cilj naše platforme – ekonomski osnažiti žene na praktičan način omogućivši im da se predstave, ponude svoje proizvode i usluge i posluju na globalnom tržištu bez da moraju uložiti ogromne sume novca. U duhu našeg filantropskog rada, i ova je platforma besplatna za korišćenje – odnosno kao i u svim drugim našim projektima, članstvo je potpuno besplatno.

Lično, želela sam da svaka žena dobije priliku da postane kraljica svog poslovnog kraljevstva, i da kaže „Pa ja ovo mogu da uradim!“ Želim da sve poslovne žene na celom svetu znaju da nisu same i da kada se odluče da urade nešto i ostvare svoje poslovne snove, sve mi smo tu da ih podržimo i da im pomognemo.

Dragana Đermanović: Kao moćna i uspešna poslovna žena, osnivačica ste velike poslovne grupe i upravljate kompanijama i investicijama u oblasti zdravlja, high-tehch poljoprivrede, nekretnina, obnovljivih izvora energije. Vaša kompanija Arganshe je vlasnica svetski poznatog brenda BIOAYURVEDA. Upravljate brojnim uspešnim biznisima, a u isto vreme ulažete znanje i energiju u promociju i razvoj tolikih žena na svetu. Možete li podeliti sa nama neke svoje rutine, savete i preporuke koje Vam pomažu da sve uskladite?

Dr. Harbeen Arora: Živim u duhu filozofije ajurveda, koja između ostalog podrazumeva uspostavljanje balansa na svim nivoima. Jutarnja sam osoba i budim se veoma rano. Ujutru osećam tu neku svežinu, nadu i obnavljanje koje svako jutro donosi u naš život. Ono što se uveče čini veoma stresnim, nekako ujutru ne deluje tako strašno, zar ne? Zapravo, sve knjige koje sam napisala bile su napisane u ranim jutarnjim satima, nekada čak već u 3 ujutru. Potom radim sa svojim timom u kancelariji do podne. Drugi deo dana je posvećen sastancima, diskusijama i čitanju. Večeri su uglavnom posvećene meditaciji i porodičnim aktivnostima.

Takođe, uživam u šetnjama po našim farmama, jogi i ličnoj nezi posebno s obzirom na to da testiram i koristim sve kozmetičke proizvode svoje kompanije. Posebno mi je značajna briga o održavanju energije i briga o imunitetu. Zdravlje je istinsko bogatstvo, kako smo imali prilike da se uverimo na teži način tokom pandemije.

Učenja mog učitelja Bhagawan Sri Sathya Sai Babe, imaju snažan uticaj na moj život. Tokom mog duhovnog rada razvila sam snažan osećaj da je potrebno da volimo sve, te da služimo svima kao deo jedne velike porodice. Svi smo nesavršeni u procesu dostizanja najbolje verzije sebe.

Dragana Đermanović: Koliko je lični razvoj, balans i uspostavljanje harmonije u svim aspektima našeg života za Vas značajno?

Dr. Harbeen Arora: Najstrastvenija sam na temu rada i učenja. Ciljevi i snovi se mogu promeniti, ali ono što se ne menja je užitak kroz učenje i rast koji sam uvek osećala. Konstantan rad na sebi, širenje horizonta, promena perspektive – sve ovo je značajan pokretač mog napretka. Iz najranijeg detinjstva nosim mnoge divne osobine poput radnih navika, skromnosti, iskrenosti i velikodušnosti. Te osobine su deo mog načina razmišljanja i posmatranja sveta. Najveći izazov sa kojim sam se suočila bio je pronalaženje svrhe mog postojanja. Uvek sam želela da povežem moje duhovne težnje sa željom da radim i stvaram u poslovnom svetu. Uobičajeno je mišljenje da duhovnost i biznis ne idu ruku pod ruku. Međutim, moja učenja i iskutva potvrđuju da ne samo da je to moguće, već je čak i prilično jednostavno spojiti ova dva aspekta i živeti srećan, izbalansiran i ispunjujuć život.

Dragana Đermanović: Možemo li očekivati da Vas vidimo u Srbiji uskoro?

Dr. Harbeen Arora: Slike Srbije su duboko u meni od najranijeg detinjstva, s obzirom na to da je moj ujak imao rodbinu u vašoj divnoj zemlji. Tokom posete Srbiji na lokalnoj pijaci kupila sam heklani stolnjak koji i danas krasi moj čajni stočić. Sigurna sam da će nam se putevi ponovo ukrstiti na stazi spajanja i ujedinjavanja.

*Intervju je originalno sačinjen na engleskom jeziku, a gornji tekst je moj prevod i izvesno nepotpuna verzija tog teksta. Stoga preporučujem originalni tekst na vašu pažnju putem sledećeg linka.

**Posetite Sheconomy websajt, All Ladies League, i WEF. Sa  Dr. Harbeen Arora možete se povezati putem Linkedin-a, Twitter-a i Facebook-a.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *