Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

Kina, probuđeni zmaj

Trećinu populacije NR Kine čine Milenijalci, mladi rođeni od 1980 do danas. Karakteristika svih milenijalaca na svetu je da su: radoznali, otvoreni, uključeni i tehnološki osvešćeni, dok su kineski milenijalci pored svega još i veoma razmažani jer je struktura porodica te demografske grupe (ujedno i najveće pojedinačne demografske grupe i radne snage, kako u Kini tako i na svetu) –> 4 (grandparents) – 2 (parents) – 1 (child). Milenijalcima je najveća želja da putuju, obožavaju zapadnu kulturu, ali veoma vole svoju Kinu i lično se osećaju uvređeno ukoliko neko vređa njihovu zemlju ili Vladu jer je Vlada = Građanin, dakle vređa i njih lično. U okviru ove demografije ubrzano se razvija preduzetnički duh i njih čak 2/3 bi radije radili u privatnom sektoru nego u javnim preduzećima i bankama u državnom vlasništvu.

Stopa zaposlenosti u urbanoj Kini je čak 97%, dok je prosečna plata 750 evra uz procenu rasta srednje klase na čak 1 milijardu do 2025 (srednja klasa –> društvena grupa između više i radne klase, koja uključuje poslovne i obrazovane ljude i njihove porodice).

Kina i Indija „proizvode“ ukupno polovinu svih novo-obrazovanih inženjera i naučnika, njih čak 6,4 miliona godišnje. U Kini trenutno ima 3.300 TV stanica (najpopularnija CCTV), 2.600 radio stanica i 1.900 print medija (najpopularniji People’s Daily, Beijing Daily, Guangming Daily and the Liberation Daily).
Internet i društvene mreže Kine

Internet koristi 731 miliona stanovnika, odnosno 53% populacije (svetski prosek 51%, US 88%, Evropa 80%, Afrika 31%). U Kini je sve mobile. Čak 95% svih internet korisnika su mobilni korisnici, pa mnogi popularni sajtovi i mreže čak ni nemaju desk top verzije (WeChat na primer). Tri glavne aktivnosti na interenetu su: 1) komunikacija & deljenje sadržaja, 2) šoping i 3) gejming i video sadržaji. Rast m-komerca (kupovine i plaćanja putem mobilnog telefona) je poraslo od nule do čudesnih 5 trilijardi dolara u samo 5 godina, a broj korisnika mobilnog interneta je veći od ukupnog broj m-Internet korisnika G7 zemalja (UK, US, Kanada, Japan, Italija, Francuska i Nemačka). Zbog specifičnosti  društva i kulture, u Kini su se razvile „lokalne“ verzije svih popularnih društvenih mreža, dok je korišćenje „zapadnih mreža“ onemogućeno (Google i sve njegove usluge, Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest isl.).

U sedištu Alisports.com u Šangaju, Kina

20171129_174400

Sedište Kunlun-a, Peking, Kina

Screen Shot 2017-12-08 at 5.39.29 PM

Najpopularnije kineske iternet platforme i društvene mreže su:

  • Tencent – ova kompanija u vlasništvu ima 1) Qzone (kineski Facebook 755 miliona naloga), 2) QQ (kineski tviter 830 miliona naloga) i apsolutnog kralja SM neba Kine –> 3) WeChat (najoriginalnija kineska mreža koja kombinuje Instagram, FB, Twitter, WhatsApp i ima neverovatnih 1,1 milijardi korisnika)
  • Sina Weibo – platforma u vlasništvu Sina korp, koja poseduje Weibo društvenu mrežu sa preko 600 miliona korisnika.
  • Baidu – kineski Google, koji je osim pretraživač i vlasnik iQiyi (YouTube), Baidu Baike (kineska Wikipedija), Baidu Tieba (forum).

U gostima TenCentu, najvećem kineskom Social Media gigantu, Peking, Kina

I u Kini je video kralj, pa je preporučeno da sve objave budu video, .gif ili u najmanju ruku foto objave. Tokom poslednje posete Pekingu i Šangaju posetila sam Tencent, iQYI i Ali grupu i bila sam impresionirana vizionarstvom i proaktivnošću ovih kompanija! Osim o korisnicima i sadržaju, kineske SM kompanije investiraju mnogo u pronalaženje načina za monetizaciju internet nastupa pojedinaca, malih i srednjih kompanija i javnih ličnosti. Sve je na prodaju i sve može da se kupi jednim klikom. Da ne bude zabune, već sam bila gošća i Googla, Facebook-a i Twittera, i sve ove kompanije su inovatori, ali je brzina kojom se razvijaju kineske kompanije koje posluju u oblasti društvenih mreža neverovatna, a njihove usluge postaju globalne pa tako sve konkurentnije na svetskom nivou.

Mnogo pažnje se ulaže u razvoj društveno-odgovornih projekata, a ludi su za sportom (košarka i fudbal, pored njihovg ping-ponga), poznatim ličnostima i generalno zaluđeni industrijom zabave. VR se ubrzano razvija, i to ne samo od strane SM i IT kompanija već i sama država finansira razvoj ove nove tehnologije koja je izvesno platforma budućnosti.

Prilike i mogućnosti

NR Kina je zahvaljujući izuzetnim diplomtskim odnosima sa našom zemljo, Srbiju stavila na listu malobrojnih zemalja u svom bezviznom režimu. Kinezi mogu doći u Srbiju bez vize, a državljani Republike Srbije bilo kad otići u Kinu bez vize. Osim Srbije, ovakav režim u Evropi ima još samo San Marino, kao i sledeće zemlje: Mauricius, Barbados, Bahami, Ekvador, Fidži, Grenada, Sejšeli, Tonga, te Brunei, Japan i Singapur sa mogućnošu boravka do 15 dana. Naša zemlja je potpisnica brojnih sporazuma, memoranduma o saradnji i olakšavajućih protokola za razmenu dobara i usluga i veoma smo cenjeni gosti i poslovni partneri ove velesile, a po mom skromnom mišljenju takvu izuzetnu priliku malo koristimo.

U segmentu usluge i obrazovanja možemo najlakše da uspostavimo poslovne veze sa ovom zemljom, mnogi moji poznanici rade u Kini u oblasti edukacije i savetovanja i nemaju nameru da se vraćaju u Srbiju. Istina, jezik jeste izazov, jer iako ubrzano uče strane jezike i posebno engleski jezik, još uvek je sporazumevanje otežano.

Srdačno preporučujem da na mapu strateških tržišta stavite ovu izuzetnu zemlju, za početak da je posetite i razvijete kontakte i odnose sa njihovom sjajnom poslovnom zajednicom. Što se mene tiče, već duže vreme je upravo ovo tržište strateško tržište za sve moje aktivnosti i usluge.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *