Bukiraj
Kategorije
Arhiva
Newsletter

3D mapa razvoja

Kako da (p)ostaneš uspešan

Živim od svog rada 25 godina, mada sam prve pare zaradila pre nego što sam naučila da čitam. Od posla sam želela sve: i zvanje i znanje i novac. Sticala sam jedno po jedno, pa onda i sve zajedno godinu za godinom. Za svoj rad sam nagrađena u svojoj zemlji, Evropi i u svetu. Znanje koje sam stekla pokriva različite oblasti od hemije (srednja škola) i tehnologije (magistratura & doktorat), preko filozofije i lingvistike (osnovne studije), biznisa finansija, sporta, IT-a, automobilske industrije, javnog života, farmaceutske industrije pa nadalje kroz rad sa klijentima (višegodišnji sa istim klijentima). I baš kada je sve bilo kako sam zamislila, jer sam uvek volela da zamišljam, razumela sam da pojma nemam. To je bilo pre pet godina. Tada sam stala, treba znati stati. Stala sam.

Vreme se usporilo, konačno je bol u leđima počela da se fino otpušta i širi kroz telo. Glavobolja je konačno stisla lobanju. Sve se oko mene ubrzano vrtelo, a ja sam stajala i gledala. Mesecima me je sve bolelo. Boleo me je nagomilani teret želja & očekivanja i zgusnut stres pomešan sa taštinom i suvim oštrim egom. Tada je zapravo zasađena semenka moje sadašnje karijere. Vodič kroz razvoj, ili growth guide.

Prvo sam definisala šta je za mene uopšte uspeh. Put do uspeha mora biti jasan, a sve odrednice ka njemu jasno definisane. Napisala sam: uspeh je zadovoljstvo. Ukoliko si zadovoljan uspešan si šta god da radiš, gde god da živiš, koliko god para da imaš i koje god (ako uopšte) škole da si završio. Mnoga zvučna imena naše i svetske poslovne scene, po toj moj novoj kategorizaciji otpala su jer su ljudi imali sve ili štošta, ali ne i zadovoljstvo. Shvatila sam da nisam uspešna, ali i šta je za mene uspeh pa smatram da sam uspešno savladala prvi korak na svom novom putovanju.

Definicija uspeha: Uspeh je zadovoljstvo. Ako si zadovoljan, uspešan si šta god da radiš, koliko god da zarađuješ i koju god titulu da imaš.

Pošto je postalo jasno šta je cilj, počela sam da iscrtavam mapu do cilja – mapu uspeha. Iscrtano je pokazalo da je uspeh isto što i razvoj, te da samo napredak vodi zadovoljstvu. Da li to znači više para, više titula, više klijenata? Pa ne, mudra glavo. Ne idi tom stazom, to je vrzino kolo. To je riba ribi grize rep. To je trpanje vazduha u tvrdi kofer postojanja. Što više trpaš, veća je praznina, a zadovoljstvo svaki put traje kraće. I tako sve do ludila! Pitaš se kako je moguće da imaš i stvaraš svega više, a osećaš i uživaš sve manje, dok su trenuci zadovoljstva ogromnim pojedinačnim uspehom sve kraći.

Šta je 3D mapa razvoja

Potrebno je više i u dubinu ali i u širinu, to nam ne govore jer nemaju pojma ni ti koji nam govore. Napredak je višedimenzionalni jer smo mi složena bića, a 3 dimenzije koje moj um sada uspeva da sagleda sasvim su dovoljne za start.

Te 3 dimenzije već čine mapu neprozironom za mnoga oka, jer to je 3D mapa razvoja. Put do uspeha vodi kroz 3D mapu razvoja koju čine dubina, širina & mir.

Prva dimenzija 3D mape razvoja ☞ Dubina

Neki u poslu dostignu dubinu, pa postanu eksperti, prepoznatljiva imena i velike face u jednom gradu, zemlji, oblasti ili niši. Toliko su zauzeti kopanjem u dubinu koje ih, istina, jedino i vodi do ekspertize, da prokopaju sebi put do pakla stresa, boleštine i raspada (ili neostvarenosti) privatnog života. Sami sebi kopamo jamu duboko na putu do ekspertize kako bi imali više vazduha da njime napunimo kofer sopstvenog postojanja koji se vazduhom ne može napuniti. Naravno da onda počinjemo da ludimo!

Evo kako od te tačke život često izgleda:

 1. Tada se punimo gorčinom (neki i alkoholom, prejedanjem), pa besom (neki i agresijom)
 2. Počinjemo da osuđujemo druge jer su lenji i neodgovorni ili ne razumeju našu misiju ☞ pa maltretiramo kolege / zaposlene / partnere ili/i postajemo hronični preljubnici
 3. Počinjemo da razvijamo megalomanske ideje ☞ pa pokrećemo jedan za drugim [ne]uspešne biznise i ne možemo da se skrasimo. Svi su nam krivi… pa onda to rešavamo tako što ☞
 4. Isecamo kao zloćudne tumore ljude koji nas podsećaju na to da gubimo kontakt sa stvarnošću ☞ drugare, kumove, rodbinu, komšije i sve druge „bezveznjake“ jer pojma nemaju kako nam je. „U krugu“ nam, tako, ostaju praznoglavci da nam pune glavu kako smo super, baš smo kul, mi smo top, ideja nam je vrh…
 5. Na kraju isecamo i partnere i decu jer „ima vremena za njih“ ili „partner-ka neka se time bakće ja radim ozbiljne stvari, pravim pare/stvaram/menjam svet“.

Sve u svemu bežimo u dubinu svoje struke, pa se suzimo u struku toliko da ne možemo da dišemo jer – u tunelu ekspertize, tamo dole duboko, jako je zagušljivo. Hoće čovek da se udavi ako kopa duboko, a oko njega nigde nikoga da mu pomogne goli život da mu spasi (jer je sve rasterao)! Prva dimenzija je dubina – dostizanje egzistencijalnog mira. Ukoliko se zaustavimo u ovoj dimenziji, umesto mira – naša, isprva, egzistencijalna borba postaje uzrok stravičnog nemira, pravo nevreme koje kida i kada tinja & kada bubnja.

Put do uspeha vodi kroz 3D mapu razvoja koju čine dubina, širina i mir.

Evo kako da proverite da li ste se zaglavili u nekoj rupčagi prve dimenzije

Imaš posao, ali znaš da nije to to – ili te ne ispunjava, ili nema dovoljno para, priznanja ili rezultata; Ili imaš posao i donosi pare, rezultate i priznanje (barem nešto ili sve od toga), ali se osećaš zarobljeno kao u lavirintu, a oni sa kojima radiš (za koje radiš ili koji za tebe rade) svoj deo posla ne obavljaju optimalno; Ili nemaš posao; ili imaš nekoliko poslova i svi ti se sviđaju, ali nisi posvećen svakom od njih koliko bi trebalo; ili imaš nekoliko poslova i ni jedan ti se ne sviđa, mada se silno trudiš da sam sebe razuveriš. Imaš sve, a nemaš ništa. Imaš ništa i sve je nejasno. Razumem te, bila sam tu. Mnogi su na istom mestu, samo te lažu. Ne zameraj im, i sami veruju u svoju laž.

Hajde da proverimo da li je sve ok sa tvojim biznisom (dubina):

 1. da li imaš jasne ciljeve ☞ na dugi, srednji i kratki rok?
 2. da li imaš vremena, te kako da ga nađeš i drugačije organizuješ kako bi svoje ciljeve dostigao?
 3. da li imaš adekvatna znanja & veštine (i ljude oko sebe) da bi te ciljeve ostvario u vremenu koje smo „stvorili“ na prethodnoj tački putovanja?
 4. kako sebe vidiš i kako te drugi vide, jer oba utiču na to da li ćeš svoje ciljeve ostvariti u zadatom roku?

Tako izgleda pejzaž prve dimenzije – (re)definisanje ciljeva (Goal settings), upravljanje vremenom (Time management), razvoj znanja & veština (Social Skills Developmant & Human Resource Management), brending & i na posletku kreiranje inovacija (Innovation management) – neke su od oblasti kojima se bavimo u prvoj dimenziji.

Ovakve stvari sam radila na sebi, pa postala skladni satić uspeha & zadovoljstva. Ovakve stvari sam implementirala na mnogim poznatim ljudima o kojima čitate & koji vam sada služe kao inspiracija poput sportskih šampiona, javnih ličnosti, direktora & menadžera, preduzetnika i studenata. Svi su napredovali. Svako od njih nije mogao da veruje da sve može biti toliko bolje i efikasnije, šokiran kako to ranije nije uradio, jer je jednostavno, a blagotvorno. Ali tu nije kraj. Sa ovim samo uspevamo da stojimo u mestu (ne nazadujemo), ali i dalje ne idemo dalje od zakucane tačke koju smo nekada već dostigli (ne napredujemo). Onda ubrzavamo po drugoj dimenziji i dimenzije putovanja počinju da se stapaju, a brzina se eksponencijalno povećava.

Širina unosi dašak svežeg vazduha u život.

Druga dimenzija 3D mape razvoja ☞ Širina

Širinu, drugu dimenziju na mojoj 3D mapi razvoja, čini radoznalo istraživanje svega zanimljivog što nas okružuje. Kada podignemo mudru glavu ka svetlu shvatamo da senke nisu stvarnost. O senkama i stvarnosti mnogo ćemo pričati na ovim stranicama, za početak pročitajte o tome u mom tekstu „Parabola„.

Za ove uvodne redove evo kratke ilustracije šta u mojom 3D mapi razvoja znači širina…

Šta znači „širina“

Kakve veze imaju Njutnovi zakoni i menadžment promena ili krizni menadžment? Zašto o društvenom preduzetništvu i internet revoluciji najviše možemo naučiti iz mitologije? Na koji način nam teorija sistema, znanje o ekosistemima i o poreklu vrsta daje odgovore na pitanja o upravljanju timovima, konkurenciji i motivaciji? Kako da iskoristimo fikciju kao nauku, a nauku kao indikatore trendova? Da li je moguće da nam dark matter (fizika), DNK (genetika), slojevi ljudske svesti (psihologija), struktura atoma (hemija) i big data (tehnologija) svi zajedno daju istovetni odgovor o izvoru ljudskog potencijala? Šta povezuje “Dangu” Radoja Domanovića (XIX vek, Srbija) i film „Keeping up with Joneses“ (2016, SAD)? Kako da kroz “Vrli novi svet” i “1984” razumemo istok i zapad, a da uz Froma, Junga, Budu i Ničea naučimo kako da pobedimo sebe i stvorimo bolje društvo? Kako nam film „Focus“ dokazuje Strawsonovu teoriju o slobodnoj volji, i zašto je Kantov kategorički imperativ u krizi? Šta nam zapravo govori Kipling, a o čemu muzicira Yiruma u “Reci koja teče u nas”? Šta nas basne uče o taktici, bajke o podsvesti, romani o društvu, a umetnost o istoriji i kako da sve ovo postane snažna struna inspiracije za generisanje novih ideja u životu i biznisu – u jednoj rečenici: da od vas stvori inovatora koji je uspešan i koji će postajati još uspešniji? Dubok, ali i širok čovek.

Kontinuirani napredak je rezultat kreativnosti.

Prva dimenzija ne može obezbediti kontinuirani napredak, jer kontinuirani napredak je rezultat kreativnosti. Dubina ubija širinu, pa tako ekspertiza sužava vidno polje i vremenom kreativnost naša nasušna presuši jer da bismo došli duboko, morali smo se odreći širokog.

I šta sada?!

Ne nazadovati i napredovati, dve su sasvim različite stvari. Jedno je preživljavanje, drugo je rast.

Rad na drugoj dimenziji podrazumeva da otvorimo oči i izađemo iz tunela, ili pećine. Da počnemo da uviđamo, opažamo & da (se) pitamo. Da istražujemo, debatiramo, skiciramo svet van naše duboke rupe. Ali kako?

Koraci na putu kroz drugu dimenziju – dimenziju intelektualne širine su sledeći:

 1. Samosvest – ko smo (sve), šta nam je važno i zašto; zašto radimo ono što radimo i ne radimo ono što ne radimo, a bilo bi nam korisno. Ukoliko nemamo svest o sebi, ne možemo razumeti druge ljude – klijente, glasače, partnere, kolege i saradnike. Kada dostignemo otpimalan nivo samosvesti, lako je razumeti druge, upravljati kako sopstvenim tako i vremenom i aktivnostima drugih ljudi. Aktivnosti iz ove grupe su čista igra i zabava! Moji klijenti ocenjuju ovaj početni deo rada na širini kao omiljeni :)
 2. Rad na pronalaženju analogija – istraživanje različitih disciplina, pravila, teorija, principa & zakonitosti u različitim oblastima, društvima i situacijama.
 3. Konzumiranje & debatiranje o zadatom filmskom, naučnom, umetničkom, filozofskom sadržaju
 4. HIIT for the brain ili trening za mozak jakog intenziteta koji sam kreirala – puzle, zagonetke, sukobi mišljenja, vežbe lateralnog mišljenja i rešavanja problema
 5. Zadaci na kreiranju inovacija, kreativnom rešavanju problema i rešavanju konkretnih ličnih i profesionalnih izazova.

Koji sadržaji, kada & na koji način će se obrađivati – definiše vodič kroz razvoj. Možete imati i više vodiča za svaku oblast, ja sam tako morala jer nisam poznavala osobu koja je dobra u biznisu, koja ima vanserijsku širinu i koja je odlična sa ljudima kako bi mi prenela iskustva o biznisu & zainteresovala me da proširim intelekt preko granice oblasti kojima sam se ionako bavila.

Danas sama prilično uspešno sve to spajam. 3D Mapa razvoja i metodologija iza nje, podrazumeva harmonično vođstvo kroz dubinu & širinu, na putu do mira. Put do mira, tema treće dimenzije, osetljiva je do te mere da o njoj neću pisati neko vreme. Za mir je potrebno da smo široki & duboki do granice gubljenja osećaja za bilo kakvu ograničenost. Možda si u lancima i gledaš u zid pećine. Niko ne može da ti dočara slobodu & lepotu dok se ne oslobodiš lanaca i ne izađeš na sunce. Doći ćemo do tamo, to je kranja destinacija.

I tako smo došli do kraja, na početak novog putovanja. Razmislite o svemu ovome, pitajte me, pišite, frkćite, smejte se – samo molim vas mislite o ovome što sam vam napisala. Tako mali maleni broj ljudi uspe. Na nivou statističke greške je broj onih koji uspeju, ostaju uspešni & dostižu zadovoljstvo onim što jesu i što rade. Hajde da baš ti budeš ta/taj.  Zaslužuješ to. Svi zaslužujemo da budemo ono što možemo da budemo. Sve manje od toga premalo je da mu posvetimo ceo svoj jedinstveni život.

Ja sam vodič. Vodim kroz mapu razvoja svime što znam, svime što jesam & svime što mogu da domislim. Kao svaki dobar vodič, mnogo sam puta prošla kroz teritoriju. Kao svaki dobar vodič, kroz taj put sam sprovela mnoge – i razmažene i one naterane na putovanje i one zbunjene, preterano samouverene i one uplašene. Kao pravi dobar vodič, iscrtala sam detaljnu mapu sa svim divnim mestima poznatim samo oku dobrog vodiča i u mapu ucrtala sve skrivene zamke & prepreke koje su sastavni deo svakog zanimljivog putovanja. Ja sam vodič kroz razvoj – Growth Guide, GRWTH Guide, Gaga. Sad kada smo se upoznali, spremni smo za put.

p.s. za kraj jedna zabavna priča. Kada sam konačno završila 3D Mapu razvoja, trebalo je da izaberem svoju titulu – zvanje. Naravno, ovo sve liči na koučing. Da budem kouč me boli u dubini duše iz sasvim banalnog razloga: kouč zvuči kao kauč. Ma idi beži! Dragana Đermanović – kauč. Tačno me muka hvata. To je otpalo. Nisam kouč. Onda sledeće bi bilo mentor, jer to ima smisla. Međutim mentor mi zvuči previše knjiški, nekako prašnjavo, bibliotekarski…. nekako dosadno & mrtvo. Ja sam živa, moj poziv vibrira u svim smerovima! Ja gorim & miksujem, mešam i menjam, radim to što pričam & pričam o onome što radim. Teorija me zanima samo u smislu praktične primenjivosti. Nisam ni kouč ni mentor. Ja sam vodič kroz razvoj. Dobro došli u moj svet.

Komentari

 1. Darko

  Divan tekst i smer za dalji razvoj. Hvala ti od srca sto delis savete za kvalitetniji zivot. Kupio sam sve razvojne knjige koje si nam skoro preporucila. Melem ih jednom za drugom 😊

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *