Dilema o promociji biznisa jednakih mogućnosti

Sorry, this entry is only available in Srpski.

Komentari (3)
11-17-2017
11:03:31

S jedne strane, sasvim je razumljiva potreba za nekakvim integrisanjem na tzv. “ženskoj” strani, ali se slažem i sa ovom potrebom da se odupremo potpunom razgraničavanju, u šta nekako bivamo ugurani, bespotrebno. Ključna reč, mera, samo, kako je naći? :)

11-20-2017
17:13:11

Draga G, mislim da dilema ne postoji. Ne postoje racionalni razlozi koji idu u prilog pretpostavljene getoizacije ženskog preduzetništva. Smatram da nikad nije dovoljno inspirativnih radionica i događaja namenjenih ženama. Problem je što se takvi “event-i” često organizuju da bi se dobila i utrošila evropska i domaća sredstva namenjena podsticanju ženskog preduzetništva. Osnovni problem i dalje ostaje isti : u Srbiji ne postoji povoljan preduzetnički ambijent za većinu preduzetničkih projekata (bilo muških,bilo ženskih), a ne mogu svi u IT sektor ili marketing, složićete se. Realni problemi preduzetništva su identični i za muške i za ženske preduzetnike. Sve ostale “dileme” spadaju u elitističko-snobističke filozofske rasprave i samopromovisanje. Odgovor na vaše pitanje probajte da pronađete u sebi, vođeni saznanjem ko i sa kojim ciljem organizuje događaje kao i kakvu ćete praktičnu pomoć pružiti preduzetnicama. A vaša impresivna biografija je potvrda da se od vas može dosta toga naučiti. Srdačan pozdrav!

11-21-2017
13:46:29

Dragana, veoma si lepo opisala situaciju o koju se i ja prepoznam. Apsolutno se slazem u vezi sa tim da smo U BIZNISU i da uveliko doprinesemo napretku lokalnog ekosistema, ekonomije i medjunarodnom rastu ekonomskih indikatora. Apsolutno se slazem s tim da nasi ciljevi treba da budu kvalitativni i prepoznati zbog toga na lokalnom, medjunarodnom i svetskom nivou. Dakle, zaista ovo pitanje treba da se adresira u siroj javnosti a ne samo medju zenama. Na Belgrade Venture Forumu smo upravo pricali o tome i nasa mentorka Janis Collins (ko-osnivacica women-led businesses accelerator “The Refinery” iz Konektikut-a) upravo ukazuje na indikatore koje govore da biznisi gde su i zene i muskarci u vodecim ulogama su zaista vise uspesni. Janis je zapravo dokazala kako ona radi sa ivestitorima i investitorkama i rast praksa i uspeha “angel investing” je i posledica toga da su zene pocele da investiraju, zajedno sa muskarcima itd.

Impact Hub Beograd se zalaze da nase dobre prakse i kao biznisi i kao startups su prepoznate lokalno i medjunarodno. Prepoznajemo da je jedan od izazova kod nas to sto kao zene u startup svetu cesto moramo da izadjemo iz konforne zone i da bez podske se borimo za rast poslovanja, za pristup investicijama u svetu koj je dosad u najvecoj meri zastuljen od strane muskaraca. Cesto, nakon toga sto dostizemo “product-market-fit” i dokazemo da znamo da resimo niche problem, nailazimo na komentarima koji su zasnovani na tradicijonalnim rodnim ulogama “pa ostavi biznis i finansije za neko ko zna taj posao; nadji partner (u musko rodu) koj zna da vodi; kako ces da dobijes investicije; d ali spremna da zrtvujes svoju decu zarad biznisa?….” I tako dalje. Potrebno je osnazivanje, potrebna su pozitivna “role models” koji upravo dokazuju svetu (svima: zenama, mskarcima…) kako i zene i muskarci mogu da vode startups do medjunarodnih trzista…

Mi smatramo da si ti Dragana jedan takav role model – i potrebna si startup svetu; a mnogo je vazan tvoj primer zenama koje sada lansiraju i vode svoje startups…:)

Dodaj komentar

Pošalji komentar →