Svet u narednoj dekadi?

Krajem avgusta je grad Bled ugostio odabrani krug političkih i poslovnih reprezenata Evrope.

Pored brojnih zvanica Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije – domaćina Strateške konferencije 2010, grad Bled su tih dana posetili i premijer Belgije, Generalni sekretar Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ministar spoljnjih poslova Indije, pomoćnik Ministra spoljnih poslova Brazila i drugi.

DDj je veoma počastvovana da je, zahvaljujući prijateljima iz Američke Privredne komore Slovenije, prisustvovala delu Konferencije na poziv slovenačkog Ministra spoljnih poslova, gospodina Samuela Žbogara.

Nakon izuzetnnih iskustava da čujem predavanja i razgovaram sa profesorom Wilcoxom, Michael Porterom, Al Gorom i Bil Klintonom, na Bledu sam prisustvovala i predavanju key note govornika, generala Colina Powella.

General Colin Powell je bivši Generalni sekretar Amerike (2001 – 2005), kao i sekretar za bezbednost SAD-a (1987 -1989).

Tema predavanja je bila budućnost Evropske Unije u narednoj dekadi, te uloga malih zemalja u procesima generalne stabilizacije. Sasvim dovoljno široka tema da se vidi koliko je neki govornik precizan.

Powell je na početku istakao da nakon vojne karijere od gotovo četiri decenije, sve posmatra prvenstveno iz ugla vojnika i da put kojim idemo stoga posmatra kroz perspektivu prošlosti.

Predviđanje budućnosti kroz perspektivu prošlosti je ključ. – C. Powell

O Kini…

Fasciniran je zemljom koja globalno uzdizanje duguje prvenstveno srednjoj klasi. Dalji progresivni razvoj Republike Kine je više nego jasan, kao i njen potencijal za dominaciju globalnom ekonomijom na svim nivoima. Nasuprot snažnom napretku države, Powell je istakao lično nezadovoljstvo sistemom koji ne dozvoljava svojim građanima da taj potencijal iskoriste. Externa expanzija naspram kategorične interne kontrole u delu prava, mogućnosti i sloboda građana po Powell-u je ozbiljna pretnja stabilnosti unutar granica same države.

O terorizmu…

Powell je bio Generalni sekretar SAD-a u godini 11. septembra. Na temu terorizma je veoma subjektivan, čak i u javnom nastupu. „Niko nije imun na terorizam“, istakao je on, „a teroristi ne ruše zgrade i ne ubijaju ljude da bi srušili zgrade i ubili ljude – već da bi nas terorisali -> uplašili i učinili nas nesigurnim“. Na kraju te veoma lične interpretacije terorizma istako je: „Ali oni, njih 10, 100, 1.000… ne mogu nas učiniti drugačijim nego što jesmo -> privržene slobodi i demokratiji. To možemo učiniti jedino sami sebi.“

Pogledajte gde ste bili -> pogledajte gde ste sada -> da biste znali gde morate ići! – C. Powell

O sutra…

U narednoj dekadi Powell vidi svet koji se konačno kreće na osnovama koje nisu ratne već, na osnovama zdrave kreativnosti i inovacija. Stabilna ekonomija na prvom mestu, a potom (ili veoma uzročno-posledično) i stabilna politika biće distinktivni elementi između uspešnih i neuspešnih.

Dajte ljudima posao. Jer jedino tako mogu, kada se vrate kući, da u dom unesu dostojanstvo – C. Powell

O ekološkoj održivosti i klimatskim promenama..

Nezaobilazna tema… Powell je izneo svoj dosta racionalan stav da „nije važno da li su u pravu naučnici ili Al Gore, jednostavno nije dobro slati toliko otrova u atmosferu!“

O Internetu…

Vojnik u 73. godini života veoma ostrašćeno izgovara: „U narednih deset godina svi ćemo pričati o Internetu!“

Internet je fascinantan! Sve je tamo! I svi su tamo. Više ni sa svojim unicima ne mogu biti u kontakt ako ne twitam ili ne idem na FaceBook. Ne, ne možete ignorisati taj fenomen. Morate razumeti snagu i prilike koje internetska era donosi sa sobom. – C. Powell

Na kraju, da li sam čula nešto posve novo ili nepoznato – ne bih da komentarišem. Ali čuti veoma lične stavove na veoma globalne teme od nekoga kao što je Colin Powell više je nego iskustvo vredno pamćenja. Obzirom da na predavanju nije bilo klasičnih novinara, ove citate delimo baš na blogu. U duhu napomena na temu Interneta baš i generala Powell-a .

Ali nadasve u duhu ere građanskog novinarstva u kojoj imamo sreće da živimo.

Vaša DDj ;)

Komentari (6)
9-20-2010
10:11:11

Fascinantno!
Tako blizu a tako daleko…

9-20-2010
13:35:21

HVALA !
sto si opet sve lepo zapamtila i podelila s nama.

9-20-2010
23:54:20

Ti moje lance iz „The six degrees of separation“ činiš neverovatnim :)
Super Dragana! Jasne pouke.

2-18-2011
15:09:36

Lijepa gesta!