Postovi za oznaku: online

Postove možete pregledati i po kategorijama ili pretražiti blog po nekoj ključnoj reči.

Online „vesti“ i prelivanje u tradicionalne medije

Kada mi je pre oko dve godine profesor Varagić sa istim žarom u očima zbog kojeg i danas uživam u njegovim idejama, rekao da nije važno da li su moji (bankarski) klijenti na netu ili ne jer net „vesti“ pronalaze put do klasičnih medija i svih ciljnih grupa – bila sam u neverici… sa sve blagim smeškom na usnama.

Nakon dve godine Varagić (uz skromno pojačanje nas u čije je znanje investirao)  priča istu priču… ali sada se malo ko od biznismena, političara i javnih ličnosti smeška ili ne veruje.

Juče: biznismen iz Kragujevca bahato krši saobraćanje propise usred centra Centra Srbije. Sa You Tuba, preko FaceBook-a i Twitter-a gledamo net „vest“ na B92; jutros čitamo u Pressu (na prvim stranama).

Malopre dobijam link od Miloša Đajićalink ka sutrašnjem izdanju Danas-a. Tema: shvataju li srpski političari značaj javnog dijaloga koji buja na internetu. (Pazite – oboje čitamo sutrašnje novine.)

(I još ovo: nas par stotina hiljada pre  B92 i Press-a već gledali video… po koji put već tako…)

Sasvim slučajno, pored vesti u Danas-u link ka konferenciji  „Zelena ekonomija“. Klik. A tamo ogroman linkovan baner ka live prenosu čitavog događaja (koji organizuje jedan tradicionalni medij) na live e-tv-u.

Ne samo da se online „vesti“ prelivaju u tradicionalne medije, ne samo da je (kao i uvek) prof. Varagić bio u pravu, već i najnevernije Tome (Tomice i Tomislavi i ini po Parlamentima) kao i ti isti tradicionalni mediji hvataju uzde…

Skinuli smo ružičaste naočare. I dalje gledamo kroz optičko pomagalo –> lupu!

Jer, dijalog koji se ovde vodi – nezaustavljiv je. Nema kontrolora, konduktera, nema izbacivača i spinera… gola reč, naša osećanja, ono što nas istinski brine, brzina medija i sutrašnjost.

Više ne čitam današnje novine –> čitam sutrašnje. Ne želim iznenađenja. Iznenađenja me koštaju po jedinici vremena. Višak vremena investiram u porodicu –> zdrava logika.

Više ne čitam (pre)uređene tekstove. Čitam tekstove (i FB notes-e) samih urednika na njihovim ličnim nalozima.

Ne čini li vam se da se sve(t) nepovratno menja? Izvinite… retoričko pitanje. Najmanje vama namenjeno.

p.s. ovakav post (nakon dosta dana) umesto u (uobičajenu) kategoriju „Trendovi“ ide u „Primeri iz prakse“. He. Brzo došla ta „daleka“ budućnost ;)

Pročitaj ceo post →

Klasični mediji & PR

To bi se pre godinu dana reklo: „Odnosi s medijima“.

Mediji su danas mnogo širi pojam.

I šta se primećuje. Družim se sa kolegama iz PRofesije; neki od njih otvoreno su mi rekli da svoj odnos sa klasičnim medijima smatraju sve siromašnijim. Naime, to malo para u budžetu marketinga koji je svima preostao najtraženija je „roba“ medijima koji su u krizi (zbog SEKE u još većoj, ali u krizi i bez nje uz smanjenje prihoda od oglašavanja od preko 30%). Tako lenji PR-ovci koriste neuporedivo manje marketinške budžete za promociju na redakcijskim stranama uspešnije nego ikada. SVAKOGA DANA (a, dakle, radim u mediju) DOBIJEM BAREM JEDAN „PR“ TEXT – klasičan bullshit materijal radi objave u novinama! Bez blama, kolege iz PRofesije takve flajere šalju očekujući zahtevajući objavu u novinama „pošto se oglašavaju“.

Pročitaj ceo post →