Postovi za oznaku: Novi Sad

Postove možete pregledati i po kategorijama ili pretražiti blog po nekoj ključnoj reči.

Novi Sad guši razvoj lokalne umetničke produkcije!

NOVOSAĐANI BUĐENJE!!!!!!

Kilo „kulture za poneti“, a mrvice za „razna udrženja“!!!!

Gradonačelnik Novog Sada, Igor Pavličić dao je sledeću sramnu i uvredljivu izjavu o poimanju kulture našeg (svetog) grada, Radiju 021:

„Moramo da se jednom odlučimo da je nešto od interesa za grad ili nije! Za kulturu izdvajamo više od 900 miliona dinara i smatramo da Egzit spram rezultata koje postiže zaslužuje dobar deo tog novca. Masa poslovnog prostora se izdaje bez nadoknade, razna udruženja i razne “Art klinike”, a pitanje je rezultata i šta grad ima od toga“, utvrdio je gradonačelnik Igor Pavličić.
„Lakše je braniti pozicije zemlje i međunarodna i državna pitanja kroz nešto što je uspešno i što je brend. Imamo malo stvari koje su brend i po kojima nas ljudi prepoznaju, a Novi Sad se prepoznaje po festivalu Egzit

Grad, poštovani Igore, ne treba da ima od kulture! Grad poštovani Gradonačelniče IMA (jer pričate posredno (a bogme i neposredno) o finansijskom interesu, ako se ne varam) od svojih građana koji najurednije i najpedantnije plaćaju svoje brojne poreske dažbine. A Vaša je dužnost da građani IMAJU (a ovde nikako ne pričamo o prljavmo novcu) finu hranu za duh kojom svoj život čine svežim, a svoje misli bogatijim, pa stoga dalje radi i stvaraju da biste Vi IMALI (opet pare, kad god ste Vi u kontekstu). Jer, mišljenja sam da Vi, Gradonačelniče Novog Sada, niste dobili u zadatak da grad ima, već da služite građanima Novog Sada. Niste Vi menadžer kompanije dragi Igore, Vi ste naš servis. I nemojte stoga, a sa pozicije advokata koji je srećnim političkim okolnostima postavljen za vodećeg servisera Novosađana, da birate i smatrate šta nam od kulture treba ili ne. Jer niti (po svemu sudeći) to znate da procenite, niti (što mi teže pada) to osećate. Exit je, međutim turistička (stoga biznis, iliti ekonomska) skalamerija. Kulture ima u njemu, ali sasvim malo… a istovremeno najmanje za Novosađane.

Hoću da NAS pitate hoćemo li (samo) EXIT! Jeste li nas pitali?! Ako kažemo da nam sve drugo ne treba i potvrdimo Vaše projektovane proporcije za raspodelu budžeta za kulturu Grada, a Vi udrite. Ovako, lakše malo Igore.

Hajde sada da kad imamo Exit koji svi mi Novosađani (su)finansiramo pogasimo i zabravimo pozorišta, galerije, salone (bioskope ionako više nemamo), da lepo nemamo više Infante, Centar za nove medije, Zlatno oko, izložbe, performanse… da lepo u glas sa Gradske kuće kažemo da je dovoljan samo jedan „umetnički izraz „(EXIT??!!) da bi grad i građani nadostili svoju glad za kvalitetnim, modernim, inspirativnim sadržajima.

Gasite nam svetla! Ej!!!! Igore! Svetla duše!

Pročitaj ceo post →