Are you a good boss?

As much as we’re good at things individually, we can be even better working as a team! I read somewhere that teamwork is good because there are always those that like to do something you don’t, but don’t like to do what YOU are good at. That’s synergy.

A good team is created gradually, it develops and grows with time. Even though that every member is an important link – the team leader (The Boss) is still the one with the most responsibilities. So what makes a good boss?

Delighted by iTunes U, this morning I listened to a lecture by Jill Geisler talking about the “12 signs [showing] you’re a good boss.” I’ll start with that…

12 signs you’re a good boss

1. You’re a good boss if you feel great helping others in your team to do a good job. In fact, as a team leader, your own success is measured by the members of your team!

2. You don’t treat every member of the team in the same way. You know them well enough to treat them as individuals.

3. You’re aware that your title (The Boss) gives you power; and power is a good thing. However, it’s your intelligence and integrity that give you influence. Influence is an incomparably stronger leadership characteristic than power.

4. You give concrete and sincere feedback… and you share it frequently and continually in order for your team members to be on the same page as you.

5. You’re also a good boss if certain people from your team quote you from the various conversations and emails they’ve exchanged with you. This is because your words leave a mark on them.

6. You’re a good boss if you react and solve problems in a constructive manner. This encourages people to even share bad news with you when they occur without feeling intimidated. Then (all of) you can react on time.

7. You clearly communicate messages and goals! There are no incoherences. People see the bigger picture, hence are able to understand their roles and responsibilities.

8. You employ people smarter than you because they inspire you. When you look at your team, you see at least one person worthy replacing you!

9. Your team members have a sense of (co)ownership when it comes to ideas, initiatives and projects even in those cases when it’s you who is the initiator or originator of the idea. That’s because you know how to share strength, control and merits.

10. You’re aware that decisions have to be made on a hierarchical level below you. You’ve established a set of strategic principles within your project (client, company), hence you even encourage your team to make decisions in certain situations based on these pre-established strategic principles. A team appreciates such trust!

11. You’re a good boss if you’re always willing to learn. You perpetually find ways to improve your knowledge and skills. That’s how you’ll become a good person.

Only a good person can become a good boss.

12. Your team members undoubtedly know where you stand. They have to know. That’s the only way the can support you and help you.

I think that sometimes we tend to forget that as good as we are, good results only come if the entire team is good.

We evolve due to individual characteristics, but it is because of team qualities that we exist.

For the end, I recommend Dan Pink’s video on the surprising truth about team motivation. Within cognitive activities, every member must feel that they have:

    • A sense of autonomy
    • A sense of mastery which helps people get a sense that they can get better at something
    • A sense of purpose! A purpose relating to work, the company, the project that overcomes simple evaluations.

I am very thankful for having such a supportive and understanding team, and I am proud of every member individually!

Cheers!

DDj ;)

Komentari (12)
3-16-2012
15:00:09

Odlična tema, samo mislim da nije primenjiva kod većine poslodavaca u Srbiji. Poslodavci i šefovi sa kojima sam ja radio nisu ni pomislila na ovako nešto. Sada su oni svi bivši poslodavci/šefovi :)

3-16-2012
15:09:30

Ovo mi liči na neku vrstu božjih zapovesti u današnjem postinformatičkom društvu. Ovako nešto može sročiti samo neko ko ima ili participira u uspešnom timu, … , ja sam radio u nekoliko vrlo vrlo skupih timova, ali još nisam sreo dobrog šefa.

3-16-2012
15:13:32

A najbolji si šef, kada imaš najboljo ekipo i u sebi znaš, da so ti bitne 3 stvari:
1. imaš glavu sa kojom trezno razmišljaš (razumsko);
2. imaš srce, koje te, ukupno sa glavom, vodi u kritičnim trenucima (emocionalno);
3. imaš kralježnico, koja je tvrdna i stoji iza odluka i aktivnosti, koje tim prima i jih radi.

3-16-2012
15:14:22

Ovo je izuzetno korisno za sve onekoji šefuju drugima, ali nisam siguran da će ovaj tekst pročitati baš oni koji bi trebalo i da poprave svoje šefovanje.

3-16-2012
16:22:30

Pored razumevanja, postovanja i svih karakteristika koje zasluzuje jedan lider menadzers šef, ostaje jos samo jedna prejaka od mene a to je RESPECT!

3-16-2012
17:50:24

Odličan post, nemam šefa pa ne mogu komentarisati ali imam mentore i uzore koji posjeduju baš te osobine. Hvala njima jer sam mnogo naučio od njih. Fala Gago na postu i inspiraciji :)
 

3-23-2012
04:12:16

Odličan post! Ali plašim se da navedene karakteristike nemaju svi koji vole da se nazovu The Boss u zemlji Srbiji… Oni obično za sebe misle da nije potrebno da usvoje svih 12 tačaka, a sam pojam tima im je nekako nejasan :) Međutim, to svakako ne umanjuje značaj i neophodnost svih navedenih stavki.

3-24-2012
02:35:59

Danima gledam ovaj post u tvom statusu i sve čekam trenutak kada ću moći da ga pročitam, kako da bi video šta kažeš i misliš tako i da bih dao svoj komentar.
Naravno, pretekla si me :) jer sam hteo da kažem da je ključna stvar kod šefa to da bude dobar čovek.
Ja imam neverovatnu sreću da radim sa takvim šefovima, i na situacijama učim kako da se i sam postavljam u nekim situacijama.
Trenutno radim na najvećem projektu karijere i dve šefice (i one Dragane) na drugim projektima na kojima sam angažovan pokazuju nadljudsko razumevanje za moj manjak vremena i posvećenosti uprkos punom pravu da zahtevaju isto.
To što znaju koliko je meni to što radim važno i način na koji reaguju čine da želim da im bubreg dam a kamo li da vratim tu ljudskost i dobrost stostruko u budućem radu, i da se pritom, naravno, sjajno osećam radeći sa tako super ljudima. 
A o tome da li i koliko se ovaj kvalitet kosi sa jednom drugom funkcijom šefa a to je da svojoj organizaciji donosi profit i rast – drugom prilikom, svakako je interesantno pitanje za sebe.

3-31-2012
11:06:45

Prvi put sam sa vama u blogosferi. Pratim predavanje Jasne Kamatović, i otuda dodjoh na ovaj blog. Stoga, pozdrav svima i molim vas za povratne informacije o mom pisanju.
Imam iskustva sa šefovima koji su skoro u potpunosti u okviru ovih dvanaest normi. Naravno, znam neke koji neće nikad doći ni do jedne, ali i dalje su šefovi. To tako ide.
Kao polaznik BA, imao sam rad za koji sam osmislio deo teksta, pa bih hteo komentar profesionalaca:
Organizujem grupu ljudi da svojim znanjem i veštinama ostvare ono što sam ja zamislio i isplanirao. Da bi to uradili na način koji sam ja smislio, moram ih uvesti u projekat. Objasniti im cilj, viziju i razloge zbog kojih sam se opredelio za to rešenje. Predstaviti im projekat tako da ga shvate i prihvate. Samo tako mogu očekivati da će dati puni doprinos u realizaciji. Poseban deo predstavljanja projekta je onaj u kome će pojedinci iz grupe videti sebe i koristi koje će imati po sebe učešćem u sprovođenju i ostvarivanju projekta.
Hvala i pozdrav.

5-3-2012
22:08:01

Molim definiciju za pojam “dobar covek”? Kada neko kaze “dobar covek”, sta sve podrazumeva pod tim pojmom?
Clanak je odlican, inspirativan…

Dodaj komentar

Pošalji komentar →