Do you know how to be a PR?

Carl Gustav Jung, a psychiatrist and the founder of the methodology of analytical psychology (among other things), stated that in order to understand psychology you had to possess knowledge in the following fields: philology, history, archeology, mythology, folklore studies, ethnology, philosophy, theology, children psychology and biology!

Which knowledges do we have to possess in order to understand communicology and our (humble) PR? An which skills…

Talking to my fellow colleagues, we realized that not many PRs have good knowledge in, let’s say, general culture, linguistics, economy, management, politics, psychology, art, history (of business, communications and society as a whole).

Wide education – better focus in doing business!- (DDj, sometime, somewhere)

When it comes to skills necessary to make a good PR manager out of you, I would emphasize the development and perfection of learning abilities, listening, reading, problem solving and creative thinking, group productivity, negotiation, organizational and leadership skills in general.

With this base, our profession is just like the media and the public present it: we are mere operators of promotional activities aiming at the additional product or (in best case) brand promotion.

With the knowledges and abilities of that kind – it is no wonder that we are seen as chatters in stead of the wise, direct communicators to all target publics and the most wide community.

Pay no attention to me, I’m just thinking out loud…

Your DDj

Komentari (22)
11-12-2010
13:03:29

Bravo za formulu! Ona važi u (skoro) svakom poslu. :D Uz to, nije loše koristiti obe moždane hemisfere, pa ukrstiti analitiku i logiku sa maštom i kreativom. :) Ovo ukrštanje (možda) ne može baš svako, al’ svako može da se obrazuje i da se fokusira. Ako hoće. I ako zna na šta. ;)

11-12-2010
13:18:04

Odlično sažet presjek struke, pravilna analiza i relevantne informacije. Struka je onakva kakvi su oni koji se njom bave, a u slučaju PR-a i Marketinga dominiraju ili su najbučniji upravo oni koji bi trebali da glasa ne puštaju od sebe, zato ovakav tekst prijedstavlja dobar pokušaj da se ukaže na neminovnost hitnih i dubokih promjena. U svakom slučaju “bravo, bravisimo” DDj :))

11-12-2010
13:44:38

Dragana bilo bi odlicno kad bi odvojila jedan clanak i preporucila neku literaturu za PR, a i jos specificnije za online PR.

11-12-2010
13:49:59

Poptuno se slažem sa tobom Pedya, da to sam propustila da dodam: povežite povezivo – um & duh!

@Bojan ima par takvih postova na blogu u kategoriji razmišljanja i edukacija… rado ću napraviti još neki po tvojoj sugestiji.

11-12-2010
14:30:59

Evo baš sam za prvi seminarski iz Komuniciranja izabrao temu “Odnosi s javnošću”. Znam gdje da “kopam” :*

11-12-2010
15:05:45

Pre svega, odlično formulisan naslov posta.

Kad bi svi “naši” Pr-ovci odgovorili na naslovljeno pitanje, odnosno naveli koje veštine poseduju i kojim se alatima koriste, imali bismo tačno pozicioniranu struku.
Rezultati istraživanja bi nam bila osnova u fokusiranju na “najslabije karike” PRaktičara, čime bi se struka, korak po korak, dovela na zasluženo mesto.
A, lično smatram da PR struka realno zaslužuje visoku poziciju, upravo zbog potrebne širine znanja, informisanosti, kontakata,….

Rukovodeći se definicijom kreativnosti prof. Kukrike, po meni do sad najbolje izražena, sve navedene osobine, znanja, tj. veštine koje bi PRaktičar trebalo da poseduje bih jednostavno podvela pod narečenu “osobinu”.
Parafraziraću ga, sažeto.
Kreativnost se ne stiče rodjenjem, već je to veština da se skup svih životnih znanja (u najširem smislu) u datom trenutku primeni na najefikasniji i najsvrsishodniji način. :)

11-12-2010
15:21:07

Ja bih dodao još antropologiju i sociologiju – inače je stvarno vreme da se PR-ovci (i ne samo oni!) zamisle nad svojim znanjem. Dok god će u PR jako prevladavati oni koji su vešti baratanju samo pr oruđima prošlog veka (osnovama pr zanata) i u najboljem slučaju još sa dobrim networkom kod novinara i urednika, PR neće imati mesto u top menedžentu. A tu bi mu moralo biti mesto kad bi se premestio na polje komunikacije u smislu kineskog shvatanja kruženja energije…
Dragana, otvorila si Pandorinu kutiju! Seti se samo poslovice da čovek ne može menjati svet ali može menjati sebe i najbližu okolinu, pa time pomeriti osovinu a time i svet – nadam se da je to početak promena i u PR Srbije.
Šta će se destiti zavisi od tebe i onih koji prate tvoje pisanje. Ja se samo nadam da je reč o virusu…

11-12-2010
16:28:14

Biti majstor svog zanata to je nešto najlepše, Dragana zaista mislim da ti to jesi ;-).
Možda bi tvojoj formuli trebalo dodati i “HRABROST U PRIMENI i ZNANJU” i nepostoji problem koji se nemože rešiti.

11-12-2010
19:18:04

Hvala pa ste me sad dobro zamislili šta znam, šta ne znam, odnosno šta sve trebam..
Svaki dan sam sve sigurnija da je PR umjetnost..
Slazem se sa Bojanom za preporuku neke literature, da onako s vremena na vrijeme, kad procitate nešto dobro, korisno i što može doprinjeti početnicima (tad nas se i sjetite:) postavite link ili još jedna stavka na “meniju” za buduće PR-ovce ili sl. :)
 
Hvala DDJ

11-12-2010
21:58:24

Upravo sam danas preporučivao za čitanje tekst Čemu obrazovanje koji se savršeno uklapa u ovo tvoje razmišljanje.
Svaka čast!
 

11-12-2010
22:51:19

Gago, dobar je tekst, ali…Niko ne može da zna da bude PR. Kao što doktor ne može da zna da bude medicina, tako ni menadžeri za odnose s javnošću ne mogu da budu odnosi s javnošću.
 
A da su odnosi s javnošću na granici zanata i umetnosti – definitivno jesu. i to, bar po meni, mnogo više umetnost nego zanat. Mnogi znaju da postave štafelaj, drže kist i zamešaju boje, ali nisu dobri slikari. Ista stvar važi i za našu branšu.

11-13-2010
01:53:35

Mislim da Marko malo greši!  Svaka oblast rada, svaka profesija jeste zanat (skup parametara od obrazovanja, pripreme i neprestanog usavršavanja), ali mali broj pojedinaca svoj posao uz kvalitetnu pripremu uzdiže na nivo umetnosti i sebe kao umetnika čini majstorom svog zanata.
Nisam iz vaše struke ali mislim da svako od nas mora da ima svoj lični PR a njegov pečat se upravo i formira u krugu porodice a to je podloga za sva kasnija nadograđivanja bilo kroz rad ili obrazovanje.
 

11-13-2010
17:00:03

Svako piše u domenu svog (ne)znanja pa tako i kolega Selaković.

11-13-2010
20:07:23

Biću odličan PR, samo jos malo mi fali znanja iz 
” opšte kulture, lingvistike, ekonomije, menadžmenta, politike, psihologije, umetnosti, istorije (biznisa, komunikacija i društva uopšte)”

Svidja mi se komentar V.Popovića: >>mislim da svako od nas mora da ima svoj lični PR <<. Trebali bi mnogi da se zapitaju …
Gago, ubi me ovim, a bas sam se ponadao i video sebe delom u nekim vodama…Sad mi ostaje samo da se udavim,lol :P

11-14-2010
18:41:12

@Deda Svako i ima svoj lični PR, samo je pitanje da li mu pristupa na sistemski način ili radi ad hoc :)

12-5-2010
16:38:03

Убав и краток текст за тоа што се треба за да се стане врвен PR. Got yourself a new follower. :)  Поздрав

12-17-2010
13:17:01

Уколико под „општом културом“ видите, пре свега, филозофију, тада можемо да се надамо „ширини у образовању“ у противном – следи једна димензија. Фах идиот. Притом подразумевам да без филопзофије нема (ширине и дубине) у методу и логици. Није то скупо, мада не може да се купи, више је неопходно. Нјважније је да је приступачно; посебно на мрежи.
Цео прилог, плус ова моја мала примедба, нису спорни, али су решиви проблеми.
Оно што може бити проблем јесте питање: како да сва та потребна знања „умрежимо“, синтетизујемо без повластица појединачним дисциплинама. Јер, све оне, чим им укажете част, одмах дижу главу и почињу да „филозофирају“ – уместо да кажу шта имају; на време.
С поштовањем, Милорад.

1-11-2011
22:01:21

Biti PR nije lako kao sto svi misle, trebas biti stalozen i pametan. Sto kaze moja baka sa ljudima je teze raditi nego sa masinama. Pozdrav svim blogerima i preporucijem im da posete moj blog :)

6-15-2011
13:57:12

Znas li da budes PR? Znam kao sto znam kako se dise. Ali to nije pitanje. Najvece od svih pitanja je da li kompanije znaju STA JE  PR??? Da li klijenti razlikuju PR od marketinga,portparolstva i dousnika? Kada cemo razdvojiti menadzere za odnose sa javnoscu od PR/ova Seke Aleksic, trafike i svake omanje kafane u gradu? Kada ce klinke prestati da upisuju komunikacije na privatnim fakultetima zato sto su se vec zamislile u cipelama Samante iz Seks i grada? Kada ce odnosi s javnoscu prestati da se podvode iskljucivo pod odnose sa medijima? Kada ce PR/ovi prestati da se patoloski plase interneta,za pocetak, cast izuzecima? Kada ce izvikani strucnjaci za Public Relations prestati da blamiraju struku saljuci medijima saopstenja sa datumom od prekjuce? Kada ce ”zvucna”imena u nasoj struci prestati da glume Dorijana Greja i poceti da se medijima javljaju na telefon radi pruzanja informacija? Kada ce koleginice prestati da razmisljaju o radnom vremenu u sred krizne situacije i umesto sto popravljaju sminku u toaletu poceti da se bave svojim poslom? Kada ce sujeta, haljina i cipele prestati da  budu vazniji od strategije? Kada ce kolege poceti da medjusobno saradjuju i da se ozbiljno udruzuju?
Ja sam se umorila od pitanja…zato vi nastavite dalje…

8-19-2013
15:06:35

Postovana,
trenutno sam u velikoj dilemi koja se odnosi na izbor smera na fakultetu.Studiram u inostranstvu.Privlace me odnosi s javnoscu.
Imam pitanje za vas: Da li je za postajanje dobrog menadzera za odnose s javnoscu potrebno pored novinrstva studirati i biznis administraciju?
Na mom fakultetu se mogu paralelno izucavati dva smera. Novinarstvo obozavam, a prema biznisu imam averziju zbog racunovodstva i slicnih predmeta.
Sve pohvale za tekst i blog.
Srdacan pozdrav

Dodaj komentar

Pošalji komentar →