Tonus hleb, ne samo lažljiva već i zla kompanija

U Tonus krizu sam uključena na dva načina – kao blogerka i kao vlasnica kompanije koja je sa kompanijom Trivit imala kontakt. Dulniker me je uvredio, a evo detalja koje namerno nije izneo.

Ja blogerka

Moja oblast nije zanimljiva masama, ali godinama pišem za onaj mali deo zajednice (prvenstveno studente i kolege iz struke) kako bih im ponudila dodatne izvore, primere i ono što ja znam.

Na ovom blogu je u poslednjih sedam godina napisano na desetine studija slučaja, od kojih najveći broj na temu kriznog komuniciranja. Gotovo po pravilu objavljujem postove o kompanijama, pojedincima, političarima koji se nađu u kriznoj situaciji online. Do sada su tako obrađeni slučajevi Mobitel (Slovenija), GAP-a (USA), Splitske banke i IKEA (Hrvatska), Banka Intesa (Srbija)… I mnogi mnogi drugi.

Kako pišem te tekstove

  • Pre svega aktivno pratim kriznu situaciju
  • Prikupljam materijale za izradu blog posta (screen shots, izjave, objave na sajtu, analiza dokumenata…)
  • Obavezno intervjuišem sve aktere krize, jer je za razumevanje problema od presudnog značaja razumevanje svih uglova.
  • Sve pronađeno pretvaram u tekst, iznosim stručne zaključke potkrepljene najboljim praksama i obavezno dajem konstruktivne preporuke.

Evo na kakav način pričam sa kompanijama u procesu prikupljanja informacija –>

screenshotovi

Primeri tona i rečnika pri prikupljanju informacija o drugoj strani u ranijim sličnim tekstovima

Ovo su primeri kada sam prikupljala drugu stranu priče od Banka Intesa, Imleka i poslednji SMS – kompanije Trivit.

Do sada mi se kao blogerki nije desilo da kompanija kojoj pišem ne odgovori; šta više uvek su rado prosleđivali odgovor prijatno iznenađeni takvim stavom jer ga čak mnogi novinari nemaju. Često govorim da kao blogeri imamo ogromnu odgovornost i da treba da dajemo primer kako se konverzacija vodi. Imamo šansu da popravljamo svoje društvo, treba da je iskoristimo na najplemenitiji način. Društvo u kojem se pokreću građanske teme, u kojem građani pokreću teme zdravo je i demokratsko, mislim da svi zaslužujemo da živimo u takvom društvu gradeći ga svojim primerom.

Ja kao vlasnica kompanije

Pokrenula sam i upravljam različitim projektima. Kompanije koje vodim se bave online PR-om i promocijom na internetu. Teme kojima se bavim u svom poslu su i teme o kojima pišem. To rade mnoge moje kolege. Ne samo u zemlji već i u svetu.

Moj poslovni kontakt sa kompanijom Trivit

Sa ovom kompanijom sam bila u kontaktu jednom. U petak uveče, dva dana pred objavu mog posta o Tonus krizi kontaktirala sam Milenu Jakšić putem broja telefona objavljenog na sajtu ispod njihovog Saopštenja. Milena se nije javila na moj poziv, pa sam joj pustila SMS (slika gore), jer sam verovala da je kasno. Javila mi se sledećeg jutra, u subotu u 9 časova. Rekla sam joj par detalja o sebi i mojoj praksi uzimanja druge strane u obzir pri pisanju, ali je to bilo izlišno koleginica je znala sa kim razgovara. Objasnila joj da tekst privodim kraju i postavila sam joj sledeća dva pitanja:

  • Da li su pripremani za slučaj krizne situacije (u smislu procedura i slično). Odgovorila mi je da nisu i da ih je sve ovo zateklo. To sam i citirala u svom postu. Nije me to iznenadilo jer manje od 10% kompanija kriznim situacijama pristupa proaktivno
  • Drugo pitanje odnosilo se na njihov post na Fejsbuku kojim najavljuju donaciju hleba Kliničkom centru Srbije, Vojvodine i Opštoj bolnici u Vrbasu. Milena je rekla da nisu to dogovorili, da su novinari u pravu i da je za sada o tome doneta odluka samo unutra kompanije. Nisam bila sigurna u to što čujem pa sam joj pročitala da u postu eksplicitno stoji „Kompanija Trivit doniraće Tonus hlebove“, a ne „razmotriće“, „nosi se mišlju“ te da su slagali i ovaj put, što zaista smatram za veliki problem.
Blic Online | "Tonus“ i dalje mesi laži 2015-11-06 17-42-32

Iz teksta Blica

U prvoj sedmici Tonus krize, komapnija Trivit je slagala već dva puta.

To je bila moja jedina komunikacija sa kompanijom. I ja sam to navela u svom postu koji je objavljen nakon tog razgovora.

Moja saradnica je takođe samo jednom bila u konverzaciji sa kompanijom razmenivši sa Milenom tačno 4 mejla u jednom nizu i njihov sadržaj (hronološki) je sledeći:

Fwd: Predlog za upoznavanje i sastanak #BeeShaper - gaga.djermanovic@gmail.com - Gmail 2015-11-06 17-01-24

Prvi mail u konverzaciji sa kompanijom Trivit

Fwd: Predlog za upoznavanje i sastanak #BeeShaper - gaga.djermanovic@gmail.com - Gmail 2015-11-06 17-00-30

Drugi mejl u konverzaciji sa kompanijom Trivit

Fwd: Predlog za upoznavanje i sastanak #BeeShaper - gaga.djermanovic@gmail.com - Gmail 2015-11-06 16-59-44

Treći mejl u konverazciji sa kompanijom Trivit

Fwd: Predlog za upoznavanje i sastanak #BeeShaper - gaga.djermanovic@gmail.com - Gmail 2015-11-06 16-58-40

Četvrti mejl u konverzaciji sa kompanijom Trivit

Mejl koji je objavljen na blogu kod Milana Kamponeskog je iz konverzacije koju je moja saradnica vodila sa Ilijom, predstavnikom agencije Apa One. Taj mejl je Dunjin odgovor Iliji na njegovo pitanje na Viberu da li joj se kompanija Trivit javila (gornji mejlovi) i molba da pogleda aktuelnu temu sa ovom kompanijom (Tonus kriza), koja Dunji do tada nije bila poznata.

Ovaj kontakt i preporuka agencije Apa One je usledila 3 dana nakon objave posta Tanje Vehovec. Dakle posle Tanjinog posta, njihovog katarstofalnog Saopštenja, tekstova u klasičnim medijima koji navode da Tonus laže i polemike na internetu. Posle svega toga.

ApaOne prepiska 2015-11-06 17-09-47

Upit i inicijativa koja je došla nama

Komunikacija u našoj firmi vodi se pisano i zvaničnim putem. Svi mailovi su sa zvaničnih domena, sa imenom, prezimenom i titulom pošiljaoca kao i njegovim/njenim kontakt podacima. Dunja je upoznata sa našim poslovnim procedurama i na ovaj Viber „upit“ odgovara majlom koji vam je poznat, ali evo ga i ovde sa nastavkom.

Trivit kampanja #BeeShaper - gaga.djermanovic@gmail.com - Gmail 2015-11-06 17-17-43

U tekstu Dulnikera i u neprimerenim izjavama Trivita nedostaje i ovaj deo gornje konverzacije.

Trivit kampanja #BeeShaper - gaga.djermanovic@gmail.com - Gmail 2015-11-06 17-19-35

Pažljivom oku neće promaći da je Ilija NAJAVIO da će nas kompanija kontaktirati sledeće nedelje, a da sam ja BEZ OBZIRA NA TO i možda potencijalnu saradnju, u odgovoru njemu najavila blog post o krizi za taj vikend. Nisam ćutala, nisam promenila odluku da napišem post o ovoj krizi jer mi je najavljeno da će me kompanija kontaktirati radi eventualne saradnje. I ne samo da sam to napisla Iliji, već sam isti dan kontaktirala koleginicu za njenu / njihovu stranu priče i tokom vikenda kako sam i najavila, napisala post. Očigledno da sam zauvek izgubila potencijalnog klijenta, ali ja ne mašem pretnjama, ne ucenjujem i ne menjam svoje mišljenje zbog šanse za zaradu. To znaju svi koji su ikada sa mnom radili. Da znate, mene to skupo košta, ali zato sam ponosna na svoj rad, na svoje saradnike i na sve svoje projekte. I neću se promeniti posle ovoga.

Na kraju ove sage možete izvući mnoge zaključke… ja bih volela da vam bude jasno, a potkrepljeno činjenicama, da kompanija koja neprekidno laže, čije su laži dokazane, nastavlja da blati, obmanjuje i laže. Najavila sam post, kontaktirala kompaniju, objavila ga iako mi je najavljena potencijalna saradnja. Sve ovo je potpuno suprotno zluradim navodima o meni i mom radu i potvrđuje moj profesionalizam i doslednost i kao blogerke i kao stručnjakinje. Zluradost koja me boli i sa kojom se teško nosim.

Očekujem da Dulniker uvrsti ove činjenice u svoj post, da Trivit uputi javno izvinjenje za obesmišljavanje mog rada, da se u ovo uključi Društvo Srbije za odnose sa javnošću, a od vas da kažete kakva ste poslovna i lična iskustva imali sa mnom u ovih sedam godina od kada sam aktivno prisutna na našem internet nebu. Molim vas da posebno podelite sve loše o meni što imate i možete da dokažete, jer ako sam ja zla i ako lažem, kao Dulniker i Trivit, to će potvrditi još kompanija, još blogera i još ljudi. Kao što je lažljivost Trivita potvrđena najmanje dva puta u poslednjih deset dana.

Ovaj post sam napisala radi jasnijeg razumevanja cele teme. Pod MORALNOM, KRIVIČNOM i MATERIJALNOM odgovornošću izjavljujem da su sve iznete rečenice u ovom tekstu tačne, a fotografije verne originalima.

Dragana Vujović Đermanović

 

Komentari (22)
11-6-2015
19:35:01

Evo ja da kažem kakvo iskustvo imam sa tobom – nikada nisam uslovljena, uvek sam zamoljena da razmotrim da li mi saradnja odgovara i ti si ona sa kojom sam imala, a nadam se da ću i ubuduće imati, najotvoreniju, najpošteniju, najisreniju i najotvoreniju saradnju, na moje ogromno zadovoljstvo.

Napomenuću i to da si ti jedina koja mi je isplatila honorar pre dogovorenog roka i jedina od koje sam dobila veći honorar od dogovorenog, ako se sećaš, jednom sam ti poslala mejl da je možda došlo do greške, sa pitanjem da li da vratim „višak“ novca.

Ti si jedina koja me nije navlačila sa uopštenim pitanjima, saradnja sa tobom je – jedan mejl, u jemu precizno navedeno šta se od mene očekuje i da li mi to odgovara.

Pratim još od kako se nisi bavila ovim poslom, dok si još radila u banci, čini mi se, i blogovala o sasvim drugim stvarima. Baš sam juče pričala o tome kako obožavam tvoje blog postove jer pišeš jasno, precizno i razumljivo meni koja nisam iz struke.

11-6-2015
19:47:53

Postovana Dragana,
Sve to ste ste proteklih godina uradili za kompanije, mlade u marketingu i kolege ste sami omalovazili svojim ulaskom u pricu sa ljigavom kompanijom kakva je izgleda kompanija Trivit. Nije bitno ko je koga prvi kontaktirao. Dali ste im sansu i povod da skrenu pricu sa njihove prevare na Vas. Da ste ih odbili, kratko i jasno, fokus bi ostao tamo gde i treba biti, na prevari potrosaca od strane te kompanije.

11-6-2015
19:50:50

Pre svega želim da istaknem da Draganu poznajem 8 godina i tokom tog perioda smo poslovno sarađivali svega 2 puta. Nisam registrovani član BeeShaper mreže.

Kada je reč o poslovnoj saradnji, uvek je sve bilo vrlo korektno, fer i pošteno. Ne postoji jedna stvar na koju bih mogao da ukažem, a koja bi unela trunku sumnje u ono što je ovde napisano.

Van poslovnih okvira, o Dragani uvek imam samo reči hvale. Uvek puna energije, uvek drug, uvek na pravoj strani. Dragana ima moje apsolutno poverenje.

11-6-2015
19:53:23

Kao što sam i danas napisao na Tviteru, o tebi sve najbolje, kao profesionalcu i kao čoveku!
Meni si pomogla gde si mogla, odmogla nisi i kad si mogla. Pozdrav od Željka.

11-6-2015
19:55:41

Nikada nisam imao bilo kakav vid poslovne saradnje sa Draganom. Pratimo se uzajamno na društvenim mrežama i jednom prilikom smo razmijenili nekoliko rečenica o jednom mom postu koji se tiče jednog njenog klijenta. Tom prilikom nije bilo nikakvih lažnih obećanja, izmišljotina ili bilo čega sličnog.

Nevezano za cijelu ovu gungulu koja je nastala, drago mi je što postoje osobe poput Dragane Đermanović koje bez ustezanja ili zadnjih namjera dijele svoje savjete i iskustva, potpuno besplatno i bez ikakvih dodatnih očekivanja.

11-6-2015
19:59:27

Драга Гаго,
Од наше сарадње преко локалног магазина из оне 2003. до твог, планетарно, најпрепознатљивијег подухвата – сарадње са Новаком Ђоковићем, ја верујем и теби и твом делу. Ови вишедневни километарски редови о производу који, знаш већ, пратим због ГМО, а који почињу да исцрпљују, не могу да ми поремете суд који имам о теби – пре свега као човеку, а онда и узорном професионалцу. Не сумњам да ћеш остати позитивна, те чекам да тема оде у други план, па да пратим наредни подухват :)
Поздрав и подршка из КГ!

11-6-2015
20:02:05

tonjus poligraf!

11-6-2015
20:08:10

Svaka primedba koju bih imao da iznesem o saradnji sa Draganom Đermanović bila bi isključivo pozitivna. Imao sam prilike da je vidim i kao saradnika i kao mentora(meni i drugima) i kao osobu. Kada se bavite kriznim situacijama, kod nas se ti česti pretvori u ono Andrićevo iz Proklete avlije „kriv si zato što si se očešao o krivca“.
Sve ovo što pratimo na vebu je za mene upravo svedeno na jedno pitanje na koje svako mora sebi da odgovori. Ja lično ne želim da živim i radim u Prokletoj avliji. Neću ni da odem! Hoću da svako bude odgovoran za svoje reči i dela. Po mom mišljenju, Dragana je upravo svetli primer takve odgovornosti.

11-6-2015
20:22:10

ne moras da objavljujes komentar, samo bluruj telefon od ove milene

11-6-2015
20:26:38

Taj broj stoji javno na sajtu Tonusa (ispod Saopštenja). Tako sam i došla do njega, kada sam je zvala. Ako joj je to problem, neka javi ja ću ga skloniti.

11-6-2015
20:30:31

Cela internet zajednica, a i ova naša zemlja, treba da bude zahvalna što postoje ljudi kao Gaga. Hvala joj što nam svojim primerom pokazuje važnost integriteta i što ga drži neokaljanog ma šta da se desi, to je retko na svetskom niovu, a pogotovo u našoj Srbiji.

Od postova, preko predavanja do saveta i razgovora, naučila sam mnogo toga, ali još važnije uživam gledajući kako i pošteni ljudi i pravi „giveri“ mogu da uspeju.

11-6-2015
20:59:29

Moje srce voli Draganu Đermanović, a um je odabrao da na više projekata sarađuje sa njom i pokloni joj poverenje. Tako će i ostati.

11-6-2015
21:30:28

Da vam kažem još nešto, deluje mi nevažno ali u svetlu svega možda nekome jeste važno. Zvala sam koleginicu Milenu. Da je čujem da mi kaže jedan na jedan kao koleginici šta misli i šta mi zamera nakon celog ovog ludila. Nije se javljala na telefon. A volela bih da se javila. Jer pre i posle svega mi smo kolege i ljudi. Njeno nejavljanje mi je mnogo reklo. A čujem sa nekoliko strana da je ona jedna fina cura. Šteta, stvarno šteta.

11-6-2015
21:41:28

Pavlova? Pavlova ;)
(da ti izvučem jedan osmeh)

A sada ću biti malo grublja (možda i bezobrazna) i pomenuti i Pavlovljev refleks, ali onaj emocionalni. Primer: baci se koska, tačnije u ovom slučaju zapravo neko drekne „reketiranje!“. I puno njih skoči i poleti, iako koske ni nema. Ali čak i sama nada o koski pruži zadovoljstvo…

11-6-2015
21:49:52

Poštovana Dragana,

Nisam iz struke a ni u poslovnom svetu, još uvek, ali uprkos tome ne mogu a da ne ostavim komentar. Jednom sam imala prilike da slušam Vaše predavanje na fakultetu i ono što želim da kažem jeste da ste mi ostavili VEOMA pozitivan utisak i da sam nakon celokupnog događaja, od svih predavača, Vas izdvojila kao osobu sa kojom bih volela da sarađujem jednog dana. Mogu reći samo još da mi je veoma žao što su ljudi kao Vi danas postali ugrožena vrsta.
Želim Vam svu sreću i radujem se budućoj saradnji ukoliko nam se ukrste poslovni putevi.

11-6-2015
21:55:44

Koliko sam od tebe naučila, samo u poslednjih nedelju dana, to ne može nikakvim novcem da se plati. Od prošlog, preko ovog posta, ovo je profesionalna i životna lekcija. Ti, kao i uvek, iskrena i otvorena, do bola. Moje iskustvo sa tobom, za sve ove godine…

Gaga je neko ko nakon dugog, napornog puta, sleti u BG uveče, ode u NS, prespava, pa se rano ujutru doveze do BG-a da učestvuje na tvom panelu i vodi drugi panel na tvom događaju, spremna, informisana, nasmejana, iako nije videla svoje klinke danima, tu je za tebe. For free. Uvek uz integritet, autentičnost, znanje, uvek ispunjava obećanja, sve što radi to je iskreno, iz srca.

Kad usmerava il daje savet, to je toliko pažljivo, suptilno, sa puno poštovanja, nikada se neće postaviti iznad tebe iako ima toliko više iskustva, toliko više znanja.

Ona je neko ko ti vikendom u 22:00 salje detaljan, promišljen, sistematičan i nadasve nežan odgovor na veliku brending dilemu. Besplatno, sa puno ljubavi, šalje ti strategiju koja u konsultantskom svetu vredi hiljade evra.

Kad te ona poveže sa nekim i pohvali, taj neko reaguje odmah, jer se njoj veruje. Više puta sam tome svedočila.

Kada god je zamoliš za podršku, za pomoć, njen prvi odgovor je jedno veliko „DA. Tu sam za tebe.“ Zoves na skajp, imas sto pitanja, ona polako, odgovara redom na svako, sa osmehom.

Kad ti ona da poverenje, kad ti ona kaže da možeš, uzdigneš se i uradiš i šta ti je delovalo nemoguće, pošto veruje više u tebe nego ti u sebe. Ništa mi ne ostaje nego da nastavim da se ugledam na tu veliku ženu.

11-7-2015
10:46:28

Moram se uključiti u komentare ali i napomenuti da Draganu smatram jednim od dva najbolja prijatelja koja imam u životu pa je vrlo jasno šta mislim o njoj kao čovjeku. Ovde su tema njeni postovi za koje s obzirom na 15 godina rada u ovoj struci mogu zaista reći da su najbolji i najstručniji koje je neko napisao na Balkanu na temu krzine komunikacije i društvenih mreža. Posebno jer su potkovani realnim iskustvom, a ne prevođenjem strane literatute. Gaga je do sada bezbroj puta samoincijativno analizirala razne kejsove da zaista nema potrebe pokušavati to dovoditi u sumnju. Milana cijenim kao autora jer je beskompromisan i bez dlake na jeziku ali ovaj put sam siguran da nije dobro procijenio i sagledao slučaj iz svih uglova. Lično sam nekoliko puta od konkurencije i dušmana, zavidnih i sujetnih ljudi bio optužen za stavri koje nikada nisam ni pomislio a kamoli uradio a da znam da je mnogima teško da svare Gagin uspjehe pa su jedva dočekali ovu polemiku da izvrnu poentu priče. Ono što je važno je da svima nama koji smo sa Gagom radili i od nje učili, Gaga stalno ponavljala da nije važno samo raditi dobro, nego da je važno biti dobar, raditi dobro i biti dobar čovjek. A Gaga jeste dobar čovjek i trenutno najbolji stručnjak. A zna se kako kod nas vole najbolje :)

11-7-2015
13:23:48

Pre nego što kažem bilo šta u Draganinu odbranu, reći ću da je Tonusov krizni PR u vidu grube zamene teza bio ogromna greška. Ovo naročito zato što bitka nije na njihovom domaćem terenu. Sa druge strane onih 450 ljudi je ugrozila njihova firma neodgovornim marketingom, a ne Dragana Djermanović svojim stavom i ekipa online osvešćenih pojedinaca koji su pričali u ime prevarenih potrošača. I ne, ne treba firme da se otvaraju i rade kako bilo, nego da rade kako treba, pa neće ni dolaziti u ovakve situacije. No, njihov pad prometa je njihov problem, bili raditi kako treba.
Što se Dragane tiče pokušaću da budem što nepristrasnija. Drdgana je vredna, pametna i hrabra žena i, što je u ovom slučaju najbitnije, sigurno nije gramziva. I ne, nismo drugarice, znamo se samo profesinalno, pa otud mislim da je važno da kažem sledeće:
Dragana uradi sve što ste se dogovorili;
Dragana čini ustupke, čak i na svoju štetu;
Od nje ne dobijete samo izvršen projekat, već i zlata vredne savete;
Ona daje i know how jer želi da uspete.
Veliki borac i profesionalac koji sigurno ne bi sam sebi napravio kriznu situaciju, pa nam je otud jasnije otkud sve ovo.

11-7-2015
16:23:44

Ne mogu da budem nepristrasna, kada neko napada blog iz kojeg ja crpim svoje znanje, inspiraciju, primere iz prakse do najsitnijih detalja opisane.
Ne mogu da budem nepristrasna, kada neko napada ličnost koju, iako ne volim uzore, mogu smatrati svojim.
O svim dosadašnjim susretima i saradnjama imam da kažem samo reči hvale, ali, hej, eto – nisam nepristrasna.
Ovde, u ovoj temi i u vezi sa ovom pričom ja, kao blogerka, ja kao žena, ja kao web preduzetnica ne mogu da budem ravnodušna i isključim osećanja. Jer, ako je napad usmeren ka komunikativno najspretnijoj od nas samo zato što je, kao i do sada, radila svoj posao – šta onda da očekuje neko drugi? Hoćemo li sad svi zbog straha prestati objavljivati primere iz prakse?
Nadam se da ne.
Hvala ti što se iz tvojih tekstova i dalje može učiti, pa i onda kada braniš samu sebe.

11-9-2015
04:16:29

Dok kao obican smrtnik ne vidim tuzbu od strane vas prema Amitz-u, kao i sudsku presudu za klevetanje drzacu se jedne proste izreke : „Gde ima dima, ima i vatre!“

11-10-2015
14:31:05

Lična/profesionalna iskustva sa Draganom su uvek bila prijatna i pozitivna. Smatram da je to važno reći, zato i pišem javno.

Blog postovi su uvek potkrepljeni, jezgroviti, detaljni i mogu biti primer početnicima.

U krizu ne ulazim, nisam peviše pratio, ali ovo što pišeš je odlično i potrebno.

Uvek i svuda veliko NE mržnji, ucenama, klevetama i blaćenju. Podrška tebi. ;)

11-12-2015
01:57:32

Ne mogu reći da znam šta se ZAISTA desilo, ali Dulnikerova priča je daleko ubedljivija.