Google Wave

D Dj bi se tako bacila na taj talas :)

OK, u najbližem okruženju primećujemo koliko smo zahvaljujući web-u snažno povezani i koliko pojedinačna iskustva, preporuke i mišljenja utiču na konverzaciju koju pratimo  i na naše impresije u vezi sa određenim temama.

Jedini problem jeste velika količina smeća na sve strane i gužva koju nije najjednostavnije kontrolisati. Postajemo manje produktivni…

Takođe, korišćenje većeg broja alata konverzacijske prizme (hvala @jasna) web je postao pomalo konfuzan  i neuhvatljiv i to bez obzira da li ga koristimo u samo poslovne, samo privatne ili mix-svrhe.

Gužva, rapidan progres u razvoju novina, sve veći broj učesnika u web-konverzacijskom saobraćaju, sve snažnija želja da se povežemo i pratimo jedni druge (i da nešto značajno ne propustimo) i sve značajnije prihvatanje web-a kao market place-a sadašnjosti primoraće nas da se popnemo na Googlov talas. Neki od nas će to uraditi sa ogromnom zadovoljstvom, neki će poziv kupiti na e-bay-u, neki bi se prostituisali kako bi se što pre popeli na talas ;) a neki (ne)strpljivo (od fuckin JUNA, ej aloo Google guys here I am!)  čekaju poziv.

So, what is up?

Pune 2 godine Google tim sastavljen od najuspešnije ekipe koja je lani mahom radila na razvoju (fantastičnih) Google mapa, razvija novi model konverzacije i kolaboracije na internetu – Google Wave. U maju su predstavili sam projekat i otvorili check in opciju za sve zainteresovane koji će biti među prvima u testiranju i daljem razvoju ovog projekta. Pre 2 dana je prvih 100.000 srećnika dobilo poziv.

Google Wave nije još jedna stvar na webu. Google Wave nije neka nova cool stvarčica. Google Wave nije nešto što smemo da dozvolimo sebi da nas ne interesuje.

Google Wave is going to be the ultimate way for collaboration on the internet!

U narednom periodu putem njega biće izmenjen način komunikacije, kolaboracije, prodaje, promocije, upravljanja i exploatacije sadržaja na webu. Sve što smo ikada želeli od weba i sve što bi nam do sledećeg koraka (kad god on bio) od weba moglo zatrebati staje u Te dve reči. I ni malo se ne zezam sa tim.

Evo par detalja:

 • Google Wave je model za komunikaciju i kolaboraciju na netu.
 • Google Wave je istovremeno RealTime, mobile and social (dakle sve što je web postao u poslednjih 15 godina, ali na jednom mestu).
 • To je browser based aplikacija koju će svako razumeti jer sublimira sva naša iskustva sticana kroz dosada korišćene brojne web aplikacije i raznorazne platforme.
 • U njemu možemo čuvati i deli sve svoje sadržaje: mailove, IM, fotografije, videa, Twitter aktivnosti i … Dakle sve i to na jednom mestu na klik od razmene sa svima sa kojima želimo da se družimo (bez obzira da li koriste GWave).
 • U njega je inkorporiran najsadržajniji spell checker ikada napravljen: spelling-content-contex- dictionary model.
 • Iskorišćenost vremena prilikom vođenja konverzacije u Wave-u je 100%! Ukoliko to želimo, svako slovo koje kuckamo u sekundi je vidljivo korespodentu sa druge strane… „Dragana is typing“ je past-past tense (uh, koliko puta sam mislila da ću osedeti čekajući da druga strana klikne Enter!)
 • Uključivanje u konverzaciju, kao i dodavanje sadržaja je po principu drag-and-drop, dakle prejednostavno.
 • U svakom momentu svaki akter konverzacije (multiaplikativne ili simple-one) koristeći dugme „play back“ prati dotada vođenu konverzaciju do najsitnijeg detalja (ajoooooooooooj, DOLAZIO VREME ORIGINATORA! Nema više krađe tuđih zasluga, nema više „nisam to msilio“, ili „ja sam to smislio“… U procesu kolaboracije svako ima baš ono mesto koje je zaslužio! Plagijatori i ideo-kradice bacajte se na razvijanje novog modela otimanja zasluga!)
 • Dvoje, troje ili tim zajednički rade na projektima i idejama utičući na sadržaj projekta u Real Time-u. Svaka aktivnost je vidljiva odmah i moguće je ispratiti doprinos svakog učesnika od početka rada. Dakle social-business-private and all in one!
 • Naravno, „private reply“, vidljivost konverzacije tek posle klika „done“ i slične fore dostupne su nam – po izboru.
 • Neograničenost broja Wave-ova kao potencijalni problem rešava se alatima za organizaciju. Manage your conversation – na visokom nivou!
 • Onda, Real Time kolaboracija iz Wave u blog platforme (za blogspot i WP for sure)…
 • Sve to uz pomoć slatkih malih aplikacija: bloggy, spelly, linky, searchy, twitty…

Jednom rečju – GOOGLE RULES!

Čekajući svoj invite, u blagoj groznici pozdravlja vas (more than ever geeky) D Dj.

Apendix:

1. Robert Scoble – post/01.10.09/ —> bio-video

Komentari (6)
10-1-2009
14:13:30

„gužva koju nije najjednostavnije kontrolisati. Postajemo manje produktivni…“

Ovaj tekst je primer te „guzve“…
Sve ovo, samo krace i bez fenomenoloskih potvrdjivanja sam procitao na TechCrunch-u.

Suzbijanje guzve bi bilo da ne procitam ova post nego o toj temi procitam samo jednom na najboljem mogucem izvoru!

P.S. Nije hejt, samo primecujem ;)

10-1-2009
14:51:23

Meni sve jedno. Uvek sam tu, a stalno kasnim. Prvo drugi sve isprobaju, a meni daju sazvakano…onda ja ucim pa tek ondakoristim, do trenutka odusevljenja…Posle me jos vise briga..Video da znam i batalio…izgustirano…
Verujem da je ovako pakleno dobro kao sto si opisala sve ovo, ali kad je vreme u pitanju, onda sam ja bogatiji od drugih jer sam uspeo da sakupim vreme za sebe i svoje aktivnosti a da mi nista ne zaostaje ili bude po strani…

10-1-2009
14:53:06

BTW meni ovaj post znaci kao suvo zlato jer mi na srpskom jeziku objasnjava u kompletu sta je to Wawe i cemu sluzi, ko ga zeli i kome je najpotreniji… Prosto ko pasulj: ja citam i posecujem ovaj blog a ne neke tresh blogove koji pisu ovo isto … :P

10-1-2009
16:23:18

Ja ću ovde sumirati malu razmenu mišljenja koja se razvila na mom FB profilu :)

Prvo, Google za mene predstavlja potpuno novi nivo koji mi dozvoljava dodatnu „optimizaciju“ pre svega vremena. Sinteza alata koju nudi je fenomenalna a mogućnosti ogromne. Naravno, ne verujem da će mi odmah trebati sve što Wave nudi ali u tome i jeste poenta.. Wave nudi „kapacitet“ koji valja vremenom „popuniti“…

Činjenica je da će Wave u početku biti (prividno) komplikovan za mnoge. Mnogi će se odlučiti za jednostavnost i nastaviti da koriste svaki alat ponaosob (mail, docs, reader…).

Sa druge strane Wave se može protumačiti i samo kao evolucija dodavanjem realtime gena. Svakako unapređenje „sirove snage“ koje će svakako dobro poslužiti za unapreženje i „inteligentnog“ aspekta cele priče (npr. softver koji sve te opcije ne bi samo nudio korisniku već bi mogao i da predvidi šta je korisniku potrebno)

U svakom slučaju – otkazao sam sve obaveze za danas nadajući se da će mi stići neka pozivnica :) Can’t wait!

Credits: Zahvaljujem se Saši Jovanoviću kao sagovorniku koji ima velikog udela u formiranju ovog komentara ;)

10-1-2009
19:23:54

Samo želim da podsetim ljude na Google tips&tricks koje su uvedene, na početku sa searchom, kasnije sa mailom (danas itekako korisnim alatom korišćenjem labsa i raznih scripti)…tako da sa novom inovacijom možemo samo da se nadamo dobrom rešenju…i to na duže staze…

Postoje ljudi koji inovaciju vide danas, a postoji i većina koja sraste sa njom posle nekoliko godina.

O pozitivnim primerima volim da čitam i pišem u svakoj prilici i na svakom mestu, ne vidim ništa loše u tome…svaka priča i autor ima svoj spice, koji tvojoj priči daje šmeka…

Još jednom, way to go double G (Google & Gaga, or should I be a gentleman and say Gaga & Google :D)

10-2-2009
19:14:37

Да сумирам. Сви би хтели да пробају Талас.
Мада сви смо ми на таласу веб 2.0.
Неко на врху а неко на средини.
Време се рачуна као BW (пре Таласа) и AW (после Таласа).
Значи живимо у 1 години AW.
Ваистину се роди Талас.
Амин.