Postovi za oznaku: Srbija

Postove možete pregledati i po kategorijama ili pretražiti blog po nekoj ključnoj reči.

U lice cenzuri: baš VAMA koji se i osetite prozvanim!

UPDATE sreda 28. maj #podrška:

OSCE Stockholm (Organization for Security and co-operation Europe): “Arresting individuals because of their blogs, comments, or other forms of writing is not acceptable; it has a chilling effect on the general press freedom situation in the country and can lead to self-censorship. I urge the Serbian authorities to put an end to this, and stop interfering with the work of online media outlets,” LINK

Zaštitnik građana Saša Janković – „Грађани су слободни да критикују, а држава је дужна да критику штити, а не сузбија. Цензура је неуставна.“ LINK

Pročitaj ceo post →

Politika & internet – TANJUG

Posle jednodnevne konferencije #novput na temu odnosa i razumevanja internet medija od strane političkih stranaka u Srbiji dosta se razgovaralo o ovoj temi.

U postu koji je vrsta kraćeg izveštaja sa ovog događaja, su i linkovi ka nekim vrlo dobrim postovima i drugim izveštajaima iz papirnatih i ostalih poluživih (mrtvih) medija.

U ovom postu su moji odgovori na pitanje novinarke Tanjuga, Marjane Jeremić, sa kojom sam naknadno razgovarala na ovu temu.

Pročitaj ceo post →

Srbijo!

I eto ga! Pre par dana je usvojen nesretni Zakon o elektronskim komunikacijama.

I ne samo to, nego ga je blagoglagoljivo uz nemušto pojašnjenje u Saopštenju za javnost Boris Tadić (o)pravdao…

Samo da dodam par reči:

 • Po ovom Zakonu policija (i svi njeni sateliti) dobija formalno pravo da špijunira građane – da prati i arhivira ko sa kim, kada i koliko komunicira i koje sajtove posećuje
 • Dobija pravo da organizuju i ažurira baze podataka na osnovu svih naših e-aktivnosti
 • Da nam zaviruje i njuška po inboxima i outboxima, po serverima i nalozima
 • Da tako čačka novinare, urednike i šačicu hrabrih koji u svojim istraživačkim naporima koriste anoninmne izvore najčešće komunicirajući (gle čuda) elektronski!

I TO SVE BEZ ODLUKE SUDA!

Dakle -> sa svim našim e-aktivnostima policija Srbije može da radi šta god hoće, bilo to opravdano i osnovano ili ne!

Ej!

Srbijo!

Demokratijo!

Pročitaj ceo post →

Političke stranke i internet #novput

U organizaciji NVO Centar modernih veština uz podršku Friedrich Ebert fondacije juče je u Srbiji prvi put organizovana konferencija javna debata o razumevanju interneta kao medija od strane političkih stranaka.

Javna debata jer, osim 70-ak prisutnih u sali još toliko zainteresovanih je pratilo time line i izlaganja putem Twittera i Madnet live stream-a. Polemika je bila vatrena i veoma stvarna… offline ali i (prvenstveno) online.

Predavači su bili gosti iz Hrvatske, Marko Rakar (online kampanja Ive Josipovića), Kruno Vidić (Stratego PR) i kolege iz UK, Nemačke i Švedske sa online iskustvima na poslednjim izborima.

Poražavajuče:

 • Političari u SRB ne razumeju javni dijalog –> online… da li je bolje offline?!
 • Ne veruju da mogu pridobiti birače putem interneta (#DS)
 • Twitter followeri i FB fan-ovi im trebaju samo zbog IP adresa (#G17+)
 • Ne shvataju da smo mi TU, a da oni treba da siđu od „gore“ i da se pridruže dijalogu na internetu… i drugde…
 • Plaše se negativnih komentara i onoga što ćemo im reći ako „otvore“ SM naloge za komentare… a zašto se plaše?

Ohrabrujuće:

 • Predstavnici najaktivnijih stranaka na netu došli su i rekli nam direktno što misle (Vesna Marjanović, potpredsednica IO Demokratske stranke, Nikola Andrić, Centralni Izborni štab za nove medije LDP i Tomislav Damnjanović, potpredsednik IO G17+)
 • Da nas nije briga, da nam nije stalo, da ne želimo bolje za sve NE BISMO JUČE CEO DAN URLALI NA TWITTERU KAKO DA POPRAVE STVARI NA BOLJE!
 • Posle juče sutra je jasnije (nekima od nas ;) )

Sa Twitter wall-a na temu #novput od ukupno 600!!! twitova u donji ppt sam izdvojila par komada… čisto da se ne zaboravi…

PReporučujem da pogledate demonstraciju dijaloga i „javnosti“ informacija na blogu @poslednjiskaut iz kojeg izdvajam gotovo preteće pismo DS-a upućeno intelektualcima-dobrovoljcima -> 

Takođe, pogledajte šta na temu #novput kažu:

Vukašin Stojkov -> Beleshka o #novput

Citat iz „Beleshki“: Nije me nažuljalo to što ih manje-više zabole za (meni drage i lično i profesionalno) nove medije i društvene mreže već to što se stiče izuzetno snažan utisak da nas ne doživljavaju kao glasače/poslodavce/ličnosti/gradjane čije probleme trebaju rešavati već kao čovekolike glasačke listiće koji su svakih nekoliko godina sredstvo za dolaženje na vlast.

Pajič Bojan -> Političke kampanje na internetu #novput

Cyber Bosanka -> Znaju li Bosanci i Hercegovci šta su političke kampanje na internetu

TV FOX prilog -> Političari i internet

Dnevni list DANAS -> Stranke ne žele da čuju građane

Politika -> Nov put do birača

Pročitaj ceo post →

PR&znanje – 13. konkurs DSOJ za „najbolje na domaćoj PR sceni“

Nagrada Društva Srbije za PRDragi moji, u maju će po 13. put biti dodeljena PR&znanja Društva Srbije za Odnose s javnošću. Radi se o esnafskoj nagradi koja predstavlja nekakvu potvrdu uspešnosti pojedinačnih i korporativnih PR dostignuća domaćih PRaktičara.

Fast facts:

Pročitaj ceo post →

Brending kampanja Vlade Kosova

E tako. Plakala bih od muke.

Drage moje koleginice & kolege, prijatelji, ljudi sa zdravom logikom, stegama-ne-(pre)stisnuti dobronamerni građani ove naše Srbije tako bih da sa vama pričam.

Eto, pre 6 dana pojavila se vest o kampanji za nacionalno brendiranje Kosova. Istoga dana na kanalu kosovoyoung postavljen je spot… na istom kanalu kasnije i video o samom spotu, kastingu, zahtevima Vlade Kosova… Lansiran je oficijelni sajt kampanje –> startovala FB grupa — > otvoren Twitter nalog.

Evo par detalja pa da malo pričamo:

 • Marketinška agencija BBR Saachi & Saachi iz Izraela (čiji je vlasnik Publicis Group France) je u cilju nacionalne promocije (public awareness kampanja) potpisala ugovor sa Vladom Kosova vredan 5,7 miliona evra
 • Medija agencija je ZenithMedia (naravno takođe članica Publicis-a), a reklama će biti emitovana u nekoliko ciklusa –> TV ad na CNN-u, BBC-u, Bloomberg-u, Euronews-u… print ad: The Economist, Newsweek… –> lokalni (kosovski) mediji.
 • Kreativni direktor kampanje –> Shony Rivnay – dobitnik raznoraznih advertajzing nagrada i priznanja (u Canu, na NY festivalu, bla-bla… uf)
 • Najavljeno trajanje kampanje –> dve godine
 • Young u nazivu zbog „mladosti“ nacije (nasuprot većini zemalja na starom kontinentu), zbog prosečne starosti (mladosti) stanovnika Kosova (25,9 godina; u SRB je to 41,3 a četvrta smo zemlja na svetu po broju starijih od 65 godina)
 • Učestvovalo 300 (naravno mladih) statista
 • Premijer Kosova je explicitno zahtevao da se ni u jednom kadru ne nađu spomenici, heroji, zgrade i lokacije povezane sa Vladom, politikom i nacionalnim obeležjima
 • I naravno, naslov kampanje: „Kosovo the young europians“

Da potsetim, i naša je zemlja pre 2 godine imala tzv. nameru da promoviše svoju turističu ponudu na CNN-u; pa je za to angažovala i tim (baš) CNN-a, pa smo dobili dva spota prepuna crkava (naših a i tuđih), freski, spomenika, krstova. Te smo spotove platili pola miliona evra a emitovani su 3 meseca.

 • Sve se te „aktivnosti“ gotovo u dan poklopiše i sa posetom Billa Clintona Prištini. Otkriven je spomenik na Bulevaru Bila Clintona u nedelju, 1. novembra.
Pročitaj ceo post →