Postovi za oznaku: marketinška kampanja

Postove možete pregledati i po kategorijama ili pretražiti blog po nekoj ključnoj reči.

Granica odgovornosti pri društvenoj odgovornosti

UPDATE [LISTA POSTOVA REAKCIJA] –> blogerske kampanje #ustupamoprostor na kraju posta ili kod Ivana Ćosića na blogu.

UPDATE 2 [09.11.11] Cilj posta je bio ukazivanje na neukus pri samopromociji društvene odgovornosti Komercijalne banke. Blogeri su, udruženi, namerili da akciju #ustupamoprostor, koja je inicirana ovim postom nastave. Želim im puno uspeha, a na ove i slične teme nastavljamo borbu u narednim tekstovima.

Društvena odgovornost je moralni princip kojem morate biti dorasli kao kompanija.

Ovo je zaključak posta o (ne)odgovornoj društvenoj odgovornosti u kojem sam pre nekog vremena uputila kritiku na kampanju slovenačke kompanije Mobitel. U jednoj rečenici: darovali su 20.000 evra u humanitarne svrhe i to dobročinstvo oglasili u kampanji koja ih je koštala 500.000 evra! Šta reći?! Na ovakvu „društvenu odgovornost“ reagovao je veliki broj strukovnih udruženja, medija i blogera. Jednostavno – nije prošlo meko!

(Nova) srpska paralela…

U Srbiji je aktuelna gromoglasan kampanja za oglašavanje meseca štednje. Za naše banke, to je najdragoceniji mesec za sisanje keša iz slamarica građana. Po mojoj (zaista paušalnoj) proceni u promociju kamata u mesecu štednje investiralo se najmanje 4 miliona evra! I benefiti će biti većma pozitivni. Jedna banka odlučila se za drugačiji pristup:

Komercijalna banka (u mesecu štednje) ulaže svoj medijski prostor u projekte društvene odgovornosti.

Da li je baš tako?

Pročitaj ceo post →

Brending kampanja Vlade Kosova

E tako. Plakala bih od muke.

Drage moje koleginice & kolege, prijatelji, ljudi sa zdravom logikom, stegama-ne-(pre)stisnuti dobronamerni građani ove naše Srbije tako bih da sa vama pričam.

Eto, pre 6 dana pojavila se vest o kampanji za nacionalno brendiranje Kosova. Istoga dana na kanalu kosovoyoung postavljen je spot… na istom kanalu kasnije i video o samom spotu, kastingu, zahtevima Vlade Kosova… Lansiran je oficijelni sajt kampanje –> startovala FB grupa — > otvoren Twitter nalog.

Evo par detalja pa da malo pričamo:

  • Marketinška agencija BBR Saachi & Saachi iz Izraela (čiji je vlasnik Publicis Group France) je u cilju nacionalne promocije (public awareness kampanja) potpisala ugovor sa Vladom Kosova vredan 5,7 miliona evra
  • Medija agencija je ZenithMedia (naravno takođe članica Publicis-a), a reklama će biti emitovana u nekoliko ciklusa –> TV ad na CNN-u, BBC-u, Bloomberg-u, Euronews-u… print ad: The Economist, Newsweek… –> lokalni (kosovski) mediji.
  • Kreativni direktor kampanje –> Shony Rivnay – dobitnik raznoraznih advertajzing nagrada i priznanja (u Canu, na NY festivalu, bla-bla… uf)
  • Najavljeno trajanje kampanje –> dve godine
  • Young u nazivu zbog „mladosti“ nacije (nasuprot većini zemalja na starom kontinentu), zbog prosečne starosti (mladosti) stanovnika Kosova (25,9 godina; u SRB je to 41,3 a četvrta smo zemlja na svetu po broju starijih od 65 godina)
  • Učestvovalo 300 (naravno mladih) statista
  • Premijer Kosova je explicitno zahtevao da se ni u jednom kadru ne nađu spomenici, heroji, zgrade i lokacije povezane sa Vladom, politikom i nacionalnim obeležjima
  • I naravno, naslov kampanje: „Kosovo the young europians“

Da potsetim, i naša je zemlja pre 2 godine imala tzv. nameru da promoviše svoju turističu ponudu na CNN-u; pa je za to angažovala i tim (baš) CNN-a, pa smo dobili dva spota prepuna crkava (naših a i tuđih), freski, spomenika, krstova. Te smo spotove platili pola miliona evra a emitovani su 3 meseca.

  • Sve se te „aktivnosti“ gotovo u dan poklopiše i sa posetom Billa Clintona Prištini. Otkriven je spomenik na Bulevaru Bila Clintona u nedelju, 1. novembra.
Pročitaj ceo post →