Postovi za oznaku: DSOJ

Postove možete pregledati i po kategorijama ili pretražiti blog po nekoj ključnoj reči.

Otvoreno pismo* Upravnom odboru Društva Srbije za odnose s javnošću

Poštovane kolege/koleginice članovi UO,
Poštovani predsedniče,

Kao koordinatorka sekcije za online PR Društva Srbije za odnose s javnošću u godinama koje su iza nas pokušala sam da među kolegama članovima DSOJ, kao što inače činim u svom svakodnevnom radu, proširim što veći broj relevantnih tema, znanja i iskustava iz oblasti odnosa s javnošću na internetu.

Svoj formalni doprinos Sekciji, koja postoji dve godine, sažela bih u nekoliko redova:

  • Priredila sam i realizovala više besplatnih stručnih predavanja,
  • Učestvovala sam u kreiranju novog web identiteta DSOJ,
  • Bila sam članica programskog odbora i predavač prošlogodišnje konferencije PRilika 2011
  • Inicirala sam i koordinirala izradu Priručnika za odnose s blogerima, prvog priručnika tog tipa u regionu
  • Napisala više stručnih tekstova za publikacije DSOJ
  • Sa velikim zadovoljstvom bila sam na raspolaganju svakom članu/članici za strukovne konsultacije i podršku; mnoge kolege su tu mogućnost iskoristile
  • Takođe, podršku sam pružila brojnim mladim kolegama iz PR struke pri izradi stručnih radova, diplomskih radova, teza i stručnih članaka
  • DSOJ i napore reprezentativnih kolega i koleginica afirmisala sam na regionalnim i inostranim konferencijama, uvek spominjući i naše strukovno udruženje i napore kolega koje struku vide na način kako joj dolikuje.

Naravno, sigurno sam mogla još više da uradim!

U nekoliko navrata na pozive i predloge upućene članovima Društva za radna druženja na temu online PR-a, a u retkim slobodnim trenucima koje imam, od ukupnog članstva DSOJ odazivalo se tek po nekoliko osoba. Jednom prilikom, čak niti jedan član. Nakon određenog vremena, da budem potpuno iskrena, popustio mi je i entuzijazam.

Nakon više od pet godina redovnog članstva u DSOJ smatram da je pre svega krajnje zabrinjavajuće da je u članstvu Sekcije za online PR samo šesnaest kolega/koleginica zaiteresovanih za dodatnu edukaciju i razmenu iskustava na temu ove značajne i sve popularnije discipline. Iako nam demagogije o značaju interneta i društvenih mreža ni najmanje ne fali.

Zabrinjavajuće je takođe da je i dalje, nakon tolikih godina postojanja, članstvo u DSOJ ubeležilo manje od dve stotine članova/članica i to me već duže vreme navodi na razmišljanje o smislenosti pre svega mog profesionalnog angažmana u DSOJ, zatim mog članstva u DSOJ, ali i o smislenosti postojanja ovakve organizacije koja jedina u zemlji okuplja delatnike naše struke, a ima manje članova od ma kog sličnog strukovnog udruženja u regionu.

Pročitaj ceo post →

Dokle će PR-ovi da NE unapređuju Odnose s javnostima?!

Odnosi s javnošću uspostavljaju, unapređuju i održavaju odnose sa bitnim javnostima.

Po definiciji, mi demistifikujemo kompanijske/organizacijske aktivnosti. Naš je posao da komunicirajući transparentno sa svim bitnim javnostima (te medijima) otklanjamo nejasnoće i insinuacije o onima koje predstavljamo, vodeći konverzaciju u njenim stvarnim (realnim) okvirima. Još jednom -> transparentno.

Izleti (i kampovanja) PRedstavnika branše koji utiču na sliku o ovoj PRofesiji u široj javnosti na kojoj (zbog njih i njima sličnih) SVI ispadamo mutivode, tampon zone, azili svom menadžmentu, gate kiperi i kerberi u ma kom smislu nedolični su i na njih se mora reagovati.

Na jedan takav PRimer odreagovalo je Društvo Srbije za odnose s javnošću i inspirisalo nastanak ovog posta:

DSOJ

Pročitaj ceo post →

PR&znanje – 13. konkurs DSOJ za „najbolje na domaćoj PR sceni“

Nagrada Društva Srbije za PRDragi moji, u maju će po 13. put biti dodeljena PR&znanja Društva Srbije za Odnose s javnošću. Radi se o esnafskoj nagradi koja predstavlja nekakvu potvrdu uspešnosti pojedinačnih i korporativnih PR dostignuća domaćih PRaktičara.

Fast facts:

Pročitaj ceo post →

PR u Srbiji – uporedni intervju Momčilo Cebalović (EPS) & DDj

Bilten Društva Srbije za odnose s javnošću u poslednjem osmom izdanju objavio je i intervju koji smo g. Cebalovic i moja malenkost dali odgovarajući paralelno na neka krajnje interesantna pitanja o PRofesiji.

Evo ga u celosti i na blogu:

Biti svedokom razvoja jedne struke sa aspekta istorije čovečanstva verovatno je značajna privilegija, ali za one koji u tom razvoju učestvuju, često je kretanje između samoedukacije i edukacije samog društva. Dvoje kolega, sa različitih iskustvenih i korporativnih aspekata, iz ugla agencijske i PR prakse u velikom javnom sistemu, govore o svojim viđenjima odnosa sa javnošću u Srbiji.

Dragana S. Vujović Đermanović
, digital PR konsultantkinja i predsednica Upravnog odbora NVO “Razvojni centar korporativnog upravljanja” &

Momčilo Cebalović, direktor sektora za Odnose s javnošću Elektroprivrede Srbije

Pročitaj ceo post →

Jesenje edukacije & D Dj

Edukaciju smatram vrhunskim dobrom! Ništa nije sočnije, važnije i korisnije po ljudski duh i samopouzdanje od usavršavanje. To posebno važi kada je i kontekst (ne)pogodan. Imamo jednu situaciju: privreda je troma, okruženje nezaintersovano, tržište usporeno… a u nama gori ista vatra. Verujem da su ovi meseci idealna prilika da nahranimo svoj duh i postanemo još bolji.

Zaista sam srećna što u kontinuitetu posećujem brojne domaće i regionalne edukativne skupove, a ova je jesen posebno interesantna.

PRopraćene edukacije:

Nakon značajne konferencije DSOJ #PRsrbija, u Nišu se u oktobru održao i BizBuzz. Potom je u Ljubljani poslednjeg dana oktobra bivši SAD predsednik Bil Klinton održao inspirativno predavanje za zvanice Dinersa. Ove je nedelje u Zagrebu uspešno održan seminar o profesionalnoj upotrebi Twittera – #Tweetokracija.

Svaki od događaja me obogatio na jedinstven način.

Pročitaj ceo post →

I Konferencija Društva Srbije za Odnose s javnošću

Konačno i članovi srpskog PR udruženja imaju svoju konferenciju, svoju „PRiliku“.Miloš pobednik ;)

Čestitam timu volontera iz DSOJ na uloženoj energiji, vremenu, strpljenju. Sve pohvale za g. Miloša Đajića, Predsednika DSOJ koji je bio dostupan i srdačan domaćin!

Post ću podeliti na 3 celina:

I  Predavanja/PRedavači – naučeno, utisci

II Posebni utisci

III Linkovi

Naravno, sve napisano će biti rezultat mog subjektivnog stava i percepcije.

I PREDAVANJA/PRedavači – naučeno, utisci

prvi dan Konferencije 15. oktobar…

1. „Trendovi u komunikacionom menadžmentu i odnosima s javnošću“ – Dejan Verčić, Slovenija

D. Verčić je profesor na Ljubljanskom univerzitetu i partner (suvlasnik) agencije Pristop. Njegovo je predavanje otvorilo Konferenciju, faktički. Elem, predstavljen nam je European Communication Monitor 2009 – istraživanje o trendovima i stanju u PR struci na Starom kontinentu (uzorak 1.863 PR delatnika; 34 zemlje Evrope uključujući i SRB, HR, SLO…).

Pročitaj ceo post →

Konferencija Društva Srbije za odnose s javnošću

Članovi i članice ujedinimo se (konačno)!

DSOJ, jedna od mojih omiljenih tema, stoga je mudro započeti nekim ugodnim citatom ;) :dsoj

“Call it a clan, call it a network, call it a tribe, call it a family: whatever you call it, whoever you are, you need one!” – J. Howard

OK, sasvim sam obradovana što jedino strukovno udruženje PR delatnika u Srbiji organizuje međunarodnu konferenciju. Događaj je najavljen za 15-17. oktobar i tim  ćemo povodom posetiti divnu Suboticu.

Konferencija je bitna iz nekoliko razloga:

Pročitaj ceo post →

Menjaš posao?! Šta (sve) PR mora da zna

Dva meseca na raznim nivoima u mojoj se prethodnoj kompaniji većalo o tome je li ili nije ok da blogujem kao supervizor za komunikacije Izvršnog odbora. Nigde na blogu mi nije bilo dozvoljeno da spominjem svoju kompaniju, niti moja eksplicitna iskustva. Veliki broj kolega u kolektivu me je posmatrao kao što se posmatra nudista na gradskoj plaži. FB je bio zabranjen (zato sam Twittovala, nikakva „šteta“), kao i YouTube… i štošta…

Uh, ni kolege iz struke u Srbiji me nisu gledale ništa više blagonaklono. Bila sam „neka mala koja nešto na internetu čeprka jer joj je dosadno.“

To je sve bilo pre jedne godine.

Od tada, sve se promenilo pred našim očima!

Pročitaj ceo post →