Mi smo carevi #LeWeb14

Proactive konferencija, maj 2012. Tada mi je u glavi bila samo jedna tema – moć mase („crowd power“). Predavanje sam kreirala na temu „All about C“ i pored „crowd power“ obradila sam i temu „content curation“ (upravljanje sadržajem), te „cross linking“ (međusobno linkovanje). Međutim godinama je potpuno jasno da je najznačajniji trend (na internetu) „crowd sourcing“. Termin sam pojasnila u prezentaciji, koliko znam brojne kolege su naučeno iskoristile u svojoj svakodnevnoj praksi, a ja sam nastavila da aktivno razvijam servise koji uključuju ljude i razmenu dobara među njima u korporativne i lične svrhe. Tako je nastao i BeeShaper.

 

Tema ovogodišnjeg predavanja Jeremiah Owyang-a je upravo uspon crowd ekonomije. Ovaj autor se tokom 2014. potpuno fokusirao na tu temu i na posletku napravio i „Collaborative Economy Honeycomb“ – dijagram kojim potvrđuje da je razmena i sinergija među ljudima duboko zahvatila sve pore života i poslovanja od zdravstvene nege, logistike, obrazovanja do lokalnih zajednica.

Košnica ekonomije kolaboracije po Jeremiah Owyang

Koristio je metaforu košnice kao najpedantnije prirodne strukture, igrom slučaja moja cela profesionalna godina je u znaku meda (više detalja o tome u narednim postovima).

 

Na istoj konferenciji 2011. godine imala sam priliku da se ponovo sretnem sa Jeremiah. Razgovarali smo na samo jednu temu koja me je mučila i želela sam da o njoj prodebatiram sa (za mene tada) svetskim industrijskim liderom. Pojasnila sam mu da implementaciju društvenih mreža u poslovanje i komunikaciju kompanija posmatram kroz Kubler Ross metaforu „Five stages of grief“ i da na osnovu toga sasvim precizno uspevam da determinišem u kojoj se fazi implemntacije nalaze posmatrane kompanije. Pitala sam ga šta misli da je sledeći korak nakon prihvatanja (peta faza Kubler Ros modela). Tokom mog monologa gledao me je doslovce iznenađeno. Na posletku je odgovorio da je upravo to i tema koja je najznačajnija u našoj oblasti, koju će premijerno predstaviti na #leweb11. Kroz dalji razgovor zaključila sam da budućnost vidimo veoma slično, usudiću se da kažem da sam u nekim elementima predviđanja (a nakon ove 3 godine sam u to sigurna) u po nečemu bila i sasvim ispred njega.

Dragana Djermanovic #BeeShaper and Jeremiah Owyang – Le Web Paris, France

Šta se dešava posle prihvatanja prezentovala sam na konferenciji SPARK.me. Jeremiah slajdovi na tu temu su ovde.

 

Ovaj post pišem iz samo jednog jedinog razloga: da vam pokažem kako to da li ste u Evropi, Americi, Kini ili Srbiji nema presudne veze sa tim koliko ste dobri u svom poslu! Da vam pokažem da imamo sličnu startnu poziciju i sigurno u mnogo čemu više talenta od naših starijih i svakako poznatijih kolega po belom svetu. Da vam iznesem garanciju uz uveravanje da možemo da pobedimo u svakoj svetskoj trci znanja i da nam mnoge „zvezde“ ne beže ama baš ni malo.

Zanimljiv je osećaj kada se u ovo uverite. Ne napravi ništa drugo do topline u stomaku i još snažnije želje da nastavite brzo i dobro napred. Tolike sam industrijske zvezde poslušala. Tolike sam upoznala… Ali moje poštovane domaće kolege od Marka, Dragana, Vanje, Darka, Miloja, Ivana pa do mnogih od vas koje znam i ne znam kalibra su svetske klase! Možda nama u odnosu na njih nedostaje (malo) više solidarnosti i podrške.

Potencijala i talenta nam ne nedostaje sigurno!

Komentari (0)

Još uvek nema komentara na ovaj post - pošalji prvi koristeći formu ispod.